Hur man konsolar någon

När någon upplever intensivt känslomässigt lidande är det svårt att veta exakt hur man ska trycka på dem.Det är viktigt att förbli lugnt och positivt själv.Huruvida någon bara har haft en olycka, har fått hjärtskärande nyheter, eller har förlorat kontrollen över sina känslor ett redogörelse för pågående stress i sina liv, det finns några tillförlitliga grundläggande åtgärder för att ta när man försöker konsolera någon.

Steg

Metod 1 av 3:
Säger de rätta sakerna när någon är upprörd
  1. Bild med titeln Gör någon att bli kär i dig Steg 8
1. Berätta den person du bryr dig.Det finns ingen "rätt" sak att säga när någon är i känslomässig smärta - speciellt när det finns en helt rimlig anledning till deras lidande.Välj dina ord, din röst och dina manners när det gäller vad som kommer att förmedla det du bryr dig.På enklaste nivå kräver detta att du fungerar som normalt som möjligt.Vidare, säg bara saker som är sympatiska, icke-dömande, patient och accepterar.Dessa kommer ofta att vara enkla, öppna uttalande som uppmuntrar den andra personen att öppna upp.
  • En annan möjlig sak att säga är, "Jag är så ledsen för ______."Var inte orolig för att nämna något smärtsamt - om de är upprörda, tänker de redan på det.
  • Säg saker som, "Det är helt okej att gråta."
  • Bild med titeln Var bekväm runt främlingar Steg 7
    2. Undvik falsk glädje.Det kommer att komma en tid för Lighthearted skämt och hoppfulla uttalanden.När någon känner sig djupt orolig eller upplever intensiv sorg, kan någon cheeriness ringa ihåliga.Värre, allt som kommer över som insincere kan beema för att förminska tyngdkraften av vad de känner.Respektera hur personen känner sig genom att ta hand om att inte bortse från sina nuvarande känslor.
  • Undvik uttalanden som, "titta på den ljusa sidan" eller på annat sätt försöka sätta en positiv snurr på något som uppenbarligen ger någon enorm smärta.
  • Sammanfattningsvis, säg inte något med den enda avsikten att "cheering någon upp."Tillåt i stället någon i känslomässig nöd att släppa några känslor av förtvivlan eller ilska, inte förtrycka dem.
  • Fokusera på att transportera det faktum att du helt enkelt är där för dem med uttalanden som, "Du är inte ensam i det här. Jag är här med dig."
  • Bild med titeln Hjälp din överviktiga flickvän eller pojkvän vara friska steg 8
    3. Vara känslig för situationen. Beroende på varför någon är upprörd, måste du undvika att säga saker som men kan komma över som okänslig. Till exempel, säg aldrig någonting i linje med "det var Guds vilja."Ett sådant uttalande gör absolut inget att ta itu med hur en person känner.
  • När du är osäker, se till att det du säger inte minimerar eller ogiltigförklarar det lidande som en annan person går igenom.
  • Ibland måste även uttalanden som är "sanna", undvikas.Till exempel vill du inte berätta för en mamma som bara missminde att hon kunde få ett annat barn.Även om detta kan vara korrekt, ignorerar det hennes nuvarande lidande när det gäller förlusten av hennes graviditet.
  • Bild med titeln Tala någon ut ur självmordssteg 11
    4. Öppna dörren för att de ska prata.Vid någon tidpunkt borde de prata om hur de känner sig.Du kan till och med behöva styra dem för att göra det. Säg något som, "Jag vet att det kan skada att prata om, men du borde gärna prata med mig om ______, nu eller när du vill."Känn dig fri att göra det när som helst efter att de har lugnat sig - även en gång efter en traumatisk händelse.
  • Undvik att jämföra dina egna erfarenheter till vad någon annan går igenom. Säg inte "Jag vet hur du känner", även om du har haft en liknande upplevelse. Istället, säg saker som, "Jag vet hur mycket ____ menade dig."
  • Var ärlig när du är med förlust för ord genom att säga något i linje med "Jag vet inte att du känner, men jag bryr mig om dig och jag vill hjälpa till."
  • Du kan också säga "Jag vet inte vad jag ska säga, men jag är här för dig, och jag är alltid villig att lyssna."
  • Bild med titeln Tala om någon av självmordssteg 10
    5. Erbjuda att följa upp. Ofta kommer människor att få mycket emotionellt stöd omedelbart efter en traumatisk händelse.Tyvärr kommer det här supporten ofta borta.Ange att ditt stöd kommer att pågåt genom att säga något i linje med, "Hej, kan jag ringa tillbaka om några veckor för att se hur du gör det?"
  • Var inte oroad över att du tar upp något som någon kanske inte vill prata om.Om de inte vill, säger de det.Men chansen är, de måste. Hur som helst, kunskapen om ditt fortsatta stöd kommer att vara en komfortkälla.
  • Metod 2 av 3:
    Stödja någon som består emotionella svårigheter
    1. Bild med titeln Komfort någon som har förlorat ett syskonsteg 15
    1. Rusa inte för att fastställa nästa steg.Någon som består av känslomässigt svårigheter kan kämpa för att vara avgörande, eller kan helt enkelt inte veta hur man ska bete sig eller vad man ska göra.Detta är en indikation på sårbarhet, och är en helt naturlig reaktion på nöd.De kanske inte ens vill prata om vad som hände, och du borde inte driva dem för att göra det om inte någon annans säkerhet eller välbefinnande beror på det.
    • Om någon insisterar på att de behöver utrymme, ge det till dem.Berätta för dem att du kommer tillbaka med dem om några dagar.Låt dem veta att de kan kontakta dig när de vill göra det och att du är där för dem när de vill spendera tid tillsammans.
  • Bild med titeln vet om en kille inte
    2. Underhålla kontakt.Var inte oupphörlig, men se till att du beter sig på ett sätt som låter dem veta att du fortfarande tänker på dem, och att deras välbefinnande betyder för dig.Ring eller skicka ett kort om en vecka går utan att höra från dem.Undvik textning, maila eller använda sociala medier för att förmedla kondoleanser, eftersom dessa kommunikationsverktyg är informella och opersonliga.
  • Undvik eller ignorera någon eftersom du är obekväm med vad de går igenom eller inte vet hur man ska prata med dem.Om du är osäker på vad du ska göra eller säga, förmedla dina medkänslor och fråga om det finns något du kan göra.
  • Bild med titeln hjälpa människor som hanterar en älsklingens död ett steg 11
    3. Acceptera sin tystnad. Om de verkar vilja ha dig, men inte säger mycket, låt inte deras tystnad stör dig.Tillåt inte din egen nervositet att leda dig att prata nonstop.Påminn dig om att de helt enkelt vill ha ditt företag.Känn dig fri att ställa frågor om hur de känner, eller vad de tänker på.Om de är ihållande tänker på vad som hände, behöver de sannolikt att prata om att det släpper ut några pentup-känslor.
  • Undvik att fråga någon hur de känner om du stöter på dem på en social funktion.Medan du bör uppmuntra dem att prata om hur de känner, gör det i en miljö där du har privatliv och kan ge dem din fulla uppmärksamhet.
  • Bild med titeln Visa empati Steg 11
    4. Hjälp med grundläggande behov.Efter en traumatisk händelse kommer vissa människor att vara fysiskt uttömda eller deprimerade.De kan sova mer än vanligt, och kan låta kamp för att slutföra dagliga sysslor. Hjälp ut genom att göra en tvättstuga eller rengöra disken.Var försiktig så att du inte gör allt, eftersom det kan hindra deras återhämtning eller få dem att känna sig pitied. Människor behöver känna sig kapabla att ta hand om sig själva, även när de behöver lite hjälp med det.
  • Bild med titeln Deal med en autistisk pojkvän Steg 7
    5. Hjälpa dem att göra planer på att gå vidare. När personen verkar redo, fråga dem vad de planerar att göra.Bli inte förvånad om de inte vet eller är inte glada att prata om det. Ge några potentiella vägar som de kan ta samtidigt som de erbjuder att hjälpa dem att göra det. Även när man gör rekommendationer, försök att göra mer lyssnande än att prata, och endast erbjuder handlingsfullt råd.
  • Eventuella förslag du gör bör baseras på saker som de har sagt själva.
  • Frågar dem vem och vad de tycker kan hjälpa är ett bra ställe att börja.
  • Var uppmärksam på några tecken på försämrad känslomässig nöd.
  • Om du någonsin har lutningen att de behöver professionell hjälp, uppmuntra dem att få det. Var beredd att göra det genom att ha kontaktinformation till relevanta människor och organisationer tillgängliga.
  • Metod 3 av 3:
    Tröstande en främling som är känslomässigt upprörd
    1. Bild med titeln Reagera på en oförskämd person Steg 14
    1. Bedöma situationen när du närmar dig någon.När du inte vet varför någon är upprörd, se till att ingen är i fara, och försök att lugna dem ner. Det bästa sättet att få den information du behöver göra det är att fråga vad som har hänt. Innan du gör det, bedöma dock situationen för att du kan närma dig någon säkert.
    • Ursprungligen, titta runt. Är andra runt som kanske vet vad som hände eller kanske kan hjälpa till? Finns det några tydliga faror i området?
  • Bild med titeln Komfort någon som har förlorat ett syskonsteg 6
    2. Erbjuda att hjälpa.Närma sig personen och ange att du är där för att hjälpa.Om du inte känner till personen, presentera dig själv också säga något som, "Hej, jag är ____, och jag är här för att hjälpa."Om de inte säger någonting, fortsätt genom att fråga om du kan gå med dem och börja göra det.När du sätter dig, säg något i linje med, "Om det är okej med dig, ska jag sitta med dig ett tag."
  • Om kunskap om din karriär också kan trösta en främling - till exempel, om du är en lärare, doktor eller brandman - kanske du också vill nämna det också.
  • Undvik att ge generell försäkran.Även om det kan vara frestande att säga något som "allt kommer att bli okej," det ignorerar hur personen känner sig i ögonblicket. Uttalanden som detta kan till och med göra någon som är upprörd mindre villig att få tröst.
  • Bild med titeln hjälper människor att hantera en älsklings död ett steg 8
    3. Fråga vad du kan göra för att hjälpa.Det är viktigt att fastställa vad som har hänt.Håll frågor enkla, men okomplicerade och försök att ta reda på vad som har hänt. Specificerar saker att leta efter några indikationer på att en person kan lida av mer än emotionell nöd, och vad personen behöver.Erkänna att det är osannolikt att du kommer att kunna lösa situationerna.Ditt fokus är att få dem lugna, och se till att de får ytterligare hjälp om det behövs.
  • Prata lugnt, långsamt och mjukt.Undvik att viska eller skrika.
  • Var redo att backa om personen uppfattar dig som ett hot eller agerar aggressivt mot dig.Om någon av dessa inträffar, se till att myndigheterna är på väg, men förbli på ett säkert avstånd.
  • Bild med titeln Komfort någon som har förlorat ett syskonsteg 7
    4. Lyssna, lyssna, lyssna.Lyssnar nära någon, särskilt någon som är upprörd, tar tålamod och omsorg.Att hålla ögonkontakt kanske inte är lämplig, eftersom någon som är upprörd kan känna sig sårbar eller generad.Sitta med någon tyst, helst, bredvid dem.Se till att ditt kroppsspråk är avslappnat och rör sig inte runt.
  • Eftersom den andra personen talar, erbjuda icke-verbal uppmuntran genom att nicka och göra bekräftande ljud för att indikera att du lyssnar.
  • Argumentera inte med den upprörd person säger.De kan säga saker som inte är meningsfulla, eller det kan till och med vara okänsligt.
  • Tänk på att ditt mål tröstar personen, inte har en konversation, och att deras hjärna sannolikt översvämmas med känslor.
  • Bild med titeln Kope med döden av ett morförälde steg 4
    5. Hålla sig lugn.En person som upplever intensiv känslomässig nöd kommer också att uppleva förändringar i sin kroppskemi som förstår dem för att slåss eller fly.Bortsett från att vara extremt ledsen, kommer de också troligen att vara hoppiga, lätt irriterad och förvirrad.De kommer att ha problem med att lyssna och koncentrera, och kanske inte följer vad du säger.Följaktligen fokusera på att förmedla en känsla av säkerhet och en lugn miljö.
  • Om personen insisterar på en drastisk eller orimlig åtgärd, argumentera inte med dem. Snarare föreslå alternativ och på annat sätt försöka distrahera dem från någon åtgärd som kan vara osäker.
  • Bild med titeln Spara ett förhållande Steg 13
    6. Använd humor försiktigt.Medan humor och lätthet kan hjälpa människor att klara, kanske det inte är lämpligt när någon är djupt orolig.Låt den lidande personen ta ledningen - Om de knäcker ett skämt om en humoristisk bieffekt av något som har hänt, gå med i deras skratt.
  • Humor kan vara särskilt användbart i allvarliga situationer, där ett ögonblick av respit kan hjälpa någon att lugna sig.Bara se till att du känner den person som är upprörd kommer att uppskatta någon humor innan du försöker lätta upp situationen.
  • Bild med titeln hjälpa människor som hanterar döden av ett älskat ett steg 1
    7. Stanna hos personen tills de lugnar sig ner. Så länge personen inte är skadad eller i fara på ett annat sätt, kan de helt enkelt behöva lugna sig.Till exempel, om någon fick traumatiserande nyheter, eller bevittnat en traumatisk händelse, kan de bli extremt känslomässigt upprörd, men inte i någon medicinsk fara. I dessa situationer är en ambulans onödig och kan bidra till ytterligare nöd. Fortsätt att ge känslomässigt stöd och vänta tills personen kan prata med dig eller någon annan om vad du ska göra.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande