Hur fixar du dina misstag

Vi gör alla misstag från tid till annan. Några vardagliga misstag vi kan göra är: Att göra ett fel på en konkret uppgift (skrivning, skrivning, grafik, etc), förolämpande någon, gör något du ångrar och engagerar sig i riskabla situationer. Eftersom olyckor är vanliga är det viktigt att lära sig att fixa och klara dem. Att lösa eventuella blunder involverar: Förstå ditt misstag, vilket gör en plan, engagerande i självomsorg och kommunicerar på lämpligt sätt.

Steg

Del 1 av 4:
Förstå ditt misstag
  1. Bild med titeln fixa dina misstag Steg 1
1. Identifiera ditt misstag. Du måste först förstå vad du gjorde fel för att ändra det.
  • Definiera misstaget. Sade du något fel? Har du av misstag gjort ett misstag på ett projekt på jobbet eller i skolan? Glömde du att rengöra badrummet som du lovade?
  • Förstå hur och varför du gjorde misstaget. Gjorde du det med avsikt och sedan ångra det? Var du helt enkelt inte tillräckligt med uppmärksamhet? Tänk på dig själv något liknande, "Hur glömde jag att rengöra badrummet? Ville jag inte rengöra det och undvika det? Blev jag upptagen?"
  • Om du inte är säker på vad du gjorde fel, fråga någon (vän, familjemedlem, lärare, medarbetare, chef) för att hjälpa dig att ta reda på det. Till exempel, om någon är upprörd på dig, kan du fråga,"Jag känner att du är upprörd med mig, kan du förklara?" Den här personen kan då säga, "Jag är upprörd med dig för att du sa att du skulle rengöra badrummet och du gjorde inte det."
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 2
    2. Kom ihåg dina tidigare misstag. Titta på dina beteendemönster och hur du har haft liknande problem i det förflutna. Finns det andra gånger när du glömde att göra något?
  • Skriv ner några mönster eller teman du märker som fortsätter att komma upp för dig. Detta kan hjälpa dig att identifiera ett större mål som du behöver arbeta med (uppmärksamhet, vissa färdigheter, etc). Till exempel, kanske du tenderar att glömma uppgifter som du inte vill göra som rengöring. Detta kan indikera att du undviker uppgiften eller att du måste bli mer organiserad för att komma ihåg att slutföra vissa ansvarsområden.
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 3
    3. Ta ansvar. Förstå att ditt misstag är ditt eget. Ta det ansvar som är ditt och undvik att skylla på någon annan. Om du spelar skuldspelet kan du inte lära dig av dina fel, och du kan fortsätta att göra samma misstag om och om igen.
  • Skriv ner de delar av problemet som du bidrog till, eller det specifika misstag du gjorde.
  • Identifiera saker du kanske har gjort annorlunda för att producera ett bättre resultat.
  • Del 2 av 4:
    Gör en plan
    1. Bild med titeln fixa dina misstag Steg 4
    1. Tänk på tidigare lösningar.Ett av de bästa sätten att lösa ett problem eller misstag är att identifiera hur du har löst liknande problem eller misstag i det förflutna. Tänk tankar som, "Jag har kommit ihåg saker i det förflutna, hur gjorde jag det? Åh ja, jag skrev dem i min kalender och kontrollerade det flera gånger om dagen!"
    • Gör en lista med liknande misstag du har gjort. Identifiera hur du hanterat varje misstag och om det gynnade dig eller inte. Om det inte gjorde det då kommer det förmodligen inte att fungera.
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 5
    2. Tänk på dina alternativ. Tänk på så många möjliga sätt att fixa misstaget som möjligt. I det aktuella exemplet finns det många alternativ: du kan rengöra badrummet, be om ursäkt, erbjuda att städa en annan del av huset, förhandla, planera att göra det följande dag, etc.
  • Använd dina problemlösningsförmåga för att tänka på möjliga lösningar på din nuvarande fråga.
  • Skapa en fördelar och nackdel för varje möjlig lösning. Till exempel, om du identifierade den ena möjliga lösningen på din fråga om att glömma att rengöra badrummet är att se till att rengöra det imorgon, kan en proffs och nackdel lista så här: Fördelar - badrummet kommer att bli rent så småningom, nackdelar - det Kommer inte att vara ren idag, jag kan glömma imorgon (jag kan inte helt se till att det kommer att bli gjort), det hjälper inte att lösa mitt problem med att glömma att rengöra badrummet. Baserat på denna bedömning kan det vara bättre att rengöra badrummet samma dag om möjligt, och utveckla en plan att komma ihåg att rengöra det i framtiden.
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 6
    3. Besluta om en handlingsplan och gör det. För att åtgärda problemet måste du ha en plan. Identifiera bästa möjliga lösning baserat på det förflutna och tillgängliga alternativ och begå att genomföra det.
  • Följa igenom. Om du gör ett löfte för att åtgärda problemet, gör det. Att vara pålitlig är viktigt för att bygga förtroende med andra och bilda varaktiga relationer.
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 7
    4. Formulera en back-up plan. Oavsett hur idiotsäker planen är, det finns en möjlighet att det inte kommer att lösa problemet. Till exempel kan du städa badrummet men den person som bad dig att städa det kunde fortfarande vara upprörd med dig.
  • Identifiera andra möjliga lösningar och skriva ner dem från till vänster till vänster. Gå ner i listan från topp till botten. Listan kan innehålla saker som: erbjudande att rengöra ett annat rum, be om ursäkt för att fråga personen hur han vill att du ska kompensera för det, eller ge den person som han tycker om (mat, aktiviteter mm).
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 8
    5. Förhindra framtida misstag. Om du framgångsrikt kan hitta en lösning på ditt fel, börjar du processen med framgång i framtiden och undvikande av misstag.
  • Skriv ner vad du tycker du gjorde fel. Skriv sedan ner ett mål om vad du vill göra i framtiden. Till exempel, om du glömde att rengöra badrummet kan du identifiera mål som: Skriv ner en lista med uppgifter varje dag, kolla listan två gånger per dag, kolla in uppgifterna när de är färdiga och lägg på påminnelse efter det Kylskåp för högsta prioritetsuppgifter.
  • Del 3 av 4:
    Öva självomsorg
    1. Bild med titeln fixa dina misstag Steg 9
    1. Ge dig en paus. Förstå att det är okej att göra misstag. Du kan känna dig skyldig men det är viktigt att acceptera dig själv trots dina svagheter.
    • Förlåt dig själv och gå vidare istället för att bo på din fråga.
    • Fokusera på att göra bättre nu och i framtiden.
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 10
    2. Håll dina känslor i kontroll. När vi gör ett misstag är det lätt att bli frustrerad, överväldigad eller ge upp helt och hållet. Om du känner dig alltför känslomässig eller stressad, ta en paus. Det kommer inte att gynna dig att försöka fixa ditt misstag om dina känslor ökar.
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 11
    3. Klara. Fokusera på sätt att hantera negativa känslor som kan få dig att må bättre. Tänk på hur du har klarat av att göra misstag i det förflutna. Identifiera sätt du har klara dig bra och sätt du klarade som fick dig att känna dig sämre.
  • Några vanliga hanteringsstrategier för att hantera misstag är: positivt självtalande (säger trevliga saker om dig själv), motion och avkopplande aktiviteter som att läsa eller spela ett spel.
  • Några gagnlöst sätt att klara av misstag innefattar att engagera sig i självförstörande beteende som: med hjälp av alkohol eller andra ämnen, som skadar sig själv fysiskt, idysering och tänkande negativt om sig själv.
  • Del 4 av 4:
    Kommunicera effektivt
    1. Bild med titeln fixa dina misstag Steg 12
    1. Vara självständig. Med hjälp av assertiva kommunikationsförmåga innebär att du säger hur du tänker och känner på ett respektfullt och lämpligt sätt. När du är assertiv, erkänner du när du har fel och ta ägande av dina personliga fel. Du skyller inte på andra för dina misstag.
    • Undvik passivitet, vilket innebär att du undviker att prata om det, gömmer sig, går med vad alla vill att du ska göra, och inte står upp för dig själv.
    • Var inte aggressiv, inklusive: Att höja din röst, skrika, belittling, förbannelse och våldsamma beteenden (kasta saker, slå).
    • Undvik att vara passiv-aggressiv. Detta är en blandning mellan passiva och aggressiva former av kommunikation där du kan vara upprörd men inte vara kommande med dina känslor. Därför kan du göra något bakom någons rygg för att hämnas eller ge dem den tysta behandlingen. Detta är inte den bästa formen av kommunikation och personen kanske inte förstår vad du försöker kommunicera eller varför.
    • Skicka positiva icke-verbala meddelanden. Vår icke-verbala kommunikation skickar meddelanden till folket runt oss. Ett leende säger, "Hej, jag borde vara frowning, men jag kan vara modig och komma igenom den här saken."
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 13
    2. Använd aktiva lyssningsförmåga. Låt den person som är upprörd ventilera sina frustrationer och vänta med att svara.
  • Försök att fokusera enbart på att lyssna på personen istället för att tänka på hur man svarar. Fokusera på den andra människans känslor och tankar istället för din egen.
  • Göra sammanfattande uttalanden och fråga klargörande frågor, till exempel, "Jag hör dig att säga att du är arg eftersom jag glömde att rengöra badrummet, är det rätt?"
  • känna empati. Försök att förstå och sätta dig i den andras skor.
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 14
    3. Be om ursäkt. När vi gör misstag skadar vi ibland andra. Att säga att du är ledsen visar att du ångrar misstaget, känner dig dåligt om den skada du har gjort, och att du vill göra bättre i framtiden.
  • Ge inte ursäkter eller försök att förklara det bort. Helt enkelt äga upp till det. Säga, "Jag erkänner att jag glömde att rengöra badrummet. Jag är så ledsen för det."
  • Var försiktig så att du inte skyller på andra. Säg inte något som, "Om du skulle ha påmint mig att rengöra det kanske jag skulle ha kommit ihåg och gjort det."
  • Bild med titeln fixa dina misstag Steg 15
    4. Förbinda sig med positiv förändring. Att uttrycka sätt att kompensera för problemet och begår att arbeta med problemen är effektiva sätt att fixa ett misstag när det innebär en annan person.
  • Försök att utarbeta en lösning. Fråga personen vad de skulle vilja att du ska göra för att kompensera för det. Man skulle kunna säga, "Finns det något som jag kan göra nu?"
  • Ta reda på hur man gör saker annorlunda i framtiden. Du kan fråga personen, "Vad tycker du kan hjälpa mig att inte göra det här misstaget igen?"
  • Berätta den person som du är villig att sätta i arbetet med att minska sannolikheten för att göra misstaget i framtiden. Du kan säga något som, "Jag vill inte att det ska hända igen så jag kommer att göra ett försök att ____." Säg exakt vad du ska göra som, "Jag kommer att se till att jag skriver ner en lista över mina sysslor så att jag inte kommer att glömma igen."
  • Tips

    Om uppgiften är för skrämmande eller överväldigande, ta en paus eller be om hjälp.
  • Om du inte kan fixa det eller göra det bättre omedelbart, fokusera på hur du kan göra bättre i framtiden.
  • Varningar

    Försök inte att fixa ett misstag om det kan vara potentiellt farligt för dig eller någon annan. Var uppmärksam på säkerhet, hälsa och välbefinnande hos dig själv och andra.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande