Hur man hanterar emotionell utpressning

Emotionell utpressning uppstår när någon använder känslomässiga hot, lidande och utnyttjande för att få dig att göra vad de vill ha. Det är vanligtvis begått av de närmaste till dig och är en form av manipulation eller missbruk. Om du har att göra med emotionell utpressning, känner du dig trolig och fångad, men saker kan bli bättre! När du känner igen tecknen på emotionell utpressning kan du ställa in gränser och konfrontera personen. Om personen är en älskad, kan du lära dig att stoppa sitt manipulationsmönster.

Steg

Metod 1 av 4:
Erkännande av känslomässig utpressning
  1. Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 1
1. Titta på hot eller straff om du inte gör vad de vill ha. Dessa hot och straff kommer att rikta dig emotionellt, till exempel genom att dra tillbaka eller få dig att känna sig osäker i förhållandet. I de flesta fall kommer personen att använda manipulativa uttalanden för att få dig att känna dig som något dåligt kommer att hända om de inte får vad de vill ha. Det kan vara utpressning om du känner att du måste göra vissa saker för att undvika deras hot eller straff.
  • Till exempel kan de säga, "Om du inte vill flytta ihop, är det bra. Jag visste att detta förhållande inte gick någonstans."Detta uttalande kan få dig att känna att du behöver rusa förhållandet eller riskera att förlora dem.
  • De kan säga, "Min familj ser inte vad jag ser i dig och jag är trött på att försvara dig. Jag antar att det inte finns någon poäng i dig gå till julmiddag med oss ​​eftersom du inte vill göra stora gåvor."De försöker få dig att känna att du inte är accepterad så att du gör något, i det här fallet, köp dem presenter, för att få acceptans.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 2
    2. Lägg märke till om de hotar sig för att få det de vill ha. Detta kommer vanligtvis i form av fysiska hot, allt från självskada för att skära. När dessa hot används för emotionellt utpressning, försöker personen tvinga dig att göra vad de vill ha. Medan hotet är emot dem är det meningen att skada dig.
  • Hotande självskada ensam betyder inte att en person är emotionellt utpressning. De kan nå ut för support.
  • En blackmailer kan säga, "Jag behöver den här semestern för att må bättre om mig själv! Jag antar att om vi inte kan gå på kryssningen, jag spenderar bara veckan hemma. Förhoppningsvis blir jag inte för deprimerad och skadar mig själv."I det här fallet försöker de manipulera dig att gå på semester.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 3
    3. Observera när någon försöker få dig att känna dig skyldig utan anledning. En blackmailer kommer att anklaga dig för att skada dem på något sätt, även om du inte har gjort någonting. Medan det är viktigt att känna igen när du har gjort misstag, var medveten om att någon försöker använda skuld mot dig. Om din skuld kör dig för att göra saker för dem, kan de bli utpressade dig.
  • Till exempel kan de använda uttalanden som "du gör aldrig vad jag vill," "Du bryr dig inte om mina känslor" eller "Mina vänner är överens om att du är försumlig."Om du vet att dessa uttalanden inte är sanna, låt inte personen få dig att känna dig skyldig.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 4
    4. Observera när de får dig att känna en känsla av plikt. Det är normalt och lämpligt att känna ett visst ansvar mot familj, vänner och din partner. Men dina nära och kära kan försöka få dig att känna en känsla av plikt när du inte borde så att de kan manipulera dig. När detta händer försöker Blackmailer att övertyga dig om att gå in i en roll eller ta en börda som inte är din.
  • Om du känner att du konsekvent behöver gå ut ur din väg för att hjälpa personen, kan det vara emotionell utpressning. På samma sätt kan de vara känslomässigt utpressade dig om de får dig att känna sig skyldig att göra saker som verkligen inte är ditt ansvar, som barnbarns barn gratis, betalar sina räkningar eller reparationer runt sitt hem.
  • Men en känslomässig blackmailer får dig att känna dig skyldig att göra saker som inte är ditt ansvar. Låt oss säga att din lillasyster vill att du ska ge henne $ 2000 för att hjälpa till att betala för college. Hon kanske säger, "Det måste ha varit trevligt att starta college först när mamma och pappa inte hade andra barn på college. Jag skulle inte veta. Jag trodde kanske du skulle ge mig pengarna eftersom du visste att du hade det bättre, men vad som helst."Hon hoppas att du kommer att känna att det är din plikt att ge henne pengar, även om det är verkligen inte.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 5
    5. Var medveten om att skylla beteende. Människor som använder känslomässig manipulation skyller ofta på andra för de misstag de har gjort. De hoppas att skylla du får dem vad de vill ha. Om du tar på skulden kan de manipulera dig. Om du gör saker för dem eftersom du känner dig ansvarig för de svårigheter de står inför, kan de vara känslomässigt utpressade dig.
  • Låt oss säga att din partner förlorade sitt jobb. De kan säga, "Jag blev avfyrade eftersom du alltid textade mig," "Du gjorde mig sent varje morgon eftersom du huggade duschen," eller "Jag sa att jag behövde bättre arbetskläder, men du skulle inte lyssna."
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 6
    6. Inse när någon lägger sina behov före din. Människor som använder känslomässig utpressning bryr sig bara om sig själva, så de kommer att kräva att du brukar ha sina behov. Men de ignorerar ofta din. Denna obalans gör det lättare att se de utnyttjar dig. Om personen konsekvent förväntar dig att hjälpa dem men vägrar att återfå, kan de vara känslomässigt utpressade dig.
  • Till exempel kan de förvänta dig att du lyssnar på dem ventil om arbetsfrågor, men de kan skära av dig när du försöker ventilera. På samma sätt kan de förvänta dig att släppa vad du gör för att hjälpa dem, men gör ursäkter när du behöver hjälp.
  • Ett annat exempel på någon som sätter sina behov innan din är självavskrivning. Om du till exempel delar en prestation, kan de prata om hur de aldrig kunde göra något liknande så uppmärksamhet är omfokuserad på dem.
  • Lyssna på när någon berättar hur en annan person gör något, som om din mamma säger något som, "kallar han sin mamma varje vecka. Han måste verkligen älska henne."I det här fallet pekar hon ut en andras beteende eftersom hon önskar att du skulle göra samma sak.
  • Metod 2 av 4:
    Inställning av gränser
    1. Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 7
    1. Undvik att ge dem vad de vill ha. Om du ger dem vad de vill, kommer du att förstärka det manipulativa beteendet. Du måste säga "Nej."Stå din mark och vara fast. Om de fortsätter att trycka, gå bort och ta några ögonblick för dig själv. Du kan också ringa på någon annan för support.
    • Säga, "Jag är verkligen ledsen att höra om din situation, men jag har inte råd att ge dig mer pengar. Jag kan dock låna ut ett stödjande öra."
    • Om de hotar att skada dig, ta bort dig själv från situationen och Ring nödtjänster.
    • Om de hotar att skada sig, ring efter hjälp och stanna hos dem. Du kanske berätta för dem, "Jag är verkligen orolig för dig just nu. Det här är allvarliga hot. Låt oss prata om vad du känner."
    • Även om du kan vara rädd för vad de ska göra, är det osannolikt att de kommer att agera på sina hot.
    • Ignorera några av de saker de säger för att få uppmärksamhet genom att fortsätta en konversation som om de inte sa något.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 8
    2. Be dem att klargöra sina avsikter. Detta hjälper dig att ringa ut det olämpliga beteendet utan att anklaga dem. Det tvingar dem att tydligt ange vad de vill ha, så att du kan ta itu med dem utan att oroa sig för de känslomässiga hot som de har gjort.
  • Säg, "Jag förstår inte vad du frågar mig. Vad är det du vill ha?"
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 9
    3. Berätta för den person som beteenden du vill och inte accepterar. Detta ger dem riktlinjer om hur de kan bete sig omkring dig. Berätta för dem direkt att deras manipulativa beteenden inte tolereras. Istället kan de berätta exakt vad de vill ha.
  • Du kanske säger, "Det är inte okej för dig att skrika på mig när du inte får det du vill ha. När du skriker, ska jag avsluta situationen."Sedan säga," Men jag är glad att lyssna om du pratar i en lugn, vänlig ton."
  • Du kan också säga, "Jag kommer inte prata med saker medan du gråter, men jag hoppas vi kan prata när du har lugnat ner."
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 10
    4. Förklara att hot mot våld kommer att tas på allvar. Om de hotar sig själva eller du är det viktigt att ta hotet på allvar och kräva hjälp. Om de hotar dig, ta dig omedelbart bort från situationen. Det är osannolikt att de följer igenom, men riskerar inte det! Plus, det är orättvist för dig att behöva ta itu med ständiga hot mot våld.
  • Säg, "Om du hotar att skada mig, kommer jag att ringa till polisen" eller "Om du säger att du kommer att skada dig själv, jag ska Ring nödtjänster.
  • Om någon hotar dig, är det bäst att ta bort dig själv från situationen medan du väntar på hjälp. Alternativt kan du be en vän eller familjemedlem att gå in för support.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 11
    5. Undvik att ta ansvar för sina känslor och handlingar. De är ensamma ansvariga för sina känslor och handlingar, medan du är ansvarig för din. De kan försöka manipulera dig genom att du känner dig fel för deras lidande. Detta är en form av skyllande beteende.
  • Till exempel kan din partner försöka få dig att känna dig ansvarig för deras lycka. När de är olyckliga, förväntar de dig att försöka fixa det. Även om det är trevligt att försöka heja någon, det är inte något du måste göra, och ditt liv borde inte rotera runt det. Säga, "Jag är ledsen att du hade en hård dag, men jag kan inte ändra det. Jag skulle dock vilja njuta av en trevlig kväll med dig."
  • På samma sätt kan ditt barn skylla på alla sina misstag, förväntar dig att rengöra dem. Du kanske säger, "Jag är ledsen att du glömde att göra ditt projekt, men jag kommer inte att stanna upp hela natten gör det för dig."
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 12
    6. Följ igenom om dina gränser är trasiga. Det är troligt att personen kommer att testa dina nya gränser, så du måste stå fast. Gör vad du säger att du ska göra, till exempel att ringa polisen när de gör hot. Vid behov, gå bort från situationen. När du följer igenom, lär de sig att dina gränser är riktiga.
  • Säg, "Jag sa att jag skulle lämna om du började skrika. Jag går hem."
  • Om du ringer till hjälp kan du också ta bort dig själv från situationen. Gör vad som är bäst för dig!
  • Det kommer sannolikt att vara svårt för dig att behålla dina gränser, men det kommer att hjälpa till att lösa manipuleringen på lång sikt. Var stark!
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 13
    7. Ta en paus från personen om problemet kvarstår. Din emotionella hälsa är viktig. Om personen fortsätter att använda emotionell utpressning, spendera tid bort från dem. Detta skyddar dig och hjälper dem att se att du inte tolererar sitt dåliga beteende.
  • Du kan bara begränsa kontakten med personen att skära ner på den tid du spenderar med dem. Alternativt kan du prata med dem om det först. Man skulle kunna säga, "Jag värdesätter verkligen vår vänskap, men jag känner att du har utnyttjat mig. Jag behöver lite utrymme för att bearbeta mina känslor."
  • Spendera mer tid med människor som är snälla mot dig och vem får dig att känna till.
  • Om du bestämmer dig för att menta staket med din manipulator, påminna dem om dina gränser. Säga, "Som jag sa tidigare, kommer jag att ringa till hjälp om du hotar dig själv."
  • Metod 3 av 4:
    Konfrontera personen
    1. Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 14
    1. Ring dem ut när de skyller på dig för saker du inte gjorde. Förklara att du inte tar ansvar för något de gjorde. Be dem att acceptera skulden för sina egna handlingar och uppmuntra dem att lösa sina egna problem.
    • Säg, "Det är inte mitt fel du glömde din lunch i morse. Jag är ledsen att du var hungrig, men du måste acceptera ansvar för dina egna handlingar."
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 15
    2. Prata med dem om hur deras beteende får dig att känna. De är sannolikt inriktade på sina egna känslor och kanske inte ens inser att de skadar dig. Att berätta för dem kan hjälpa dem att förstå att du är offer, inte dem. Även om det sannolikt inte kommer att lösa alla dina problem kan det hjälpa.
  • Du kanske säger, "När du säger att jag inte bryr mig om dina känslor, får jag mig att känna mig verkligen skadad. Jag bryr mig om dig, men ibland kan jag inte göra allt du vill ha."
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 16
    3. Prata med dem på ett icke-defensivt sätt. Om du är defensiv kan de omedelbart bli defensiva, liksom. Detta kommer att göra det svårare att lösa problemet. Här är några sätt att bo icke-defensiv:
  • Förneka inte omedelbart sina klagomål eller kritik.
  • Vändning talar.
  • Gör inte anklagelser mot dem.
  • Undvik att påpeka sitt dåliga beteende för att motivera din.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 17
    4. Använd "I" uttalanden när de påpekar sitt beteende. Detta håller fokus på hur du känner, snarare än att skylla på dem. Det minskar risken för att de blir defensiva och stänga av.
  • Du kan säga, "Jag känner att du försöker få mig att känna mig dålig just nu, men jag har inte gjort någonting."
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 18
    5. Be dem att hjälpa dig att lösa problemet. Detta kan få dem på din sida. Det hjälper dem att se dig som en allierad, inte en fiende. Det visar också dem att du inte angriper dem.
  • Säg, "Jag känner att vi har haft problem med att kommunicera. Jag vill verkligen att vi ska ha ett bra förhållande. Tror du att vi kan arbeta tillsammans för att göra saker bättre?"
  • Påpeka hur du känner för tillfället. De flesta tycker inte om att bli utropade på emotionell utpressning och kan sluta omedelbart om du känner igen det händer.
  • Metod 4 av 4:
    Hantera en manipulativ älskad
    1. Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 19
    1. Känna igen dina egna känslomässiga utlösare. De närmaste du har en speciell förmåga att manipulera dig eftersom du älskar och bryr dig om dem så mycket. Också, de känner dig bra, så de vet hur man verkligen kommer under din hud. De kommer att kunna rikta sig till som appellerar till dina känslor kommer att få dem vad de vill ha:
    • Kärlek kan användas för att mjukna dig, vilket gör att du känner som om du inte kan säga "nej."
    • Ilska eller apati kan användas för att få dig att känna sig oförlust och defensiv.
    • Kritik kan få dig att känna att du inte gör tillräckligt som älskare, syster eller förälder.
    • Lidande (deras) kan få dig att känna dig skyldig att inte hjälpa dem att ha ett perfekt liv.
    • Hjälplöshet kan få dig att känna sig synd för dem.
    • Explosivitet kan få dig att känna sig rädd för dem.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 20
    2. Erbjuda lyssna till sina känslor utan att ändra ditt sinne. Ibland kan personen känna sig verklig nöd, och det hjälper till att prata med dem. Men du kan inte ge dem vad de vill ha. Annars kommer du att uppmuntra manipulationen.
  • Du kanske säger, "Jag kommer inte att ge dig några pengar, men jag älskar dig och vill att du ska må bättre. Varför säger du inte hur du känner."Lyssna på vad de måste säga, dela sedan hur du känner.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 21
    3. Steg bort medan de gråter eller slänger en tantrum. Det är okej att ta en paus från situationen om deras beteende är ute av kontroll. Deras dramatik är avsedda att manipulera dig. De hoppas att du kommer att känna dig dålig för att inte ge dem vad de vill ha.
  • Påminn dig om att du inte är den som orsakar dem att uppträda på det här sättet. De gör det för sig själva.
  • Berätta för dem, "Jag ska göra oss lite te medan du gråter ut det. Jag kommer tillbaka om några minuter när du lugnar dig."
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 22
    4. Ge dem fördelen med tvivel när de försöker vara trevliga. Tyvärr kan emotionell utpressning få dig att utveckla en skepsis mot din älskade. Detta kan göra dig tvivla på sina avsikter, även när de inte försöker manipulera dig. Om du anklagar dem för att manipulera dem när de inte är det, skadar det förhållandet.
  • Låt oss säga att din syster texter du säger att hon älskar dig och tycker att du är en bra syster. Du kanske tror att hon försöker få något ur dig, men ge henne nytta av tvivel.
  • Bild med titeln Deal med Emotional Blackmail Steg 23
    5. Modell hälsosamma beteenden. Du kan av misstag lära din älskade att använda känslomässig utpressning genom att använda dina känslor för att få dem att göra vad du vill ha. Istället, modell hur du vill att de ska bete sig genom att ha god kommunikation, ansvarig för dina handlingar och följa reglerna. Lär dem vad det innebär att leva i ett stabilt, ansvarsfullt hushåll, som att vara snäll och slutföra sysslor och följa husreglerna.
  • Till exempel, försök inte att styra ditt barn genom att säga saker som "Detta bryter mitt hjärta" eller "Se hur ledsen du har gjort mig."På samma sätt, bryta inte sina ägodelar när du blir arg.
  • Du kan istället säga, "I den här familjen respekterar vi middagstid. Jag gör tid att förbereda och servera middag, och jag förväntar dig att du äter med mig vid bordet."
  • Hjälp att prata med en känslomässig blackmailer

    Ställa in gränser med någon som utpressar dig emotionellt

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Konfrontera någon om emotionell utpressning

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Tips

    Människor inser inte alltid att de använder emotionell utpressning. De kan ha lärt sig att använda den från barndomen eftersom det fungerade.

    Varningar

    Det är möjligt att din älskade kommer att försöka agera på sina hot om du inte gör vad de vill ha. Var beredd att ringa nödtjänster om det behövs.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande