Hur man diagnostiserar osteoporos

Osteoporos är en ganska vanlig sjukdom. Det minskar tätheten hos dina ben, vilket gör dig mer mottaglig för frakturer. Att diagnostisera osteoporos, titta på symptomen på sjukdomen. Tänk dock på att de flesta symptom på osteoporos uppstår senare i sjukdomen snarare än tidigt. Om du misstänker att du kan ha den här sjukdomen, prata med din läkare, som kommer att beställa imaging test för att kontrollera tätheten av dina ben.

Steg

Del 1 av 3:
Titta på symptom på osteoporos
  1. Bild med titeln lindra smärta från Clavicle Fracture Steg 1
1. Lyssna på ett knäckt ljud i dina leder. En av de tidiga tecknen på osteoporos kallas crepitus, vilket är identifierbart av ett krossande ljud i dina större leder, som knäna och axlar. Crepitus orsakas av otillräcklig vätska i dina leder, vilket leder till ett krossande ljud eller känsla.
  • Bild med titeln lindra smärta från Clavicle Fracture Steg 2
    2. Titta på frakturer. I många fall är ett symptom på osteoporos en fraktur, orsakad av förlust av bentäthet. Du kan bryta ett ben efter bara en mindre incident. Till exempel, vissa människor spricker revben efter nysning eller hosta. De vanligaste frakturerna är dock höft, handled och kotorfrakturer.
  • Tänk på att kvinnor är mer risk för osteoporos än män, på grund av låga nivåer av östrogen under klimakteriet. Också desto äldre är du, desto större är risken att utveckla osteoporos.
  • Tala med din vårdgivare om att ta mediciner för att öka dina östrogennivåer, om tillämpligt.
  • Bild med titeln Logga ut Tailbone Pain Steg 2
    3. Var uppmärksam på allvarlig ryggsmärta. En av de viktigaste tecknen på avancerad osteoporos är konstant och svår ryggsmärta. Generellt är denna smärta orsakad av brist på vätska mellan ryggkotorna i din ryggrad. Det kan också orsakas av brutna ryggkotor.
  • Placeringen av smärtan beror på var frakturen är, men nedre ryggsmärta är vanlig.
  • Bild med titeln Identifiera och justera ett krokigt axelsteg 11
    4. ANMÄRKNING Stoppad eller ojämn hållning. Ett annat tecken på avancerad osteoporos är när du får en "hump tillbaka" eller du har böjt eller ojämn hållning, där 1 axel är högre än den andra. Detta beror på brist på vätska och utrymme mellan ryggkotorna.
  • Medan slumpiga axlar kan hända med alla som hindrar över en dator hela dagen, kommer denna hållning sannolikt att vara smärtsamt på grund av ryggkotorna.
  • Tänk också på dina riskfaktorer. Människor med små ramar och de som är vita eller asiatisk nedstigning är mer benägna att utveckla osteoporos.
  • Bild med titeln Gör omvänd push ups steg 8
    5. Kontrollera din höjd för att se om du har krympt. Osteoporos kan också få dig att bli kortare över tiden, främst på grund av minskat utrymme mellan dina ryggkotor. Kontrollera din höjd så ofta för att se om du är kortare än tidigare.
  • Del 2 av 3:
    Besöker din vårdgivare
    1. Bild med titeln Identifiera och justera ett krokigt axelsteg 4
    1. Prata med din allmänna utövare om alla symtom du har. Crepitus, böjning eller ojämn hållning, svår ryggsmärta eller frakturer är alla skäl att besöka din vårdgivare. Förklara dina symtom och uttrycka att du är oroad över osteoporos.
  • Bild med titeln Identifiera och justera ett krokigt axelsteg 5
    2. Förvänta en fysisk undersökning. Vanligtvis kommer din läkare att börja med en fysisk undersökning innan du går vidare till diagnostiska test. De kommer sannolikt att undersöka det smärtsamma området om du inte redan har diagnostiserats med en fraktur, till exempel.
  • Osteoporos är vanligast hos kvinnor efter klimakteriet och kvinnor som har tagit bort sina äggstockar.
  • Det kan emellertid också påverka människor som har varit på steroider längre än 3 månader, människor med ätstörningar (som överdriven dieting eller träning, anorexi och bulimi), och människor som är tunga rökare eller drinkare.
  • Det kan också påverka dig om du inte utövar mycket eller du har en familjens historia.
  • Bild med titeln Undvik Legionella Steg 9
    3. Be om att bli testad om du är orolig för osteoporos. Du kan testas för osteoporos innan du någonsin visar symtom. Om du är i riskzonen för sjukdomen, prata med din läkare om att bli testad. Generellt kommer din läkare att komma överens om att testa dig om du blir äldre och är oroliga för sjukdomen.
  • Det är en bra idé att ha blodarbete gjort för att kontrollera dina kalcium- och hemoglobinnivåer.
  • Del 3 av 3:
    Använda medicinska test för att diagnostisera osteoporos
    1. Bilden med titeln räta ut ryggen steg 15
    1. Förvänta ett dubbelt röntgenabsorptiometri (DXA) test. Denna tentamen är i grunden ett sofistikerat röntgenprov. Du kommer att bli ombedd att byta till en sjukhuslåda, och då kommer du att ligga ner. De kommer att passera en röntgenarm över din kropp för att fånga bilderna. Vanligtvis kommer de att skanna din ryggrad och höfter. Testet varar bara ca 10 minuter.
    • Läkaren kan också beställa standard röntgenstrålar av ryggraden för att se om du har några frakturer eller om det är förminskande mellan skivorna i din ryggrad.
  • Bild med titeln lindra fogvätska smärta steg 1
    2. Var redo för en häl ultraljud. Din läkare kan också beställa en ultraljud av hälen, eftersom hälen kan hjälpa till att förutse hur riskerar du är för frakturer övergripande. Detta test är dock inte lika exakt som DXA-testet.
  • Bild med titeln Förbered dig för cancerbehandling Steg 6
    3. Fråga om kvantitativ datoriserad tomografi (QCT). Detta test är särskilt fördelaktigt om du har artrit i ryggen, som det kan kasta av DXA-testet. Detta test är i grunden en CT-skanning av 2 vertebra i din nedre rygg. Särskild programvara används för att analysera tätheten på din ryggkotor.
  • Bild med titeln Wear Kontakter med torra ögon Steg 11
    4. Diskutera resultaten. Med dessa test kommer läkaren att leta efter frakturer och mäta din bentäthet. För din bentäthet får du ett T-poäng som mäts mot standardavvikelser. Om din T-poäng är över -1 anses du vara normal. Mellan -1 och -2.5 betyder att du har minskad benmassa, som ibland kallas osteopeni. Under -2.5, du får en diagnos av osteoporos.
  • Tips

    Om du diagnostiseras med osteoporos är det viktigt att öka ditt järn- och kalciumintag för att stödja benhälsa. Ät också gott om gröna bladgrönsaker och överväga att ta ett fiskoljekoppling.
  • Människor med osteoporos bör ha regelbunden fysioterapi eller rehabiliteringssessioner med en professionell för att lära sig att behålla sin rörlighet utan att orsaka smärta eller ytterligare skador. Övning är avgörande för att hålla sig frisk, och simning är ett bra alternativ för personer med osteoporos.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande