Hur man hanterar irriterande syskon

Även när du älskar dina syskon, kan de irritera dig mer än någon annan på jorden. Att ha problem med dina syskon kan få dig att känna dig frustrerad och arg, och det kan också orsaka spänning med resten av familjen. Att räkna ut hur man har ett bättre förhållande med din syskon kan ta tid, men med lite tålamod och förståelse kan du börja bli bättre för att undvika meningsskiljaktigheter.

Steg

Metod 1 av 4:
Konfrontera problemet direktTrött på annonser? Uppgradera till PRO
  1. Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 1
1. Fråga din syskon varför de agerar på det sättet. Ett av de bästa sätten att förstå din syskons handlingar är bara att fråga dem direkt, i en artig röst, varför de gör vad de gör. Medan deras anledning inte är en bra ursäkt för att irritera dig, kan det hjälpa dig att hitta ett sätt att lösa problemet.
  • Till exempel, om du försöker läsa och din lillasyster hoppar på din säng eller säger ditt namn om och om, kan du lägga ner din bok och säga "Varför gör du det?"
  • I vissa fall kan din syskon vara irriterande att få din uppmärksamhet. Om du överreagerar vad de gör, förstärker du tanken att det kommer att få dig att uppmärksamma dem. Istället kan du försöka inkludera dem i vad du än gör.
  • Ibland kan din syskon vara snygg eller irriterad eftersom de känner sig nervösa eller rädda för någonting. Vänta tills de är lugna, säg något som, "Hej, jag känner att något stör dig. Vill du prata om det?"Att prata med dig kan få dem att må bättre, så de kan vara trevligare för dig i framtiden.
  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 2
    2. Berätta för din syskon hur de får dig att känna. Ibland kan din syskon inte inse hur irriterande deras beteende faktiskt är. Huruvida något skadar dina känslor eller är bara förstärkande, är det viktigt för dig att lugnt uttrycka hur du känner. I vissa fall kan det vara tillräckligt för att få din syskon att stoppa vad de gör.
  • Till exempel, om du är irriterad eftersom din bror inte låter dig leka med honom, kan du säga något som, "det gör verkligen ont i mina känslor när du lämnar mig. Hur skulle du känna om jag gjorde det för dig?"
  • Om din syskon är väldigt ung, använd enkelt, tydligt språk för att hjälpa dem att förstå situationen lättare. Till exempel kanske du säger, "Det gör mig arg när du avbryter mina läxor," eller "Jag blir ledsen när du ringer mig namn."
  • Tänk på att det här är definitivt inte en garanti för att din syskon kommer att sluta vad de gör. Ibland kan de till och med göra något med avsikt bara för att de vet att det irriterar dig, speciellt om de redan är arg på dig.
  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 3
    3. Försök hitta en lösning som gör dig båda glada. När du väl har pratat om hur du känner, kan det vara lättare att lösa problemet på ett sätt som uppfyller dig båda. Ofta måste du kompromissa, så du kanske måste vara villig att ge lite för att hålla freden. Bara påminna dig om att på lång sikt kommer att komma med bättre kommer att göra alla lyckligare!
  • Till exempel, om din syskon stör dig eftersom de vill ha uppmärksamhet, men du behöver studera, träffas i mitten. Berätta för dem att om de kommer att lämna dig ensam i en timme, spelar du oavsett brädspel de vill ha så snart du är klar, till exempel.
  • Om en av dina syskon ständigt lånar dina saker utan tillstånd kan du påpeka några saker som de får låna, så länge de frågar först.
  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 4
    4. Gå bort om du börjar bli upprörd eller arg. Om du bestämmer dig för att konfrontera din syskon direkt är det viktigt att inte låta situationen eskalera till en stor kamp. Om du kan känna dig själv emotionell eller du känner att du förlorar ditt humör, lämna rummet att spendera lite tyst tid ensam.
  • Om din syskon börjar bli fysiskt aggressiv, försök att undvika uppmaningen att trycka eller slå dem tillbaka. Lämna istället rummet och berätta omedelbart en förälder.
  • Dricks: Det kan hjälpa till att identifiera varningsskyltar att din syskon är i dåligt humör, som att höja deras röst eller bli röd i ansiktet, så du vet när det är bäst att undvika dem.

    Metod 2 av 4:
    Förhindra beteendetTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 5
    1. Prata med din syskon om vad beteenden är och är inte okej. Din syskon kan oavsiktligt irritera dig eftersom de inte förstår vad beteenden eller handlingar som stör dig. För att undvika det, försök att prata med dem om vilka gränser som är lämpliga för dig. Om de korsar den linjen efter din konversation, gå till dina föräldrar och be dem att ingripa.
    • Dina gränser kan innebära fysiskt utrymme, till exempel din rätt till privatliv i ditt rum eller säkerheten för dina tillhörigheter, men de kan också hänvisa till emotionellt utrymme, till exempel din rätt att spendera tid ensam eller inte fortsätta en konversation som stör dig.
    • Om din syskon har en vana att ringa dig namn, identifiera ord som särskilt skadar dig så att de kan undvika att använda dem.
    • Du kanske vill ha dina föräldrar närvarande när du diskuterar gränser med din syskon. Som kan hjälpa till att visa din syskon hur seriös du handlar om de gränser du ställer in.
  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 6
    2. Undvik situationer som kommer att störa din syskon när du kan. Om det finns vissa situationer som utlöser din syskon för att agera, gör vad du kan för att hålla dig ur dem. Det enklaste sättet att hantera irriterande beteenden är vanligtvis att stoppa dem innan de börjar.
  • Till exempel, om din syskon är extremt konkurrenskraftig, försök att undvika att spela spel där du står inför mot varandra.
  • Om din syskon blir cranky när de är stressiga, försök att ge dem gott om plats när de är i högtryckssituationer, som att studera för ett test eller förbereda sig för ett stort spel.
  • Dricks: Fråga dig själv hur din attityd påverkar situationen. Om du ber om ursäkt och ta mer ägande för vad du gör kan du påverka din syskon att göra detsamma.

  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 7
    3. Ta några djupa andetag när du börjar känna dig upprörd. Det kan tyckas lättare sagt än gjort, men hålla din coola när din syskon irriterar dig kan vara ett effektivt sätt att undvika en stor kamp. Även om de är riktigt upprörd, försök att ta 5 djupa andetag in och ut för att hjälpa dig att förbli lugn. Då kan du ta itu med vad de gör på ett lugnt sätt, snarare än att omedelbart ta på sig sina känslor.
  • Det kan också hjälpa till att räkna långsamt till 10 i ditt huvud innan du säger något.
  • Du känner dig mer avslappnad om du sitter eller ligger, så om du vet att du blir upprörd, ta en plats för att hjälpa din hjärna att inse att det är dags att lugna ner.
  • Metod 3 av 4:
    Få hjälp från dina föräldrarTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 8
    1. Upprätthålla ett nära förhållande till dina föräldrar. Genom att behandla dina föräldrar med respekt, ta hand om ditt ansvar och följa hushållsreglerna, visar du dina föräldrar att de kan lita på dig. Det betyder när du kommer till dem med ett problem med din syskon, kommer dina föräldrar att vara mer benägna att ta dig allvarligt.
    • Att ha regelbundna konversationer med dina föräldrar om vad som händer i skolan och med dina vänner kan hjälpa till att stärka ditt förhållande med dem. Du kan även prata om små saker, vilket kan hjälpa dig att prata med dem ofta.
    • Till exempel, när du får ett mellanmål efter skolan kan du säga något som, "Mamma, vill du höra något roligt som hände i skolan idag? herr. Johnston släppte sin kopp och kaffe stänkte upp och kom i hans hår! Även han skrattade!"
  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 9
    2. Gå till dina föräldrar när du har ett allvarligt problem med din syskon. Du behöver inte nödvändigtvis springa till dina föräldrar varje gång din syskon irriterar dig. Men om frågan har pågått ett tag och du inte kan arbeta ut tillsammans, kan du prata med dina föräldrar. Det är viktigt att vara lugn när du beskriver situationen för dina föräldrar, så håll dig till fakta utan att bli alltför känslomässigt.
  • Var specifik. I stället för att erbjuda ett vagt klagomål som "John är en jerk," säga "John fortsätter att avbryta mig när jag försöker studera, och det här testet räknas för 20 procent av min klass."
  • Om du har försökt lösa problemet på egen hand, förklara de steg som du har tagit och din syskon reaktion. Till exempel kan du säga, "Jag har frågat honom flera gånger att vänta tills jag är klar med att studera för att fråga mig om hans videospel, men han kommer inte att lämna mig ensam."
  • Dricks: Försök att prata med dina föräldrar när de inte är upptagna eller distraherade. Om de är i gott humör och mer villig att lyssna på dig, kan de på lämpligt sätt hantera situationen.

  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 10
    3. Be dina föräldrar att ställa konsekvenser om din syskon inte slutar. Har dina föräldrar förklarar de specifika typerna av straff du och din syskon kommer att få för att irritera varandra med avsikt. Det kan vara tillräckligt för att förhindra konflikter, för om din syskon förstår att de kommer att straffas, kan de bestämma att de hellre inte stör dig längre.
  • Tänk på att samma konsekvenser kommer att gälla för dig om du irriterar din syskon också!
  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 11
    4. Se om dina föräldrar kan hjälpa dig att få lite utrymme. Ibland kan din syskon irritera dig för att du är tvungen att spendera för mycket tid tillsammans. Det kan inte vara praktiskt att fråga dina föräldrar till ditt eget rum, men du kan fortfarande begära lite utrymme och tid ensam när du behöver det.
  • Om du delar ett rum med din syskon, har dina föräldrar en schema så att du får lite tid ensam i rummet varje vecka. Gör detsamma med gemensamma utrymmen, till exempel familjerummet, den eller spelrummet.
  • Till exempel kan dina föräldrar säga att du alla får en timmes TV-tid ensam varje dag, och medan en syskon tittar på TV, kan den andra koppla av i ditt delade sovrum ensam.
  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 12
    5. Föreslå familjemöten för att hålla alla på samma sida. Du kanske kan undvika konflikter med din syskon om du rensar luften regelbundet. Be dina föräldrar att hålla veckovisa eller månatliga möten så att du kan alla röra basen på vad du gör. Detta kommer också att vara ett bra utrymme att prata om några problem du har om ditt förhållande med din syskon, eftersom alla kommer att ha en rättvis tur att prata.
  • Om du vill göra mötena roligare, fråga dina föräldrar att planera dem runt aktiviteter, som att baka kakor eller dela en måltid. Det kan hjälpa alla att känna sig avslappnade, så du är allt mer bekväm.
  • Metod 4 av 4:
    Upprätta en vänskapTrött på annonser? Uppgradera till PRO
    1. Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 13
    1. Spendera tid på att göra en aktivitet med din syskon så att du kan knyta. Försök att välja en aktivitet som kräver att du arbetar tillsammans, eller som kommer att skapa speciella minnen. Ju närmare dig och din syskon känner varandra, desto mindre sannolikt kommer du att vara att irritera varandra. Begå att spendera tid tillsammans regelbundet, så det blir en vana.
    • Vissa aktiviteter som ringer till lagarbete inkluderar ett pussel, bygga en modell eller matlagning middag för dina föräldrar. Genom att arbeta tillsammans lär du dig att samarbeta med varandra, och du kommer att spendera din energi på något positivt istället för att argumentera.
    • Om du och din syskon båda njuter av en liknande hobby eller aktivitet, försök att hitta ett sätt att göra det speciellt. Till exempel, om du båda gillar att cykla, ta dem för en tur på din favoritspår. Om du gillar samma typer av filmer, planera en maraton av dina favoriter för bara de två.
  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 14
    2. Var en stödjande lyssnare för din syskon. Om din syskon stör dig eftersom de vill ha uppmärksamhet, kan du spela en mer aktiv roll i sitt liv hjälpa till. Ta ett intresse för vad din syskon gör i skolan, liksom något som är viktigt för dem, som deras hobbyer och deras vänner. Se till att de vet att de kan prata med dig om något stör dig också.
  • Till exempel, om du märker att din syskon verkar riktigt ner, kan du dra åt dem åt sidan och säga något som ", hade du en hård dag i skolan? Du kan prata med mig om vad som händer."
  • Om din syskon avslöjar att de är i fara på något sätt, som om de är rädda för en mobbning i skolan, uppmuntrar dem att prata med dina föräldrar eller en annan betrodd vuxen. Du kan även erbjuda att sitta med dem under konversationen så att de känner sig mer bekväma.
  • Bild med titeln Deal med irriterande syskon Steg 15
    3. Öppna upp om ditt liv. Förhållandena är en tvåvägsgata, så om du vill vara närmare din syskon, måste du vara villig att vara öppen med dem också. Dela så många detaljer om dina vänner, hobbyer och favoritaktiviteter som du är bekväm med, och låt din syskon veta att de kan ställa frågor om de vill.
  • Till exempel kan du berätta för din syskon att du har en förälskelse på någon i skolan, även om du inte vill att någon annan ska veta.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Tänk på att yngre syskon kanske inte är så mogna som du är, och försök att vara tålmodig med dem. Mer än troligt, de blir mindre irriterande när de blir äldre.
  • Vänner kan komma och gå från ditt liv, men syskon är för evigt. Även om det är svårt ibland, försök att komma ihåg vad ett viktigt förhållande det är.
  • Försök inte föräldra din syskon, för att de bara kommer att ångra dig om du försöker berätta för dem vad de ska göra. Om du är bekymrad över deras beteende, berätta för dina föräldrar.
  • Varningar

    Dina föräldrar kan bli upprörd om du stör dem över alla små problem. Men du borde gå till om dina argument är våld och fysiska hot, eller när du har misslyckats försökt lösa problemet själv.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande