Hur man hanterar sarkoidos

Sarkoidos är tillväxt och ackumulering av inflammatoriska celler i olika delar av kroppen, framför allt lymfkörtlarna, lungorna, ögonen och huden. Cellerna bildar slutligen onormala klumpar eller noduler (granulom), som kan ändra strukturen och funktionen hos den drabbade vävnaden. Orsaken till sarkoidos är inte helt förstådd, men det är tänkt att vara relaterad till ett immunsvar mot något som är inandat från luften - eventuellt svampar, bakterier eller en viral partikel. Det finns inget botemedel mot sarkoidos, och det löser ibland helt i sig, men de flesta kan hantera det genom att ta grundläggande försiktighetsåtgärder och söka konservativa behandlingar.

Steg

Del 1 av 2:
Få behandling för sarkoidos
  1. Bild med titeln Deal med sarkoidossteg 1
1. Känna igen symptomen på sarkoidos. Sarkoidos är ett tillstånd där celler som kallas granuloms ackumuleras i ögon, lungor, hud och lymfkörtlar. För många människor börjar sarkoidos med allmänna symtom, som oförklarlig trötthet, mild feber, svullna lymfkörtlar och viktminskning. Men eftersom lungansvar är så vanligt med sarkoidos, börjar lungsymtom dominera: bestående torr hosta, andfåddhet och brösttäthet och / eller smärta. Hudsymptom involverar vanligtvis ett utslag som består av röda lila stötar och tillväxt eller noduler precis under huden. Ögonsymptom är inte vanliga, men kan inkludera ögonrödhet och smärta, suddig syn och ljuskänslighet.
  • Cirka 90% av sarkoidosispatienterna har någon typ av lungfråga, med nästan 1/3 som upplever andningssymptom som hosta, andningssvårigheter och bröstsmärta.
  • Så många som 25% av sarkoidospatienterna utvecklar hudproblem.
  • Bild med titeln Deal med sarkoidosion Steg 2
    2. Rådfråga din läkare. Sarkoidos genererar ofta inte märkbara symtom (särskilt under sina inledande stadier) och det löser sig ofta efter några månader, så läkare är inte alltid så angelägna att behandla tillståndet med läkemedel. Vidare erbjuds drogbehandling oftast om god hälsopraxis (se nedan) misslyckas med att förhindra att sarkoidos från framsteg. Din läkare kommer att ge dig en grundlig tentamen, med fokus på de områden som vanligen påverkas av sarkoidosis - lungor, lymfkörtlar, hud, ögon - innan de bestämmer om läkemedelsbehandling är nödvändig.
  • Du måste se din läkare för en fysisk tentamen såväl som några diagnostiska tester. Diagnostiska tester kan innefatta ett TB-test, bröstkorgen (letar efter lungskada eller förstorade lymfkörtlar), blodprov (kalciumnivåer, njure och leverfunktion), CT-skanning, EKG, lungfunktionstest, ögonprov och hudbiopsi ( Letar efter Tell-Tale Granulomas).
  • De flesta patienter (>75%) kan få symptomatisk lättnad genom att ta över-the-counter antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, naproxen) medan den är hemma.
  • Bild med titeln Deal med sarkoidosion Steg 3
    3. Prata med din läkare om kortikosteroider. När läkemedelsbehandling rekommenderas för att bekämpa sarkoidos, är de främsta målen att hålla lungorna och andra drabbade organ som fungerar ordentligt, och också för att lindra symtom som genereras av de drabbade organen. Cortikosteroiddroger visar kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper och förblir den primära första linjen för att förhindra granulombildning i sarkoidos. Prednison är den vanligaste orala kortikosteroiden som föreskrivs för sarkoidos, även om andra formuleringar kan appliceras direkt på ett drabbat område - via krämer för hudskador eller via inhalatorer för lunggranulomer.
  • Andra droger som din läkare kan rekommendera inkluderar glukokortikoider, kolchicin, azathioprin och cyklofosfamid.
  • Tänk på att det för närvarande inte finns någon läkemedelsbehandling som reverserar lungåring (fibros) som orsakas av avancerad sarkoidos.
  • Biverkningar från att ta kortikosteroider inkluderar humörsvängningar, vattenretention och viktökning, hypertoni, akne, mineralutlakning från ben och nedsatt immunfunktion.
  • Bild med titeln Deal med sarkoidosion Steg 4
    4. Fråga din läkare om "utanför indikation" läkemedel. Off-label droger är de som används för förhållanden som inte ursprungligen godkänts för av U.S. Mat och drogadministration (FDA). Läkare använder vanligtvis off-label droger för en mängd andra förhållanden på grund av rapporter om effektivitet. Vanliga läkemedel som används av märkbar märkning för sarkoidos inkluderar methotrexat (används mot cancer och reumatoid artrit), klorokin (antimalariellt läkemedel), cyklosporin (används med organtransplantationer för att undertrycka immunitet) och thalidomid (spetälska läkemedel).
  • Metotrexat och klorokin har för närvarande mest stöd från studier för att effektivt bekämpa biverkningarna av sarkoidos.
  • Den senaste forskningen ser på att använda biologiska läkemedel som hämmar tumörnekrosfaktor (TNF-alfa-hämmare), såsom adalimumab och infliximab. TNF-alfa-hämmare används normalt för reumatoid artrit och hud psoriasis, men visa löfte med sarkoidos också.
  • Del 2 av 2:
    Minska risken för sarkoidos
    1. Bild med titeln Deal med sarkoidosion Steg 5
    1. Upprätthålla ett starkt immunsystem. För någon typ av infektion (bakteriell, svamp eller viral) beror sant förebyggande på ett hälsosamt och starkt immunsvar. Ditt immunsystem består av specialiserade celler som söker efter och försöker förstöra potentiella patogener (som de som kan orsaka sarkoidos), men när systemet försvagas växer skadliga mikroorganismer och sprids nästan okontrollerat. Följaktligen är fokus på sätt att hålla ditt immunsystem starkt och fungera korrekt ett logiskt och naturligt tillvägagångssätt för att förhindra väsentliga alla smittsamma sjukdomar.
    • Även om det är osäkert vilket främmande ämne som utlöser kroppens onormala svar i sarkoidos, har det observerats att fallen uppstår i grupper av personer med nära kontakt och mottagare av organsransplantationer, vilket tyder på en potentiell infektionsförmåga.
    • Sova mer (eller får bättre sömn), äta mer färskvaror, öva god hygien, dricker mycket vatten och regelbundet utövar alla bevisade sätt att hålla ditt immunsystem starkt.
    • Din immunfunktion kommer också att dra nytta av att skära tillbaka på raffinerade sockerarter (soda pop, godis, glass, bakverk) och dricka mindre alkohol (inte mer än en dryck per dag).
  • Bild med titeln Deal med sarkoidosion Steg 6
    2. Rök inte tobak. Eftersom sarkoidos ofta påverkar lungorna, bör du inte röka cigaretter eller cigarrer om du har diagnostiserats med tillståndet. Rökning orsakar mer än 4000 kemikalier för att påverka lungorna, vilket orsakar irritation, inflammation, dysfunktion och förstörelse av de olika vävnaderna. Några av kemikalierna i cigarettrök orsakar också cellulära mutationer, vilket är den huvudsakliga mekanismen för lungcancer. Rökning orsakar inte direkt sarkoidos, men det kan säkert göra tillståndet värre.
  • Sarkoidos börjar vanligtvis i lungorna och lymfkörtlarna i bröstet, vilket tyder på att orsaken eller den primära bidragande faktorn för sjukdomen är inandad.
  • Andra sjukdomar och förhållanden hos lungorna som kan efterlikna sarkoidos inkluderar beryllios (lunginflammation relaterad till berylliumexponering), asbestos (inflammation relaterad till asbestexponering), tuberkulos, bondens lungsjukdom, mesoteliom, lungcancer och svampinfektioner.
  • Bild med titeln Deal med sarkoidosion Steg 7
    3. Undvik exponering för damm och kemikalier. Förutom att inte röka bör du också undvika exponering för andra ämnen som är potentiellt skadliga för lungorna, såsom damm, kemiska rök, gaser och giftiga inhalationer. Sarkoidos är sannolikt inte direkt orsakad av vanliga allergener eller giftiga kemikalier, men ytterligare irritation eller inflammation i lungorna bidrar bara till sjukdomsgraden och gör symptomen värre.
  • Överväg att byta hushållsrengöringsprodukter till mer naturliga, som vit vinäger, utspädd citronsaft och / eller kolloidalt silver.
  • För att undvika inandning av damm och andra potentiellt irriterande partiklar, ha en vanlig medicinsk / kirurgisk mask medan utsidan.
  • Bild med titeln Deal med sarkoidosion Steg 8
    4. Ändra din kost. Sarkoidosispatienter har ibland onormalt höga halter av kalcium i blodet, vars anledningar inte är tydliga. Men om det är fallet med dig, så undviker alltför stora mängder kalciumrika livsmedel, är det sannolikt en bra idé tills sjukdomen går i remission eller dina blodkomposition förändras. Kalciumrika livsmedel inkluderar mejeriprodukter, sardiner, konserverad lax med benen, Collard Greens, Kale, Broccoli och apelsiner.
  • Även om vitamin D är viktigt för starka ben och immunfunktion, bör kosttillskott avbrytas (kort sikt) eftersom vitaminet är ansvarigt för att öka kalciumabsorptionen i tarmarna.
  • I en relaterad venen produceras vitamin D av din hud som svar på intensivt sommarsolsken, så överdriven solbadning bör också undvikas om du har sarkoidos och Högt blod och / eller urinnivåer av kalcium.
  • Tips

    De flesta med sarkoidosis leder normala liv, så var inte förödad med diagnosen.
  • Människor med sarkoidos behandlas bäst av lungspecialister eller läkare som har särskilt intresse för sarkoidos.
  • Lungtransplantation är ett sista utvägsalternativ för patienter med allvarlig slutstegs sarkoidos och mindre än 50% av lungfunktionen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande