Hur man hanterar en kontrollerande mamma som en tonårsmom

Som en tonårsmamma kan det vara svårt att hävda dina gränser om din mamma kontrollerar, störande eller restriktiv, speciellt om du är ekonomiskt beroende av henne eller bor i sitt hem. För att komma förbi bör du börja etablera gränser och hävda kontrollen på en daglig basis. Om situationen är svår, kan du behöva sitta och prata med din mamma om problemet. Hitta andra källor till socialt och mentalt stöd utanför din familj för att hjälpa dig att klara av din mammas beteende. Beroende på din ålder och ekonomiska situation kanske du vill börja arbeta mot en självständig levnadssituation.

Steg

Metod 1 av 4:
Kommunicera dagligen
  1. Bild med titeln startar en ny dag Steg 16
1. Upprätta dina gränser. Skriv ner en lista över allt som din mamma förväntar sig att du hittar orimligt. När du har bestämt vilka typer av friheter du vill, kan du skära ut gränser. Uttrycka dessa gränser tydligt för din mamma. Låt henne veta att du fortfarande är villig att kommunicera och arbeta med henne, men att du inte blint lämnad till alla hennes förväntningar.
  • Till exempel, informera henne hur mycket meddelande du behöver göra något. Säg, "Jag är glad att hjälpa till runt huset, men snälla ge mig minst en timmes varsel att göra något så att jag kan avsluta mitt andra arbete också."
  • Du bör konsekvent förstärka dessa gränser. Till exempel, om hon berättar att du inte ska låta barnet titta på tv, kan du säga, "Tack för ditt råd, men som deras mamma tror jag att det borde vara bra för dem att titta på några teckningar."
  • Bild med titeln Tala din mamma till att säga ja Steg 1
    2. Förklara varför du inte kan göra något. Om din mamma kräver att du gör något som du inte kan eller är ovilliga att göra, ge henne en bra anledning fram eller se om du kan ge henne ett rimligt alternativ. Hon kan bara vara frustrerad om något som behöver bli gjort, och inte faktiskt arg på dig. Detta kommer att fastställa att du inte är uppror utan snarare har du legitima skäl till att du inte kan lyda. Svara inte bara "nej" eller "jag kan inte."
  • Till exempel, om din mamma försöker begränsa din rörelse utanför huset, istället för att svara, "Det är orättvist," Du kan säga, "Jag vet att du letar efter mig, men jag tror inte att det är friskt för mitt barn och jag ska vara uppbyggd i huset hela dagen. Jag ska ta dem till parken."
  • Bild med titeln Tala din mamma till att säga ja Steg 2
    3. Förhandla mer rimliga förväntningar. Att hävda ditt oberoende innebär att du kan behöva kontinuerligt omförhandla gränser, förväntningar och regler baserade på din nuvarande situation. När din mamma uttrycker en ny regel eller efterfrågan, svara försiktigt med ett motbjudande. Detta bör ta hänsyn till hennes krav samtidigt som du ger dig mer frihet och rum.
  • Till exempel, om din mamma förväntar dig att rapportera överallt du går, kan du säga, "Jag kommer att ringa dig klockan tre för att uppdatera dig, men jag tror inte att jag kan checka in oftare än det."
  • Om du fortfarande är i skolan kan det vara extremt svårt att avsluta ditt skolarbete medan du bryr dig om ett eget barn. Om din mamma naggar dig om dina betyg, berätta för henne att du jobbar så hårt som möjligt. Du kan säga, "Min utbildning är viktig för mig, men så är mitt barn. Oavsett grad jag får, jag vet att jag försökte min hårdaste."
  • Bild med titeln dö med värdighet steg 10
    4. Empati med henne. Din mamma vill förmodligen det bästa för dig. Även om detta kan manifestera som kontrollerande beteende, försök att gå tillbaka och se saker ur hennes perspektiv. Inte bara kommer det att hjälpa dig att uppskatta de goda sakerna som hon gör men det kan hjälpa dig att hitta ett sätt att komma runt hennes mer överbærande egenskaper.
  • Om du bor med din mamma eller beroende på henne för ekonomiskt stöd, förstå att hon kan vara stressad också. Hon kanske inte har förväntat sig hjälpa till att höja en annan bebis. Kanske planerade hon att spara pengar för pension som nu använder för att hjälpa till att ta hand om ditt barn. Kanske måste hon ta extra skift på jobbet. Även om hon kan kontrollera, kan hennes försök att vägleda dig vara ett uppriktigt uttryck för hennes kärlek.
  • Var noga med att uttrycka din tacksamhet för hennes hjälp och leta efter möjligheter att göra saker för att visa henne hur mycket du uppskattar hennes hjälp. Ingen gillar att göra stora offer och känna sig oanmälda för dem.
  • Metod 2 av 4:
    Konfrontera din mamma
    1. Bild med titeln Tala din mamma till att säga ja Steg 13
    1. Kom till henne som en mamma som söker råd. Hitta en tid då din mamma inte är upptagen eller distraherad, och fråga henne om du kan få en seriös konversation med henne för att få några råd. När du startar den här konversationen, bör du både uttrycka din tacksamhet för henne för att vara din mamma samtidigt som du hävdar din egen önskan att vara en bra mamma själv.
    • Du kan säga något som, "mamma, jag hoppades vi kunde prata om de typer av förväntningar och regler som placeras på mig. Jag vill vara en bra mamma, men jag tycker det är svårt när jag fortfarande behandlas som ett barn. Vad tror du att vi kunde göra för att förbättra situationen?"
  • Bild med titeln känner igen varningsskyltarna på självmordssteg 3
    2. Förklara för henne att du behöver lite utrymme. Låt din mamma veta vad problemet är så att du både kan arbeta för att hitta en lösning. Genom att göra detta, undvik att skylla på din mamma, men betona ditt behov av mer utrymme och frihet inom hemmet.
  • Om du inte vill att din mamma störa din föräldraskap så ofta kan du säga, "Jag vet att du väckte barn själv och att du ger mig råd, men jag måste kunna föräldra mitt eget barn på mitt eget sätt."
  • Betona henne hur mycket du har mognat sedan ha ett barn. Du kan säga, "Jag vet att jag är ung, men jag har fått växa upp ganska lite. Jag behöver mer utrymme om jag kommer att växa mer som en person."
  • Du kan också betona hur viktigt det är för dig att skydda ditt barn och gör rätt av dem. Det kan hjälpa henne att känna sig mer bekväm och släppa kontrollen eftersom hon kommer att veta att ditt barn är säkert.
  • Om du är 18 år eller äldre kan du säga, "Jag är en juridisk vuxen nu, och jag är förälder. Det är inte rimligt att begränsa mig till huset eller till mikromanage min dag."
  • Bild med titeln vara mogen steg 14
    3. Använd "I" uttalanden. "Jag" uttalanden är meningar som uttrycker din situation med hjälp av "jag" istället för "du."Dessa låter dig ange hur ett problem får dig att känna utan att skylla på den andra personen. Dessa uttalanden kan hjälpa dig att få en seriös konversation med din mamma utan att hon blir defensiv.
  • Starta meningar med fraser som "jag känner," "Jag tror," eller "Jag tror" För att undvika att starta konflikter.
  • Till exempel, istället för att säga, "du kontrollerar mitt liv och får mig att göra allt," du kan säga, "just nu förväntas jag laga, rena och köra ärenden medan jag avslutar min utbildning, arbetar på ett jobb, och ta hand om ett ungt barn. Jag känner mig ständigt, och jag kan inte balansera allt. Kan du hjälpa mig att räkna ut det här?"
  • Bild med titeln vara mogen steg 26
    4. Avböja skuld. Din mamma kan försöka utöva kontroll över dig genom att etablera hur hon bidrar ekonomiskt till ditt liv eller hur mycket hon hjälper till med barnet. Du borde klargöra att medan du uppskattar henne att göra dessa saker, behöver du utrymme och frihet.
  • Tack för vad hon gör, men hävdar att hennes hjälp inte ger henne kontroll över ditt liv. Till exempel kan du säga, "Jag är väldigt tacksam för din hjälp, men jag behöver fortfarande fatta egna beslut i livet."
  • Låt henne veta att du är glad att fortsätta att göra stora saker som att gå till skolan, men mer mindre saker bör lämnas upp efter eget gottfinnande.
  • Bild med titeln Tala din mamma till att säga ja steg 5
    5. Utarbeta en lösning tillsammans. Försök att hitta gemensamma mål och handlingar som både du och din mamma är överens om innan du tränar en plan som båda kan uppnå tillsammans. Du kan behöva kompromissa med några punkter.
  • Både du och din mamma är förmodligen överens om att ditt barn måste höjas i ett kärleksfullt, harmoniskt hem. Du kanske vill börja med den här punkten, och se hur du båda kan arbeta för att skapa en fredlig miljö för ditt barn.
  • Om du känner som om du inte kan hantera ditt ansvar runt huset, se om du och din mamma kan komma överens om en ny uppsättning ansvarsområden. Till exempel kanske du bara är ansvarig för att tvätta tvätten för dig och ditt barn istället för hela hushållets.
  • Du kanske vill begära en timme eller två om dagen som du inte kan vara störd. Du kan till exempel säga att du behöver minst en timme efter skolan för att avsluta dina läxor. Under den här tiden kan din mamma inte störa dig.
  • Bild med titeln Build Self Worth Steg 3
    6. Behålla lugnet. Sådana konversationer kan snabbt bli uppvärmda. Skriker, skyller, och förolämpning av din mamma kommer inte att uppnå någonting - det får bara förvärra ditt förhållande. När du pratar med din mamma, använd en lugn, jämn ton. Ta pauser om du är orolig att du kommer att börja bli upprörd.
  • Försök att ta ett djupt andetag innan du svarar på din mamma för att hjälpa dig att lugna dig själv. Du kan också räkna till fem eller tio för att ge dig lite mer tid.
  • Ta en stressboll till konversationen, som du kan diskret klämma när du pratar. Detta kan hjälpa dig att avleda din oroliga energi.
  • Du kanske också vill repetera eller till och med skriva ner vad du vill säga i förväg för att hjälpa dig om du börjar bli nervös.
  • Metod 3 av 4:
    Hitta stöd
    1. Bild med titeln känner igen varningsskyltarna på självmordssteg 29
    1. Prata med en rådgivare. Om du är i skolan, försök att prata med din skolas sjuksköterska, rådgivare eller socialarbetare för mer råd. Om du inte är i skolan, prata med din sjukförsäkringsleverantör för att ta reda på om du kan vara berättigad till rådgivning och om det finns mentalvårdspersonal i ditt område. De kan kanske ge dig specifika lokala resurser som kan hjälpa dig i din situation. De kan också kunna erbjuda psykologiskt hjälp under den här tiden.
  • Bild med titeln Njut av skolsteg 3
    2. Gå med i en supportgrupp. Det finns många supportgrupper för tonårsmödrar som är tillgängliga både personligen och online. Dessa grupper kan låta dig ventilera dina känslor till människor som tas bort från situationen. Vissa människor inom gruppen kan ha haft liknande problem med sina egna föräldrar. De kan kanske erbjuda dig resurser och råd anpassade till din specifika situation.
  • Du kan kontakta din lokala avdelning för sociala och hälsovård, råd eller skoldistrikt för att se om de erbjuder stödgrupper för unga mammor.
  • Ung mamma stöd är online supportgrupper för tonårsföräldrar.
  • Bild med titeln Tala din mamma till att säga ja Steg 19
    3. Vädja till din andra förälder. Om du kan, prata med din andra förälder eller en nära vän eller syskon av din mamma att se om de kan hjälpa dig att nå ut till din mamma. De kan ha en privat konversation med din mamma för att övertyga henne om att slappna av hennes kontroll.
  • Du kan säga, "Jag kämpar verkligen just nu, och jag hoppades att du kunde prata med mamma för att hjälpa henne att förstå vad jag går igenom."
  • Om dina föräldrar är separerade kanske du vill överväga om du bor med den andra föräldern kan vara ett alternativ för dig.
  • Bild med titeln Starta en tacksamhet Journal Steg 1
    4. Hitta ett mentalt uttag. Tonårsföräldrar isolerar ofta sig själva och blir sålunda socialt avlägsna från sina kamrater. Detta kan leda till depression och andra psykiska problem. För att hjälpa dig att förbli frisk och glad, försök att hämta nya hobbyer som du kan göra hemifrån medan du tittar på ditt barn. Dessa kan vara kreativa aktiviteter, lugnande rutiner eller online sociala grupper. Vissa uttag som du kan överväga inkluderar:
  • Skrivning i en journal
  • Meditation
  • Yoga
  • Starta en blogg för andra tonårsmom
  • Online Book Club
  • Metod 4 av 4:
    Blir oberoende
    1. Bild med titeln Känn bra om dig själv Steg 30
    1. Skapa en femårig plan. Det kan ta lång tid att bli framgångsrikt oberoende, men det bästa sättet att uppnå dessa mål är att skapa en solid plan för framtiden. Din rådgivare kan hjälpa dig genom denna process. Om du är inskriven på en skola, så är det troligt en karriärrådgivning eller planeringsavdelning som kan hjälpa dig. Fråga dig själv där du vill vara om fem år och gör en plan att komma dit.
    • Börja med att göra en lista med tio steg som du kan uppnå under de fem åren. Du kanske till exempel vill ha examen college, få ett jobb, hitta din egen lägenhet eller ge kvalitet barnomsorg.
    • Bryt varje större mål i små, praktiska och handlingsbara steg. Om du till exempel vill kunna få examen kan dina steg vara att undersöka lokala program, hitta deltidslösningar, ansöka om ekonomiskt stöd och bygga ett schema runt ditt barns behov.
    • Förstå att du kanske inte uppnår alla dina mål inom fem år, men om du börjar arbeta nu har du gjort betydande framsteg.
  • Bild med titeln Ansök om stipendier Steg 8
    2. Ansök om deltidsjobb. Ett deltidsjobb tillåter dig att börja tjäna pengar samtidigt som du ger dig en viss flexibilitet. Genom att tjäna dina egna pengar kan du börja tjäna ekonomiskt beroende från din mamma.
  • Restauranger och butiker kan vara ett bra ställe att börja leta efter ett jobb. Du kan till och med hitta ett kontorsjobb som svarar på telefoner eller kör ärenden
  • Om din mamma står emot att du får ett jobb, prata med henne. Hon kan vara oroad över din utbildning eller orolig för kostnaden för barnomsorg. Förklara för henne hur viktigt det är för dig att börja tjäna dina egna pengar. Påminn henne också att det är bra för ditt barn att se dig jobba hårt och göra ett försök att förbättra dig själv.
  • Bild med titeln Bli en mjukvaruingenjör Steg 7
    3. Hitta sätt att driva en utbildning. Det kan vara mycket svårt att gradera som en ung förälder, men en bra utbildning hjälper dig att få bättre jobb och en mer självständig livsstil. Många tonårspersoner examinerar gymnasiet och driver traditionella fyraåriga högskoleexamen, men om det inte är möjligt för dig kan du titta på andra alternativ som kan låta dig arbeta, höja ett barn och studera samtidigt.
  • Kolla med ditt skoldistrikt för att se om det finns speciella gymnasiet eller drop-out-förebyggande program tillgängliga för tonårsföräldrar.
  • Högskoleexamen och GEDs kan vara tillgängliga via online virtuella skolor. Detta är ett bra alternativ om du inte kan ordna barnomsorg under skoltiden.
  • Community College är billigare än traditionell college. Efter två år kan du ha möjlighet att överföra till ett fyraårigt universitet för att tjäna en kandidatexamen.
  • Om du inte vill bedriva akademisk utbildning kan du alltid få yrkesutbildning eller en lärlingsutbildning för att studera en handel som VVS eller matlagning.
  • Bild med titeln Skilsmässa i Delaware Steg 5
    4. Tänk på ditt förhållande till barnets far. Om du fortfarande är i ett förhållande med barnets far eller om fadern är inblandad i ditt barns liv, kan du överväga vilka typer av stöd du kan förvänta dig från honom när du övergår till en oberoende levnadssituation.
  • Är du fortfarande i ett förhållande? Om inte, är du åtminstone på vänliga villkor?
  • Är den far som är involverad i barnets liv? Vilka typer av stöd ger han till barnet?
  • Bidrar Faderns familj till barnets uppfostran alls?
  • Skulle det någonsin vara möjligt att flytta in med honom eller hans familj?
  • Kan du lita på fadern eller faderns familj att titta på barnet medan du arbetar eller studerar?
  • Bild med titeln Answera intervjufrågor Steg 19
    5. Leta efter ekonomiskt stöd. Barn kan vara dyra, och om du kommer att övergå till en ekonomiskt oberoende situation, bör du hitta andra vägar av ekonomiskt stöd utanför din familj. Kontrollera med din lokala regering om du är berättigad till vissa typer av stöd som en ung mamma.
  • I USA kan du ansöka om hjälp genom Graviditets assistansfonden (PAF), särskilt kompletterande näringsprogram för kvinnor, spädbarn och barn, eller det tillfälliga biståndet för behövande familjer (TANF). Kontakta din lokala avdelning för sociala och hälsovårdstjänster för att ansöka om något av dessa bidrag.
  • I Storbritannien kan både dig och dina föräldrar vara berättigade till barnförmåner, barnskatter, inkomststöd, ett säkert startmän, eller hälsosamma startkuponger. Ansök till ditt lokala råd för mer information.
  • I Kanada kan du vara berättigad till socialt bistånd, såsom grundläggande inkomsthjälp, daghem eller alternativa barnomsorgsförmåner och postnatala fördelar.
  • Om barnets far inte bidrar till barnets uppfostran, kan du överväga att stämma honom för barnstöd.
  • Bildbeteckningen bestämmer om du ska ha ett barn steg 11 eller inte
    6. Hitta alternativa levnadsarrangemang om ditt förhållande förvärras. Det kan ta några år för att du ska spara tillräckligt med pengar för att flytta till din egen plats, men om din mamma blir missbruk eller om hon hotar att sparka dig, kan du behöva hitta en tillfällig levande situation för dig och ditt barn.
  • Om ditt förhållande till barnets far är bra, kanske du frågar om du kan stanna hos honom eller hans familj.
  • Fråga vänner och utökade familjemedlemmar om de skulle vara villiga att ta dig in i kort tid.
  • Titta på att hitta en rumskamrat eller två för att hjälpa till att täcka kostnaderna för hyra och verktyg. Var noga med att noggrant inspektera någon som kommer att leva med dig och ditt barn.
  • Kontrollera om det finns ett förbundshus eller ett liknande program i en stad nära dig. Covenant House erbjuder program för hemlösa mödrar och barn i 30 städer i USA, Kanada och Centralamerika.
  • Tips

    När du pratar genom dina problem med din mamma, överväga inte bara vad som är bäst för dig, men det är bäst för ditt barn också.
  • Kom ihåg att din mamma älskar dig, och hon vill förmodligen det bästa för dig och ditt barn.
  • Varningar

    Din mamma kan förneka att hon kontrollerar eller hon får inte ändra sitt beteende. Om det händer, försök att klara det så gott du kan när du tar steg mot självständighet.
  • Undvik alltid skulden när du pratar med din mamma om allvarliga problem. Förolämpande din mamma eller kallar hennes namn kommer bara att förvärra förhållandet mellan dig, oavsett hur mycket du känner att hon kan förtjäna det.
  • Så länge du bor i din mors hem, kommer hon att ha viss grad av kontroll över ditt liv.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande