Hur accepterar du beröm

Har du svårt att tro eller acceptera beröm? Har du någonsin fått ett kompliment som du inte trodde vara sant? Människor kan ha svårt att acceptera beröm av ett antal skäl. Du kan ha lågt självvärde där du inte värdesätter dig själv eller låg självkänsla där du inte tror mycket om dina förmågor. Inse att denna negativa utsikter kan ändras. När du förstår varför du har svårt att acceptera beröm, arbeta med att förbättra din bild av dig själv och förbättra dina sociala färdigheter.

Steg

Del 1 av 3:
Med tanke på varför du har svårt att acceptera beröm
  1. Bild med titeln Acceptera beröm steg 1
1. Tänk på hur du ser dig själv. Om du har en negativ åsikt av dig själv, har du svårare att förstå komplimanger eftersom de motsäger din syn på dig själv. När människor presenteras med bevis som strider mot deras övertygelser, skapar det obehag eller känslor av konflikter. Det här är när du accepterar beröm kan känna sig som en lögn eller en mask, för att du inte faktiskt tror på det.
  • Forskning visar att människor ofta letar efter bevis i sin miljö för att återvända sin egenvy eller tro som de håller sig om sig själva.
  • Bild med titeln Acceptera beröm steg 2
    2. Ta hänsyn till kulturen. Vissa människor kan ha problem med att acceptera beröm eftersom det inte är vanligt i sin kultur. Vissa människor i vissa kulturer finner beröm att vara pinsamt, till exempel i kinesiska människor från Hong Kong, som kommer att avböja beröm eftersom Modesty är högt värderad.
  • Naturligtvis kan detta skilja sig beroende på individen eller deras familjekultur, men det är viktigt att komma ihåg att kulturen har en roll i hur vi uppfattar beröm.
  • Bild med titeln Acceptera beröm steg 3
    3. Lär dig betydelsen av beröm. Att acceptera beröm har en social fördel eftersom den erkänner och validerar vad den person som lovar du sa. Forskning har visat att när du accepterar en komplimang ökar det inte bara ditt självkänsla, utan också självkänslan hos den person som ger komplimangen. Att ge och ta emot komplimanger stärker också relationerna och hjälper oss att vuxit ut ur vår komfortzon socialt. Beröm kan till och med förbättra känslor av lycka och motivation, som enligt en studie orsakade en ökning i arbetsprestanda.
  • Vissa människor kan hitta det svårt att acceptera beröm helt enkelt för att de inte har haft möjlighet att öva denna sociala skicklighet. Det kan finnas flera anledningar att de inte har haft möjligheter att träna, som beröm som är ovanligt i sin ursprungsfamilj.
  • Bild med titeln Acceptera beröm steg 4
    4. Inse skadan i avböjning eller avvisa beröm. Att inte acceptera beröm kan demotivera dig själv och den person som lovar dig. Det kan innebära att personen kommer att vara mindre benägna att berömma eller komplimera dig i framtiden, eftersom personen ser att du inte accepterar beröm. Om du värdesätter ödmjukhet, kan det tyckas strida mot att acceptera beröm när du är ödmjuk. Vissa människor tror att avböjning eller avvisande beröm är faktiskt rotad i dålig självkänsla.
  • Acceptera beröm och vara ödmjuk, behöver inte vara i odds. Ofta en enkel "tack" är ett tecken på ödmjukhet.
  • Vissa människor gör skillnaden mellan välförtjänt beröm och genomskinlig smickrande. En person som är ödmjuk kan acceptera beröm, samtidigt som man avvisar otroligt smickrande.
  • Del 2 av 3:
    Bygga ditt självvärt och självkänsla
    1. Bild med titeln Acceptera beröm steg 5
    1. Har medkänsla för dig själv. Det kan tyckas konstigt, men att ha medkänsla för dig själv kommer att göra dig mer benägna att värdera dig själv än om du ständigt döma dig själv. Medkänsla kräver att du använder empati och förstå med andra, och det är detsamma när det gäller dig. Att vara medkänsla och förståelse mot dig själv kan göra dig mer bekväm med att acceptera beröm.
    • Precis som du kan hitta medkänsla för andra, kan du börja odla detsamma för dig själv.
  • Bild med titeln Acceptera beröm steg 6
    2. Öva dagliga bekräftelser. Bekräftelser är positiva ord som kan ge dig en ökning i förtroende, gör dig snällare för dig själv och förbättra din självkänsla. Det är viktigt att dessa ordstäv markerar saker du gillar om dig själv, inte bara vad andra gillar dig. Tänk på äkta bekräftelser som du verkligen tror och övar att berätta för dem själv högt i en spegel eller genom att skriva ner dem och läsa dem högt. Några exempel på bekräftelser inkluderar:
  • Jag är en skicklig lärare, och jag älskar det sätt jag känner när jag hjälper andra att lära mig.
  • Jag är bra att ge beröm eftersom jag så lätt kan värdera andra.
  • Jag har värde utanför min roll som en mamma och lärare, och jag har värde förutom mina talanger och förmågor.
  • Bild med titeln Acceptera beröm steg 7
    3. Ta en medkänsla för att vara extra snäll mot dig själv. Gör det dagligen eller när du märker att dina tankar eller beteenden hela dagen är ovänliga. Dina tankar kan vara ovänliga om de är alltför dömande och hårda. Eller ditt beteende kan vara ovänligt mot dig själv. Till exempel kan du vara ovänlig om du tvingar dig att arbeta utan paus eller ta extra skift trots att du verkligen behöver vila. Börja fånga dessa tankar och beteenden och fråga dig själv om det här är vad du skulle tänka eller fråga om dina vänner eller barn. Om det är oväntat, löser du att ändra det.
  • Till exempel: Om du märker att du gör dig själv, kontrollera posten efter en lång arbetsdag, även om du bär många tunga föremål och brevlådan är en lång promenad, erkänner att det här är oväntat. Berätta för dig själv. Mailet kan vänta, åtminstone tills du är bekvämare och har lagt ner de tunga sakerna. Bekräfta att det skulle vara kinder att låta dig ta en paus och kolla posten senare.
  • Bild med titeln Acceptera beröm steg 8
    4. Referera beröm. Om du är svårt att tro eller acceptera en komplimang eller beröm, reframe det i något du bättre förstår att vara sant om dig själv eller förhållande till den person som lovar dig. Till exempel, om en vän komplimangerar dig på en trevlig middag, kan du reframe detta för att lyfta fram vad det betyder för din partner: "Min vän sa detta för att hon uppskattar att ha en bra provsmakande måltid," och vad det betyder för ditt förhållande: "Denna komplimang betyder att matlagning och spendera tid tillsammans vid middagen är en värdefull del av vårt förhållande."
  • En studie fann att personer med låg självkänsla hade mer positiva känslor om beröm eller komplimanger när de reframerade komplimangen till abstrakta villkor. De detaljerade vad komplimangen menade dem och vad det innebar för förhållandet med komplementet.
  • Del 3 av 3:
    Förbättra dina sociala färdigheter
    1. Bild med titeln Acceptera beröm steg 9
    1. Komplimanger andra. Det bästa sättet att öva att acceptera beröm, är att komplimera andra. Detta är särskilt sant om du inte har blivit berömd ofta eller haft möjlighet att öva att acceptera komplimanger. I dessa fall kanske du inte vet exakt vad du ska säga, men med lite övning lär du dig att erbjuda beröm till andra. Se till att du är uppriktig med dina komplimanger, vilket gör dem enklare att leverera.
    • Be en vän till rollspel. Till exempel kan du börja helt enkelt genom att säga att du gillar din väns outfit eller frisyr. Så småningom kan du prasise din vän för att vara en bra lyssnare eller stödjande vän.
  • Bild med titeln Acceptera beröm steg 10
    2. Acceptera komplimanger. Vid sin mest grundläggande är det en artig gest. Det gör att personen ger berömkänslan motiverad och erkänd. En enkel "tack" räcker för att acceptera komplimangen, men du kan också göra mer för att låta personen veta hur mycket du uppskattade berömmen.
  • Till exempel kan du säga, "Tack! Denna outfit är ny och jag har en färg som jag normalt inte gör det, så tack för att du sa att du gillar det. Det får mig att må bra om mitt val."
  • Bild med titeln Acceptera beröm steg 11
    3. Undvik att undergräva komplimanger. Acceptera inte komplimangen och säg omedelbart något som rabatterar det. Detta kan göra den person som ger beröm känns dumt eller besvärligt för att komplimentera dig i första hand. , Till exempel, om någon säger att din outfit ser bra ut, säg inte, "Tack. Jag tror att det får mig att se fett." Ibland kan det vara svårare att acceptera beröm om dig själv snarare än dina ägodelar, men du kan närma dig dessa komplimanger på samma sätt.
  • Till exempel, om du kompletterar dig lugnt demeanor eftersom det gör att människor känner sig bekväma, kan du säga, "Tack. Det är ett bra attribut att ha i mitt arbete, och jag är glad att du känner dig bekväm."
  • Bild med titeln Acceptera beröm steg 12
    4. Var uppmärksam på ditt kroppsspråk. Se till att du skickar icke-verbala signaler som också visar tacksamhet. Håll dina armar öppna, gör direkt ögonkontakt och le när du får en komplimang eller beröm. Dessa signaler till den person som ger beröm att du accepterar komplimangen.
  • Undvik att korsa dina armar, hålla händerna i fickorna, eller inte göra ögonkontakt. Dessa signaler kan göra den person som ger berömet känner sig besvärligt eller obekväma.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande