Hur man slår narkotikamissbruk

Att ha en drogmissbruk kan få dig att känna som om det inte finns något hopp för att bli bättre. Men oavsett hur dåliga saker har blivit, kan du slå din missbruk med uthållighet och tålamod. Börja med att definiera dina skäl för att sluta, eftersom det hjälper dig att hålla dig stark under hela processen. Sedan göra en bra plan och dra på hjälp från supportgrupper och rådgivare som du behandlar uttag och börjar skapa ett liv utan droger.

Steg

Del 1 av 6:
Beslutar att sluta
  1. Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 1
1. Ange ett mål att sluta. Att slå narkotikamissbruk, måste du ställa ett mål att sluta. Du kanske inte kan göra allt på en gång, men att ställa in målet hjälper dig att kartlägga dina nästa steg.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 2
    2. Gör en lista över de skadliga effekterna av din missbruk. Skriva ner en specifik lista över hur din missbruk påverkar ditt liv, vilket kan ge dig en hoppstart mot att ändra ditt beteende. Snarare än att inrama missbrukspreaktionen i allmänna termer ("Det förstör mitt liv" eller "Jag når inte min potential") skriv ner de sätt som din Individuellt liv har förändrats sedan din missbruk började. Att se allt som skrivs ner på papper kan vara krog, men att ha listan hjälper dig genom de tuffa stegen att komma.
  • Bild med titeln Beat Drug Adquiction Steg 3
    3. Skriv ner hur du känner dig fysiskt. Du vet att du är beroende om du upplever abstinenssymptom när du försöker sluta använda. Återkallande symtom är motsatsen till hur läkemedlet får dig att känna när du är under påverkan. Om du känner dig energiserad när du är hög, känner du dig extremt trött och groggy när du är i uttag. Om du känner dig avslappnad och glad när du är hög, så upplever du intensiv ångest och agitation när du är i uttag. Du kan vara sjuk när du försöker sluta använda, och du måste fortsätta använda för att känna sig normal.
  • Håll en logg över hur du känner och hur din missbruk påverkar dig fysiskt. Beroende på det läkemedel du använder, kan det orsaka hudskador, orgelskador, tandproblem och andra fysiska problem. Även om de fysiska effekterna är subtila, som om du har förlorat mycket vikt eller ditt ansikte, åldras snabbare än det, skriv dem ner.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 4
    4. Utvärdera om du försummar ansvarsområden. En drogmissbrukare kan försumma ansvar som skolansvarighet, arbete, familj och andra uppgifter som tvätt, hushållsarbete, bilunderhåll, betalningsräkningar mm. När en person är beroende av ett läkemedel, kretsar deras värld runt att använda, återhämta sig från effekterna av att använda, och sedan få fler droger. En missbruk är inte rekreations- eller experimentell användning. Det är en tvång som kräver ingripande för att få det till ett slut.
  • Skriv ner hur ofta du har varit på jobbet eller skolan på sistone. Reflektera över hur uppmärksam du är till ditt ansvar.
  • Tänk på om missbruket har tagit en finansiell vägtull. Skriv ner hur mycket pengar du spenderar för att mata det varje dag, vecka, månad och år.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 5
    5. Tänk på om du har sett vänner eller familj nyligen. Dra tillbaka från familjemedlemmar och vänner eftersom du är under inflytande eller uppleva uttag och du känner inte som att vara runt någon. Detta beteende kan baffla vänner och familj som undrar var du är eller varför du agerar konstigt.
  • Det kan till och med vara konfrontationer om frekvensen av din dricks- eller narkotikamissbruk. Det här är alla tecken på en missbruk.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 6
    6. Erkänna om du stjäl eller ljuger för andra. Stjäla och ljuger för andra, särskilt de som är nära dig som familj och vänner. Det är inte ovanligt för den beroende av att stjäla värdesaker eller pengar att betala för fler droger. En missbruk påverkar inte bara kroppen, men det försvårar tanken på den punkt som missbrukaren även kan överväga att stjäla från andra.
  • Liggande går hand i hand med den hemliga naturen hos narkotikamissbruk såväl som den skam som missbrukaren känner för sitt beteende.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 7
    7. Bestäm sista gången du engagerade i en hobby. Du kanske har gett upp hobbyer och andra intressen eftersom det har varit ditt primära fokus med att använda droger. Tänk dig att försöka ge samma tid till narkotikamissbruk samt hobbyer och personliga intressen (jag.e., Bergsklättring, dans, stämpeluppsamling, fotografi, spela ett instrument, lära sig ett annat språk och mer).
  • Den som fortfarande kan koncentrera sig på sina hobbyer är inte i grepp om en allkrävande kemisk missbruk.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 8
    8. Var ärlig om hur droger påverkar ditt liv. Fortsätter att använda droger trots att det skapar problem med skolan, arbete, rättssystem, familjeliv och relationer och hälsa. För de flesta, som arresterades skulle vara så krossat att det skulle tvinga dig att ompröva ditt livs gång. Men i en person som är beroende av droger eller alkohol, glöms dessa konsekvenser eller minnet bleknar så snart de överdrivna begäret att använda avkastning.
  • Du kan ha arresterats för en DUI (kör under påverkan) eller för besittning av ett kontrollerat ämne.
  • Dina relationer kan vara i trubbel eller de kan ha misslyckats. Om du har en missbruk, kan vänner och familj inte vara omkring dig.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 9
    9. Skriv ner de positiva förändringarna du ser när du slutar. Nu när du har skrivit ner de negativa sakerna, fokusera på hur mycket bättre din situation kan vara när du slår det här. Hur kommer din livshistoria att ändra efter missbruk? Du minimerar eller eliminerar många av dessa negativ, och du kommer att kunna göra positiva förändringar.
  • Del 2 av 6:
    Få professionell hjälp
    1. Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 10
    1. Träffa en läkare. Rådfråga med en läkare som specialiserat sig på kemiska beroendefrukter. Den här professionella kan ge dig vägledning om behandlingsalternativ för din speciella narkotikamissbruk.
    • Läkaren rekommenderar då att du checkar in i en detoxfacilitet för att påbörja uttagningsprocessen under medicinsk övervakning. Detta är särskilt viktigt om du drar tillbaka från alkohol, opiater eller bensodiazepiner. Återkallande från dessa ämnen kan ha agoniserande och ibland livshotande symtom.,
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 11
    2
    Kolla in i en rehabiliteringsanläggning. Barbiturater, metamfetaminer, kokain och spricka, bensodiazepiner och alkoholuttag kan alla vara livshotande, vilket orsakar anfall, och i fallet med kokain och spricka, andningssvikt, stroke och konvulsioner. Det är viktigt att detox under vård av en rehabiliteringsanläggning för att hjälpa dig att hantera de fysiska effekterna av uttag.
  • Även om ämnet inte har några livshotande abstinenssymptom, finns det andra biverkningar som kan göra återkallande mycket obekväma, såsom ängslig och till och med hallucinationer.
  • Upplever abstinenssymptomen är en del av vad som håller dig i missbrukets cykel. Det bästa stället att återhämta sig är i händerna på de professionella som kan hjälpa dig att hantera alla effekterna av uttag från läkemedlet.
  • Om du har arresterats kan din probation officer låta dig delta i behandlingen i stället för fängelse tid. Dra nytta av denna möjlighet.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 12
    3. Börja med att se en rådgivare. Som med många behandlingsprogram som fokuserar på kemisk missbruk innefattar framgångsrik behandling individuell och grupprådgivning. Kognitiv beteendeterapi (CBT) kan hjälpa dig att identifiera de tankemönster som håller dig fast i cykeln av narkotikamissbruk.
  • Många med ett läkemedelsproblem har också en samverkande psykisk hälsa som ångest, PTSD eller depression. En rådgivare som är utbildade i medförekommande sjukdomar kan ta itu med både din missbruk och mental hälsa samtidigt.
  • En rådgivare kan också använda motiverande intervjuer för att hjälpa dig att se var du fortfarande är ambivalent om att göra åtagandet att förändras.
  • För att hitta en rådgivare som specialiserat sig på rådgivning av narkotikamissbruk, få en rekommendation från din läkare eller rehabiliteringsanläggning.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 13
    4. Var öppen för att få hjälp för olika aspekter av livet. För att slå narkotikamissbruk behöver du hjälp i många olika delar av ditt liv. Detta beror på att drogmissbruk påverkar djupt varje aspekt av ditt liv. Var redo att söka hjälp för din fysiska, mentala, känslomässiga och andliga välbefinnande.
  • Du kanske också vill överväga att arbeta med en familje terapeut, en livscoach, en jobbtränare, en tränare, en finansiell rådgivare eller någon annan typ av expert som hjälper dig att navigera på de områden du behöver hjälp med att du vill vända i styrkor.
  • Del 3 av 6:
    Ansluta till en peerbaserad supportgrupp
    1. Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 14
    1
    Hitta en lokal peer-baserad supportgrupp. Bevis visar att missbrukare som har ett starkt nätverk av stöd har mycket bättre framgång i återhämtningen. 12-stegs program är de mest populära typerna av självhjälp, peer supportprogram i världen.
    • Alkoholister Anonym (AA) är ett mycket känt program. AA och andra 12-stegs program skiss tolv specifika steg "som är riktlinjer för inget mindre än en total personlighetstransformation."Narkotika Anonym (Na) är inriktad på att stödja individer som återhämtar sig från narkotikamissbruk.
    • Det finns andra peer-baserade grupper som erbjuder utmärkt stöd, till exempel smart återhämtning. Denna grupp är ett 4-punktsprogram som behandlar alla typer av missbruk och tvång.
    • Var inte rädd för att prova flera alternativ innan du hittar det som fungerar bäst för dig.
    • Sök på Anonyma alkoholister Narkotika Anonym webbplatser för att hitta lokala supportgrupper.
    • Känna igen att din missbruk är en sjukdom. Addiction är en sjukdom som förändrar hjärnstrukturen och fungerar. När du erkänner att du lider av en sjukdom kan du också ta itu med din missbruk.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 15
    2. Arbeta med en sponsor. Många peer-baserade supportgrupper tilldelar sponsorer till nya medlemmar. Sponsorn är en återhämtningsmissbrukare som hjälper dig genom stegen i återhämtningsprogrammet.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 16
    3. Ge stöd till andra i din supportgrupp. Supportgrupper hjälper dig att inse att det finns människor som har gått igenom liknande erfarenheter som du. De känner sig lika desperata och skäms som du gör. Att ge och ta emot stöd kan vara ett användbart sätt att läka och bli ansvarig.
  • Del 4 av 6:
    Bryta gamla vanor
    1. Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 17
    1. Planera din dag. För att bryta gamla vanor kan du behöva planera varje timme av din dag. Detta hjälper dig att utveckla nya rutiner som inte inkluderar droger. Upprätta rutiner som ligger runt de mål du vill åstadkomma, till exempel efterbehandlingskola, höja en familj eller gå till jobbet. Så småningom kommer du att utveckla friska vanor som inte bara distraherar dig från att använda droger, men hjälper också dig att uppnå dina livsmål.
  • Bild med titeln Beat Drug Adquiction Steg 18
    2. Håll koll på dagliga uppgifter. Detta hjälper dig att se exakt vad du kommer att uppnå hela dagen. Skapa en enkel daglig planerare. Håll reda på dagliga saker som du behöver för att utföra och kolla dem.
  • Om du fastnar, ha en plats för anteckningar där du skriver ner vem som kan hjälpa dig med det här. Ge aldrig dig en död.
  • Om du inte har någon familj eller vänner som hjälper dig att slutföra sakerna på din lista, är det helt acceptabelt att ta med din lista till din rådgivningssession och utarbeta dina svårigheter med din rådgivare eller psykolog.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 19
    3. Var ärlig med dig själv. En annan del av att bryta gamla vanor är att öva kompromisslös ärlighet med dig själv om var du går och vem du interagerar med. Drag för att återansluta med de människor och platser som innebar narkotikamissbruk kommer att vara stark. Bra planering och brutal ärlighet krävs för att hålla dig på din väg till framgång.
  • Försök till exempel inte prata dig om att gå till platser där du brukade hänga för att testa din egen styrka. På samma sätt, tro inte att det är okej att se en person som du gjorde droger med hela tiden. Det här är bara rationaliseringar, eller sätt för dig att övertyga dig om att gå tillbaka till att använda droger igen. Falla inte offer för dessa rationaliseringar.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 20
    4. Ha tålamod. Känna igen det, bortom de fysiska begäret för drogen, kan du ha känslomässiga anslutningar och slipsar. Du kanske längtar efter det som saker brukade vara. Vet att det tar tid att justera, och du kan och kommer att justera om du håller fast vid din plan för återställning.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 21
    5. Har stödjande människor runt dig. Hitta personer som kommer att stödja dig i dina ansträngningar för att slå narkotikamissbruk. Omsorgsfull familj och vänner vill troligen hjälpa dig att bli frisk.
  • Du kan också välja personer som har varit genom en liknande situation. De kan hjälpa dig att hålla fast vid dina mål.
  • Välj personer som inte dricker eller gör droger, så att du inte behöver sätta dig i frestande situationer.
  • Del 5 av 6:
    Ha en hälsosam kropp och sinne
    1. Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 22
    1. Få regelbunden motion. Att få regelbunden motion kan vara ett utmärkt sätt att hantera stressen att slå narkotikamissbruk.
    • Det kan vara en bra idé att gå med i ett gym eller arbeta med en personlig tränare. Detta kommer att hjälpa dig mer ansvarig för att förbättra din hälsa.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 23
    2. Se en nutritionist. Hitta ett näringsprogram som erbjuds via ditt samhälle. Vissa program erbjuds via länet, och andra via lokala sjukhus. Att få din kropp tillbaka på rätt spår kan också att äta korrekt och ta hand om din näring, vilket kan ha skadats av din narkotikamissbruk.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 24
    3. Prova yoga. Yoga är en form av motion och meditation som kan gynna din kropp och sinne. Carv ut 15-30 minuter minst några gånger i veckan för att ge dig tid att hantera stressen att hantera uppmaningar att använda alkohol eller droger.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 25
    4. Prova meditation. Meditation kan vara ett utmärkt sätt att hantera stress och fokusera på andning och kroppsmedvetenhet. Meditera att lugna dig själv när du konfronterar att använda alkohol eller droger.
  • Hitta en bekväm och lugn plats att sitta i 10-15 minuter.
  • Fokusera på andan, inandning djupt och stadigt.
  • När tankar passerar genom ditt sinne, släpp dem utan dom. Vänd din uppmärksamhet tillbaka till ditt andetag.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 26
    5. Få akupunktur. Akupunktur är en gammal kinesisk helande metod som placerar nålar vid vissa tryckpunkter på din kropp. Denna metod hjälper dig att hantera långsiktiga abstinenssymptom och obehag.
  • Kontrollera med din sjukförsäkringsleverantör för att avgöra om akupunkturbehandling är täckt av din policy.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 27
    6. Se din rådgivare. Fortsätt rådgivning så länge du behöver stöd. Du kanske också vill ta med din familj till rådgivning sessioner för att utarbeta problem.
  • Del 6 av 6:
    Hantera vardagen utan droger
    1. Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 28
    1. Skapa en plan för att leva utan droger. Denna plan kommer att innebära hur man hanterar frestelser och begär när de uppstår, hur man hanterar tristess och motlöshet och lär sig att möta ansvar som har försummat. Att leva utan droger är en livsstil. Det är en del av alla aspekter av livet (som relationer, föräldraskap, arbete, socialisering, mötesförpliktelser, interagerar med andra mm.).
    • Tänk på hur du kommer att ta itu med var och en av dessa aspekter av livet för att ta bort droger från dem.
    • Skriv ner idéer om hur du hanterar situationer, som stressiga samtal, sociala sammankomster, och så vidare.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 29
    2. Gör en lista över dina mål. Skriv ner de mål som du vill åstadkomma. Dessa kan vara små saker, som att ta en dusch varje dag eller äta en ordentlig måltid varje dag. De kan också vara större mål, till exempel att få ett jobb eller besöka tandläkaren.
  • Håll reda på dina framsteg på dessa mål varje vecka. Även små prestationer är värda att notera. Du kommer att börja se förbättring och framsteg, vilket motiverar dig att fortsätta.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 30
    3. Använd URGE Surfing för att bekämpa återfall. Om du börjar känna att du ska börja använda igen, försök uppmana surfing. Detta är en mindfulness relapse förebyggande teknik. När du undertrycker uppmaningar, tenderar du att göra uppmaningen värre. Genom att känna igen och acceptera uppmaningar kommer du att kunna rida ut dem, eller "surfa" dem.
  • Känna igen de uppmaningar som du känner för din missbruk. Var medveten om de känslor och tankar som du upplever.
  • Betygsätt din uppmaning från 1 till 10 (1 är knappast någon uppmaning till 10 som en pressande uppmaning). Vänta i 10 minuter. Upptagen dig själv med en aktivitet, som att rengöra skräp ut ur din bil, eller skriva en lista eller lägga bort tvätten. Kontrollera med din uppmaning igen för att mäta sin nivå. Om du fortfarande upplever en hög nivån av uppmaning, fortsätt bussa dig själv med en annan aktivitet.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 31
    4. Undvik platser och personer i samband med droger eller dryck. Besök inte de platser där du brukade få eller använda droger. Associera inte med de människor som var dina drickande kompisar.
  • Flipsidan här är till frekventa platser som du inte associerar med droger eller dryck. Du kan utveckla nya hobbyer, som bergsklättring, stickning, vandring eller trädgårdsarbete.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 32
    5. Skaffa ett jobb. Håll dig upptagen med att få ett jobb, även om det är deltid. Detta kommer också att börja bygga upp ditt självvärde när du tar hem en lönecheck.
  • Deponera dina lönecheckar i banken och spara pengar.
  • Du kanske också tänker på volontärarbete om du inte vill få ett jobb. Att ha åtaganden till andra människor hjälper dig att hålla dig på rätt spår.
  • Bild med titeln Beat Drug Addiction Steg 33
    6. Fokusera på att bygga ett nytt liv. När det värsta har gått, och din kropp och sinne inte längre konsumeras av uttag, spendera din tid att bygga det liv du vill leva. Nourish dina relationer med de människor du älskar, jobbar hårt på jobbet och släng dig i hobbyer och tidigare tider som är meningsfulla för dig.
  • Under denna tid bör du fortsätta att gå till möten med din supportgrupp och fortsätta att möta din terapeut. Processen att slå en narkotikamissbruk är inte en snabb, så förklara dig inte att botas när saker börjar gå bra.
  • Tips

    Låt inte återfalla vara slutet på vägen. Det är mycket vanligt att glida när du först övervinner en missbruk. Om du slutar ta droger efter ditt slutdatum, ta upp frågan direkt innan det spiraler ur kontrollen. Om du hamnar med en fullblåst återfall, var inte svår på dig själv. Du kan fortfarande göra det här. Försök att ta reda på vad som gick fel och starta processen igen. Oavsett hur lång tid det tar att äntligen slå detta är det helt värt kampen.

    Varningar

    Att övervinna en stark missbruk är inte bara en fråga om viljestyrka. Ämnesmissbruk kan leda till förändringar i en individuell och fysisk hälsa. Sök professionell hjälp för att hjälpa dig genom dessa steg.
  • Om du ser din läkare om drogmissbruk kan detaljerna visas på vissa journaler. Upplysningar, medan olagliga, kan hända i sällsynta fall. Dessa kan orsaka problem med framtida jobb och försäkringar. Naturligtvis kommer fortsatt användning av olagliga droger att skada dina chanser ännu mer. Om du är offer för en olaglig upplysning, se en advokat.
  • Uttag kan vara farligt, och till och med dödlig. Var noga med att konsultera en medicinsk professionell före avgiftning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande