Hur släpper du din kärntemperatur

Kärntemperaturen för den genomsnittliga vuxna människa är normalt omkring 98.6 ° F (37.0 ° C), men kan variera beroende på vissa villkor. Om du deltar i fysiskt utövar verksamhet i en varm miljö, eller ibland bara utsatt för en varm miljö under en längre tid, kan din kroppstemperatur stiga till farliga nivåer. Om din kroppstemperatur når 104 ° F (40 ° C) kan du uppleva värmestryp. Att släppa din temperatur för låg kan dock vara lika farlig, men med endast en tre graders reduktion i kroppstemperaturen (95 ° F) som behövs för att inducera hypotermi. Att sänka din kärntemperatur under korta tidsperioder kan hjälpa dig att undvika värmeslag, förbättra sömnen eller minska feber, men det är viktigt att veta hur man gör det säkert.

Steg

Metod 1 av 2:
Med hjälp av medicinskt verifierade metoder
  1. Bild med titeln Släpp din kärntemperatur Steg 1
1. Drick coola vätskor. Dricker gott om svala vätskor, upp till 2 till 3 liter (0.5 till 0.8 US Gal) I taget är det ett bra sätt att sänka din kärntemperatur snabbt och säkert.
  • Att dricka tillräckliga mängder vatten kan förhindra uttorkning, vilket är viktigt i heta miljöer och under fysiskt krävande aktiviteter.
  • Sugarydrycker och popsicles är inte lika bra som rent vatten, eftersom söta drycker inte absorberas tillräckligt av kroppen och kan leda till ytterligare uttorkning.
  • Bild med titeln Släpp din kärntemperatur Steg 2
    2. Ät krossad is. Studier tyder på att intag av krossad is kan vara ett effektivt sätt att snabbt och enkelt kyla kroppen. Krossad is kommer också att hjälpa till att hålla kroppen hydratiserad.
  • Bild med titeln Släpp din kärntemperatur Steg 3
    3. Ta en kall dusch eller isbad. Läkare är överens om att kyla huden är den mest effektiva metoden att sänka kroppens temperatur, speciellt när personen är i riskzonen för värmeslag. Att ta en kall dusch eller blötläggning i ett isbad kan vara särskilt effektivt för att kyla huden snabbt, särskilt i höga fuktighetsmiljöer där kroppen inte längre kan svettas tillräckligt.
  • Låt kallt vatten springa över hårbotten, eftersom det här är platsen för en sammanflöde av blodkärl. Kylning av hårbotten kan snabbt kyla resten av kroppen.
  • Bild med titeln Släpp din kärntemperatur Steg 4
    4. Placera ispaket på din kropp. Vissa delar av kroppen avger mer svett för att hjälpa till att kyla ner din kärntemperatur. Dessa områden, kallade heta fläckar, inkluderar nacke, armhålorna, rygg och ljumsk. Positionering ispaket på dessa viktiga områden kan hjälpa till att svalna dig och sänka din kärntemperatur.
  • Bild med titeln Släpp din kärntemperatur Steg 5
    5. Koppla av i en luftkonditionerad miljö. Experter föreslår att luftkonditionering är en av de största faktorerna för att förebygga värmeslag och värmelaterade dödsfall.
  • Om du inte har en luftkonditionering i ditt hem, försök vistas med en vän eller släkting under heta eller fuktiga stavar, eller kontakta din lokala hälsoavdelning för att hitta ett luftkonditionerat skydd nära dig.
  • Bild med titeln Släpp din kärntemperatur Steg 6
    6. Sitta framför en fläkt. När en vätska i detta fall svettar avdunstar av kroppen, avdunstar de snabbaste molekylerna av vätska den snabbaste. Eftersom lufttemperaturen är generellt kallare än din huds temperatur, sitter i den direkta vägen för en fläkts luft medan svettning kan hjälpa till att släppa kroppens temperatur.
  • Om du inte svettar tillräckligt för att kyla din kropp ner på grund av ålder eller hälsoproblem kan du försöka mistra kroppen med kallt vatten medan du sitter framför en fläkt. Fyll bara upp en sprayflaska från kranen och dimma din kropp efter behov medan fläkten blåser framför dig.
  • Bild med titeln Släpp ditt kärntemperatur Steg 7
    7. Ta feberreducerande mediciner. Antipyretiska (temperaturreducerande) mediciner är ett säkert och enkelt sätt att sänka kroppstemperaturen i händelse av feber. Dessa läkemedel fungerar genom att hämma din kropps produktion av cyklooxygenas och sänka kroppens nivåer av prostaglandin E2. Utan hjälp av en antipyretisk orsakar dessa ämnen cellerna i hypotalamuset (den del av hjärnan som reglerar temperaturen) för att skjuta i snabb takt, öka kroppens temperatur.
  • Exempel på dessa läkemedel innefattar acetaminofen, aspirin och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som ibuprofen och naproxen.
  • Aspirin rekommenderas inte för barn och tonåringar som lider av virala sjukdomar (inklusive influensa eller vattkoppor), eftersom det kan leda till utvecklingen av Reye syndrom, en sällsynt men potentiellt dödlig sjukdom som skadar hjärnan och leveren.
  • Doseringen av dessa mediciner varierar beroende på din ålder. Kontrollera den rekommenderade dosen på etiketten och överstiga inte den rekommenderade dagliga dosen. Rådfråga din läkare för ordentliga doser och rekommendationer om receptfria läkemedel.
  • Metod 2 av 2:
    Gör livsstilsförändringar
    1. Bild med titeln Släpp din kärntemperatur Steg 8
    1. Undvik extrema eller ansträngande aktiviteter. Om du deltar i ansträngande och kraftfulla aktiviteter, särskilt under varmt eller fuktigt väder, kommer din kropp att värma upp på grund av bekostnad av energi och fysisk ansträngning.
    • Försök att träna på mindre fysiskt krävande sätt, som att gå eller cykla. Om du insisterar på att du behåller din vanliga yrkesnivå, var noga med att ta frekventa raster och undvika att utöva dig själv.
    • Simning kan också vara ett bra sätt att naturligt sänka din kroppstemperatur när du tränar, för att du kommer att vara nedsänkt i kallt vatten.
  • Bild med titeln Släpp ditt kärntemperatur Steg 9
    2. Använd ljusfärgade och löst passande kläder för att minska värmebestämmelsen. Det är viktigt att dina kläder tillåter luft att cirkulera över huden för att kyla av dig, men du vill också vara säker på att din hud är täckt för att förhindra ytterligare solexponering.
  • Ljusfärgade kläder återspeglar solens ljus istället för att absorbera det och därigenom sänka värmevenden i kroppen. Undvik att ha mörkfärgade och tjocka kläder, eftersom dessa kläder är kända för att locka och fälla värme.
  • Bild med titeln Släpp din kärntemperatur Steg 10
    3. Undvik att äta kryddig och fet mat. Varma och kryddiga livsmedel kan öka din ämnesomsättning, som fungerar som stimulanser för att höja din kroppstemperatur.
  • Föreningen som finns i chili peppar, capsaicin, ökar naturligtvis din kropps temperatur.
  • Mat med hög fetthalt kan leda till att mer värme fångas i kroppen genom ökade nivåer av fett som är lagrade i cellerna. Detta beror på att fett är ansvarigt för att lagra värme i kroppen och göra kroppen varmare.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande