Hur man botar uttorkning hemma

Dehydrering är när din kropp inte har tillräckligt med vätskor, och du måste byta bort dina förlorade vätskor och elektrolyter som din kropp har förlorat. Medan du kan behandla milda-till-måttliga fall av dehydrering hemma, behöver du medicinsk behandling för allvarlig uttorkning. Du kan typiskt behandla uttorkning hos barn eller vuxna genom att öka vätskor. Men se din läkare om symptom inte förbättras, är symptomen svårt, eller du måste snabbt rehydreras.

Steg

Metod 1 av 4:
Behandla akut uttorkning hos barn
  1. Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 1
1. Bedöm svårighetsgraden för att se till att det är säkert att behandla det. Mild till måttlig uttorkning kan vanligtvis behandlas hemma, men barn behöver akut sjukvård för allvarlig uttorkning.
  • Tecken på mild till måttlig uttorkning innefattar törst, torr eller klibbig mun, som gråter ensamkommande av tårar, sällsynt urinering, mörkgul urin, hud som känns torr och kall, huvudvärk och muskelkramper.
  • Tecken på allvarlig uttorkning inkluderar nedsänkta ögon, slöhet, irritabilitet, trötthet, yrsel, snabb puls och medvetslöshet. En nedsänkt mjuk plats ovanpå ett spädbarns huvud är ett annat tecken på allvarlig uttorkning.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 2
    2. Förbered en oral rehydreringslösning. Barnets ålder bestämmer hur mycket man ska tillhandahålla, men som en allmän riktlinje, förbereda lösningen enligt anvisningarna på produktetiketten. Använd en sked eller spruta för att ge ditt barn 1 till 2 tsk (5 till 10 ml) beredda oral rehydreringslösning varje några minuter. Fortsätt i minst 3 till 4 timmar, eller tills barnets urin blir klar i färg. Öka mängden gradvis som kräkningar.
  • Orala rehydreringslösningar ger balanserade doser vatten och salter, så de rehydrera samtidigt som de fyller på förlorade elektrolyter.
  • Observera att rumstemperaturvätskor kan vara enklaste att svälja, speciellt om ditt barn är kräkningar eller illamående.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 3
    3. Fortsätt vanliga matningar för spädbarn. Om din baby fortfarande är på bröstmjölk eller formel, fortsätt det med honom eller henne. Du kan behöva ge mindre mängder på vanligare intervaller om din baby har svårt att hålla vätska ner.
  • För formelmatade barn som lider med diarré, byt till en laktosfri formel tills symtomen förbättras. Laktos kan vara svårt att smälta och kan förvärra diarréet, varigenom dehydratiseringen försämras också.
  • Späd inte in formeln längre än anvisningarna eller din läkare råd.
  • Du kan behöva alternativa både oral rehydreringslösning och bröstmjölk / formel. Överväg att ge din baby en sipp av oral rehydreringslösning varje gång du erbjuder dem en flaska bröstmjölk eller formel.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 4
    4. Undvik potentiellt skadliga livsmedel och drycker. Vissa livsmedel och drycker kan göra dehydrering värre, så det är viktigt att undvika att ge dem till ditt barn tills han eller hon förbättras. Undvik mjölk, koffein, outspädd fruktjuice och gelatin. Koffein förvärrar uttorkning. Mjölk, fruktjuice och gelatin kan förvärra kräkningen eller diarré som orsakar ditt barns uttorkning och därigenom gör tillståndet svårare.
  • Vanligt vatten kan faktiskt vara farligt när ett barn är uttorkat. Kroppen förlorar salter och mineraler under dehydrering, och vanligt vatten kan späda denna redan låga koncentration av essentiella mineraler ännu längre.
  • På samma sätt fyller sportdrycker förlorade elektrolyter, men bara de som förlorades genom svettning. Om ditt barn är uttorkat på grund av diarré eller kräkningar, kommer sportdrycker inte att kunna fylla på de mineraler de har förlorat.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 5
    5. Förhindra återkommande episoder genom att övervaka dem noggrant. När du lyckas med att rehydrera barnet, bör du fortsätta att övervaka hans eller hennes tillstånd noga. Noggrann behandling kan förhindra en annan episod av uttorkning.
  • Öka mängden vätska ditt barn dricker medan de är sjuk, speciellt om de lider med diarré eller kräkningar. Bröstmjölk och formel är bäst för spädbarn. Kallt vatten, popsicles, utspädd juice och ischips är bäst för äldre barn.
  • Undvik livsmedel som kan göra kräkningar och uttorkning värre. Dessa inkluderar feta livsmedel, livsmedel som är höga i socker, magert kött, komplexa kolhydrater, yoghurt, frukter och grönsaker.
  • Fevers och ont i halsen kan göra det svårare för barn att intagens vätskor, så barn som lider av dessa symtom kan också ges acetaminofen eller ibuprofen.
  • Metod 2 av 4:
    Hantera akut uttorkning hos vuxna
    1. Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 6
    1. Bedöma svårighetsgraden för att du kan behandla den. Mild till måttlig uttorkning hos vuxna kan vanligtvis botas hemma utan mycket risk för komplikation, men allvarlig uttorkning kommer att kräva akut sjukvård.
    • Vuxna med mild till måttlig uttorkning kan uppleva ökad törst, en torr eller klibbig mun, svårigheter urinering, mörkgul urin, hud som känns torr eller kall till beröring, huvudvärk och muskelkramper.
    • Vuxna som upplever allvarlig uttorkning kommer sannolikt att ha brist på urinering, gulfärgad urin, skrynklig hud, irritabilitet, förvirring, yrsel, snabb puls, snabb andning, nedsänkta ögon, listlöshet, chock, delirium eller medvetslöshet.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 7
    2. Ta i tydliga vätskor för att rehydrera din kropp. Vanligt vatten och drycker som innehåller elektrolyter är dina bästa alternativ. Som en allmän regel bör du dricka så mycket du kan utan att göra någon illamående eller kräkas värre.
  • De flesta vuxna behöver mellan 2 och 3 quarts (2 och 3 liter) vätskor per dag.
  • Om du är dehydrerad på grund av illamående eller ont i halsen, försök suga på ischips eller popsicles gjorda av juice och sportdrycker.
  • Elektrolytbalans är inte lika grav en fara hos vuxna som det är hos barn, men det är fortfarande något värt att notera. Överväg att dricka orala rehydreringslösningar eller sportdrycker för att hjälpa till att fylla på några av de elektrolyter som din kropp förlorar när den blir uttorkad. Orala rehydreringslösningar är bäst om du är dehydrerad på grund av sjukdom, men sportdrycker fungerar bra om du är dehydrerad på grund av överförande.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 8
    3. Kyl ner så din kropp förlorar inte fler vätskor. Akut dehydrering orsakas ofta av exponering för överdriven värme eller åtföljd av en förhöjd kroppstemperatur. Under båda omständigheten bör du försöka svalna för att förhindra att kroppen förlorar ytterligare vattenhalt.
  • Ta bort överskjutande kläder och lossa nödvändiga kläder så att det inte smeder huden.
  • Sitta i ett coolt område. Flytta in i en luftkonditionerad byggnad om möjligt. Om det inte är möjligt, sitta i skuggan utomhus eller sitta nära en elektrisk fläkt inomhus.
  • Kyl din hud med vatten. Placera en våt handduk runt nacken eller på pannan. Dimma din exponerade hud med ljummet vatten med en sprayflaska.
  • Observera att kylprocessen måste hända gradvis. Exponering för överdriven kyla kan orsaka att blodkärlen ska skaka och därigenom höja sin inre temperatur. Av denna anledning, försök inte använda ispaket eller isvatten för att kyla din hud.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 9
    4. Kontrollera alla tillhörande gastrointestinala symptom. När uttorkning orsakas av kräkningar eller diarré, bör du försöka styra dessa symptom genom kost och medicin för att förhindra ytterligare förlust av vatten.
  • I många fall kan över-the-counter-loperamid styra diarré. Använd inte denna medicin om du har feber eller om det är blod blandat med diarréet, dock.
  • Använd acetaminofen istället för ibuprofen för hjälp att kontrollera eventuell feber som du kanske har. Ibuprofen kan irritera magbeklädnaden och kan göra kräkningar värre.
  • Stick med klara vätskor, inklusive buljonger och gelatiner, under de första 24 timmarna. När kräkningar och diarré dämpar, gradvis återintroducera Bland mat tillbaka i din kost.
  • Metod 3 av 4:
    Adressera kronisk uttorkning hos vuxna
    1. Bild med titeln Cure Dehydration hemma steg 10
    1. Drick mer vätskor under hela dagen för att undvika uttorkning. Den genomsnittliga vuxna hane behöver cirka 13 koppar (3 liter) av vätska dagligen, medan den genomsnittliga vuxna kvinnan behöver ca 9 koppar (2.2 liter). Öka ditt vätskeintag för att matcha eller överstiga dessa idealiska belopp.
    • Vatten är viktigt, men dessa rekommendationer hänvisar till det totala mängden nödvändig vätska och inte den nödvändiga mängden vanligt vatten.
    • Som sagt är vissa drycker bättre än andra. Vatten, örtte, juice, sportdrycker och andra elektrolytdrycker hjälper till att hydrera dig, men drycker med koffein (kaffe, läsk, svart te) eller alkohol kan faktiskt göra dehydrering värre.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 11
    2. Konsumera frukter och grönsaker som har ett högvatteninnehåll. Frukt och grönsaker med hög vattenhalt kan hjälpa till att fylla förlorade vätskor. Eftersom dessa livsmedel också innehåller näringsämnen, salter och sockerarter, kan de också hjälpa till att återställa den korrekta balansen av elektrolyterna.
  • Bananer är ett särskilt utmärkt val. Vattenhalten i en banan kan vara så hög som 75 procent, och de är också rika på kalium, ett mineral som tenderar att minska när dehydrering förvärras.
  • Ytterligare frukter och grönsaker värda att konsumera för hydratiseringens skull inkluderar vattenmelon, tomater, druvor, persikor, cantaloupe, jordgubbar, tranbär, äpplen, björnbär, aprikoser, gurkor, broccoli och zucchini.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma steg 12
    3. Drick koffeinfritt te så det kommer inte att dehydrera dig ytterligare. Kamille te, i synnerhet, kan vara särskilt användbart vid behandling av kronisk uttorkning. Nästan något örtte eller annat naturligt koffeinfritt te kan hjälpa till att fylla på förlorat vatteninnehåll, dock.
  • Kamomillte anses vara en naturlig smärtstillande, som är en viktigaste det är erkänt som en kraftfull behandling för uttorkning. När kroppen blir uttorkad kan magmusklerna börja krama. Kamille te är ett effektivt sätt att rehydrera kroppen medan de behandlar dessa kramper.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 13
    4. Prova kokosnötvatten för att rehydrera dig och ersätta förlorade elektrolyter. Kokosnötvatten är rik på elektrolyter, så det kan faktiskt vara bättre för kronisk uttorkning än standardvatten.
  • Bland andra näringsämnen innehåller det märkbara mängder järn och kalium. Båda dessa näringsämnen tenderar att vara utarmade när kroppen växer mer dehydrerad.
  • Observera att kokosnötvatten skiljer sig från kokosmjölk. För härdning av uttorkning är kokosnötvatten det bättre alternativet för de två.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma steg 14
    5. Ta ett EPSOM-saltbad så att din kropp kommer att absorbera mineralerna. Fyll badkaret med varmt vatten och lösa upp 1 till 2 koppar (250 till 500 ml) epsomsalter. När saltet löses, blöt i badet i ungefär 15 minuter.
  • Din kropp kan absorbera magnesium från badvattnet genom huden, vilket kan minska inflammation, trötthet eller ömhet som orsakas av kronisk uttorkning.
  • Sulfaterna i saltvattnet kan också hjälpa till i kroppens förmåga att absorbera näringsämnen, vilket kan göra det lättare för din kropp att korrigera sina elektrolytnivåer.
  • Metod 4 av 4:
    När ska man söka sjukvård
    1. Bild med titeln Cure Dehydration hemma steg 15
    1. Besök din läkare om du eller ditt barn inte förbättras med vätskor. Mild till måttlig uttorkning bör förbättras efter att du har börjat administrera vätskor eller en ORS. Men det är inte alltid fallet. Om du eller ditt barns dehydreringssymptom kvarstår eller förvärras, se din läkare för att ta reda på om du behöver ytterligare behandling.
    • Dehydrering som inte förbättras kan snabbt bli svår. Du eller ditt barn behöver omedelbar behandling.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 16
    2. Få akutbehandling för tecken på allvarlig uttorkning. Extreme dehydrering kan orsaka att ditt barn blir förvirrad, yr eller lättad. Dessutom kan dehydrering orsaka extrem trötthet även efter vila. Om det händer behöver du eller ditt barn snabb medicinsk behandling. Gå till din läkare eller akutrummet för att få hjälp.
  • Du kan återställa om du får omedelbar behandling, så försök att inte oroa dig. Det är dock viktigt att du ser en läkare direkt.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 17
    3. Se din läkare omedelbart om du inte kan hålla ner vätskor. Det blir svårt att ersätta dina förlorade vätskor om du inte kan hålla vätska ner. Det betyder att ditt tillstånd kan bli allvarligt mycket snabbt. Besök din läkare för att få behandling för din dehydrering så att du kan återhämta dig snabbt.
  • Det betyder att du kan kräkas upp vad du dricker eller kan kämpa för att dricka någonting alls.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 18
    4. Gå till doktorn om du har haft diarré längre än 24 timmar. Diarré är en av de vanligaste orsakerna till uttorkning, och det kan leda till allvarliga symptom. Efter 24 timmars diarré har du förlorat mycket vätskor. Lyckligtvis kan din läkare hjälpa dig att återhämta dig.
  • Varje gång du har diarré släpper din kropp vätska tillsammans med din tarmrörelse. Det betyder att du måste ta i extra vätskor medan du återställer.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 19
    5. Besök din läkare om du har svart eller blodig avföring. Medan du sannolikt inte behöver oroa dig, kan det vara ett tecken på att du är väldigt dehydrerad eller att något är fel. Gå till din läkare för att bli checkad för att du är okej. De kan räkna ut vad som händer så att du kan få rätt behandling.
  • Bild med titeln Cure Dehydration hemma Steg 20
    6. Få dina vätskor ersatta av en IV om du har allvarlig uttorkning. Intravenösa vätskor som innehåller salt är det snabbaste sättet att ersätta förlorade vätskor. Din läkare kan administrera vätskor på ett sjukhus. Detta hjälper dig att återhämta sig snabbare. Kontakta din läkare om IV-vätskor om du eller ditt barn är allvarligt uttorkat.
  • Ibland kan IV-vätskor vara livräddande när det gäller uttorkning. Dessutom kan en IV lindra dina symtom snabbt.
  • Varningar

    Om du eller någon du vet visar förvirring, desorientering eller andra tecken på allvarlig uttorkning, bör du söka akutvård från ett sjukhus eller klinik. Allvarliga fall av uttorkning måste botas med intravenösa vätskor och kan inte botas hemma.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande