Hur man svalnar

Att upprätthålla en hälsosam kroppstemperatur är viktig, särskilt under sommardagen. Om du ofta är ute under dagen, riskerar du överhettning (och eventuellt har värmeutmattning) om du inte håller dig cool. På samma sätt kan det vara utmanande att Håll sval inomhus och på natten under en värmebölja. Fokusera på att stanna hydratiseras och låta den kalla luften cirkulera för att flytta värme bort från din kropp. Använd också lätta kläder och sängkläder för att hålla sig cool under både dag och natt.

Steg

Metod 1 av 3:
Kylning av utomhus
  1. Bild med titeln Cool Down Steg 1
1. Håll hydratiserad av dricksvatten när du är ute. Vatten är avgörande. Det låter din kropp svalna sig och hålla sin inredning reglerad. Om du inte är hydrerad - speciellt om du arbetar eller spelar sport utomhus i solen - du kommer sannolikt att bli dehydrerad. Vuxna män borde dricka minst 15.5 koppar (3.7 liter vatten varje dag, medan vuxna kvinnor borde dricka 11.5 koppar (2.7 l).
  • Om du inte har tillgång till vatten, är andra vätskor som kaffe, te, sportdrycker, juice eller läsk bättre än ingenting. Kaffe kan faktiskt dehydrera din kropp under en dag, men.
  • Bild med titeln Cool Down Steg 2
    2. Mist själv med en liten vattenfylld sprayflaska. Om du är utomhus för dagen och värmen kommer till dig, spraya den exponerade huden på ditt ansikte, armar, nacke och torso med vatten från en liten sprayflaska. Inte bara kommer det kalla vattnet att må bra mot din varma hud, utan, eftersom luften cirkulerar och blåser över de dämpade ytorna på din kropp, kommer det att bära värmen borta.
  • Om du är bekymrad över att vänner eller familjemedlemmar kan överhettas också, planera framåt och ta med en vattenfylld sprayflaska för dem.
  • Bild med titeln Cool Down Steg 3
    3. Sakta ner din fysiska aktivitet om du överhettar. Det är lätt att överhettas när du kör, arbetar, spelar sport eller på annat sätt är aktiv ute. För att svalna, stoppa helt enkelt den fysiska åtgärden och ta en paus. Om möjligt, sitta ner i en skuggig plats. Drick lite vatten och vänta i 20-30 minuter tills din kropp har haft en chans att svalna. Du kan säga att du överhettar om du börjar känna dig yr, svimma eller hitta dig själv svettas nonstop.
  • Om du inte slutar att utföra en fysisk aktivitet när du känner att din kropp börjar överhettas, riskerar du värmeutmattning och i extrema fall värmeslag.
  • Bild med titeln Cool Down Steg 4
    4. Vik en våt handduk eller bandana runt huvudet. Om du spenderar tid utomhus och behöver svalna i bråttom, kör det kallt vatten över en handduk eller bandana. Vrida ett överskott av vatten ur tyget och knyta handduken eller bandana runt huvudet. Försök också att väta din t-shirt runt nacken och bröstet. Det kalla vattnet kommer snabbt att sänka din kroppstemperatur, även på de hetaste dagarna.
  • Handduken eller Bandana torkar ut på 1-2 timmar, så använd vatten efter behov.
  • Detta är också ett användbart trick om du kör längdåkning utan luftkonditionering.
  • Bild med titeln Cool Down Steg 5
    5. Använd lätta, andningsbara kläder för att vara cool. Kläderna du bär kan ha en stor effekt på din övergripande kroppstemperatur. Om du är ute under en varm sommardag, planera och bära lättvikt. Detta gör det möjligt för din kropp att förlora värme under hela dagen. Använd också ljusfärgade kläder som inte kommer att absorbera värme från solens strålar. Lätta tyger inkluderar bomull, linne, gingham och seersucker.
  • Så, istället för att ha på sig mörka blå jeans och en nylonjacka, försök med bomullshorts och en vit linne skjorta.
  • Metod 2 av 3:
    Hålla dig cool inomhus
    1. Bild med titeln Cool Down 6
    1. Kör luftkonditioneringen i ditt hem på natten. Det kan tyckas intuitivt, men om din AC inte är på, kommer ditt hem att värma upp snabbt under en solig sommardag. Så, vrid AC på för att kyla ner ditt vardagsrum. I stället för att köra AC under dagens värme, försök kyla ner ditt hem så mycket som möjligt på natten.
    • Om du försöker spara pengar på din elräkning, ställ in din AC till 3-4 grader varmare än du brukar ha det set.
  • Bild med titeln Kyl ned steg 7
    2. Applicera en våt trasa till viktiga kylfläckar på din kropp. På grund av platsen för blodkärl under din hud finns det några platser på din kropp som har en stor effekt på din totala temperatur. Att svalna i bråttom, våt en bandana eller tvättduk med ljummet vatten, sedan vrida det så det dricker inte vått. Håll tyget till 1 eller flera av dessa kylfläckar i 5-10 minuter. Försök hålla den våta duken till dina handleder, nacke, inre armbåge, ljumsk, inre knä eller fötter.
  • Om du är helt klädd, försök ta av dina strumpor och skor så att du kan tillämpa en våt trasa till fötterna och anklarna.
  • Bild med titeln Kyl ned steg 8
    3. Placera 2-4 fans i Windows till cirkulera en korsbris. Fönsterfläktar svalnar inte luften, men de tar in utomhusluft och tillåter det att cirkulera genom ditt hem. Öppna ett par fönster på motsatta sidor av huset på kvällen och sätt 1 lådfläkt eller svängfläkt framför var och en. Försök också att sätta 1-2 fläktar i hallar eller dörröppningar för att cirkulera utomhusluft genom rummen i ditt hem.
  • Den rörliga luften genom ditt hem kommer också att förånga svett från din hud, som sänker kroppstemperaturen.
  • Bild med titeln Kyl ner steg 9
    4. Håll nyanser stängda under dagen och öppna dem på kvällen. Nyanser, persienner eller gardiner kan ha stor effekt på din hemtemperatur. Stäng dem under dagens värme - vanligtvis från 10:00 till 3:00 pm-för att förhindra att solens strålar uppvärms upp ditt hem. Sedan, när solen har satt och luften ute är svalare än inuti, öppna nyanser och fönster.
  • Detta kommer att tillåta den varma luften inuti att fly och låt svalna utomhusluft komma in.
  • Bild med titeln Kyl ned steg 10
    5. Bo på nedre våningen för att undvika heta områden i ditt hem. Eftersom värme stiger, kommer det högsta våningen i ditt hem det varmaste på en solig dag. För att hålla dig ur värmen, spendera så mycket tid som möjligt på det kallare nedre våningen i ditt hem, oavsett om det är en färdig källare eller bottenvåningen. När övre våningen värms upp, kommer nedre våningen att förbli relativt coolt.
  • Om du bor på ett hem med ett enda våning, kommer detta steg inte att gälla för dig.
  • Metod 3 av 3:
    Kylning ner för att sova på natten
    1. Bild med titeln Cool Down 11
    1. Ta en cool dusch ca 60 minuter före sängen. Vattnet du duschar med behöver inte frysa kallt, men borde vara på den kyliga sidan av ljummet. Även en snabb 5 minuters dusch under kallt vatten kommer att tvätta bort ackumulerade svett och smuts från dagen och kommer snabbt att släppa din kärnkroppstemperatur.
    • Inte bara kommer det svala vattnet att hjälpa dig att förlora en kroppsvärme, men duschen själv kommer att lugna dig och hjälpa till med att readyyour för att somna.
  • Bild med titeln Kyl ned steg 12
    2. Placera 1-2 fuktiga handdukar över din torso när du går och lägger dig. Kör kallt kranvatten över ett par handdukar strax innan du går och lägger dig. Vrida så mycket vatten som du kan ut ur handdukarna. De borde vara lite fuktiga, inte droppa våta. Sedan, när du lägger dig ner för att sova, placera fuktiga handdukar över bröstet och magen. Vattnet kommer att svalna ner din hud och låta dig somna snabbt.
  • Då, när du står upp på morgonen, våt handdukarna och placera dem i ditt kylskåp så att de blir coola senare den natten.
  • Bild med titeln Kyl ned steg 13
    3. Sova under lätta lakan för att vara cool hela natten. Lätta, andningsbara lakan gör det möjligt för din kropp att svalna och förlora sin uppbyggda värme över natten. Om du har val mellan olika typer av material är bomullslakan typiskt den tunnaste och mest andningsbara. Försök sova under bara ett övre ark på varma nätter för att hålla coolt.
  • Om du använder lakan av tyngre och mindre andningsbara material som flannel, satin eller silke, kommer du att hamna överhettas och täckas av svett delväg genom natten.
  • Bild med titeln Kyl ned steg 14
    4. Gå till sängs med lite kläder och sova ensam. När vädret börjar värma upp, byt ut din varma vintertid pyjamas för ljus, andningsbar bomull nattkläder. Försök att sova så lite som möjligt: ​​till exempel shorts och en t-shirt borde vara tillräckligt. Sova ensam i en säng hjälper dig också att hålla dig cool, eftersom du inte kommer att absorbera en annan persons kroppsvärme.
  • Om du sover ensam är opraktiskt, se till att du och din partner sover på motsatta sidor av sängen. Cuddling eller sover nära varandra kommer att öka både din och din partners kroppstemperatur.
  • Bild med titeln Cool Down Steg 15
    5. Stäng av sovrummet lyser 1-2 timmar före din sängtid. Lightbulbs producerar värme, och om du lämnar lamporna i ditt sovrum i timmar innan du går och lägger dig, hittar du dig själv och försöker sova i ett varmt rum. För att kyla ner ditt sovrum Slå på lamporna ett par timmar innan du går och lägger dig. Ett coolt sovrum sänker din kroppstemperatur och hjälper dig att sova bättre.
  • Att vrida lamporna på natten hjälper dig också att komma till sängs tidigare, eftersom du blir mindre benägen att stanna upp sent i mörkret.
  • Tips

    Sova naken kan eller kanske inte hjälpa dig att hålla dig cool. Många människor finner det, när de sover nakna, känner de sig svettiga och heta när de vaknar.

    Varningar

    Om någon du är med börjar svettas okontrollerbart och talar eller agerar på ett sätt som verkar skadligt, kan de uppleva värmeutmattning. Få dem att sitta ner i skuggan och dricka vatten för att kyla ner.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande