Hur man kontrollerar katter för uttorkning

När mängden fluid som förlorats från en kattens kropp är större än det tagna beloppet blir huset dehydratiserat. Detta kan hända av ett antal skäl, inklusive att inte äta eller dricka tillräckligt, överhettning, kräkningar, diarré, liksom många andra faktorer. Dehydrering är ett allvarligt tillstånd för katter, eftersom korrekt vätskebalans är avgörande för att bibehålla kroppstemperatur, avlägsna avfall, bibehålla korrekt cirkulation och säkerställa balansen mellan kritiska kroppssystem. Ju tidigare du kan upptäcka tidiga tecken på uttorkning i din katt och få ditt husdjur lämplig hjälp, desto lättare är villkoret att vända.

Steg

Del 1 av 2:
Kontrollera efter tecken på uttorkning
  1. Bild med titeln Kontrollera katter för dehydrering Steg 1
1. Ta omedelbar åtgärd om det behövs. Vissa orsaker motiverar omedelbar medicinsk uppmärksamhet i någon katt, oavsett hans ålder eller allmän hälsotillstånd. Dessa orsaker är som misstanke om inre blödning, brännskador, måttliga till svåra sår, betydande eller långvarig kräkningar eller diarré, brist på aptit som varar i mer än 24 timmar i en vuxen katt eller 12 timmar i en ung kattunge, öppen mun andas eller hög feber.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för dehydrering Steg 2
    2. Övervaka din kattens vattenintag. I sina tidiga skeden är dehydrering lätt att sakna. Faktum är att även de mest subtila fysiska tecknen är inte detekterbara tills katten är minst 4 eller 5% dehydrerad. På grund av hur subtila tecknen är, bör du uppmärksamma hur mycket din katt dricker varje dag. Observera om han dricker mindre eller ingen alls.
  • Du bör också se till att du håller gott om färskt vatten för honom, speciellt om du kommer att vara borta under en längre tid, till exempel arbete eller hela dagen.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för dehydrering Steg 3
    3. Bedöm tandköttets fuktighet. Ett sätt att berätta om din katt är uttorkad är att kontrollera hans tandkött. Använd fingret för att trycka upp sin övre läpp och avslöja sin tuggummi. Tryck på fingret till tandköttet.I en välhydrerad katt ska tandköttsvävnaden känna sig fuktig. När katten blir mer och mer dehydrerad börjar hans tandkött torka. Om tandköttsvävnaden känns klibbig eller klibbig, kan katten visa de första tecknen på uttorkning.
  • Om tandköttsvävnaden faktiskt känns torr kan katten vara måttligt eller allvarligt uttorkad, beroende på andra tecken. Gummi brukar inte vara helt torra tills en katt är minst 6 till 7% dehydrerad.
  • Tänk på att kattens tandkött snabbt kommer att torka i luften efter att du har höjt överläppen, så du måste omedelbart bedöma fuktighet.
  • Om din katts tandkött känner sig torra, klibbiga eller klibbiga eller du är inte säker på huruvida tandköttet är normalt, undersöka katten ytterligare för att hjälpa dig att bestämma om husdjuret är uttorkat eller hur dehydrerade han är.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för dehydrering Steg 4
    4. Kontrollera tandköttets Capillary Refill Time (CRT). CRT är den tid det tar kapillärerna, som är små blodkärl, i tandköttet att fylla på med blod. Eftersom dehydratisering minskar blodvolymen ökar den här tiden i dehydrerade husdjur. För att kontrollera CRT, tryck fingret till kattens tuggummi och släpp det.Huden ska blanchera eller vända vit. Om det inte gör det, försök igen och tryck lite hårdare. När du har lyft ditt finger, räkna antalet sekunder det tar den blancherade huden att återgå till sin normala färg.
  • I en hälsosam, välhydrerad katt ska huden återgå till normal färg på mindre än 2 sekunder.
  • I en måttligt dehydrerad katt kan det ta lite längre tid. I fall av mer allvarlig uttorkning kan denna påfyllningstid vara ännu mer märkbart förlängd.
  • CRT ökar inte vanligtvis i fall av mild uttorkning, så en ökad CRT kan indikera måttlig till svår uttorkning och garanterar veterinärmedicin.
  • Om tandköttet är väldigt blek eller vitt innan du trycker på dem, ta katten till veterinären direkt. Blektummor kan vara ett tecken på mer avancerad uttorkning.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för dehydrering Steg 5
    5. Testa hudens elasticitet. Ett annat tidigt tecken på uttorkning är en subtil förlust av hudelasticitet. Detta blir mer uttalat som dehydrering förvärras. Kontrollera elasticitet genom att välja ett område av hud längs din kattens rygg eller bröst. Undvik huden på baksidan av nacken eftersom den är tjock och kan ge vilseledande resultat. Kläm försiktigt huden mellan två av fingrarna och släppa den. Observera huden du klämde.
  • I en hälsosam, välhydrerad katt ska huden sänka tillbaka på plats omedelbart. I en mildt dehydrerad katt kan huden inte snäppa tillbaka på plats så snabbt som det skulle i ett välhydratiserat djur.
  • I en måttligt till allvarligt dehydrerad katt kommer huden uppenbarligen långsam för att återvända till platsen, och i en djupt dehydrerad katt kan huden hålla sig i det klämda läget istället för att snappa tillbaka på plats.
  • Det är viktigt att inse att detta test inte alltid är helt korrekt. Gamla eller emacierade djur har ofta mindre elastisk hud än yngre djur, så deras hud kan inte snäppa sig snabbt, även om de är väl hydrerade. Kattungar under 6 veckors ålder har mindre hudelasticitet än vuxna katter. Överviktiga husdjur har mycket subkutant fett, så de kanske inte har uppenbar förlust av hudelasticitet tills de är allvarligt uttorkade.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för dehydrering Steg 6
    6. Kolla ögonen. Din kattens ögon kan ge dig viktig information om hydreringsstatus. Lite sjunkna ögon i en annars hälsosam katt kan signalera måttlig uttorkning. Det är dock viktigt att notera att mycket tunna katter, särskilt äldre katter eller de med kroniska sjukdomar, kan ha något nedsänkt ögon normalt.
  • Allvarligt sjunkna ögon som verkar torra kan indikera allvarlig uttorkning.I vissa avancerade fall kan det tredje ögonlocket till och med vara synlig.
  • Om ögonen verkar torra, nedsänkt eller det tredje ögonlocket utskjuter, ska katten få snabb veterinärmärkning.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för uttorkning Steg 7
    7. Känna tassarna. I en katt med andra tecken på uttorkning kan tassar som är kyla till beröringen indikera måttlig till svår uttorkning. För att bedöma detta, ta försiktigt upp din katt. Håll sin tass i handflatan och notera temperaturen. Om det känns som den normala temperaturen på din katt, är han inte måttligt dehydrerad. Om hans tassar känner sig kalla eller kalla, kan det vara ett tecken på allvarlig uttorkning och du borde få honom till veterinären så snart du kan.
  • Del 2 av 2:
    Söker behandling och utvärdering
    1. Bild med titeln Kontrollera katter för dehydrering Steg 8
    1. Söka veterinärbistånd. Om din katt visar tecken på uttorkning, måste du besöka veterinären. Du bör kontakta en veterinär så snart din katt uppvisar tecken på uttorkning, eftersom tillståndet är mycket lättare att korrigera i sina tidigaste steg. Om du misstänker att din katt är måttligt att allvarligt dehydrerad, eller om djuret är letgiskt eller inte svarat, få ditt husdjur till veterinären direkt.
    • Låt veterinären veta att det är en nödsituation så att du kan ses snabbare. Allvarlig uttorkning är en livshotande nödsituation.
    • Förutom att bekräfta resultaten av din fysiska undersökning och bedöma kattens historia, kan din veterinär köra test för att bestämma hur dehydratiserad din katt är och att bestämma om en lämplig behandling.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för dehydrering Steg 9
    2. Låt veterinären köra test. Förutom en fysisk undersökning kan din veterinär köra några grundläggande tester för att komma åt tillståndet för din katts dehydrering. Vissa grundläggande tester Veterinärer använder för att bedöma hydratisering innefattar ett blodprov för att bedöma den packade cellvolymen (PCV). Om PCV kommer att vara högre än normalt, är din katt sannolikt dehydrerad.
  • Veten kan också köra ett urinprov för att kontrollera sin koncentration. Vanligtvis, när djur dehydreras koncentrerar njurarna urin för att spara vatten. Om din katt har njursjukdom eller en hormon obalans, kanske han kanske inte kan koncentrera sin urin även när han är uttorkad.
  • Andra test kan köras beroende på den misstänkta bakomliggande orsaken till dehydrering.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för dehydrering Steg 10
    3. Ge din katt behandling. När veterinären bedömer din katt, kommer hon att beräkna den ungefärliga graden av uttorkning och formulera en fluidbehandlingsplan. Det bästa sättet att korrigera måttlig till svår uttorkning är genom att tillhandahålla intravenösa vätskor. Du måste också ta itu med den bakomliggande orsaken till uttorkningen i din katt för att avhjälpa situationen i framtiden.
  • Vid allvarlig uttorkning krävs omedelbar, aggressiv intravenös vätsketerapi för att säkerställa kattens återhämtning.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för uttorkning Steg 11
    4. Leta efter bakomliggande orsaker i sjuka katter. Eftersom tidiga tecken på uttorkning är subtila och lätta att missa, kan man identifiera potentiella uttorkningsriskfaktorer och situationer som kan leda till uttorkning i din katt. Du bör leta efter vanliga bakomliggande orsaker till uttorkning, t.ex. att inte äta eller dricka tillräckligt, överdriven urinering, kräkningar, diarré, brännskador eller annan hudskada, intern eller yttre blödning, feber och förlust av vätska inuti kroppen på grund av inre blödning eller annat Olämplig skift av vätska ut ur blodkärlen.
  • Sjuka eller försvagade katter och unga kattungar är särskilt sårbara för detta tillstånd. Om din katt passar den här beskrivningen, bör du vara särskilt vaksam när du letar efter dessa faktorer. Dessa är alltid orsaka för larm och garanterar veterinärmedicin.
  • Bild med titeln Kontrollera katter för uttorkning Steg 12
    5. Identifiera riskfaktorer. Vissa medicinska och miljöförhållanden gör dehydrering mer sannolikt, så husdjur som lider av dessa förhållanden har ökad risk att bli uttorkad. Det betyder att du bör titta på husdjur med dessa förhållanden mycket nära för tidiga tecken på uttorkning. Exempel på sådana tillstånd innefattar njursjukdom, diabetes, hypertyreoidism, hjärtsjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, gastrointestinala parasiter, olika infektionssjukdomar och värmeutmattning.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om din katt inte dricker från en skål, försök låta dem dricka kallt rinnande vatten från en kran.Du kan också köpa elektriska eller batteridrivna fontäner som cirkulerar vatten för att hålla det kallt och luftat.
  • Se till att katter alltid har tillgång till gott om färskt, rent vatten.
  • Mata din katt åtminstone lite konserverad eller färsk mat eftersom torrmat inte ger tillräcklig fuktighet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande