Hur man bestämmer din blodtyp

Du kanske behöver veta din blodtyp av medicinska skäl, för att få ett internationellt visum, eller att bara lära dig mer om din egen kropp. Lyckligtvis finns det många sätt att du kan ta reda på vilken blodtyp du har.

Steg

Metod 1 av 2:
Bestämning av blodtyp hemma
  1. Bild med titeln Bestäm din blodtyp Steg 1
1. Fråga dina föräldrar för deras blodtyp. Om dina biologiska föräldrar både känner till sin blodtyp, som smalnar ner möjligheterna. I de flesta fall är det bara nog att gissa, med hjälp av en Online blodtypsräknare eller följande lista:

Att räkna ut din blodtyp
O Förälder X o Parent = O Barn
O Förälder X En förälder = A eller O Barn
O Förälder Xb Parent = B eller O Barn
O Föräldrars X AB Förälder = A eller B barn
En förälder X en förälder = A eller O barn
En förälder x B Parent = A, B, AB eller O Barn
En förälder X AB Förälder = A, B eller AB Barn
B Förälder Xb Parent = B eller O Barn
B Föräldrars X AB Förälder = A, B eller AB Barn
AB Förälder X AB Förälder = A, B eller AB Barn
Blodtyper innehåller också en "RH-faktor" (+ eller -). Om båda dina föräldrar har en RH-blodtyp (som O- eller AB-), är du också RH-. Om en eller båda dina föräldrar är RH +, kan du inte berätta om du är + eller - utan ett test.

  • Bild med titeln Bestäm din blodtyp Steg 2
    2. Ring en läkare som har dragit ditt blod. Om din läkare redan har din blodtyp på filen, behöver du bara fråga. i alla fall,
    De kommer bara att ha din post på fil om du redan har tagit ditt blod dras och / eller testats.
    Vanliga anledningar till varför du kanske redan har testat blodtyp är:
  • Graviditet
  • Kirurgi
  • Organdonationer
  • Blodtransfusion
  • Bild med titeln Bestäm din blodtyp Steg 3
    3. Köp ett blodskrivningssats. Om du inte vill besöka en läkare eller donera blod, kan du hitta ett hemtestkit online eller på ett apotek för så lite som $ 10. Dessa instruerar dig vanligtvis till
    Dampen olika märkta fläckar på ett speciellt kort, sticka sedan fingret och lägg till lite blod till varje lapp.
    Se till att du följer satsens instruktioner när du lägger till blodet. Notera vilka patchar (eller flaskor av vätska, i vissa kit) orsakar blodet att klumpa (agglutinera) istället för att sprida ut. Klumpningen är en reaktion på ämnen som är oförenliga med din blodtyp. När du har slutfört testet med alla kort eller vätskor, kolla upp din blodtyp med hjälp av satsens instruktioner eller följande lista:

    Med hjälp av ett blodskrivningssats
    Tänk på att eventuellt test som är hemma är mindre tillförlitligt än ett test som utförs av en professionell. Kontrollera "Anti-a" och "Anti-b" Patches för klumpar: Klumpar i anti-A (endast) betyder att du har skriv ett blod. Klumpar i anti-B betyder att du har typ B blod. Klumpar i anti-A och anti-B betyder att du är typ AB blod.
    Kontrollera "Anti-d" lappa: Klumpar betyder att du är positiv. Lägg till ATO din blodtyp. Inga klumpar betyder att du är RH-negativ. Lägg till ATO din blodtyp.
    Klumpning i kontrollplåster? Om kontrollplåstret (normalt papper) orsakar klumpning, eller om du inte är säker på om blodet klumpar på någon lapp, prova ett annat kort.

  • Metod 2 av 2:
    Besöker en vårdgivare
    1. Bild med titeln Bestäm din blodtyp Steg 4
    1. Begär ett blodprov från din läkare. Om din läkare inte har din typ på fil, kan du också be om att få ett blodprov gjort. Ring eller besök din läkares kontor och be om ett blodprov för att bestämma din blodtyp.
    • Försök säga något som, "Jag vill ta reda på vad min blodtyp är. Skulle det vara möjligt för doktorn att beställa ett blodprov för att kontrollera min blodtyp?"
  • Bild med titeln Bestäm din blodtyp Steg 5
    2. Besök en hälsoklinik. Om du inte har en primärvårdsläkare, kan du få ett blodprov som gjorts på en hälsoklinik. Besök bara en lokal hälsoklinik och be dem att testa din blodtyp.
  • Du kanske vill ringa fram först för att se om det här är något som hälsokliniken erbjuder.
  • Bild med titeln Bestäm din blodtyp Steg 6
    3
    Donera blod. Detta är ett enkelt sätt att bestämma din blodtyp och hjälpa andra människor, allt på en gång! Hitta ett lokalt donationscenter eller vänta tills din skola, kyrka eller samhällscenter är värd för en blodkörning. När du går in,
    Fråga personalen om de kan berätta din blodtyp.
    Ditt blod är vanligtvis inte testat genast, så det kan ta upp till några veckor för att de ska maila eller ringa dig med resultatet.

    Saker att veta innan du donerar blod
    Behörighetskrav: Att donera blod, måste du vara minst 16 år gammal (i de flesta stater), i god hälsa, och du måste väga minst 110 lb (50 kg). Läkemedel, låga järnnivåer och senaste resor till utländska länder kan också diskvalificera dig från att donera. Du kan inte heller ha donerat blod under de senaste 56 dagarna.
    Ring framåt: Ring bloddonationscentret i förväg för att se till att de accepterar din blodtyp.

  • Bild med titeln Bestäm din blodtyp Steg 7
    4. Gå till ett blodservicecenter i ditt hemland. Blodtjänstcentraler ger vanligtvis människor med gratis resurser för att få blodet testat och ta reda på deras typ.
  • I Kanada, gå till Kanadas officiella blodwebbplats. Ta reda på var nästa "Vad är din typ?" händelse äger rum.Dessa är vanliga kampanjhändelser som är värd i gemenskapen av kanadensiska blodtjänster.Dina resultat är omedelbara och du kommer att ta reda på hur vanligt eller sällsynt din blodtyp är, vem du kan ta emot från, och vem du kan donera till.Du kommer att lära dig både din Abo-blodgrupp, liksom din positiva eller negativa Rhesus-faktor.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kalkylatorn är inte alltid rätt. Säg inte omedelbart "Okej jag är b-" eller "Det är det, jag är AB+".
  • Förutom blodtyperna bör man också ha testat sin RH eller Rhesus-faktor. Om du har ditt blod skrivet av Röda Korset eller någon annan professionell organisation, berättar de för RH-faktorn. Detta kallas ibland d. Du är antingen D + eller D-. Till exempel, om klumpning noterades i ett fält, och i D-fältet, är den personen A + blodtyp.
  • Om du bara känner till dina föräldrars blodtyper kan du Rita en Punnett Square att förutsäga sannolikheten för att arva var och en. Tre alleler bestämmer blodtyp: de dominerande allelerna jag och jag, och den recessiva allelen jag. Om din blodtyp är O, har du en II-genotyp. Om din blodtyp är A, är din fenotyp antingen II eller II.
  • 39% av befolkningen är O +, 9% är O-, 31% är A +, 6% är A-, 9% är B +, 2% är B-, 3% är AB + och 1% är AB-.
  • Varningar

    Det finns inga bevis för att blodtyp bestämmer dina näringsbehov eller personlighet. Vara skeptisk till dessa påståenden.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande