Hur man klarar av en bedridden förälder

När en förälder blir bedridden kan den slå dig hårt. Oavsett om du ger vård eller bara hitta någon att hjälpa till med det, kan det ta en känslomässig vägtull på dig. Om du ger vård, behöver du veta grunderna, men du behöver också veta när du ska be om hjälp från externa källor, som vänner, familjemedlemmar och professionella organisationer. Oavsett om du bara övervakar eller gör det, måste du också se till att du är frisk, både fysiskt och emotionellt.

Steg

Del 1 av 3:
Tillhandahålla vård och förhindra problem
  1. Bild med titeln Kope med ett bedridden förälder Steg 1
1. Hjälp med grundläggande hygien. En bedridden person kan eller kanske inte hålla med sina egna hygienuppgifter. Om de inte kan, behöver du eller en annan vårdgivare hjälpa dem. Även om de kan, kan du behöva ge dem påminnelser och verktygen för att ta hand om sin hygien. Bad, tandvård, nagellård, hårvård och byte av kläder är alla uppgifter som din förälder kan behöva hjälp med.
  • För badning kan du hjälpa till med din förälder i en duschstol (med hjälp av en rullstol), där de oftast kan bada sig med viss övervakning. Å andra sidan kan de behöva a Svampbad.
  • Om din förälder är helt bedridden, måste du ta med saker till dem. Till exempel kan du ta med en tandborste, en kopp med rent vatten och en spottande kopp över till sängen. Låt personen borsta sina tänder eller be dem att öppna sin mun så att du kan borsta sina tänder.
  • Se till att du hjälper dem att trimma sina naglar regelbundet. De kommer sannolikt att behöva hjälp med sina tånaglar, även om de inte behöver hjälp med sina naglar. Du måste också hjälpa personen att raka. En elektrisk rakhyvel fungerar bäst för denna process, särskilt om du aldrig har rakat någon annan.
  • Bild med titeln Kope med en bedridden förälder Steg 2
    2. Titta på sängsår. Att vara bedridden kommer med vissa hälsorisker som du behöver hjälpa till att se upp för om du ger vård för din förälder. Till exempel är sängsår ett vanligt problem. De verkar vanligtvis där personens kropp berör madrassen, som botten av fötterna, axlarna, skinkorna och baksidan av huvudet.
  • För att bekämpa trycksår, försök att ändra din föräldrars position varannan timme och uppmuntra dem att flytta sin kropp i sängen så mycket som möjligt. Du kan också hitta specialmadrasser och kuddar som kan hjälpa till att lindra tryckpunkter.
  • Var uppmärksam på lakan. De borde vara bomull eller silke, och du ska släta ut dem innan du sätter din förälder på dem, eftersom rynkade lakan kan öka chansen för sängsår.
  • Se till att din föräldras hud fuktas regelbundet. Undvik också att använda doftande tvål och talkpulver, eftersom de kan torka ut huden. Torr hud gör din förälder mer mottaglig för sängsår. Det kan också bidra till att din förälder dricker minst 2 liter vätska om dagen.
  • På personer med mörkare hud kan du se blåa eller lila fläckar, medan patcharna kommer att vara röda eller vita på lättare, skinniga människor. Sprickor, rynkor, svullnad, glänsande områden, blåsor och torra områden är också indikatorer på sängsår. Prata med en sjuksköterska om du börjar märka dessa tecken.
  • Bild med titeln Kope med en bedridden förälder Steg 3
    3. Leta efter tecken på bröstproblem. När man lägger i sängen regelbundet kan vätskor byggas upp i lungorna, vilket leder till trängsel och till och med lunginflammation. Det bästa sättet att bekämpa detta problem är att se till att din förälder roteras till en ny position regelbundet, helst varannan timme.
  • Bild med titeln Kope med en bedridden förälder Steg 4
    4. Ge emotionellt stöd. Den känslomässiga sidan av en sjukdom kan vara lika destruktiv som den fysiska sidan. När din förälder blir bedridden, kan de inte göra de saker de brukade eller besöka med de människor de tyckte om att se regelbundet.
  • Uppmuntra människor att komma över och besöka med din förälder, så de har regelbunden interaktion.
  • Försök också att uppmuntra din förälder att fortfarande delta i aktiviteter som de tycker om så mycket som möjligt. Till exempel, om din förälder har gjort konst, få dem en liten uppsättning av konstförsörjningar som de kan använda i sängen med ett bord.
  • Det är också viktigt att ge en säker plats där din förälder kan prata om vad som händer. De behöver en ljudkort så mycket som du gör. Du kan vara den här personen någon av tiden, men se till att din förälder känner sig bekväm att prata med andra människor också. Om du är deras enda supportkälla, kan detta lägga mycket tryck på dig när du redan har så mycket att pågå.
  • Del 2 av 3:
    Få hjälp
    1. Bild med titeln Kope med en bedridden förälder Steg 5
    1. Fråga om en socialarbetare. Ofta kommer en bedridden person att kvalificera sig för att ha en socialarbetare med sina behov. En socialarbetare kan också gynna dig, eftersom de kan hjälpa dig att hitta den vård du behöver för din förälder, liksom andra resurser.
    • De flesta sjukhus har socialtjänsten på plats, men du kan också besöka ett Medicare / Medicaid-kontor i ditt lokala samhälle, eller besöka kontoret för ett försäkringsbolag som din förälder går igenom.
  • Bild med titeln Kope med en bedridden förälder Steg 6
    2. Begär hjälp från vänner och familj. När din förälder är sjuk kan du känna att du är ensam i situationen. Men oftare än inte, vänner och familj skulle vilja hjälpa dig, men de vet inte hur. Ta dig tid att träffa med vänner och familjemedlemmar en i tid för att be om hjälp.
  • Det är viktigt att vara självständigt när du frågar om hjälp från vänner och familj. Försök säga, "Jag skapar ett veckovis schema för mammas vård. Snälla låt mig veta vilka två dagar du skulle vilja ha den här veckan."
  • Erbjuda en specifik uppgift om de inte verkar veta hur man hjälper.
  • Om du har barn, kan du också överväga att be en vän eller familjemedlem att titta på dem för dig en kväll per vecka medan du bryr dig om din förälder. Var noga med att låta dina barn veta varför du behöver någon att titta på dem under dessa tider.
  • Bild med titeln Kope med en bedridden förälder Steg 7
    3. Låt professionella hjälp. Om din förälder har blivit bedridden behöver du sannolikt lite hjälp från professionella vårdgivare. Om du bryr dig om personen hemma, kan du få hjälp från människor som kommer till huset. Om personen behöver långtidsvård, kan du behöva överväga att placera dem i en anläggning som kan ge vård. Om din förälder har en terminal sjukdom kan Hospice Care ge lite lättnad.
  • Både hemvård och vårdanläggningar kan vara dyra. Försäkring och Medicare kan täcka någon hemvård (som ibland omfattar hemvård på ledande anläggningar).
  • Ha ett samtal med din förälder om att få lite hjälp. De kanske inte gillar idén mycket, eftersom vissa människor är ovilliga att ha extern hjälp. Om du behöver hjälp med att övertyga dem, försök att fråga någon som har varit i en liknande situation som hjälper. Det kan också vara svårt för din förälder att höra det här från dig. Du kan överväga att fråga någon som har ett annat förhållande med din förälder att prata med dem istället, till exempel en nära vän, en kusin eller en andlig ledare.
  • Du kan anställa vilken grad av vård du behöver. Till exempel kan vissa icke-sjukvården hjälpa till med grunderna som badrumshjälp och måltider. Men om din förälder behöver sjukvård, måste du anställa sjuksköterskor eller vårdhem för att hjälpa, men den typen av vård är generellt ordinerad av en läkare.
  • Del 3 av 3:
    Ta hand om dig själv
    1. Bild med titeln Kope med ett bedridden förälder Steg 8
    1. Bekräfta dina känslor. När din förälder är bedridden, kommer du sannolikt att ha ett överskott av känslor, vilket är helt normalt. Du kan hitta dig att känna dig ilska eller vrede. Du kan känna dig skyldig att du inte kan spendera mer tid med dem eller att de är bedridden och du är inte. Du kan också känna dig angelägen om situationen. Sorg är också vanligt, som du har förlorat vem din förälder var.
    • Låt dig känna de känslor. Erkänna dem och ge dig själv tillåtelse att känna dem. Se också till att du hittar någon att prata med. Någon med ett sympatiskt öra kommer att göra. Att skriva ner dina känslor är också ett bra sätt att få dem ut och förstå dem bättre. Försök hålla en journal också.
    • Du kan också prata med andra som står inför samma fråga. Du kan gå med i en lokal supportgrupp eller hitta en online. Faktum är att om din förälder är på hospice, har många Hospice-organisationer sorgstödgrupper tillgängliga för personer i din situation. Bara att veta att du inte är ensam kan hjälpa till.
    • Professionell rådgivning kan också vara fördelaktigt. Om din förälder är bedridden, särskilt om de har en terminal sjukdom, kan det vara svårt att komma överens med det, speciellt om du har ett komplicerat förhållande med din förälder. En professionell kan hjälpa dig att arbeta genom dessa känslor och komma överens med vad som händer.
  • Bild med titeln Kope med ett bedridde förälder Steg 9
    2. Fråga frågor. När det gäller en föräldrars misslyckande hälsa kan du upptäcka att att ha specifika svar kan på något sätt göra diagnosen mer hanterbar. När du har frågor om din föräldrars hälsa, fråga läkarna och sjuksköterskor. Om du inte förstår deras svar, be dem att förklara det i Laypersons villkor. Du förtjänar att veta vad som händer (med din föräldrars samtycke, förstås).
  • Ta anteckningar eller ha en annan person där för att hjälpa dig att komma ihåg allt under konversationer med läkare och sjuksköterskor kan också vara till hjälp. Känslor kan vara höga, vilket kan göra det svårt för dig att komma ihåg allt.
  • Bild med titeln Kope med ett bedridde förälder steg 10
    3. Ta hand om dina andliga behov. Ta dig tid att göra saker du normalt gör för ditt andliga själv, som att be eller meditera. Dessa aktiviteter kan ha en lugnande effekt i en stressig situation. Naturligtvis anser inte alla sig en andlig person, och det kan vara fallet med dig. Ändå kan det fortfarande hjälpa till att ta några minuter varje dag till bara vara eller sitta i tystnad.
  • Bild med titeln Kope med ett bedridden förälder Steg 11
    4. Njut av vad du kan. När du tar hand om en förälder kan det vara svårt att hitta tid för dig själv att göra saker du tycker om. Men det är väldigt viktigt att ta tid varje dag att koppla av om du kan. Det kan vara något till synes obetydligt, som att dra en liten bild eller titta på fåglarna utanför. Vad det än är, ta lite tid varje dag att göra något du tycker om.
  • På samma sätt är det viktigt att upprätthålla relationerna i ditt liv. Försök att komma undan för att spendera tid med människor du bryr dig om, så du kan bara vara en stund. Åtminstone, lägg till en tid varje dag för att återställa samtal, svara på textmeddelanden, eller checka in med dina andra kära.
  • Ta hand om dig själv genom att prioritera saker som motion, hälsosam kost, få tillräckligt med sömn, mediterar, yoga, journaling eller resor. Att ta tid för dig själv är inte självisk - när du är snäll mot dig själv, känner du dig bättre, vilket innebär att du kan erbjuda bättre vård till din förälder.
  • Ta också tid att fly. Det är ibland att fly i fantasivärlden av en bok, film eller tv-show kan ge dig den mentala pausen du behöver. Du kan även njuta av dessa med din förälder. Att lyssna på din favoritmusik kan också hjälpa dig att ta en paus. Var noga med att schemalägga den här gången. Vänta inte tills du känner att du behöver en paus.
  • Bild med titeln Kope med ett bedridden förälder steg 12
    5. Bestäm dina begränsningar. När du ger vård måste du se till att du vet vad dina gränser är. Bestämma hur mycket tid du faktiskt kan ge, liksom hur mycket fysisk vård du kan ge. Vara fast med dessa gränser och få hjälp efter behov.
  • Det är till exempel viktigt att upprätthålla ditt förhållande med din make / partner och barn (om du har dem). Det kan innebära att vissa tider på dagen kommer att läggas åt sidan för att spendera tid med din familj, som middagstid.
  • Bild med titeln Kope med ett bedridden förälder Steg 13
    6. Behålla din hälsa. När du bryr dig om någon kan det vara lätt att försumma din fysiska hälsa, men det är viktigt att göra det också en prioritet. Se till att du äter nog och att du äter hälsosamma måltider med magert protein, hela korn, frukter och grönsaker. Försök att få lite träning när du kan, eftersom det kommer att sänka din stressnivå och hålla dig frisk.
  • Dessutom gör du tillräckligt med sömn en prioritet. Även om du kan få tillräckligt med sömn på en gång, försök att arbeta i 7 till 9 timmar om dagen för att du ska kunna fungera.
  • Slutligen, se till att du håller upp din vanliga doktors möten och tandvård, så att du är frisk.
  • Tips

    Om din förälder kan kommunicera med dig, lyssna noga på vad de säger och gör ditt bästa för att tillgodose det.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande