Hur man fixar ett dislokerat finger

Ett dislokat finger kan vara mycket smärtsamt! Lyckligtvis är de vanligtvis inte allvarliga och är relativt lätta för en läkare att sätta tillbaka på plats. Ett finger kan dislokeras när som helst som mottar en direkt inverkan i en riktning som den inte böjer. Detta medför att en av lederna i ditt finger dyker ut ur sitt uttag. De flesta dislokerade fingrarna orsakas av sportolyckor, arbetsplatsskador eller bilolyckor. Det bästa alternativet är att besöka din läkare så snart du slänger bort fingret, istället för att försöka fixa det själv.

Steg

Del 1 av 3:
Behandla ett dislokat finger
  1. Bild med titeln Fix ett dislocated finger steg 1
1. Lägg märke till om ditt skadade finger är onormalt böjd, smärtsamt och kommer inte att röra sig. Ett dislokat finger kommer inte att röra sig eftersom det är ur sin led. På samma sätt kommer fingret sannolikt att böjas eller spetsigt på ett besvärligt sätt. Du kommer sannolikt att uppleva smärta och svullnad, och ditt finger kan se blek ut. Om skadan är svår kan du känna dig tingling och domningar runt området.
  • Det är bäst att se en läkare om du tror att ditt finger är dislokerat, speciellt om du upplever mycket smärta och svullnad. Det är möjligt att uppleva både en dislokation och ett brutet ben samtidigt, så att man får en ordentlig diagnos viktig.
  • Bild med titeln Fix ett dislocated finger steg 2
    2. Ta bort eventuella smycken från ditt dislokerade finger. Så snart ditt finger har poppat ut ur leden, kan det börja svälla. För att förhindra ringar (eller andra smycken) från att fastna på fingret och eventuellt skära av blodflödet, ta bort dem så snart som möjligt. Använd en liten lotion, diskmedel, eller spotta för att smörja fingret om ringarna är fastna.
  • Om du inte kan ta bort ringar eller andra smycken från ditt dislokerade finger, kan en läkare behöva klippa smycken.
  • Bild med titeln fixa ett dislocated finger steg 3
    3. Applicera is till ditt dislokerade finger för att minska svullnad. Håll ett ispaket eller ett fruset gelpaket mot fingret så snart som möjligt efter att skadan inträffar. Placera isen på ett sådant sätt att det inte sätter ytterligare tryck på ditt dislokerade finger, för att undvika försämring av dislokationen. Applicera is till ditt finger förhindrar överdriven svullnad och bör också bidra till att minska smärtan.
  • Om du inte har ett ispaket eller fruset gelpaket, sätt 5-6 isbitar i en fuktig tvättduk och håll den mot ditt skadade finger.
  • Bild med titeln Fix ett dislocated finger steg 4
    4. Höj din skadade hand över nivån på ditt hjärta. Var noga med att hålla isen på ditt dislokerade finger och höja den till åtminstone axelhöjd. Håll handen på den här nivån tills du kan se en läkare. Om möjligt, hitta något att propera din hand så att du inte uttar dina muskler. Till exempel, i bilen på väg till doktorns kontor, prop är din skadade hand på baksidan av ett säte.
  • Om du inte höjer din hand, kan blod pool i ditt dislokerade finger. Detta kan orsaka blodkärl att riva eller yttre blödning för att förvärras.
  • Del 2 av 3:
    Ser en läkare
    1. Bild med titeln fixa ett dislocated finger steg 5
    1. Besök din läkare omedelbart efter att du slänger bort fingret. Till skillnad från när man hanterar sprains (som kräver relativt liten behandling) kan dislokationer vara svåra att sätta tillbaka på plats. Försök aldrig tvinga ihop, eller riskera att du orsakar ytterligare skador på fingret. Istället, se din läkare så fort du kan. Om dislokationen inte är så illa, kan de manipulera ledningen tillbaka på plats och där.
    • Om det är natt eller en helg, gå till en brådskande vårdanläggning. Du behöver inte besöka ett akutrum för ett dislokatfinger om det inte är det enda tillgängliga alternativet.
    • Din läkare kan justera ditt dislokerade ben, och de kommer att använda lokala eller orala bedövningsmedel så det är mindre smärtsamt.
  • Bild med titeln fixa ett dislokat fingersteg 6
    2. Ta emot en röntgen för att bestämma omfattningen av din dislokation och utesluta brutna ben. Om läkaren håller med om att ditt finger är dislokerat, kan de rekommendera en röntgen så att de kan bedöma omfattningen av skadan. I de flesta fall kommer de att ge röntgen på kontoret och du behöver inte besöka en specialist. Utan en röntgen, vet läkaren inte om benen i ditt finger har brutits eller om det finns benfragment i ledningen.
  • Oroa dig inte - om din läkare föreslår en röntgen, betyder det inte att din dislokation är särskilt dålig. Mest troligt vill läkaren se läget för dislokationen innan de försöker fixa det.
  • Bild med titeln fixa ett dislokat fingersteg 7
    3. Be om kirurgi om andra metoder inte kommer att flytta fogen. Om ditt finger har blivit allvarligt dislocated, kan det behöva repareras kirurgiskt. Din läkare kan också utföra kirurgi om benet och brosket som omger den dislokerade leden har skadats. Operationen är vanligtvis minimalt invasiv och du kanske kan återvända hem strax efter att den är klar.
  • Eftersom både operationen och sätta leden tillbaka på plats kan vara smärtsam, kan läkaren ge dig en lokalbedövning för att numera känslan i ditt finger.
  • Del 3 av 3:
    Så att ditt finger återhämtar sig
    1. Bild med titeln fixa ett dislocated finger steg 8
    1. Bära ett vadderat fingerskala i 3-6 veckor tills benet har läkt. När doktorn har flyttat fingret (med eller utan operation), kommer de att ge dig ett vadderat fingerskiva att bära. Splinten kommer att fälla runt ditt skadade finger och håll det styvt och förhindrar ytterligare skada. Håll splinten på så länge som läkaren leder till att fingret kan läka helt.
    • Din läkare kan ge dig "Buddy Tape" istället för en splint. Buddy Tape Wraps runt ditt skadade finger och 1 intilliggande finger, och det håller fingret nästan lika stabilt som en splint skulle.
  • Bild med titeln Fix ett dislocated finger steg 9
    2. Is ditt skadade finger i 30 minuter var 3-4 timmar. Ta bort splinten från ditt flyttat finger och håll ett isförpackning eller fruset gelpaket mot det i minst 20 minuter. Gör det var 3-4 timmar, eller minst 3 gånger varje dag. Fortsätt att is ditt finger i 2-3 dagar för att tillåta det skadade fingret att läka sig själv och för att förhindra komplikationer som orsakas av svullnad.
  • Köp ett ispaket eller gelpaket på ett lokalt apotek eller drogbutik.
  • Bild med titeln fixa ett dislocated finger steg 10
    3. Höja din hand så ofta som möjligt för de första 2-3 veckorna. Upphöjning av din skadade hand kommer att minska inflammation och låt det skadade fingret snabbt läka. Så, när du går om ditt dagliga liv, försök att hålla handen förhöjd (brösthöjd eller ovan) så ofta som är realistiskt möjligt. Till exempel, prop din hand upp på några kuddar när du sitter på soffan och vila det på flera kuddar när du ligger i sängen.
  • Försök också proping din hand upp på några böcker när du sitter vid ett skrivbord på din skola eller arbete.
  • Bild med titeln fixa ett dislokat fingersteg 11
    4. Utföra fysiska terapiövningar som din läkare styr. Din läkare kan föreslå, när ditt finger har läkt i 3-4 veckor, att du försöker grundläggande fysioterapi för att återuppbygga musklerna och ligamenten i ditt finger. Grundläggande drag kommer sannolikt att innefatta sträckor och repetitiva fingerkrullar. I händelse av allvarlig dislokation kan din läkare hänvisa dig till att arbeta med en licensierad fysioterapeut.
  • Efter doktorns beställningar och gör terapin som inriktad kommer att hjälpa ditt finger läka snabbt och med minimal varaktig smärta eller skada.
  • Bild med titeln Fix ett dislocated finger steg 12
    5. Prata med din läkare om fingret fortsätter att skada när splinten är avstängd. Det tar tid för ben och ligament att läka, och du kan förvänta dig att ditt finger skadar sig i ungefär 4-6 veckor. Men om det fortfarande är smärtsamt efter den här tiden har gått, prata med din läkare. Fråga dem vad de skulle rekommendera för smärtan.
  • Din läkare kan rekommendera NSAID eller andra droger för att bekämpa smärta och svullnad. Innan du tar något läkemedel, var noga med att läsa förpackningen och följ alltid de tryckta doseringsanvisningarna.
  • Tips

    Tekniskt kan någon av de 3 lederna i fingrarna dislokeras. Dislokationer är emellertid mest frekventa vid mellanleden (medicinskt känd som PIP eller proximal interfalangealfog).
  • Om du led en allvarlig dislokation, kan din läkare hänvisa till en benspecialist, som kommer att hålla ett öga på ditt finger när det läker och gör justeringar av benen efter behov.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande