Hur man bestämmer om du ska euthanize din hund

Besluta om att euthanize din hund är en av de svåraste besluten som en husdjursägare någonsin måste göra. Det är ett medkännande val som kan rädda din hund från mycket lidande men det betyder att deras liv är i dina händer. Detta beslut kan bero på många faktorer, inklusive att bedöma om alla behandlingsalternativ har blivit uttömda och om hunden fortfarande har en god livskvalitet. Beslutet att euthanize bör göras med inmatning från de nära dig och din veterinär, men i slutändan är beslutet upp till dig.

Steg

Del 1 av 3:
Bedömning av din hunds hälsa
  1. Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 1
1. Bedöm din hunds kroppslig skick. Du kanske vill överväga att euthanizing en hund som bryter bort och förlorar sin förmåga att flytta. Förlust av rörlighet och överdriven viktminskning är tecken på att din hunds kropp stängs av. När din hund förlorar vikt och förlorar förmågan att flytta, lider livskvaliteten också.
  • Diskutera orsakerna till viktminskning med din veterinär. Om det finns en behandling som kan vända viktminskningen och förbättra hundens livskvalitet, är det en bra idé att prova det. Men om viktminskningen beror på ett tillstånd som inte kan behandlas, kan det här peka dig mot eutanasi.
  • Mobilitetsproblem hos hundar kan orsakas av ett brett utbud av problem. Om du vet vad som orsakar problemen, bör du försöka behandla dem. Om du har försökt att förbättra din hunds rörlighet till ingen nytta, kan eutanasi vara den medkännande vägen att ta.
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 2
    2. Tänk på din hunds lycka och livskvalitet. Om din hund lider och inte längre gör någon av de aktiviteter som den älskar, kan det vara dags att överväga eutanasi. Denna olycka kan bero på akuta problem eller smärta, eller helt enkelt en åldrande kropp som inte längre tillåter hunden att flytta på sätt som den brukade. Ta hundens lycka till när du bestämmer om du ska euthanize.
  • Om du har svårt att bedöma om din hund är glad eller inte, försök att göra en lista över de saker det har älskat att göra under hela sitt liv. Om det inte längre kan göra något av dessa saker, kan det vara dags att överväga eutanasi.
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund Steg 3
    3. Tänk på din hunds förmåga att äta och dricka. Om din hund inte längre äter eller dricker det, betyder det sannolikt att dess kroppssystem stängs av. Du kan komplettera maten och vattnet med i.v.s eller injektioner, till exempel, men inte att äta och dricka i många fall är ett tecken på att din hunds övergripande system stängs av.
  • Det är uppenbart att du bör diskutera din hunds oförmåga att äta eller dricka med sin veterinär. Om hunden kan ha en rimlig behandling som hjälper det att äta och dricka igen då borde du försöka det. Om inte, det kan vara dags att sätta dig hund att sova.
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 4
    4. Bedöma om din hund kan styra sina kroppsfunktioner. Hundar som är mycket sjuk har ofta svårt att ta hand om sig själva på de mest grundläggande sätten. Detta inkluderar att styra sina kroppsfunktioner. I annars hälsosamma hundar är det inte nödvändigtvis en anledning att sätta ner din hund. Men om denna brist på kontroll är i kombination med andra symptom på minskande hälsa, kan du välja Euthanasia vara ditt bästa val.
  • En olycka i huset en gång i ett tag är inte frågan. Istället, om din hund inte längre ens försöker komma ut för att gå på toaletten eller ser bort vakt när du går på toaletten, har det inte längre kontroll över sina kroppsliga funktioner.
  • Om din hund inte längre har blåsan eller tarmkontrollen som är ett tecken på att dess kroppsfunktioner stängs av.
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 5
    5. Bedöma om din hund är i smärta. Om din hund är i smärta och lider är det medkänsla att göra för att eliminera den smärtan. I de bästa fallen kan detta göras med medicinering och veterinärvård. Men om alla metoder för veterinärvård till dig har använts och din hund fortfarande är i smärta, är Eutanasi den bästa möjliga återanvändningen.
  • Bedöma om din hund är i smärta kan vara svår. Är det darrande eller skakande mycket? Reagerar det dåligt för din touch? Whipper eller whine? Verkar det obekväma eller upprörda?Dessa kan alla vara tecken på att din hund är i smärta.
  • Om en hund ständigt är på smärtstillande medel som begränsar sin förmåga att njuta av sitt liv, kan det också vara ett gott tecken på att du bör överväga eutanasi. Det kan vara mer humant att eliminera hundens lidande än att hålla den i läkemedelsinducerad limbo.
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 6
    6. Tänk på beteendefrågor. Att fatta beslutet att euthanize din hund är svår nog när hunden är terminellt sjuk men det kan vara ännu svårare om du överväger eutanasi på grund av beteendefrågor. Om du överväger att lägga ner en hund på grund av aggression eller andra beteendemässiga problem bör du göra några specifika steg för att ge din hund varje chans i livet innan du fattar beslutet. Om du gör det här och du fortfarande kommer till den förverkliga som du behöver lägga ner hunden, så kommer du åtminstone att veta att du har gjort allt du kan.
  • En certifierad hundbeteort kan hjälpa dig att avgöra om din hunds problem kan utbildas ut ur det. De kan rekommendera behandling eller träning för att hjälpa.
  • Se till att det inte finns några medicinska orsaker till beteendet. Om din hund verkar ut kan det bero på sjukdom. Har det bedömts av en veterinär för att utesluta ett medicinskt tillstånd som kan botas.
  • Få professionell hundträning. Sök ut en professionell som har erfarenhet av hundar som har de beteendeproblem som din hund har.
  • Försöka Rehome hunden. Om du upptäcker att du inte kan hantera hundens beteende bör du försöka hitta det ett nytt hem med en erfaren hundägare som är villig att arbeta med sina specifika beteendefrågor.
  • Del 2 av 3:
    Fattar beslutet
    1. Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 7
    1. Diskutera eutanasi med din veterinär. Veterinärer lärs att överväga livskvaliteten hos sina patienter när de överväger eutanasi. Det innebär att de ska presentera alla behandlingsalternativ som de tror kan hjälpa ditt husdjur innan de föreslår eutanasi.
    • Fråga dina veterinära eventuella frågor du har, till exempel vad processen kommer att medföra och vad som gör det till att eutanasi är det rätta valet.
    • Om veterinären inte tror att det finns en rimlig behandling som kan hjälpa husdjuret, kommer de att föreslå eutanasi som ett medkänsla och omsorgsalternativ.
    • Ställ frågor som "Ska jag tillåtas i rummet med Rufus?" "Kommer han att känna smärta?" "Hur länge kommer processen att ta?" En bra veterinär kommer att ta sig tid att förklara processen till dig.
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 8
    2. Ge dig själv tid. Ta dig tid att överväga dina alternativ. Beslutar att euthanize din hund är ett mycket svårt beslut som kräver någon kontemplation. Tänk på din hund, oavsett om de är i smärta, och om de har någon livskvalitet kvar. Använd dessa frågor för att tänka och debattera dina alternativ.
  • I vissa fall har du inte mycket tid att debattera dina alternativ. Om din hund är i en nödsituation kan du bli skyldig att fatta beslutet snabbt.
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund Steg 9
    3. Prata med din familj och vänner. Diskutera situationen med de närmaste. Fråga dem om de har erfarenhet av eutanasi och hur de hanterade det. De kan hjälpa till att konsolera dig och i vissa fall kan de hjälpa dig att göra det svåra beslutet att euthanize din hund.
  • Små barn i din familj borde få veta att husdjuret kommer att gått snart. Hur du gör det här är upp till dig, men det borde ta hänsyn till barnens känslor om husdjuret.
  • Du kan försöka säga, "Sam har inte varit bra ett tag. Vi vill inte att han ska vara i smärta, så veterinären kommer att ge honom medicin som kommer att lindra sin smärta. Sam kommer att dö, men det är det som är bäst för honom."
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 10
    4. Tillbringa kvalitetstid med din hund. När du har bestämt dig för att euthanize din hund borde du spendera lite kvalitetstid med det. Ta det till sina favoritplatser eller göra aktiviteter som den älskar om du kan. Det här är en tid att göra några underbara minnen med ditt husdjur innan du måste säga adjö till det.
  • Kvalitetstid med ett husdjur som är sjuk kan bara betyda tysta tider tillsammans. Husdjur din hund mjukt och håll den snygg och varm. Mata det mat det älskar och skämmer bort det på något sätt som du kan.
  • Del 3 av 3:
    Euthanizing din hund
    1. Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 11
    1. Boka tid. De flesta som måste euthanize sina hundar på grund av ålderdom eller kronisk sjukdom gör ett möte för att göra det. Detta gör det möjligt för dem att ha någon sista kvalitetstid att spendera med sitt husdjur före proceduren och för sina familjer att ge husdjuret en korrekt skicka. Detta gör det också möjligt att få mer tid att tänka på ditt val och om det är det bästa beslutet för ditt husdjur.
    • I vissa fall, om din hund kommer in till ett veterinärkontor med akuta nödsymtom, kommer du inte att kunna fatta beslutet att euthanize och sedan komma tillbaka för att göra det. I de fall då din hund är i svår smärta och nöd och du har tagit det till ett veterinärkontor för vård, kan det vara bäst att euthanisera hunden snabbt för att undvika att förlänga sin smärta och lidande.
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 12
    2. Hantera logistiska beslut och betalning före tid. Medan många veterinärprocedurer betalas efter efteråt, när det gäller eutanasi, är det bäst att få verksamheten ur vägen före tiden så att du kan fokusera på att söka efteråt. Detta inkluderar att bestämma hur din husdjurs kropp kommer att behandlas efter att den är euthanized och betalar för eutanasi och kremering, om den valts.
  • Eutanasi är vanligtvis ett prisvärt förfarande. Om du inte kan betala för proceduren diskutera dock dina ekonomiska problem med veterinärmedicinen och de kan låta dig betala över tiden eller de kan hänvisa till dig någon annanstans för proceduren.
  • Bild med titeln Bestäm om du ska euthanize din hund steg 13
    3. Bestäm om du vill vara med ditt husdjur. I de flesta fall kommer din veterinär att fråga dig om du vill vara med ditt husdjur medan det är euthanized. Detta är ett rent personligt val som beror på många faktorer, till exempel om du är emotionellt sett tillräckligt för att stödja din hund under proceduren.
  • Innan du fattar ett beslut, diskutera hur förfarandet kommer att fortsätta med veterinären. I de flesta fall görs eutanasi med en injektion av en barbituratbedövning som sätter djuret att sova fredligt och stannar sedan sitt hjärta.
  • Ibland kommer veterinären att ge en orolig eller nervös hund en anti-ångestmedicin för att lugna dem.
  • Om du bestämmer dig för att vara närvarande, spendera den tid som älskar din hund. Sällskapsdjur och bryr sig om det som det går igenom dödens övergång.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande