Hur man hanterar en chef som visar favoritism

Vad händer när du ser någon på jobbet får speciell behandling över och över resten av dig? När chefen verkar göra en stor del av allt bra, ignorerar den här kollegan och systematiskt något av deras fel? Om det här händer på din arbetsplats är det viktigt att hantera det innan andra blir demoraliserade och ointresserade. Det är väldigt knepigt, så kräver tålamod, takt och noggrann diplomati. Om du är favorit kommer det här med sina egna svårigheter.

Steg

Metod 1 av 3:
Analysera situationen
  1. Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 1
1. Besluta om åtgärd krävs. Det första att göra är lugnt och rationellt tänka igenom hela situationen. Är din chef verkligen favoriserar någon orättvist? Det visar sig vara skadligt för moralen och produktiviteten hos dig och dina kollegor? Du måste vara helt ärlig med dig själv och var säker på att det inte bara är för att favoriten är bäst på jobbet. Det är inte ovanligt att känna sig avundsjuk på någon som har mer framgång, så var säker på att du inte projicerar dina bekymmer om din långsamma professionella framsteg på någon annan.
  • Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 2
    2. Prata med kollegor. Ett bra sätt att försöka få ett perspektiv på frågan är att prata om med några kollegor för att se om de delar din uppfattning om händelser. Om du gör det är det väldigt viktigt att du slår noga. Gå inte kasta anklagelser runt och försök inte övertyga andra medlemmar i ditt team av din tolkning av situationen. Be bara om ärliga bedömningar för att bättre informera din dom.
  • Det är viktigt att du inte försöker vända resten av ditt lag mot den person du tror visas illojal favoritism. Detta kommer inte att hinna dig till någon eller hjälpa ditt fall.
  • Undvik att vända det till ett ämne för kontorsskvaller eller rykte och behålla din professionalism.
  • Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 3
    3. Föra ett register. För att hjälpa dig att få en tydlig bild av vad som händer är det en bra idé att hålla en rekord av instanser där du tror att du har behandlats orättvist, eller det har varit obefogat favoriter. Detta kan innehålla exempel på den andra personen som konsekvent får mer intressanta och engagerande jobb att göra, eller en betydande obalans i belöningarna för liknande arbete.
  • Du kan behöva detta bevis senare, men först och främst tänker på det som ett sätt att noggrant analysera situationen och få objektiv information.
  • Du måste vara exceptionellt ärlig och rigorös när du registrerar sådana incidenter.
  • Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 4
    4. Tänk på dina alternativ. När du väl har tagit lager av situationen bör du noggrant tänka på vilka alternativ som är tillgängliga för dig, och vad de sannolika konsekvenserna av någon åtgärd skulle vara. Du bör försöka tydligt tänka på vilket resultat du vill uppnå innan du går längre. Tänk på att det är viktigt att inte tillåta en toxisk situation att fester.
  • Metod 2 av 3:
    Vidta åtgärder
    1. Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 5
    1. Förbered dig för att prata med din chef. Om du bestämmer dig för att prata med din chef om situationen, bör du noggrant förbereda dig innan du närmar dig henne. Om du känner att du inte tilldelas uppgifter som är lämpliga för ditt jobb, kolla igenom din arbetsbeskrivning och vara redo att påpeka skillnaderna. Har några exempel i åtanke, men tänk två gånger om att föra in din rekord i det första mötet, försök att vara mer informell.
  • Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 6
    2. Närma din chef. Förr eller senare kommer du att känna att du måste prata med din chef om situationen. När du är helt förberedd, och självsäker, har du en tydlig bild av situationen, be att träffa din chef för en chatt. När du går för att prata med dem, försök att vara mycket diplomatisk och anklaga inte dem av favoritism. Om du känner att du ständigt förbises, är det otroligt bättre att fråga vad du kan göra för att bidra med mer och få fler av dessa uppdrag.
  • Det är bättre att ta ett positivt tillvägagångssätt, vilket gör situationen om dig och inte den person du uppfattar att bli behandlad som favorit.
  • Du kan fråga "Vad kan jag göra för att få fler ansvarsområden?"
  • Håll din sval och håll tillbaka eventuella känslor när du pratar med chefen.
  • Identifiera ändringar du kan göra i första hand.
  • Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 7
    3. Vara tålmodig och fortsätt försöka. När du har talat med din chef förhoppningsvis kommer du att se saker börjar förändras. Försök att behålla objektivitet medan du gör dig tillgänglig för att möta din chef halvvägs. Det kan vara svårt att byta en arbetskultur, och det tar ansträngning från alla. Var noga med att lägga in mycket ansträngning för att engagera sig med din chef och resten av ditt lag. Favoritism kan utvecklas genom vana, så det är viktigt att du hjälper till att skapa förutsättningar för nya vanor att utvecklas.
  • Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 8
    4. Få dig en mentor eller mästare. Ett sätt att ta positiva åtgärder som inte bara tar itu med frågan med favoritism, är att hitta någon du vill och respektera i företaget att fungera som mentor eller mästare. Att ha någon stödja dig och vara glad att prata upp dina färdigheter hjälper dig att motverka negativiteten du får från din chef.
  • En mentor kan ge dig ett råd och en väsentlig andra åsikt. De kan också fungera som en förespråkare om det behövs.
  • Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 9
    5. Överväga att prata med hr. Om det har varit lite eller ingen märkbar förbättring och du har gett din chef varje chans att förbättra situationen, det kan vara dags att närma sig HR. För detta måste du bearbeta bevis för att stödja ditt klagomål, så ta med den post du har hållit. Du kan också överväga att fråga en kollega, som är sympatisk mot dina bekymmer, att gå med dig i mötet.
  • Metod 3 av 3:
    Hantering är favorit
    1. Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 10
    1. Behålla din professionalism. Det är en sak om du uppfattar din chef för att ha en orättvis favorit i företaget, men det kan vara en lika svår situation att hantera om du befinner dig som favorit. Att bli för nära med din chef kan leda till många problem och det är viktigt att hålla din professionalism hela tiden. Undvik att bli för bekant och kom ihåg att hon är din chef först och främst.
  • Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 11
    2. Håll ödmjuk och professionell med kollegor. Att vara favorit kan provocera negativa känslor från dina kollegor, och kan påverka relationer. Bekämpa detta genom att göra allt för att involvera dina kollegor och berömma dem till din chef. Att göra detta kommer försiktigt att uppmuntra henne att visa uppskattning till fler människor i ditt lag än bara du. Genom att göra detta visar du dina kollegor som du fortfarande är en del av laget, samtidigt som du visar ödmjukhet och uppskattning av andras arbete.
  • Att framhäva kollegorens färdigheter och potentialer kan också vara ett bra sätt att hjälpa till att utveckla en bättre fungerande arbetsmiljö.
  • Du hjälper din chef att hantera arbetsbelastningen, men också att hjälpa dina kollegor ha möjlighet att bevisa sig själva.
  • Bild med titeln Deal med en chef som visar favoritism Steg 12
    3. Undvik fördelarna med att vara favorit. Om du är favorit är det viktigt att du inte på något sätt utnyttjar eller missbrukar den här situationen. Faktum är att du bör vara försiktig med potentiellt oönskade fördelar. Om du får ett stort kontor framför mer senior kollegor, var inte rädda för att nämna till din chef att du inte är säker på om du har tjänat det. Tillfälligt säga "Vad gjorde jag för att förtjäna detta?" kan uppmuntra din chef att omvärdera hennes tillvägagångssätt.
  • Tydliga tecken på favoritism och otillbörliga fördelar kommer sannolikt att fråga misstankar och till och med skvaller bland dina kollegor.
  • Varningar

    Om favorititismen kommer från diskriminering, trakasserier eller vedergällning är det inte längre bara dålig förvaltning, men olaglig praxis.

    Tips

    Ostracize kollegan vid den mottagande änden av favoritismen.
  • Visa god tro på den här personen och närma sig hela situationen som man behöver ett lagmedel och en lagkohesivitet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande