Hur man kommunicerar med äldre vuxna

Oavsett om du besöker en morförälder eller du är en socialarbetare som behandlar äldre vuxna från tid till annan, kan åldersrelaterade hälsoproblem presentera ett hinder för effektiv kommunikation. Kroniska tillstånd, såsom demens och hörselnedsättning, liksom effekterna av medicin kan komplicera konversationer och förståelse. Under perioder med minskad luciditet kan interaktioner skapa en frustrerande och till synes hjälplös upplevelse. Det finns dock tekniker som du kan använda för att underlätta interaktion med äldre vuxna för att skapa en kommunikationsvänlig miljö.

Steg

  1. Bild med titeln kommunicerar med äldre vuxna Steg 1
1. Var medveten om personens hälsoproblem. Äldre vuxna kan ha hälsoproblem som ger svårigheter att tala och förstå. Var noga med att du överväger personens hälsa innan Du engagerar dig i kommunikation. De kan till exempel ha hörselproblem, talproblem, och minnesförlust. Dessa faktorer komplicerar kommunikation.Och kom ihåg, kronologisk ålder är inte alltid en sann indikator på en persons hälsa (se varningar).
  • Bild med titeln kommunicera med äldre vuxna Steg 2
    2. Var uppmärksam på den miljö där du kommunicerar. Var noga med att utvärdera den miljö där du kommunicerar, vilket kan ha en effekt på hörsel- och talproblem. Finns det någon störande bakgrundsbrus? Är många som talar i samma rum? Finns det någon påträngande musik? Finns det några distraheringar som kan påverka din kommunikation? Fråga den äldre vuxen om miljön är bekväm för dem. Om du känner någon störning, försök att flytta till ett mer lugnt och lugnt läge.
  • Bild med titeln kommunicerar med äldre vuxna Steg 3
    3
    Tala tydligt och artikulärt, och få ögonkontakt. Äldre vuxna kan ha problem med att höra. Det är viktigt att formulera dina ord och tala tydligt. Rikta ditt tal på individens ansikte - inte till deras sida. Ät inte dina ord: Flytta din mun och uttala varje ord försiktigt och exakt. När din tunga "dansar" inuti munnen när du pratar, formulerar du tydligare. Om din tunga "sover" och spelar en passiv roll, är du mer sannolikt inte artikulerande såväl som du kan.
  • Bild med titeln kommunicerar med äldre vuxna Steg 4
    4. Justera volymen på lämpligt sätt. Det finns en skillnad mellan förättelse och pratar högt. Lär dig att anpassa din röst till individens behov. Utvärdera miljön och hur det gäller personens hörselförmåga. Skrika inte bara för att lyssnaren är äldre. Behandla individen med respekt genom artikulering och talande med en bekväm volym som är lämplig för er båda.
  • Bild med titeln kommunicerar med äldre vuxna Steg 5
    5. Använd tydlig och exakt frågor och meningar. Tveka inte att upprepa eller omformulera dina meningar och frågor om du känner att det finns en frånvaro av förståelse. Komplicerade frågor och meningar kan förvirra äldre vuxna som har kortfristigt minne eller hörselnedsättning. Tydliga och exakta konstruktioner är enklare att förstå.
  • Använd DIRECT-frågor: "Hade du soppa för lunch?" "Hade du sallad till lunch?" Istället för: "Vad åt du till lunch?" Ju mer exakt du är på ditt språk, desto mindre har de äldre har i förståelse.
  • Minska "ljud" I dina meningar och frågor. Begränsa dina meningar och frågor till 20 ord eller mindre. Använd inte slang eller fyllnadsord och fraser. ("Tycka om," "väl," och "du vet" är några exempel.) Håll dina meningar kort och direkt till punkten.
  • Undvik förvirring av blandade idéer och frågor. Försök att definiera dina idéer och frågor logiskt. Om du blandar idéer kan det vara förvirrande för den äldre vuxna att förstå. Uttrycka en idé och ett meddelande i taget. Till exempel, "Det är en bra idé att ringa John, din bror. Senare kan vi ringa Susan, din syster." En mer komplicerad konstruktion skulle vara: "Jag tror att vi borde ringa din bror, John, först, och sedan senare kunde vi ringa din syster, Susan."
  • Bild med titeln kommunicerar med äldre vuxna Steg 6
    6. Anställa visuella hjälpmedel, om möjligt. Om en äldre vuxen har ett hörsel- eller minnesproblem är det viktigt att vara kreativ. Visuella hjälpmedel hjälper. Visa den person som eller vem du pratar om. Det kan till exempel vara bättre att säga, "Finns det någon smärta i ryggen (pekar på din rygg)? Finns det någon smärta i magen (pekar på magen)?" istället för att bara fråga "Har du någon smärta eller obehag?"
  • Bild med titeln kommunicerar med äldre vuxna Steg 7
    7. Ta det lugnt, ha tålamod, och leende. Ett uppriktigt leende visar att du förstår. Det skapar också en vänlig miljö för att kommunicera.Kom ihåg att pausa mellan meningar och frågor. Ge individen möjlighet att förstå och smälta information och frågor. Detta är en särskilt värdefull teknik om en person har minnesförlust. När du pausar, visar du respekt och tålamod.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kom ihåg att några få kärleksord och respekt också betyder mycket för dem, eftersom det i så stor ålder behöver är lite kärlek, vård och respekt.
  • Kom ihåg att röra, hålla händer, och fysisk värme kommunicera ofta mer än ord.
  • Om de äldre vuxna godkänner, kanske du vill se till hjälp av en talspråkspatolog och / eller en audiolog. Det här är professionella som specialiserar sig på kommunikationsproblem och kan hjälpa till. De fokuserar på tydligt tal och hur bra personen hör, inte förståelse för vad den äldre vuxen hörs.
  • Ta hänsyn till kulturell bakgrund och traditioner. Till exempel, i vissa kulturer, är det respektlöst för yngre generationer att göra ögonkontakt med äldre personer. En yngre person i detta sammanhang kan göra det bra att sitta bredvid och möta i samma riktning. Framför allt - följ den äldrepersons ledning.
  • Varningar

    Aldrig agera som den äldre personen som du är med är gammal (även om de är!) eller "föråldrad". Äldre människor har också känslor, och är människor som alla andra. Behandla dem med respekt och vänlighet.
  • Inte alla äldre vuxna har alla dessa problem! Det finns många seniorer som är i praktiskt taget perfekt mental och fysisk hälsa. Använd bara dessa steg om du känner den äldre vuxen har problem med att kommunicera, annars kan du förolämpa honom eller henne.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande