Hur man kritiserar ett tal

En bra talkritik bidrar till att bygga högtalarens färdigheter genom att varaligt identifiera områden för förbättring på ett konstruktivt, uppmuntrande sätt. Att erbjuda en bra kritik kan också gynna dina egna offentliga talkunskaper! Den här artikeln listar flera frågor du bör fråga dig själv, samtidigt som du kritiserar ett tals innehåll och talarens leverans, ger sedan pekare för att effektivt dela dina resultat.

Steg

Metod 1 av 13:
Resonerar talet?
  1. Bild med titeln Critique Ett tal Steg 1
1. Leta efter tecken som talet är skräddarsydd för att passa sin målgrupp. Det innebär att element som ordet val, referenser och anekdoter bör göra fullständig känsla för folket som lyssnar på talet. Till exempel bör ett anti-drogal som riktar sig till första graders låta mycket annorlunda än en betydelse för högskolestudenter! Sätt dig i målgruppens skor och avgöra om talet slog märket.
  • Om möjligt, notera publiksreaktioner på talet. Verkar de förstå det? Betalar de nära uppmärksamhet eller blir uttråkad?
  • Kom ihåg att se talet ur målgruppens perspektiv, vilket kan vara lite knepigt om du inte är faktiskt i målgruppen. Använd din bästa dom.
Metod 2 av 13:
Är talet lätt att följa?
  1. Bild med titeln Critique Ett tal Steg 2
1. Högtalaren ska använda en struktur som är klar, organiserad och logisk. Fokusera noga på vad talaren säger. Gör de föremål för talet klart snabbt, kanske efter en kort anekdot eller två, bygg sedan därifrån på ett smidigt och förståeligt sätt? Att bestämma om talet är lätt att följa, överväga frågor som följande:
  • Är introduktionen effektiv? Gör talaren sitt primära argument som är uppenbara inom de första meningarna, eller tar det ett tag innan du räknar ut vad de får på?
  • Är talet fullt av distraherande tangenter som inte relaterar till det primära ämnet, eller bygger det på ett logiskt sätt mot slutsatsen?
  • Om du skulle sammanfatta talet till någon annan, kunde du recitera alla huvudpunkter eller skulle du ha problem med att komma ihåg vad det handlade om?
Metod 3 av 13:
Är talet övertygande?
  1. Bild med titeln Critique Ett tal Steg 3
1. Håll reda på talarens användning av övertygande bevis och analys. Innehåller innehållet i talet visar talarens kompetens om ämnet? Om så är fallet kommer publiken att komma iväg att de lärde sig något nytt - även om de inte nödvändigtvis är överens med varje punkt! Leta efter luckor på högtalarens resonemang eller platser där ytterligare forskning skulle ha gjort talet mer övertygande.
  • Lyssna på tydliga bevis (som namn, datum, statistik och andra data) som säkerhetskopierar punkterna talaren gör. Ta anteckningar så att du kan göra några fakta-kontroll för att se till att bevisen är korrekt.
  • När du har utvärderat bevisens kvalitet, se till att den stöder argumenten och analysen i talet. Ett verkligt övertygande tal måste slå på både element-solida bevis och stark analys.
Metod 4 av 13:
Är talet underhållande?
  1. Bild med titeln Critique Ett talsteg 4
1. Ja, talaren ska ha "personlighet", men så borde talet själv. Anekdoter och det tillfälliga skämt bryter upp den allvarliga tonen i talet och håller den att bli tråkig. Om talet är för torrt, kommer det mest övertygande argumentet att landa med en torkad, distraherad publik. När du bestämmer om talet är engagerande på en hög nivå, ställ frågor som dessa:
  • Börjar det med en bra krok? Bra taler börjar vanligtvis med en rolig eller spännande punkt som drar publiken i.
  • Håller den att engagera hela tiden? Välplacerade anekdoter och skämt kan ta tag och hålla lyssnare uppmärksamhet.
  • Är anekdoterna och skämt distraherande, eller hjälper de till att bygga högtalarens argument?
  • Använder talaren exempel? En riktigt utmärkt, minnesvärt exempel är bättre än tre som inte håller med publiken.
Metod 5 av 13:
Har talet en stark stängning?
  1. Bild med titeln Critique Ett talsteg 5
1. Se om högtalaren slår saker upp och slår verkligen hem med publiken. Det första intrycket ett tal gör är kritiskt, men det sista intrycket kan vara ännu viktigare! En stark stängning bör binda upp alla huvudpunkter och ge publiken nya idéer för att använda den information de har fått. En dålig stängning kommer bara att sammanfatta punkterna, eller helt och hållet ignorera dem och gå vidare till ett ämne som inte har något att göra med vad talaren har sagt.
  • Det är naturligt för publikens fokus att fördröja som talet fortsätter, så stängningen ska återfå sin uppmärksamhet genom att vara kraftfull, omtänksam, djup och kortfattad.
  • Både talet och talaren bör utstråla förtroendet under slutsatsen. Detta hjälper publiken att få förtroende för presentationen.
Metod 6 av 13:
Hur är talarens vokalleverans?
  1. Bild med titeln Critique Ett tal Steg 6
1. De borde prata på ett sätt som gör att du vill fortsätta lyssna, inte stämma ut. Titta på förekomster av de "små sakerna" en bra talare gör att du håller publikens uppmärksamhet. Gör de till exempel, paus för effekt vid rätt tidpunkt och tala vid rätt tempo och volym? Håll följande i åtanke när du lyssnar:
  • En person som talar för högt kan tyckas aggressiv, medan en som talar för tyst kan kämpa för att bli hört. Se om personen verkar ha en bra känsla av hur högt att tala.
  • Många talare tenderar att prata för snabbt utan att inse det. Se om personen talar i en takt som låter naturligt och lätt att förstå.
  • Välplacerad och väl tidsbestämd pausar hjälpa publiken att smälta vad som just har sagt och förbered dig för vad som ska sägas. Pauser som är för korta eller obefintliga ger inte publiken dessa möjligheter, medan pausar som är för långa är distraherande.
Metod 7 av 13:
Hur är högtalarens kroppsspråk?
  1. Bild med titeln Critique Ett talsteg 7
1. Deras ögonkontakt och mannerisms bör projicera förtroende och karisma. En högtalares kroppsspråk kan gå långt för att göra publiken att känna sig engagerad och inkluderad - eller istället uttråkad och fristående. Någon som är mindre skicklig på offentligt tal kan titta ner på fötterna, misslyckas med att göra ögonkontakt och fidget nervöst, medan en begåvad högtalare gör följande:
  • Gör lätt, naturlig ögonkontakt med publikmedlemmar spridda över hela publiken. Detta hjälper alla delar av publiken att känna sig inkluderad.
  • Stå upp med självsäkerhet, men inte stiffly, och utan att fånga för mycket.
  • Använd naturliga arm och hand gester från tid till annan, särskilt för att betona viktiga punkter.
  • När det är lämpligt, gå runt scenen på ett självsäkert men avslappnat sätt istället för att stanna bakom podiet.
Metod 8 av 13:
Är talaren som visar hög ångest?
  1. Bild med titeln Critique Ett talsteg 10
1. Offentlig talande rädsla är mycket vanlig, men bra talare lär sig att kontrollera det. Undersökningar ofta ränta rädsla för offentligt talande över rädsla för döden, så det är definitivt den verkliga affären! Även stora offentliga talare känner sig vanligtvis nervös energi på insidan, men de har lärt sig att kanalisera den energin i en förlovningsstegs närvaro. Leta efter tecken på att högtalaren är nervös så att du kan erbjuda en konstruktiv kritik som hjälper dem att förbättra nästa gång.
  • Notera eventuella upprepade rörelser eller gester som tar bort från innehållet i talet - det kan vara tecken på nervositet.
  • En skakig röst eller tendens att mumla är också tecken på nervositet.
  • Fyllnadsord som "UMS", "gillar," och "UHS" kan ta bort från en talares trovärdighet, eftersom de får dem att låta lite oförberedda. Medan du säger några fyllmedel är det naturligt, de borde inte överväldiga talet.
Metod 9 av 13:
Läste de, memorera eller behärska talet?
  1. Bild med titeln Critique Ett tal Steg 9
1. En stor talare kommer inte bara att memorera sitt tal - de ska behärska det. Det ska aldrig se eller känna att talaren läser sitt tal. Medan du tittar på en sida med anteckningar eller den aktuella PowerPoint-bilden är bra, ska högtalaren inte ha ögonen limmade till sina anteckningar. Men de borde inte ha memorerat talordet för ord och berättar det på ett styvt och robotiskt sätt. I stället borde de ha memorerat innehållet och "ande" av talet så bra att det flyter ut naturligt och fullt av personlighet.
  • Att mastera talet tillåter talaren att bättre engagera sig med publiken och göra justeringar "på flugan" utan att förstöra talets flöde.
Metod 10 av 13:
Ta anteckningar under och efter talet.
  1. Bild med titeln Critique Ett talsteg 11
1. Jot ner dina observationer i realtid, expandera sedan på dem efter. Använd en anteckningsbok och penna (eller din föredragna digitala enhet) för att notera styrkorna och bristerna i själva talet och talarens leverans. Överväg att dela upp dina anteckningar i två sektioner: en för snabba anteckningar på talets innehåll och en på högtalarens leverans. Expandera på dessa anteckningar så snart som möjligt efter talet så att du kan skapa en detaljerad kritik som verkligen kan gynna talaren.
  • Istället för en tom anteckningsbok kan du istället vilja på flera viktiga frågor eller fokusområden (som de som anges i den här artikeln) som en checklista kan du referera till under talet. Var noga med att ta anteckningar att krossa din checklista, men.
  • Om det inte finns några begränsningar mot det och du har tid, spela in video eller bara ljud av talet. Alltid få tillåtelse av högtalaren först.
Metod 11 av 13:
Kritik talets innehåll först.
  1. Bild med titeln Critique Ett talsteg 12
1. Utvärdera varje huvudsnitt av talet, då talet som helhet. Gå i ordning, börja med introduktionen och slutar med slutsatsen och bedöma effektiviteten hos varje komponent. Då, ge en övergripande utvärdering av huruvida huvudpunkterna i talet var tillräckligt presenterade och förstärktes och om talet som helhet var övertygande och trovärdigt. Ange tydligt om talet var framgångsrikt som-är eller, om inte, vilka områden som kan dra nytta av revisioner.
  • Notera vilka element i talet var intressant, vilka delar var förvirrande, och vilka områden behöver fler referenser för att återställa dem.
  • Identifiera skämt eller anekdoter som antingen verkligen slår på märket eller fungerade inte. Det är bättre att vara ärlig nu än att låta personen berätta samma dåliga skämt två gånger!
  • Observera om du kände att talet var lämpligt för den avsedda publiken.
Metod 12 av 13:
Kritik högtalarens leverans sekund.
  1. Bild med titeln Critique Ett tal Steg 13
1. Ge feedback om saker som vokalon, ögonkontakt och kroppsspråk. Kritisera leveransen av ett tal kan vara mer besvärligt än att utvärdera innehållet, men det är också den typ av feedback som talare ofta dra nytta av det mesta. Kör genom en ärlig och konstruktiv analys av effektiviteten av högtalarens leverans, går bit-för-bit genom områden som ton av röst, talande volym, stimulering, ögonkontakt, mannerismer och hållning. Avsluta med en övergripande utvärdering av talarens leverans.
  • Om exempelvis talaren verkade väldigt nervös, är det viktigt att peka ut som ett distraherande element som stannade talets inverkan. Du kan också konstruktivt påpeka tekniker som hjälper till att minska scenskräck, som att träna före talet, skratta före talet och öva framför en liten grupp människor först.
Metod 13 av 13:
Erbjuda positiv uppmuntran hela.
  1. Bild med titeln Critique Ett talsteg 14
1. Peka inte bara på negativ-markera bra punkter och tips för förbättring. Oavsett om du utvärderar en professionell orator eller en skolklassmat, ska din kritik vara konstruktiv. Medan det betyder att du måste påpeka vad som gick fel, kräver det också att du identifierar vad som gick rätt och erbjuder förslag till förbättring. Med det sagt, om du arbetar med en student eller någon som behöver bidra till att förbättra sina talgivande färdigheter, vara extra uppmuntrande i din kritik så att de har förtroende för att fortsätta arbeta med sina färdigheter.
  • Prova Feedback Sandwich Technique: Ge personen en komplimang på ett element i sitt tal, berätta för dem vad som behöver förbättring, ge dem en annan komplimang. Till exempel, berätta för dem att de började med en strålande krok, förklara sedan att den andra punkten var förvirrande och avsluta genom att notera hur slutsatsen klargjorde huvudpunkten.
  • Som ett sätt att uppmuntra personen att fortsätta lära och förbättra kan du föreslå att de tittar på videor av tal som ges av kända högtalare. Peka ut likheter och skillnader mellan talet du är kritik och det berömda talet.

Video

Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

Tips

Använd en standardiserad utvärderingsformulär, betygsskala eller punktsystem i en klassrumsinställning eller konkurrens. Detta hjälper dig att tilldela ett betyg till talet eller bestämma vem som presenterade ett bättre tal.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande