Hur man hanterar någon som alltid är sen

Hantera någon som alltid kommer sent kan vara irriterande, men ännu mer om den här personen är din vän, familjemedlem eller en anställd.Du kanske känner att om du kan göra det i tid till saker, borde det andra kunna göra detsamma.Men snurra ut eller vara passiv aggressiv kommer inte att lösa problemet. Du kan hantera dina sena vänner eller anställda genom att ha ett ärligt tal, ställer in begränsningar och hanterar din egen tid väl.

Steg

Metod 1 av 3:
Hitta omedelbara lösningar
  1. Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 1
1. Göra planer som inte beror på dem.Om du kastar en födelsedagsfest, få dem inte att ta kakan.Om du behöver en tur någonstans, fråga en annan person som är mer punktlig.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 2
    2. Berätta för dem en tidigare tid.Om du behöver dem att anlända någonstans vid 6 pm, och de är vanligtvis mer än två timmar sent, berätta för dem att vara där med 4 pm. Var medveten om att de faktiskt kommer fram till 4 pm, kommer de att bli upprörd med dig för vilseledande dem.
  • Om de är upprörda, förklara din resonemang i att berätta för dem den tidigare tiden.Berätta för dem att denna händelse var tidskänslig och du var rädd att de skulle vara sent.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 3
    3. Hjälpa dem om de är i behov.Om den här personen är sen, för att de har funktionshinder, är äldre, eller har små barn, straff inte dem.Istället, gå över för att hjälpa dem så att de kan vara i tid.Erbjuda att hämta dem om du kan.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 4
    4. Gå med flödet när du kan.Ibland är det inte alltid viktigt att vara i tid.Vem bryr sig om du visar 30 minuter sent till festen?Och så vad händer om du är lite senare än väntat för en strandutflykt. Välj dina strider när schemat är flexibelt.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 5
    5. Använd väntetid produktivt.Den som är sen kan vara någon som du inte kan undvika att vänta på, som din chef.Hitta något att göra för att ockupera din tid så att du inte kommer fretting över deras latens. Skicka e-post, läs en bok eller komma ikapp på något annat arbete.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 6
    6. Använd extra tid att koppla av. Om du alltid väntar på att din make ska bli redo, men inte i någon särskild rush, använd den här tiden för att göra något själv.Titta på en show du är bakom, läs en tidning eller ring och komma ikapp med en vän.
  • Metod 2 av 3:
    Diskutera deras latens
    1. Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 7
    1. Prata i privat.Om den här personen sällan är sen, överväg att låta det glida, men om det är mer regelbundet, är en konversation nödvändig.När du märker ett latensmönster, dra din anställd eller vän till sidan för att chatta. Nästa gång de är sena, sitta dem ner från andra att chatta.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 8
    2. Röst dina bekymmer.Låt dem veta hur deras lathet får dig att känna.Berätta för dem att din tid är värdefull, men du hittar dig ofta och väntar på dem. Fråga dem om de kan vara i tid i framtiden eller låta dig veta det i förväg om de kommer att vara sent.
  • Säg "När du är sen för dessa händelser är det verkligen frustrerande för mig.När vi går på bio eller till en show, får vi aldrig se det hela och det är orättvist.Kan du arbeta med att vara i tid i framtiden?"
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 9
    3. Lyssna och gör undantag vid behov.Håll dig helt fokuserad under denna konversation.Håll dig borta från telefonen och datorn. Din anställd eller vän kan hantera något svårt hemma som påverkar deras sömn och gör dem sent till jobbet eller händelser. Träna ett tillfälligt schema när det är nödvändigt för att tillgodose den här personen om de är din anställd.
  • Du kan till exempel låta dem komma i sent och stanna senare, också.Ge dem en två veckors gräns på denna typ av schema så att andra anställda inte blir avundsjuk.
  • Metod 3 av 3:
    Efter
    1. Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 10
    1. Ange en gräns för hur länge du väntar.Du kan ha väntat en timme eller längre för den här personen att träffa dig någonstans i det förflutna.Låt dem veta det från och med nu väntar du inte längre än trettio minuter för dem. Hålla fast vid din regel och gå hem eller bjuda in någon annan om du har biljetter till något.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen topp 11
    2. Modell punktlighet.Om du arbetar för att uppmuntra dina anställda eller vänner att vara punktliga, var noga med att anlända alltid till tiden.När det är möjligt, anländer tio till femton minuter tidigt.Om du är regelbundet sent, blir det svårare för andra att dyka upp i tid.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 12
    3. Uppsatta konsekvenser. Om den här personen är sen utan tydlig anledning eller om de fortsätter att dyka upp sent efter att ha givit dem chanser, börja genomföra konsekvenser. Med dina anställda kan du skriva upp dem nästa gång de är sent och gör dem medvetna om att mer än tre skrivningar kan leda till uppsägning.
  • Med vänner kan du vägra att gå med dem till tidskänsliga händelser som konserter eller filmer.
  • 4. Prova ett mindre direkt tillvägagångssätt. Pratar med någon som är kroniskt sent och sätter gränser med konsekvenser fungerar inte med alla. Andra tillvägagångssätt du kan ta inkluderar:
  • Ge din vän en tidigare starttid än alla andra. Till exempel, om du har en fest, så kan du ge din vän en speciell inbjudan som anger en starttid 15 till 30 minuter tidigare än alla andras inbjudan.
  • Undvik att bjuda in din vän till tidskänsliga händelser. Hålla fast vid aktiviteter där tiden inte är ett problem.
  • Gör ingenting. Ett annat alternativ är att helt enkelt låta din vän vara sen och låta dem hantera konsekvenserna av det. Till exempel, om du har en middagsfest och din vän kommer sent, då kan den vara naturligt generad om alla är redan där och halvvägs genom måltiden.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 13
    5. Visa uppskattning när de är i tid.När de implementerar den konstruktiva återkopplingen som du tillhandahåller dem, berätta för dem att du är tacksam.Låt dem veta att du har märkt sin punktlighet.
  • Bild med titeln Deal med någon som alltid är sen steg 14
    6. Avstånd själv om de är en dålig vän.Om den här personen saknar stora milstolpar i ditt liv, så är de verkligen en vän? Om de är sena för ditt bröllop, examen eller evenemang för dina barn, kanske den här personen kanske inte är en bra vän till dig. Du behöver inte nödvändigtvis skära av vänskapen, men spendera mindre tid tillsammans och dela mindre detaljer om ditt liv.
  • Om de är din anställd, kan det vara dags att skjuta dem.
  • Tips

    Var snäll. Människor är vanligtvis sent på syfte. Chansen är att de vet att de har ett problem och vet att det irriterar dig.
  • Se det som ett tillfälle att ta din tid. Är inte där något snyggt att inte behöva rusa ut ur huset för att träffa någon? Tänk fördelarna med att ha en vän som kör sent - du kan vara sent också. Ta en kaffe, hämta på nyheterna, skicka de sista minuten e-postmeddelanden eller ta några ögonblick för dig själv.
  • Föreslå en andra tidsgräns och om de är sena igen, förklara då varför du var med tanke på att de var sent, men är inte villiga att vänta längre.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande