Hur man är en ansvarsfull tonåring

Att vara tonåring kan vara svårt i tider mellan föräldraförväntningar, skolarbete, och relationer med dina vänner, du kanske känner att du har vikten av världen på dina axlar. Istället för att se dessa som stressorer, överväga alla möjligheter du har! Som en tonåring har du massor av erfarenheter och val som låter dig bevisa hur ansvarig du är.

Steg

Metod 1 av 11:
Arbeta mot goda betyg.
  1. Bild med titeln vara en ansvarig tonåring steg 1
1. Göra ett försök att studera och vända sig i dina läxor. Ja, läxor kan vara ett krångel, men gör det hjälper dig att hålla dig på spår i klassen. Att gå till dina klasser och lära sig materialet är ett av de bästa sätten att bevisa att du är ansvarig - trots allt visar bra betyg att du går i klassen, bor förlovad, gör läxor och tar tentamen. Det kan tyckas som mycket tryck, men kom ihåg att dina lärare och rådgivare vill att du ska lyckas!
  • Om du kämpar med skolarbete, nå ut till din lärare eller rådgivare för hjälp. Du kan behöva arbeta med dina tidshanteringsförmåga för att passa i att studera tid med extracurricular aktiviteter och ett deltidsjobb, till exempel.
Metod 2 av 11:
Håll ditt rum rent och organiserat.
  1. Bild med titeln vara en ansvarig tonåring steg 2
1. Ta hand om dina saker och städa upp efter dig själv. Om dina föräldrar fortfarande hämtar efter dig eller städa ditt rum tror de förmodligen inte att du kan hantera andra förpliktelser som att ha ett jobb eller att titta på en bil. Bevis att du kan ta hand om dina saker genom att organisera ditt rum och hålla det snyggt. Dina föräldrar kommer troligen att bli imponerade och tacksamma att du bryr dig om dina tillhörigheter.
  • Glöm inte att visa ansvar också innebär att andra människors saker respekterar. Om du har syskon, fråga alltid innan du vill låna något och ta riktigt bra hand om det om du gör det.
Metod 3 av 11:
Hjälpa till runt ditt hem.
  1. Bild med titeln vara en ansvarig tonåring steg 3
1. Bidra utan att bli ombedd att visa ansvar. Om dina föräldrar måste nag dig att göra sysslor, kanske de tycker att du inte är redo för mer självständighet. Att tjäna sin respekt, hitta sätt att hjälpa till utan att bli frågad. Du kanske inte tror att de kommer att märka, men över tiden, inser de att du bidrar. Du kan också fråga dem om saker du kan göra som kommer att visa dig ansvarig.
  • Till exempel, om du vet att papperskorgen alltid måste gå till kanten på tisdagar, flytta den där ute natten innan utan att bli tillsagd. Försök att göra saker som hjälper dina föräldrar och familj ut.
Metod 4 av 11:
Få deltid eller sommarjobb.
  1. Bild med titeln vara en ansvarig tonåring steg 4
1. Du tjänar kompetens, erfarenhet och pengar samtidigt som man bevisar ansvar. Ditt första jobb är en stor milstolpe! Det visar att du kan hantera din tid, ta på sig arbetsansvar, och att du utmanar dig själv. Under skolåret, försök att inte arbeta mer än 10-15 timmar i veckan så att du fortfarande har tid för läxor eller extracurriculars. Du kanske vill arbeta mer under sommaren om du sparar eller bara har mer tid.
  • Att få jobb i gymnasiet ger dig också värdefull arbetslivserfarenhet. Du kan lägga det här på ett CV och lära dig om vilken typ av jobb du gillar.
Metod 5 av 11:
Undvik droger och alkohol.
  1. Bild med titeln vara en ansvarig tonåring steg 5
1. Dessa är riskabla aktiviteter som visar dålig bedömning och kan leda till missbruk. Du kommer att bevisa att du är en riktigt ansvarig tonåring om du slår ner droger och alkohol. Tyvärr kan du hitta dig i en situation där någon verkligen driver den på dig. Om du inte kan undvika personen, här är några sätt att slå ner dem:
  • Låt dem veta att du är den angivna föraren och att du måste vara nykter.
  • Förklara att du inte använder droger eller alkohol eftersom du är på ett idrottslag eller måste jobba senare, till exempel.
  • Ta med din egen alkoholfria dryck och låt dem veta att du mår bra.
  • Berätta för dem att dina föräldrar kommer att kolla på dig när du kommer hem.
  • Var klart att du inte använder droger eller alkohol.
Metod 6 av 11:
Skydda dig själv och din online-identitet.
  1. Bild med titeln vara en ansvarig tonåring steg 6
1. Håll dig säker och lägg dig inte i riskabla situationer. Du kan ha regler som du förväntas följa-en utegångsförbud, regler om när du får köra, eller platser du kan gå med vänner, till exempel. Dina föräldrar har förmodligen dessa regler för att hålla dig säker! Håll din personliga säkerhet i åtanke när du går platser eller träffar vänner och låt inte du vakta när du är online - var försiktig med att dela personlig information och ändra dina profilinställningar till privat.
  • Det är nästan omöjligt att ta bort något från internet, så tänk två gånger innan du skickar något och delar aldrig saker som kan äventyra eller skämma bort dig.
Metod 7 av 11:
Tänk innan du agerar.
  1. Bild med titeln vara ett ansvarsfullt tonårssteg 7
1. Tänk på konsekvenserna innan du gör eller säger något du kan ångra. Det är verkligen lätt att reagera snabbt just nu och säg eller gör något du ångrar, speciellt om du argumenterar med vänner eller din familj. Om du börjar bli arg, ta några sekunder att tänka på varför du är upprörd och hur du kan reagera. Tänk på konsekvenserna av varje reaktion innan du bestämmer dig.
  • Om din förälder till exempel berättar att du inte kan gå över till en väns hus, kan du avsluta sysslor och sedan fråga igen istället för att kasta en passform eller komma in i ett argument med dem.
  • Det är okej att vara upprörd! Men om du inte tror kan reagera utan att bli arg och säga något du ångrar, ge dig själv lite utrymme för att bearbeta saker. Då, när du har svalnat, gå tillbaka och prata med personen.
Metod 8 av 11:
Ha en öppen kommunikationslinje med dina föräldrar.
  1. Bild med titeln vara en ansvarig tonåring steg 8
1. När du är en tonåring kan det känna sig svårt att prata, men gör det en prioritet. Du behöver inte vara bästa vänner, men det är viktigt att låta dem veta vad som händer i ditt liv och hur du gör det. Dina föräldrar kommer att uppskatta att du låter dem vara inblandade i ditt liv.
  • Om du får vana att bara checka in med dina föräldrar om vardagen, blir det lättare att få mer allvarliga samtal senare.
  • Glöm inte att fråga om hur saker går med dina föräldrar och tar dig tid att lyssna. Detta visar dem att du är avsevärt och växer upp.
Metod 9 av 11:
Diskutera ansvarsområden och privilegier.
  1. Bild med titeln vara ett ansvarsfullt tonårssteg 9
1. Ha ett samtal om du tror att du förtjänar mer självständighet. Det kan vara svårt för föräldrarna att gå tillbaka och ge sina tonåringar mer frihet, men om du känner att du förtjänar fler privilegier, sitta ner med dem för att prata om det. Var respektfull och berätta för vilka ansvariga saker du har gjort för att tjäna mer frihet.
  • Till exempel kanske du säger, "Jag har tagit upp mina betyg i två av mina klasser och jag arbetade hela sommaren. Jag tror att jag är ansvarig nog att ha en senare utegångsförbud. Vad tror du?"
  • Kräver inte fler privilegier eller friheter bara för att det är vad dina vänner har. Kom ihåg att du måste visa dina föräldrar att du har tjänat sin respekt.
Metod 10 av 11:
Öva god hygien.
  1. Bild med titeln vara en ansvarig tonåring steg 10
1. Bada och tvätta håret regelbundet så att du är ren och luktar trevligt. När du går igenom puberteten kan du märka att ditt hår blir oljigare, din hud är benägen att bryta ut, och din svett har en starkare lukt. Det betyder bara att du bör tvätta ditt ansikte dagligen, duscha eller bada ofta och tvätta håret ofta.
  • Det är nog en bra idé att börja använda Deodorant som kan hålla dig lukt fräsch hela dagen, speciellt om du tränar.
  • Om du har akne kanske du vill starta en enkel hudvårdsregim för att hantera olja och behandla fläckar. Tvätta din hud två gånger om dagen med en oljefri rengöringsmedel och hålla den fuktad. Plocka upp några akne fläckbehandlingar som innehåller bensoylperoxid eller salicylsyra för att behandla irriterande finnar.
  • Bära rena kläder och visa att du är riktigt ansvarig, tvätta dina smutsiga kläder.
Metod 11 av 11:
Ta hand om din egen hälsa.
  1. Bild med titeln vara ett ansvarsfullt tonårssteg 11
1. Gör din egen läkare och tandläkare för att få regelbunden vård. Visa dina föräldrar att du växer upp och tar steg för att ta hand om dig själv. För att visa dig ansvarig, prata med dina föräldrar om att schemalägga din egen läkare och tandläkare.
  • Om du behöver ta en tur från din förälder, kolla mötet med dem innan du bokar så du vet att de kan köra dig.
  • Hälsovården kan vara förvirrande! Om du har frågor om vård eller försäkring, fråga din förälder för att hjälpa till att rensa upp saker. Detta visar dem du är seriös om att hantera din hälsa.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande