Hur man är vänner med någon som försökte självmord

Om du är vänner med någon som försökte självmord, måste du vara orolig för din vän medan du känner att du inte vet vad du ska säga eller göra. Det bästa du kan göra är att erbjuda din omsorg och support, och var där som din vän går vidare från den svåra tiden. Det är viktigt att vara omtänksamt, omtänksamt och snäll mot din vän och hantera situationen med omsorg.

Steg

Del 1 av 2:
Erbjudande stöd
  1. Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmord steg 1
1. Vara tillgänglig. Det bästa du kan göra för en vän som försökte självmord är helt enkelt att vara där för att stödja dem. Bara att erbjuda kramar, en axel att gråta på, och ett öra för att prata med kan hjälpa din vän att gå vidare. Låt din vän veta att du är tillgänglig för telefonsamtal eller spendera tid tillsammans. Det är okej om din vän inte vill prata om försöket. De kanske inte är lika uttrycksfulla som de tidigare var eller kanske känner sig numb. Låt inte det stoppa dig från att spendera tid tillsammans. Ditt företag kan vara allt de behöver.
  • Du behöver inte ta upp självmordsförsöket, men du borde vara där för din vän om de vill prata om det.
  • Om försöket var nyligen, erbjuda support genom att fråga vad du kan göra för att hjälpa dem, och låta dem veta att du är glad att de fortfarande är här.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 2
    2. Förstå sig. Det kan vara svårt för dig att förstå varför din vän skulle göra ett försök på sitt liv. Du har förmodligen många olika känslor om försöket som ilska, skam eller skuld. Men att vara hänsynsfullt av din väns omständigheter kommer att vara den mest användbara. Försök att förstå den enorma smärtan som var bakom försöket, oavsett om det är smärta från depression, smärta från trauma, känslor av hopplöshet, en ny förlust eller stressig händelse, känner sig överväldigad, sjukdom, missbruk eller känsla isolerad. Inse att din vän är i känslomässig smärta, oavsett den exakta orsaken.
  • Du kan aldrig helt förstå de saker som gick igenom en persons hjärna före ett självmordsförsök. Men om du bryr dig om din vän och försöket hände nyligen kan du göra ditt bästa för att försöka förstå smärtan de måste ha varit i.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmord Steg 3
    3. Lyssna. Ibland är det bästa du kan göra för din vän bara att luta dig tillbaka och lyssna. Ge honom eller hennes utrymme att uttrycka vad de behöver för. Försök att undvika att avbryta eller försöka "lösa" problem. Jämför inte din väns situation till din egen, eller till en annan person, och försök att komma ihåg att det som de upplever är unikt för dem. Ge din vän din fulla uppmärksamhet genom att ta bort distraktioner. Detta kommer att visa din vän som du bryr dig eftersom du betalar noggrann.
  • Ibland är det lika viktigt att lyssna på det rätta.
  • Medan du lyssnar, försök att undvika dom eller ett försök att förstå varför. Istället, fokusera på hur din vän känner och vad de kanske behöver av dig.
  • Det kan känna som om din vän vill prata om försöket hela tiden. Det är naturligt när de behandlar vad som hände. Var tålmodig med din vän och låt dem prata så mycket som de behöver.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmord steg 4
    4. Erbjuda hjälp. Du kan erbjuda för att hjälpa din vän i sin tid att behöva på stora och små sätt. Låt din vän vara din guide och fråga vad din vän behöver mest. Volontär att hjälpa till. Du kanske också vill fråga vad de inte hittar till hjälp, för att undvika att göra något de inte vill ha eller behöver.
  • Till exempel, om din vän är nervös om att söka terapi, kan du erbjuda dem till doktorns kontor. Eller om din vän är bara överväldigad av allt, kan du erbjuda att göra middag, titta på din väns barn, hjälpa din vän med läxor, eller bara för att göra något som lyser lasten.
  • Att bara hjälpa till med de minsta uppgifterna kan göra en stor skillnad. Tänk inte att någon uppgift är för liten för att erbjuda hjälp för.
  • Hjälp kan också vara i form av att ta din väns sinne av saker. De kan känna sig trötta på att prata om försöket. Erbjuda att ta ut dem till middag eller filmerna.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 5
    5. Lär dig om resurser för att hjälpa din vän. Om din vän nyligen har försökt självmord och du tror att de är i riskzonen för att försöka självmord igen, gör ditt bästa för att hålla din vän säker. Vet vem du kan ringa eller gå till för hjälp. Du kan gå till en skolrådgivare, förälder eller till och med ringa 911 om din vän säger att de inte kan hålla sig säkra. Flera hotlines är tillgängliga för att erbjuda hjälp, inklusive den nationella självmordsförebyggande livslängden vid 1-800-273-talk (8255) eller National Hopeline-nätverket på 1-800-självmord (1-800-784-2433) i U.S.
  • För utanför U.S., Besök självmordsresurswebbplatser för telefonnummer eller onlinechattar.
  • Kom ihåg att du inte kan göra det på egen hand. Din väns familj och andra vänner måste bidra till att hjälpa den personen att hålla sig borta från de saker som kan lägga till sina suicidala känslor.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmord steg 6
    6. Fråga din vän om hur du håller dem säkra. Om din vän har varit på sjukhuset efter deras försök, eller ser en terapeut, kommer de sannolikt att ha en säkerhetsplan. Fråga din vän om du kan veta vad planen är och hur du kan hjälpa till. Om din vän inte har en säkerhetsplan kan du hitta en guide online för att hjälpa dem att skapa en. Ta reda på från din vän hur man berättar om de känner sig deprimerade eller överväldigade och hur du kan hjälpa till. Fråga din vän hur säkra de känner och be dem att berätta vad du ska leta efter för att ingripa.
  • Till exempel kan din vän säga att om de inte har blivit ute av sängen hela dagen och undviker telefonsamtal, det är ett tecken på att de kommer in i en mörk plats. Detta skulle vara din signal att ringa någon som kan hjälpa till.
  • Bilden med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 7
    7. Hjälp din vän att ta små steg framåt. Din vän ska se en terapeut eller psykisk vårdpersonal, och bör överväga medicinering. Bortsett från att din vän får ytterligare återhämtningsstöd kan du hjälpa din vän att göra små förändringar för att förbättra sitt liv. Din vän ska inte göra drastiska förändringar, men du kan föreslå mindre saker att uppnå.
  • Till exempel, om din vän var deprimerad på grund av ett misslyckat förhållande, kan du långsamt hjälpa din vän att tänka på det genom att planera roliga aktiviteter och hjälpa din vän att börja datera när tiden kommer.
  • Eller om din vän är djupt olycklig eftersom de känner att deras karriär är i ett slut, kan du hjälpa till att uppdatera sitt CV eller prata om att gå tillbaka till skolan.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 8
    8. Se till att du inte är ensam. Tänk inte att du är självisk genom att fråga andra (som vänner, familj eller mentalvårdspersonal) för att stödja dig och din vän. Detta kan hålla dig från att känna sig överväldigad. Om du börjar känna dig överväldigad, berätta för din vän att du behöver en paus, någon ensam tid, eller tid med andra vänner eller familj att ta hand om dig själv. Informera din vän att du vill ta den här tiden att tanka och att du kommer tillbaka när du är uppdaterad. Det kan hjälpa till att ställa gränser genom att berätta för din vän vad du är villig att göra och inte göra.
  • Till exempel, låt din vän veta att du skulle vara glad att ha en veckovis middag med dem, men att du inte kommer att hålla varningstecken en hemlighet och du får hjälp att hålla dem säkra.
  • Din vän borde inte svär dig till sekretess och det är viktigt att andra betrodda människor vet om försöket.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 9
    9. Erbjuda hopp. Försök att få din vän att känna sig hoppfull om framtiden. Detta kan bidra till att skydda mot ett framtida försök. Försök att få din vän att tänka och prata om hopp. Fråga din vän hur hopp påverkar dem. Du kan försöka fråga:
  • Vem är den enda personen du skulle ringa för att hjälpa dig att känna sig hoppfull i det här ögonblicket?
  • Vad associerar du med hopp, som känslor, bilder, musik, färger, föremål?
  • Hur stärker du och vårdar ditt hopp?
  • Vilka typer av saker hotar ditt hopp?
  • Försök att föreställa dig en bild av hopp. Vad ser du?
  • Var vänder du dig till hopp när du känner dig hopplös?
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmord steg 10
    10. Incheckning med din vän. Göra ett försök att låta din vän veta att du tänker på dem även när du inte är tillsammans. Fråga din vän om du kan checka in på dem, och hur ofta de skulle vilja att du skulle göra det. Du kan också fråga din vän om de har ett föredraget sätt att checka in som ett telefonsamtal, text eller ett besök.
  • När du checkar in, är det inte nödvändigt att fråga din vän om självmord om du inte tror att de är en fara för sig själva. Istället, fråga bara hur de gör eller känner, och om de behöver hjälp med någonting.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 11
    11. Se upp för varningsskyltar. Gör inte misstaget att tänka att din vän aldrig någonsin försöker ta sitt liv igen eftersom de försökte en gång och misslyckades. Tyvärr, ungefär 10% av de som hotar eller försöker dö av självmord, döda sig själva. Det betyder inte att du borde titta på din väns varje rörelse, men du borde vara extra vaksam för att se till att din vän inte uppvisar varningsskyltar som indikerar självmord. Om du tror att det finns en chans kan det hända igen, prata med någon och få hjälp, speciellt om du märker hotar eller pratar om att skada eller döda sig, prata eller skriva om döden på ett sätt som är ovanligt för dem, eller pratar om att inte vilja "var här." Kom ihåg varningsskyltar genom att memorera mnemonic är väg varm:
  • I - Ideation (en önskan att dö)
  • S - Ämnesmissbruk
  • P - meningslöshet
  • A-ångest
  • T - fångad
  • H - hopplöshet
  • W - Återkallelse
  • A - ilska
  • R - hänsynslöshet
  • M - humörförändring
  • Del 2 av 2:
    Undviker skadligt beteende
    1. Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 12
    1. Föreläsar inte din vän för försöket. Din vän behöver kärlek och support, inte en lektion om vad som är moraliskt rätt eller fel. Din vän känner förmodligen skam, skyldig och känslomässigt skadad. Förlora din vän hjälper dig inte att ansluta eller behålla ditt förhållande.
    • Du kan känna dig arg eller skyldig om din väns försök och vill fråga om varför de inte bad om hjälp. Men ifrågasätter din vän kommer inte att vara den mest användbara för dem eller ditt förhållande om försöket var nyligen.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 13
    2. Erkänna självmordsförsöket. Låtsas inte som försöket aldrig hänt eller ignorera det och hoppas att saker går tillbaka till det normala. Du bör inte helt ignorera vad som hände, även om din vän inte nämner det. Försök att säga något trevligt och stödjande, även om det inte kommer ut rätt. Det är bättre att ta upp det än att säga ingenting alls.
  • Till exempel kan du säga att du är ledsen för hur hemsk din vän har känt, och fråga om det finns något de behöver eller som du kan göra. Vad du än säger, lugna din vän att du bryr dig om dem.
  • Kom ihåg att du är i obekväm situation, och att ingen vet exakt hur man ska agera när någon nära dem har gjort ett försök på sitt liv.
  • Bilden med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 14
    3. Ta självmordsförsök på allvar. Många tycker att ett självmordsförsök var bara ett sätt att få uppmärksamhet och att personen inte var riktigt seriös om att ta sitt eget liv. Ett självmordsförsök är en mycket allvarlig situation och det visar att det finns komplexa bakomliggande faktorer och känslomässiga smärta för din vän. Undvik att berätta för din vän att du tror att de gjorde det bara för att få uppmärksamhet. Därigenom minimerar du allvaret av det livsförändrade beslutet och gör din vän att känna sig hemsk och obetydlig i processen.
  • Det är viktigt att vara så känslig som möjligt. Om du berättar för din vän att du tror att de gjorde det bara för att få uppmärksamhet, då försöker du inte riktigt förstå situationen.
  • Även om det kan vara lättare för dig att minimera din väns problem, kommer det verkligen inte att hjälpa din vän att gå vidare från försöket.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmord steg 15
    4. Gör inte din vän att känna dig skyldig. Att få din vän att känna sig skyldig är okänslig, även om du kanske är ont eller förråds av din väns försök. Din vän känner förmodligen skuld eller skam för att oroa människorna runt dem. Istället för att säga något som,"Tänkte du inte på din familj eller vänner?" Försök att empati med din vän.
  • Kom ihåg att din vän fortfarande kan känna sig deprimerad eller bräcklig, och vad de behöver mest är ditt stöd och kärlek.
  • Bild med titeln vara vänner med någon som försökte självmordssteg 16
    5. Ge din vän en tid. Det finns inga lätt eller snabba lösningar för att hantera ett självmordsförsök. Du kan inte förvänta dig att medicating din vän bara kommer att göra allt att bli okej. Tankprocessen som leder till självmord är ofta komplicerad, och det är också processen att återhämta sig från ett självmordsförsök. Även om det är viktigt att se till att din vän får den hjälp de behöver, minimerar inte din väns problem genom att tro att lösningen är enkel.
  • Det är frestande att vilja läka din vän och ta bort deras smärta så allt blir normalt. Men kom ihåg att din vän måste arbeta genom smärtan. Det bästa du kan göra är att stödja din vän och erbjuda hjälp.
  • Tips

    Ge din vän saker att se fram emot genom att planera aktiviteter som kan få dig att må bra, som att springa eller träna tillsammans, eller gå till stranden.
  • Låt din vän veta att det är okej att gråta och det är okej att ha konstiga känslor. Bara berätta för din vän att inte bli fastsam i dem. Inspirera din vän.
  • Känner inte alltid att du måste göra något stort - ditt företag är nog. Det är okej att sitta och vara tillsammans på en parkbänk eller titta på en film hemma.
  • Känn inte för mycket medlidande. Synd kan få vännen att känna sig som mer av en börda, och förmodligen känner sig mer deprimerad.
  • Varningar

    Varje relation med en person som är deprimerad eller självmord kan vara hjärtskärande eller utmanande under lång tid.
  • Ge dem utrymme, om de inte vill prata. Försök inte tvinga allt av dem.
  • Oavsett hur uppriktig du är i ditt tillvägagångssätt för någon som har försökt att ta sitt liv, kan din vänskap avvisas. Ta inte det här personligen eftersom det är mycket svårt för en person som är deprimerad eller självmord för att acceptera en potentiell väns hand.
  • Do inte Gör den person som har försökt självmordskänsla eller fångad när du först försöker få en fullständig konversation med dem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande