Hur man kritiserar konstruktivt

Ge konstruktiv, kritisk återkoppling är en konst. Det är ett sätt att uppmuntra positivt beteende utan att skylla eller attackera den person du kritiserar. Om du kommer att behärska de färdigheter som krävs för att ge konstruktiv kritik är det viktigt att du upprätthåller en positiv ton och fokuserar på tydliga, uppnåliga mål. Medan det finns dussintals sätt att ge konstruktiv kritik, kom ihåg att alla är annorlunda och du bör anpassa hur du ger feedback baserat på vad du vet om den person du pratar med.

Steg

Metod 1 av 13:
Ge konstruktiv kritik när du har en bra anledning att göra det.
  1. Bildbeteckningen kritiserar konstruktivt steg 1
1. Innan du kritiserar, fråga dig själv, "Vad är punkten här?"Identifiera vad du hoppas att komma ur konversationen hjälper dig att räkna ut till var du vill fokusera chatten. Om du inte har ett tydligt mål i åtanke riskerar du att överbelasta personen med överflödig information, eller få dem att känna att du boxar in.
  • Du kan ha ett specifikt beteende som du vill se ändrats. Till exempel kan ditt mål vara att få en anställd att sluta bryta en företagsregel, eller för att en elev ska sluta ropa över klasskamrater när de är upphetsade.
  • Ditt mål kan också vara att hjälpa någon att förbättra. Till exempel kanske du vill visa en medarbetare ett bättre sätt att kommunicera med kunder, eller hjälpa en lärare som du klarar blir bättre på klassrumshantering.
  • Om du inte har ett bra svar på frågan, "Vad är punkten här?"Du kanske inte behöver kritisera någonting. Att ha en kritik i åtanke betyder inte att det behöver delas.
Metod 2 av 13:
Var medveten om din ton.
1. Vad du säger är viktigt, men hur du säger det betyder mycket, också. Om den andra personen känns som om du kommer från en hälsosam, vänlig plats, kommer de att vara mycket mer benägna att hämta vad du sätter ner. Det är svårt att förbättra om du tror att du attackeras för att göra ett misstag, så håll volymens röst, bibehålla avslappnat kroppsspråk och försök att göra den andra personen att känna sig respekterad och uppskattad med tonen i din röst.
  • Det kan finnas tillfällen där en hård eller allvarlig ton kallas. Om du fångar ditt barn med fyrverkerier, eller om du har en anställd som förbannas framför kunderna är det väldigt viktigt att du betonar hur allvarligt problemet är.
Metod 3 av 13:
Ha konversationen i privat.
  1. Bild med titeln Kritisera konstruktivt steg 2
1. Beröm offentligt och kritisera privat för de bästa resultaten. Ingen gillar att höra att de inte gör ett perfekt jobb, så har det här konversationen privat att sätta den person du kritiserar tillfreds. Du kan bjuda in personen i ditt kontor med ett leende på ditt ansikte, eller fråga någon att svänga med under lunchen för en snabb chatt.
  • Om du kritiserar någon framför andra människor, kan de känna att de attackeras eller offentligt skamas. Oddsen är mycket högre att du har en produktiv konversation om ingen annan är runt för att bevittna det.
Metod 4 av 13:
Leda med något gratis.
  1. Bildbeteckningen kritiserar konstruktivt steg 3
1. Hitta något fantastiskt att säga om den andra personen. Om du kritiserar någons försäljningsnummer, börja med att förklara att du ser det hårda arbetet de lägger in. Om du kommer att kritisera någon för att vara oförskämd, börja med att dela hur du uppskattar sin passion. Ledande med en positiv anteckning kommer den andra personen i ett mer mottagligt huvudutrymme innan du kommer till hjärtat av problemet.
  • Om du kritiserar ett barn kan du säga, "Jag älskar dig väldigt mycket och jag uppskattar hur mycket arbete du har satt i skolan, men jag kom precis av telefonen med din lärare ..."
  • Om du pratar med en anställd kan du säga, "Jag har sett dig krossa den på försäljningsanropet, och jag tror att du gör ett bra jobb, men vi måste prata om din punktlighet ..."
  • För att kritisera en vän, kan du säga, "Jag vet att du bryr mig om mig och du vet att jag bryr mig om dig, men något har buggat mig nyligen ..."
Metod 5 av 13:
Använd "I" uttalanden för att hålla sakerna positiva.
1. Fras din kritik med "jag" för att hålla dem från att vara defensiva. Om du kommer rätt ut och starta en massa kritik med "du", kan den andra personen känna att du attackerar eller svänger dem. Börja med "jag" för att rama saker runt ditt perspektiv. På det här sättet kommer det inte att känna att du försöker införa dina övertygelser eller idéer på dem, och de kommer att vara mycket mer benägna att absorbera vad du får på.
  • Till exempel, istället för att säga, "du måste sluta prata med din pappa så," du kanske säger, "Jag mår inte bra när jag hör att du pratar så till din far."
  • Om du kritiserade din vän skulle du inte vilja säga, "Du hämtar aldrig telefonen när jag ringer."Det kan vara mer produktivt att säga," Jag känner att vi inte riktigt pratar så ofta som jag skulle vilja."
Metod 6 av 13:
Ge dem en chans att självkritik.
  1. Bildbeteckningen kritiserar konstruktivt steg 5
1. Ett sätt att BRITICH kritiken är att låta den andra personen börja. Du kanske frågar dem en hypotetisk fråga om vad de kan säga om du agerade som de har, eller uppmuntra dem att titta på deras beteende ur ett nytt perspektiv. Detta är en särskilt bra idé om du är orolig för den andra personen som känner sig attackerad eller boxad. Detta kan också vara en bra idé om du inte är säker på att den andra personen vet om de har gjort något fel.
  • Om din anställd har blivit i trubbel på jobbet, kan du säga, "Om du var ansvarig och du hade en anställd med flera kundklagomål, hur skulle du ta itu med den situationen?"Eller," Om du var tvungen att utvärdera din prestation, vad skulle du säga?"
  • Om du pratade med ditt barn kan du säga, "Om du såg en av dina klasskamrater som det här, vad skulle du tänka på dem?"
  • Om du pratade med en vän kunde du fråga, "Hur känner du när dina vänner pratar bakom ryggen?"
Metod 7 av 13:
Relatera kritiken mot sina mål.
  1. Bildbeteckningen kritiserar konstruktivt steg 4
1. Betonar fördelarna med att följa din feedback får dem ombord. Om din kritik känns helt frånkopplad från den andra människans mål, kommer de inte vara lika mottagliga för det. Fråga dig själv, "Vad bryr sig den här personen?"Före (eller efter) kritikerar du dem, förklara hur den feedback du ger dem kommer att hjälpa dem att uppnå sina mål för att få dem att köpa in.
  • Om du träffar en anställd som ofta är bakom sitt arbete, kan du säga, "Jag vet att du letar efter en kampanj, så jag trodde att vi kunde chatta lite om saker du kunde ändra för att komma dit du vill vara. Hur låter det?"
  • Om en medarbetare är underpresterande på jobbet, kan du säga, "Jag vet att du har nämnt att du försöker förbättra dina försäljningsnummer, och jag hade en idé som kan hjälpa till med det. Vill du chatta om det?"
  • Om du pratade med ett barn, kanske du säger, "Jag vet att du vill åka till sommarläger med dina vänner, men om du inte får dina betyg, kan du hamna på sommarskolan."
Metod 8 av 13:
Kritisera beteendet, inte personen.
  1. Bildbeteckningen kritiserar konstruktivt steg 6
1. Det är lättare för någon att byta om de inte känner sig personligen attackerade. Människor beter sig inte alltid på ett sätt som passar perfekt med vem de är eller hur de ser sig själva. Genom att fokusera strängt på vad den andra personen har gjort, blir det mycket lättare att få dem att förändras. Om de känner att du sätter ner dem eller utmanar vem de är som person, kommer de inte att reagera bra.
  • Till exempel, istället för att berätta för en kämpande säljare, "du har inte en bra rapport med kunderna," du kanske säger, "Jag tror att du kan förbättra hur du kommunicerar med kunderna."
  • Som ett annat exempel, istället för att berätta en dålig klädd medarbetare, "du ser slarvig ut," du kan säga, "Jag vet inte om jag skulle välja att bära det för att fungera. Låt mig förklara…"
  • Detta är särskilt viktigt om du kritiserar en partner eller familjemedlem. Berätta inte för din partner, "Du är så meningsfull för mig!"Säg," Jag uppskattar inte det när du pratar med mig så."
Metod 9 av 13:
Var ärlig om hur allvarligt frågan är.
  1. Bild med titeln kritisera konstruktivt steg 7
1. Om anledningen är att du kritiserar dem är en stor sak, säg det. Samtidigt, om ämnet du diskuterar är inte kritiskt viktigt, erkänna det också. Om någon bara bryter mot en super-mindre politik på jobbet och de vet förmodligen inte ens att de gör det, behandla inte det som världens ände. Men om någon uppträder på ett sätt som äventyrar någons säkerhet eller deras arbetssäkerhet är det viktigt att köra poängen hemma. Justera tonen och språket baserat på hur viktigt kritiken är.
  • Du kanske berättar för en anställd som visar några minuter sent, "Titta, jag vet att det verkar som en liten sak, men jag skulle uppskatta det om du klickar i exakt klockan 9:00 och inte 9:04 eller 9: 02."
  • För något seriöst, som en arbetstagare som förbannar på oförskämda kunder, kanske du säger, "Jag måste nivå med dig här. Det är oerhört viktigt att du inte pratar med kunder så. Det påverkar det här företagets rykte."
  • Om du kritiserar ett barn är det viktigt att betona varför du försöker rätta till dem. Om de gör något farligt, behöver de veta hur allvarligt det är.
Metod 10 av 13:
Erkänna externa omständigheter.
  1. Bildbeteckningen kritiserar konstruktivt steg 8
1. Att respektera andra faktorer kommer att hjälpa den andra personen att ta ansvar. Om de har gått igenom en tuff tid hemma, låt dem veta att du förstår att de kämpar med några personliga saker. Om de agerade ut eftersom de antagoniserades, erkänna att du kanske har uppfört på samma sätt men fortfarande behöver säga något. Det här är nyckeln när det gäller att få folk att internalisera kärnan i vad du får på.
  • Till exempel, om du kritiserar din partner eftersom de hoppar ut på hushållsarbete, kanske du säger, "Jag vet att du försöker komma ikapp på jobbet, och jag uppskattar dig för att bidra till vårt hem, men jag skulle älska lite hjälp med disken då och då."
  • Om du pratar med ett barn kan du säga, "Jag vet att du blir upphetsad ibland och det kan vara svårt att kontrollera dig själv, men jag skulle uppskatta det om du inte agerar som nästa gång du har vänner över."
  • Du kanske berättar en trött sent-nattarbetare, "Jag vet att dessa nattskift är riktigt tuffa, och det är svårt att få tillräckligt med vila, men när jag ser dig sover på jobbet, måste vi prata om det."
Metod 11 av 13:
Vara konkret om framtida förändringar.
  1. Bildbeteckningen kritiserar konstruktivt steg 9
1. Ge de andra personens specifika steg att ta. Om din kritik är nebulous eller abstrakt, kommer de att ha svårt att använda din kritik på något slags konstruktivt sätt. När du har gått igenom kritiken, ge handlingsbara förslag som personen kan vidta för att förbättra i framtiden. Du kan till och med erbjuda för att hjälpa dem att ta dessa steg!
  • Du kan till exempel berätta en anställd som håller på att glömma en del av deras uniform, "så nästa gång du gör dig redo att lämna huset för arbete, kom ihåg att kolla din väska för namnet-taggen. Om du glömmer det, kom och se mig innan ditt skift börjar och jag ger dig en säkerhetskopia."
  • Om du har en rumskompis som inte drar sin vikt, kan du säga, "Stacy hanterar köket och jag ska rengöra badrummen. Kan du ta hand om gårdsarbetet varje vecka?"
Metod 12 av 13:
Berätta för dem att du tror på dem.
  1. Bildbeteckningen kritiserar konstruktivt steg 10
1. Du kan leda eller stänga med det här, men få dem att känna sig stödda. Om den som kritiseras känns som om du inte tror på dem, kommer de att lämna konversationen dåligt om sig själva. Om ditt mål är att hjälpa dem att förändras till det bättre, påminna dem om att du uppskattar sitt hårda arbete och vet att de är kapabla till vad du föreslår.
  • Till exempel kan du stänga en chatt med en kämpande student genom att säga: "Jag vet hur smart och snäll du är. Jag tror på dig, och jag är säker på att du kan göra det här!"
  • Du kan berätta en anställd som kämpar med förtroende, "Du är en riktig tillgång till vårt team, och jag vet att du har det som krävs för att förbättra."
Metod 13 av 13:
Svara på oro med förståelse.
  1. Bildbeteckningen kritiserar konstruktivt steg 11
1. Att ge den andra personen en chans att svara är viktigt. Om de inte känner att de har en röst, kommer de inte att gå ut ur konversationen som att de har fått en rättvis skaka. Ge den andra personen möjlighet att svara eller förklara hur de känner. Även om du tror att de är fel, eller fokuserar på den felaktiga delen av kritiken är det viktigt för dem att känna att du lyssnar.
  • Du kan stänga med något som, "gör allt detta bra rättvist för dig?"Eller" Hur känner du dig om allt detta?"Och bara låt den andra personen dela.
  • Om de verkar vara resistenta i slutet av konversationen, kan du till och med nära med något som, "Jag får helt varför du är frustrerad. Jag skulle vara frustrerad också, men vi behöver fortfarande ta itu med det här."
  • Om de blir defensiva eller upprörd att du kritiserar dem, försök att rulla saker i lite och påminna dem om du bara försöker hjälpa. Du kanske säger, "Jag försöker inte lägga dig här. Jag försöker bara hjälpa, och jag är ledsen om det inte känner det sättet."
  • Om någon blir så böjd ur form som de börjar skrika eller något, håll dig lugn, försök att hjälpa dem att slappna av, och bara låta det gå. De är tydligt inte i ett huvudutrymme där det här kommer att bli en produktiv konversation.

Tips

"Feedback Sandwich" är solid om du inte kritiserar någon på jobbet, men i en kontorsinställning kommer många yrkesverksamma att upptäcka den här manövreringen direkt eftersom det är så populärt. Detta kan ha en oavsiktlig följd av att din kritik känner sig oupphörlig.
  • Ta exempel från personer som ofta ger konstruktiv kritik.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande