Hur man hanterar en hårbotten solbränna

Det är lätt att glömma, men din hårbotten kan bli solbränna precis som resten av din hud! Om det är för sent och du har redan fått en röd, ömma hårbotten, är den goda nyheten att det finns saker du kan göra för att lugna din hud och snabbt må bättre. Läs igenom våra stora förslag på fuktgivande och skydda din hårbotten som det läker.

Steg

Metod 1 av 9:
Applicera en kall komprimering för att lugna din hårbotten.
  1. Bild med titeln Deal med en hårbotten Solbränna Steg 4
1. Tryck på en kall komprimering på din hud för tillfällig smärtlindring. Din hårbotten kan känna sig varm trots att du inte är ute längre. För att få lite lättnad, gör en hemlagad kall kompressfyll en tätbar väska 3/4 full med isvatten och pressa ut överskottsluften innan du stänger den. Vikta det i en fuktig handduk och tryck den mot din hårbotten tills den inte känner sig cool längre.
  • Du kan använda en komprimera så många gånger som du vill hela dagen.
  • Har inte is? För ett alternativ, blöta en handduk med kallt vatten och vika det så det passar in i en tätbar väska. Frysa påsen i 15 minuter. Ta sedan ut och tryck på den kylda väskan med handduken mot din hårbotten.
Metod 2 av 9:
Ta en över-the-counter (OTC) smärta reliever.
  1. Bild med titeln Deal med ett hårbotten solbränna steg 7
1. Ibuprofen eller acetaminophen minskar inflammation och obehag. Följ doseringsanvisningen på förpackningen och ta medicinen så snart du inser att du har en solbränna eftersom det verkligen kan hjälpa till att minska inflammation. Du kan fortsätta att ta smärtan reliever tills bränningen känns bättre så länge du inte överskrider den rekommenderade dosen.
  • Om du behandlar en solbränna på ett barn under 16 år, ge dem inte aspirin eftersom de kunde utveckla Reye syndrom.
Metod 3 av 9:
Applicera 1% hydrokortisonkräm eller aloe vera gel.
1. Endera av dessa ger lugnande lättnad från klåda och svullnad. Det är helt bra att använda OTC Hydrocortisone Cream eller Aloe Vera Gel hela dagen i några dagar eller tills din hårbotten känns bättre på egen hand.
  • Använd inte smärtstillande medel eller bedövningsmedel som innehåller bensokain på din solbränna eftersom dessa kan orsaka irritation eller allergisk reaktion.
Metod 4 av 9:
Lämna blåsor ensam så att de läker snabbare.
  1. Bild med titeln Deal med ett hårbotten Solbränna Steg 9
1. Håll hårbotten torra och hoppa över fuktighetsgivare på blåsorna. Du vill inte popa eller tömma dem eller de kan bli smittade. Istället, bara behandla solbränna runt blåsorna och lägg inte några produkter på blåsorna själva. De borde läka på egen hand inom några dagar.
  • Blåsor är ett tecken på en andra graders solbränna så att du kanske vill vara vana att täcka ditt huvud när du är ute i solen.
Metod 5 av 9:
Använd kylvatten och mjuka rengöringsmedel när du tvättar ditt hår.
  1. Bild med titeln Deal med en hårbotten Solbränna Steg 1
1. Hoppa över varmt vatten nästa gång du hoppar i duschen. Använd istället Coolt vatten som kan lugna din hud och hålla din dusch kort så att du inte torkar ut din hud. Om din hårbotten verkligen gör ont, är det bra att hoppa över schamponet och bara låta kallt vatten springa över din hud eller du kan tvätta håret så länge du använder ett fuktgivande, sulfatfritt schampo. Undvik att använda ett mjällschampo eftersom dessa har hårda kemikalier.
  • Sulfater är i grunden tvättmedel som gör shampoo suds upp. De rinner också ditt hår av sina naturliga oljor så att de kan vara för hårda för känslig, solbränd hud.
Metod 6 av 9:
Fuktar din hårbotten medan den är fuktig.
1. Massage en mild balsam på din hårbotten för att låsa in hydratisering. Använd en balsam som inte innehåller dimetikon som är en silikon. Dimetikon kan blockera porerna på hårbotten och fälla värme. Använd istället en dimetikon-fri balsam som håller din hårbottenhydratiserad när den läker och skölj det med kallt vatten.
  • Om du vill fukta din hårbotten mellan tvätt, blöta din hårbotten med kallt vatten så det är lite fuktigt. Sedan gnugga någon icke-petroleum eller icke-oljebaserad lotion på din hårbotten. Olja kan blockera dina porer som fäller värmer och svettas. Det finns inget behov av att skölja ut lotionen, även om ditt hår kan se lite oljigt nära din hårbotten.
Metod 7 av 9:
Låt ditt hår torka naturligt utan värmestilingsverktyg.
  1. Bild med titeln Deal med en hårbotten solbränna Steg 3
1. Värmeverktyg som blowdryers eller rätare kommer troligen att känna sig obekväma. De värmer också upp din hårbotten som verkligen kan torka ut din hud. Undvik att använda värmestilingsverktyg i ungefär en vecka eller tills din solbränna är helt läkt. Under tiden, låt ditt hår lufttorka.
  • Hoppa över stylingprodukterna, eftersom de flesta av dem har kemikalier som kommer att irritera din känsliga hårbotten. Ge din hudtid att läka innan du börjar använda dem igen.
Metod 8 av 9:
Drick vatten hela dagen för att fuktar din hud.
  1. Bild med titeln Deal med en hårbotten solbränna steg 6
1. Din kropp behöver extra vatten eftersom solbränna drar vätska till hudens yta. Det betyder att det är lättare för dig att bli uttorkad. Håll vatten i närheten och sippa det hela dagen för att hålla sig hydratiserad och hjälpa din hud att läka.
  • Vill ha ett enkelt sätt att berätta om du är hydratiserad? Var uppmärksam på färgen på din urin - det ska vara tydlig eller väldigt blekgul. Om det är ljust gult eller gult, måste du dricka mer vatten.
Metod 9 av 9:
Håll dig ur solen tills din hårbotten läker.
  1. Bild med titeln Deal med en hårbotten Solbränna Steg 8
1. Ge din hud en chans att helt läka så att du inte bränner det! Om du måste gå utanför, applicera solskyddsmedel i din hårbotten och pop på en hatt. Välj en lös hatt så att det inte fäller värme eller sätter tryck på din känsliga hud.
  • Glöm inte att hålla dricksvatten medan du är ute i solen. Din kropp behöver extra hydrering när temperaturerna är höga.
  • Försök att stanna inomhus under topp soliga timmar klockan 10 och 4 pm.

Tips

Var försiktig när du borstar håret och undvik direkt röra din hårbotten. Om du har långt hår, dra inte tillbaka det eller din hårbotten kan skada.
  • Kontrollera ditt lokala apotek för en solskyddsmedel som du kan spraya på din hårbotten. Detta kan vara lättare att använda om du har mycket hår.
  • Om du tar mediciner, ta reda på om de orsakar känslighet för solljus. Du kan behöva hålla sig ur solen så länge du är på medicinen.
  • Varningar

    Så frestande som det är, lägg inte isbitar direkt på hårbotten-du kan skada din känsliga hud.
  • Om du får en hårbotten solbränna och också känner sig förvirrad, kan inte dricka, eller ha en temperatur på 104 ° F (40 ° C), kan du ha värmeutmattning. Få akut medicinsk uppmärksamhet eftersom du förmodligen också dehydreras.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande