Hur man fixar en dislokerad axel

Dislokerade leder, särskilt axeln, är smärtsamma skador som orsakar omedelbar kortvarig funktionshinder - ledningen av ledningen är i huvudsak omöjlig tills den flyttas eller återställs. Axeln är särskilt sårbar mot dislokation eftersom det är den mest mobila leden i kroppen och folk tenderar att falla med en utsträckt arm, som sätter fogen i ett besvärligt läge. Det är alltid bäst att ha en dislokerad axel som är fast eller återställs av en utbildad hälsovårdspersonal, även om det kan vara ovanligt (akut) omständigheter som garanterar att man försöker göra det själv. Att inte återställa en dislokerad axel i tid kan så småningom kräva kirurgi för att korrekt fixa det.

Steg

Del 1 av 3:
Hantera en dislokerad axel
  1. Bild med titeln Fix A dislocated axel Steg 1
1. Känna igen symptomen. En dislokerad axel orsakas vanligtvis av att antingen faller på en utsträckt arm eller axeln påverkas bakifrån. Skadan orsakar plötslig och svår smärta, föregås av en popping känsla och / eller ljud. Axeln kommer att se synligt deformerad eller out-of-plats, och svullnad och blåmärken visas snabbt. Att flytta axeln är inte möjlig tills den flyttas.
  • En dislokerad axel hänger lägre än den uninjured sidan och du kan vanligtvis se en depression eller spår i axelns laterala (deltoid).
  • En axelförskjutning kan också orsaka domningar, stickningar och / eller svaghet nerför armen och in i handen. Om blodkärlen är skadade, kommer den nedre armen och handen på den skadade sidan att känna sig kall och vrid en blåaktig färg.
  • Ca 25% av den första gången axelns dislokationer involverar frakturer av överarmen (humerus) eller axelbälte.
  • Bild med titeln Fix A dislocated axel Steg 2
    2. Immobilisera din arm. Medan du väntar på att få läkarvård är det viktigt att inte flytta (eller försök att flytta) en dislokerad axel eftersom du kan göra skadan värre. En benfraktur, skadad nerv eller rippat blodkärl kan vara involverat, så vilken rörelse som helst kan ha en dire konsekvenser. Istället böj din armbåge, linda din underarm runt magen och håll den i läge med en slinga.
  • Om du inte har tillgång till en färdig slinga, då skapa en från ett kuddefodral eller klädesartikel. Sätt slingan under din armbåge / underarm och binda ändarna runt nacken. Slingor immobilisera och skydda axeln från ytterligare skada, och minskar ofta graden av smärta.
  • Omkring 95% av axelns dislokationer är i främre riktningen, vilket innebär att överarmbenet (humerus) skjuts framåt ur sitt uttag.
  • Bild med titeln fixa ett dislokat axelsteg 3
    3. Is din axel. Att få is eller något kallt på en dislokerad axelfog så snart som möjligt är viktigt för att hämma inflammation, som vanligtvis översätter till mindre smärta. Ice orsakar små blodkärl att förstränga (smala), vilket begränsar mängden blod och inflammation som kan strömma in i och runt det skadade området. Applicera den krossade isen i axeln i ca 15-20 minuter i taget (eller tills området känns numb) varje timme eller så.
  • Alltid wrap is i en tunn trasa, handduk eller plastpåse innan du applicerar den på nakna huden - det hjälper till att förhindra frostbit eller hudirritation.
  • Om du inte har tillgång till krossad is eller isbitar, använd sedan några frysta grönsaker från frysen eller en frusen gelpaket.
  • Bild med titeln Fix A dislocated axel steg 4
    4. Ta smärtstillande läkemedel. När den dislokerade axeln är immobiliserad och täckt i en påse med is, överväga att ta lite överkänslig medicin för att ytterligare bekämpa inflammation och smärta. Smärtan från en dislokerad axel beskrivs ofta som nästan outhärdlig på grund av alla sträckta och / eller rivna ledband, senor och muskler som förekommer, förutom potentiella benfrakturer och krackade brosk. Ibuprofen (Advil, Motrin) och naproxen (ALEVE, NAPROSYN) är sannolikt de bästa valen eftersom de är starka antiinflammatorier, även om acetaminophen (Tylenol) kan vara till hjälp för smärtkontroll också.
  • För en dislokerad axel som också involverar betydande inre blödning (du får se massor av blåmärken), undvik ibuprofen och naproxen eftersom de tenderar att "tunn" blodet och minska dess koagulationsförmåga.
  • En muskelavslappnande medicinering kan också indikeras om musklerna runt den dislokerade leden är spasmer. Blanda emellertid aldrig olika typer av droger samtidigt - plocka en eller den andra.
  • Del 2 av 3:
    Flytta i nödsituationer
    1. Bild med titeln Fix A dislocated axelsteg 5
    1. Flytta din axel endast i nödsituationer. Under de flesta situationer, väntar på professionell medicinsk hjälp den bästa idén och säkert det säkraste sättet att gå, men ibland är det inte möjligt. Om du är i en isolerad situation långt ifrån läkarvård (camping, bergsklättring, resande utomlands), kan de potentiella riskerna med att fixa din egen axel - eller en väns eller familjemedlems - inte uppväga fördelarna med att uppleva omedelbar smärtlindring och ökad arm / axelmobilitet.
    • Som en allmän tumregel, om du kan få medicinsk hjälp inom 12 timmar, vänta tålmodigt och försök att minska obehag med is, smärtstillande medel och en slinga. Om en mycket längre väntetid är uppenbart, särskilt om du behöver lite rörlighet i din axel för att komma till ett sjukhus, kan det övervägas om att flytta din axel.
    • De viktigaste komplikationerna som är relaterade till att försöka flytta din egen axel är: vidare riva muskler, ledband och senor - skadliga nerver och blodkärl - Livshotande blödande smärta som leder till förlust av medvetenhet.
  • Bild med titeln fixa ett dislokat axelsteg 6
    2. Be om hjälp i en nödsituation. Om du är tvungen att överväga att flytta din egen axel i en nödsituation, inser då att sätta tillbaka det utan hjälp är nästan omöjligt. Som sådan, be om hjälp eller erbjuda att hjälpa någon annan om i en nödsituation. Människor kan vara ovilliga att hjälpa dig eftersom de inte vill orsaka mer smärta eller riskera att skada din axel mer, så försök att försäkra dem och släppa dem från något ansvar.
  • Om du behövs för att hjälpa någon annan att flytta sin axel, se till att få sitt samtycke och berätta för honom klart om din brist på medicinsk utbildning (om tillämpligt). Du vill inte möta några tvister för att försöka vara till hjälp om saker går fel.
  • Om du har en telefon och kan ringa, försök kontakta akutjänster för råd och support. Även om de inte kan skicka medicinsk personal till dig, kan de kanske erbjuda användbara instruktioner.
  • Bild med titeln fixa ett dislokerat axelsteg 7
    3. Ligga på ryggen och bortföra din arm. Förmodligen det enklaste sättet för icke-proffs att flytta din axelfog är om du lägger sig på ryggen med din skadade arm bort från din kropp med 90 graders vinkel. Sedan få din vän eller en motståndare att fånga din hand eller handled och långsamt (men ordentligt) dra på armen, vilket kommer att skapa dragkraft. Personen kan behöva placera fötterna mot din torso för ytterligare hävstångseffekt. Att dra armen i den vinkeln gör det möjligt för humerus huvudet att glida under benets benblad och tillbaka i sitt uttag med relativ lätthet.
  • Kom ihåg att använda ett långsamt, stadigt drag (utan några snabba eller ryckiga rörelser) direkt bort från kroppen tills axeln återreglerar. Om det lyckades, hör du en "klumpig" och känna axeln tillbaka till position.
  • Så snart axeln omlokat, kommer den smärta som är förknippad med skadan att minska betydligt. Men axeln kommer fortfarande att vara instabil, så gör en slinga och immobilisera armen om möjligt.
  • Del 3 av 3:
    Att få läkarvård
    1. Bild med titeln Fix A dislocated axel Steg 8
    1. Se en läkare så fort du kan. Att komma till en läkare (eller en lämpligt utbildad medicinsk professionell) är snabbt viktigt när man hanterar en dislokerad axel, eftersom när musklerna, senor och ligament runt skadan drar upp, blir humerusens huvud mycket svårt att flytta utan kirurgisk ingrepp. De flesta läkare kommer sannolikt att vilja röntgen din axelområde innan du gör något annat för att utesluta en fraktur.
    • Om ingenting är trasigt eller dåligt sönder, kan läkaren utföra en sluten reduktionsmanöver på axelfogen, även om du kan behöva en lugnande, stark muskelavslappnande eller allmän bedövningsmedel innan den fysiska manipuleringen kan göras på grund av den allvarliga smärtan.
    • En gemensam reduktionsmetod för axelfogen kallas Hennepin Maneuver, som utnyttjar den yttre rotationen av axeln. När du lägger platt, kommer doktorn att böja din armbåge till 90 grader och gradvis rotera din axel utåt (yttre rotation). Några mjuka tryckande medan i denna position är vanligtvis nog för att ledningen ska flytta.
    • Det finns en handfull andra reduktionstekniker som läkare använder - det beror på vad de känner sig bekväma med.
  • Bild med titeln Fix A dislocated axel Steg 9
    2. Förbered dig om möjligheten att kirurgi. Om din axel regelbundet dislocating (på grund av en bendeformitet eller ligamentlaxighet), eller om några ben är sprickade eller nerver och / eller blodkärl, så behöver du kirurgi för att reparera skadan och har axelfoget reducerat öppet. Kirurgi är ibland det bästa alternativet eftersom det kan fixa interna skador och stabilisera fogen, vilket i stor utsträckning minskar risken för dislokation i framtiden.
  • Det finns många olika kirurgiska ingrepp som utförs, så det beror på omfattningen av skadan och patientens livsstil / aktivitetsnivå om vilken teknik som används.
  • Vissa studier tyder på att kirurgiska "öppna" Minskning kan vara den bästa åtgärden för aktiva vuxna yngre än 30 år på grund av lägre återkommande priser och bättre livskvalitet.
  • Bild med titeln fixa ett dislokat axelsteg 10
    3. Rehabilitera din axel. Oavsett om du får en sluten manuell reduktion eller en öppen kirurgisk minskning, bör du få ett hänskjutande för fysioterapi och stärka din axelfog. Fysioterapeuter, kiropraktorer och / eller atletiska terapeuter kan visa dig specifika sträckor för att återfå full rörlighet och rörelseområde i axeln, såväl som övningar som stärker och stramar foget så att det är osannolikt att dislokera i framtiden.
  • Det tar ofta två till fyra veckors återhämtning innan en hänvisning till fysisk terapi är lämplig. Bär en slinga, applicering av is och tar över-the-counter-mediciner är alla en del av återhämtningsfasen.
  • Den totala tiden att rehabilitera och återhämta sig från en axelförskjutning sträcker sig från tre till sex månader, beroende på allvarlighetsgraden och om patienten är en idrottsman eller inte.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Efter några dagar när smärtan / inflammationen har ceded, kan det hända att det är tillräckligt med fuktig värme till din axel. Microwavable växtbaserade väskor fungerar bra. Begränsa värmeapplikationer till 15 - 20 minuter i taget.
  • När du har dislocated din axelfog en gång blir du mer risk för framtida dislokationer, speciellt om du deltar i kontaktsporter.
  • Flytta din axel så fort efter olyckan som du kan, som svårighet att flytta den ökar med tiden.
  • En dislokerad axel är annorlunda än en separerad axel. Den senare är ett ligamentpröja till fogen som håller kragebonen (Clavicle) till den främre delen av axelbältet - den glenohumerala fogen är inte dislokerad.
  • Varning

    • Efter att ha flyttat en dislokerad axel, bör du alltid kontrollera pulsen i den drabbade lemmen under dislokationen. Det ska vara detsamma som den andra armen (opåverkad lem). Om det finns en långsammare puls eller ingen puls, är det en medicinsk nödsituation och kräver omedelbar hjälp, eftersom celldöden börjar snabbt och kan leda till förlust av armen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande