Hur man hanterar telogen effluvium

Visste du att du faktiskt förlorar något av ditt hår varje dag? Det är helt normalt! När ditt hår går i det som är känt som "telogena" -fasen, slutar det växa och så småningom faller ut så att det kan bytas ut. Om du har telogen-effluvium, är det mer av ditt hår än normalt i den telogena fasen och det kan orsaka att du förlorar en ovanlig mängd hår. Den goda nyheten är det vanligtvis reversibelt så länge du behandlar några bakomliggande orsaker.

Steg

Fråga 1 av 6:
Bakgrund
  1. Bild med titeln Deal med telogen effluvium steg 1
1. De flesta förlorar cirka 100 hår om dagen. Det är helt normalt att vakna med några hår på din kudde eller att märka lösa strängar på golvet medan du duschar. När håret på huvudet växer är det i det som kallas "Anagen" -fasen. När håret är klart, går det in i "telogen" -fasen, där den slutar växa och kommer så småningom att falla ut så att den kan bytas ut.
  • 2. Telogen Effluvium får dig att förlora cirka 300 hår per dag. Om du har telogen-effluvium, utlöser något din kropp att konvertera mer av ditt hår i "telogen" -fasen. När det händer börjar mer än den normala mängden hår som faller ut och ersätts med ny hårväxt. Så snarare än de normala 100 håren, kan du börja förlora 300 hår eller mer dagligen, vilket kan få ditt hår att se tunnare och leda till skalliga fläckar.
  • Fråga 2 av 6:
    Orsaker
    1. Bild med titeln Deal med telogen effluvium Steg 3
    1. Identifiera alla trauma eller stress som kan ha orsakat det. I allmänhet utlöser en stor stressig eller traumatisk händelse telogen effluvium. Händelser som allvarlig kirurgi, svår känslomässig störning, extremt hög feber eller ett stort fysiskt trauma är mycket stressiga och är vanliga orsaker till telogen effluvium. Tänk på några stressiga eller traumatiska saker som hände med dig nyligen för att hjälpa till att identifiera orsaken.
    • Din läkare kan också ställa frågor som kan hjälpa till att identifiera stressen eller trauman bakom ditt telogen-effluvium.
  • 2. Födsel och klimakteriet är vanliga orsaker. Hormonella förändringar kan också utlösa telogen effluvium. Både klimakteriet och förlossningen innebär dramatiska hormonella förändringar och förlossningen kan ofta innehålla fysisk och psykisk stress som kan leda till tillståndet.
  • 3. Extreme dieting och viktminskning kan vara en utlösare. Kraschdieter och plötsligt, dramatisk viktminskning kan åtföljas av hormonobalanser och undernäring, som båda kan orsaka telogen effluvium. Plötslig, oförklarlig viktminskning kan också vara ett tecken på ett underliggande tillstånd också.
  • Näringsämnen, som en järnbrist, kan också leda till telogen effluvium.
  • 4. Ingen orsak hittas i ungefär ⅓ av personer som diagnostiserats med telogen effluvium. Medan det finns vanliga triggers som kan identifieras som potentiella orsaker till telogen-effluvium, är den frustrerande sanningen att hos cirka 33% av personer med tillståndet, ingen orsak eller utlösare identifieras. Det kan vara att det inte finns någon riktig anledning och det kan vara att avtryckaren inte är lätt identifierbar.
  • Fråga 3 av 6:
    Symptom
    1. Bild med titeln Deal med telogen effluvium Steg 7
    1. Du kommer att märka en ovanlig mängd håravfall. Din örngott kan ha mer hår på det än vanligt när du vaknar på morgonen, eller du kan märka att mer av ditt hår kommer ut medan du badar eller borstar håret. Du kan också märka att ditt hår ser tunnare och du kan se mer av din hårbotten genom den.
    Fråga 4 av 6:
    Diagnos
    1. Bild med titeln Deal med telogen effluvium Steg 8
    1. De flesta fall kan diagnostiseras med en läkarundersökning. Om du tror att du kan ha telogen effluvium, gör ett möte för att se din läkare. De kommer att kunna ställa frågor, se din medicinska historia och utföra en fysisk tentamen. Allmänt är det allt som behövs för att bekräfta en diagnos.
  • 2. Blodtest kan göras för att se till att det inte finns någon annan sak. Eftersom telogen effluvium kan orsakas av näringsbrist och hormonella förändringar, kan det vara ett underliggande tillstånd som orsakar det. Om diagnosen inte är helt klar kan din läkare beställa blodprov för att utesluta andra potentiella orsaker.
  • Till exempel, om du har järnbristanemi, kan det också orsaka telogen effluvium.
  • 3. I sällsynta fall kan en biopsi av din hårbotten behövas. Om din läkare har någon anledning att tvivla på diagnosen, kan de ta bort en liten bit av din hårbotten som innehåller flera hårsäckar. Genom att undersöka folliklarna under ett mikroskop kan din läkare definitivt bekräfta att du har telogen effluvium.
  • Fråga 5 av 6:
    Behandling
    1. Bild med titeln Deal med telogen effluvium Steg 11
    1. Behandla den bakomliggande orsaken till att stoppa problemet. Eftersom den telogena fasen av hårväxt är naturlig, är det inte någon faktisk behandling för telogen effluvium. Nyckeln är att identifiera och behandla den bakomliggande orsaken. När du har rätt vad som orsakar ditt telogen-effluvium (stress, trauma, ett medicinskt tillstånd, etc.), kommer villkoret att rensa sig själv i tid.
    • Stora fysiska trauma eller kirurgi kan ta tid att helt läka. Men när du läker upp, kommer din kropp inte vara stressad och ditt telogen-effluvium ska rensa upp.
  • 2. Psykologiskt stöd för att begränsa ångest kan hjälpa till. Emotionellt eller psykiskt trauma eller stress kan vara svårt att hantera på egen hand. Du behöver inte hantera det själv. Nå ut för hjälp från en rådgivare, psykiater eller terapeut. De kan hjälpa dig att övervinna dina ångest och stress, vilket kan hjälpa till att rensa upp ditt telogen-effluvium. Dessutom kan du förlora ditt hår vara stressigt och frustrerande i sig själv. Om du befinner dig ängslig eller deprimerad om ditt telogen-effluvium, försök att prata med en rådgivare eller psykiater om det.
  • Fråga 6 av 6:
    Prognos
    1. Bild med titeln Deal med telogen effluvium steg 13
    1. Telogen effluvium är reversibel och ditt hår kan växa tillbaka. Prognosen är bra! Om du kan identifiera och korrigera vad som orsakar ditt telogen-effluvium, kan du ha en fullständig återhämtning. Det kan ta 6-12 månader för ditt hår att återvända helt tillbaka till det normala, men det kommer att växa tillbaka.

    Tips

    Om du märker att du förlorar en ovanlig mängd hår, se din läkare för att se till att det inte finns en mer allvarlig bakomliggande orsak.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande