Hur man bryr sig om artritiska händer

Artrit, i allmänhet är inflammation i lederna.Om du har artrit i dina händer, har du sannolikt inflammation i en eller flera av lederna i din hand eller handled.Artrit i händerna kan orsakas både av sjukdom (osteoartrit och reumatoid artrit) eller en skada på din hand.För att hjälpa till att hantera smärtan, inflammationen och andra förändringar i händerna är det viktigt att du tar hand om dina artritiska händer.

Steg

Metod 1 av 3:
Erhålla medicinsk behandling
  1. Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 1
1. Ta rekommenderade läkemedel.Din läkare kan rekommendera att du tar vissa läkemedel regelbundet för att minska inflammation och smärta som orsakas av artriten.Några av dessa läkemedel, som ibuprofen (en antiinflammatorisk), kräver inte recept och kan tas flera gånger om dagen.Följande läkemedel har varit kända för att lindra smärtan och inflammationen orsakad av artrit:
  • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel - annars kallade NSAID, inkluderar dessa typer av medicinering ibuprofen (E.g advil) och acetaminofen (e.g. Tylenol).De flesta NSAID är tillgängliga i någon form som receptfria läkemedel, men du kan också få recept på starkare versioner av NSAID (I.e. Tylenol 3S och 4S, etc.)
  • Kortikosteroider - brukar användas för att kontrollera inflammation. Dessa läkemedel administreras med en injektion. Orala kortikosteroider kan ges för reumatoid artrit.
  • Analgetika - Mål bara smärtlindring och kontrollera inte inflammation och inkludera acetaminofen (I.e. Tylenol).Analgetika finns också i en krämform (e.g. Voltaren) och kan gnidas i huden runt området som är smärtsamt.Lågnivåanalgetika (som vanlig styrka tylenol) och en mängd olika krämversionerna, är tillgängliga över-the-counter.Starkare versioner av analgetika är tillgängliga på recept.
  • Sjukdomsmodifierande anti-reumatiska läkemedel - annars känt som dmards, arbetar dessa läkemedel faktiskt för att modifiera din artrit.DMARDS är endast tillgängliga på recept.
  • Biologiska responsmodifierare - används främst för reumatoid artrit, de arbetar för att blockera specifika steg i din kropps inflammationsprocess.Biologics är endast tillgängliga på recept.
  • Osteoporosilikationer - hjälp till långsam benförlust eller hjälp för att bygga nytt ben.Det finns ett antal droger som används för att behandla osteoporos och alla är endast tillgängliga på recept.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 2
    2. Behandla smärta med injektioner.Om antiinflammatoriska läkemedel inte lyckas kan din läkare rekommendera att få regelbundna injektioner på din artrit.Dessa injektioner inkluderar vanligtvis en bedövningsmedel och en steroid, och de kan vara i flera månader.
  • Medan du kan hitta injektioner, är de bara avsedda att vara en tillfällig åtgärd och kan inte fortsätta på obestämd tid.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 3
    3. Splint dina händer och / eller handleder.Splinter kan också användas på dina händer och handleder utöver, eller i stället för medicinering eller injektioner.En splint kommer att hjälpa till att stödja och stabilisera din hand eller handled för att minska stressen på den av vissa aktiviteter.
  • Splinter är normalt slitna under en begränsad tid varje dag, i motsats till hela dagen, varje dag.De flesta artritpersoner tenderar att använda splinter när man utför specifika aktiviteter som kan orsaka mer smärta, som att skriva, köra, måla, trädgårdsarbete, etc.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 4
    4. Överväga kirurgi för din drabbade hand.Tyvärr fungerar inte mediciner och injektioner alltid såväl som vi skulle vilja.Ett annat alternativ att tänka på är handkirurgi.Den exakta typen av kirurgi kommer att tillgodoses din specifika situation, men det viktigaste målet med operationen är att minska smärtan på lång sikt.
  • Kirurgi där fogen kan sparas eller rekonstrueras är alltid det första och bästa alternativet.Men om det inte är möjligt att spara foget som det är, kan din läkare utföra en gemensam ersättning eller en fusion.
  • Att fusera fogarna tillsammans kan avsevärt minska mängden smärta du upplever, men det kommer permanent att ta bort någon rörelse du har i den gemensamma.Det faktum att ledningen inte kan röra sig är hur smärtan elimineras, eftersom leden inte längre kan gnugga ihop.
  • Gemensam ersättning innebär att du byter ut din ursprungliga fog med en konstgjord ledning.Konstgjorda leder består vanligtvis av plast, metaller eller keramik och kan hålla en mycket lång tid.En gemensam ersättning kommer inte bara att eliminera smärtan du upplever, men det gör det möjligt för dig att fortsätta att använda din hand normalt.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 5
    5. Delta efter operation Handterapi.Oavsett vilken typ av operation du kan ha, måste du utföra handbehandling (en typ av fysisk terapi) efteråt.Inledningsvis efter operationen kan du bli ombedd att bära en splint heltid för att begränsa din hands rörelse medan den läker.Du kan också behöva ändra de aktiviteter du utför tills din hand eller handled är tillräckligt stark.
  • De flesta kan återkomma normala aktiviteter ungefär 3 månader efter operationen.Men hastigheten på din återhämtning är hög beroende på den ansträngning du sätter för att ta hand om din hand eller handled.
  • Metod 2 av 3:
    Läpande smärta på egen hand
    1. Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 6
    1. Använd ett ispaket för att minska inflammation.Om fogen i dina händer eller handleder är svullna och smärtsamma från artrit, kan du använda ett ispaket eller kallt komprimering för att minska svullnaden och lindra smärtan.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 7
    2. Håll dina händer varma.Om dina händer eller handleder är smärtsamma från artritisk inflammation som inte kommer att gå iväg, kan värma upp dina händer ge dig smärtlindring.Faktum är att många artritpersoner vanligtvis upplever mer smärta i kalla miljöer och hitta sina händer eller handleder varma hela tiden (e.g. bär handskar) kan hjälpa till att lindra smärta.
  • Bär bomullshandskar medan du sover kan också hjälpa till att hålla dina händer varma och kan hjälpa till att minska mängden smärta i dina händer och handleder.
  • Att använda ett varmt vaxdopp på händerna varje morgon kan hjälpa till att starta dina händer av fina och varma varje dag.Det heta vaxet kan hållas i en crock pott och återanvändas många gånger.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 8
    3. Få en hjälpmedel.Artrit i dina händer kommer sannolikt att orsaka att du inte kan utföra vissa aktiviteter, till exempel: öppnar ett tätt lock på en burk, gripande något tätt, prying öppna en behållare mm.Det finns många produkter på marknaden som kan hjälpa till att göra alla dessa aktiviteter enklare för dig, speciellt om du inte alltid har någon annan att hjälpa.
  • Internet är vanligtvis din bästa källa för att bestämma vilka produkter som är tillgängliga och ta reda på var du kan få dem.Google "Arthritis självhjälpsenheter" och forskning som produkter skulle vara bäst för dig.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 9
    4. Ta glukosamin och kondroitintillskott.Glukosamin och kondroitintillskott finns på de flesta apotek och hälsobutiker.De har visat sig minska mängden smärta och styvhet hos personer som har artros, men de arbetar inte på alla.Du kanske vill försöka ta dessa tillskott i 2 månader för att se om de har en positiv effekt på din hand eller handleden.Om de inte ger dig någon lättnad, finns det ingen mening att fortsätta ta dem.
  • Observera att glukosamin och kondroitin tillverkare hävdar att dessa tillskott kan hjälpa till att återuppbygga brosk i dina leder.Det har dock inte förekommit några vetenskapliga studier för att bekräfta att detta är ett korrekt krav och dessa tillägg är inte godkända av FDA för det ändamålet.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 10
    5. Ät mer fisk.Omega-3, som kan hittas i många typer av fisk och i fiskoljekapslar, kan potentiellt minska mängden inflammation i din kropp.Även om detta inte fungerar för alla, försöker ett fiskolja tillägg eller lägga till mer fisk till din kost vara ett alternativ att försöka.
  • Metod 3 av 3:
    Utövar dina händer
    1. Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 11
    1. Böj din tumme.Håll din högra hand i ett bekvämt och avslappnat läge med alla dina fingrar och din tumme hålls raka.Böj din högra tumme över dig Palm (eller så långt du kan) och tryck på botten av ditt lillfinger.Böj sedan tummen tillbaka till den ursprungliga positionen.
    • Upprepa denna övning så många gånger som är bekväm med din högra hand.
    • När du är färdig med din högra hand, upprepa samma övning med din vänstra hand.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 12
    2. Förlänga fingrarna.Håll din högra hand uppåt med fingrarna raka och utan luckor mellan dem.Böj tipsen på fingrarna nedåt mot din handflata.Böj bara de första och andra knogarna, samtidigt som du håller din hand och fingrar rakt.Fäll ut fingrarna och returnera din hand till din startposition.
  • Böj och unbend fingrarna långsamt och smidigt.
  • Upprepa denna övning så många gånger som är bekväm med din högra hand.
  • När du är färdig med din högra hand, upprepa samma övning med din vänstra hand.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 13
    3. Knyta handen.Vila utsidan av dina högra fingrar, hand och handled på en plan yta.Börja med att hålla handen med en 90 graders vinkel mot den plana ytan, med fingrarna pekade rakt.Medan du håller handen vilar på den plana ytan, stäng din hand för att göra en lös näve.Vila tummen på utsidan av din näve.Fäll ut din hand och lägg den tillbaka till startpositionen.
  • Böj och orda din hand långsamt och smidigt.När din hand är i en näve, kläm inte fingrarna.
  • Upprepa denna övning så många gånger som är bekväm med din högra hand.
  • När du är färdig med din högra hand, upprepa samma övning med din vänstra hand.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 14
    4. Kurva din hand i en C.Håll din högra hand ut framför dig, som om du ska skaka någons hand.Håll fingrarna raka utan några luckor mellan dem.Använda fingrarna och tummen för att kurva din hand i form av en C, som om du håller en burk pop.Un-curve din hand tillbaka till den ursprungliga positionen.
  • Kurva och un-curve dina fingrar långsamt och smidigt.
  • Upprepa denna övning så många gånger som är bekväm med din högra hand.
  • När du är färdig med din högra hand, upprepa samma övning med din vänstra hand.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 15
    5. Skapa cirklar med fingrarna och tummen.Håll din högra hand ut framför dig, som om du ska skaka någons hand.Håll fingrarna raka utan några luckor mellan dem.Börja med att böja ditt pekfinger och tumme så att tipsen berör och bildar en cirkel.Upprepa processen med ditt långfinger, sedan ditt ringfinger och slutligen ditt lillfinger.
  • Kurva och un-curve dina fingrar långsamt och smidigt.
  • Upprepa denna övning så många gånger som är bekväm med din högra hand.
  • När du är färdig med din högra hand, upprepa samma övning med din vänstra hand.
  • Bild med titeln Vård för artritiska händer Steg 16
    6. Skjut fingrarna över bordet.Vila din högra hand på ett bord med din palm ner och fingrarna raka.Håll ett litet gap mellan var och en av fingrarna och peka bort tummen från din hand.Från och med ditt pekfinger, skjut fingret åt vänster längs bordet tills det finns ett större gap mellan ditt index och mittfingrar.Upprepa samma rörelse med din mitten, ring och små fingrar.
  • När du har flyttat alla fyra fingrarna på höger hand, flytta dem tillbaka till startpositionen och upprepa övningen så många gånger som är bekväm.
  • När du är klar med din högra hand, upprepa samma övning med din vänstra hand.
  • Oavsett vilken hand du tränar, flyttar du alltid fingrarna mot tummen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande