Hur man klarar av att vara döv

Att förlora din hörsel kan vara förödande först. Du kan kämpa med daglig kommunikation, har svårt att utföra ditt jobb, eller känna sig isolerad från andra. Du kan vara tvungen att anta många nya beteenden i ditt liv. Du kan behöva lära dig teckenspråk, talreading och anpassa ditt hus med hjälpmedel. Medan den är döva har sina utmaningar, är det också något som kan hanteras med kommunikationsförmåga, teknik och en positiv, patient attityd.

Steg

Metod 1 av 3:
Kommunicera med andra
  1. Bild med titeln Kope med är döv steg 1
1. Lära sig teckenspråk. Att lära sig enkla tecken är i allmänhet ganska lätt för de flesta, även om teckenspråk har sina egna grammatikregler (och till och med varierar från land till land). Medan det kan ta upp till ett år att lära sig grundläggande tecken och känna sig bekväma att kommunicera på teckenspråk, kommer utbetalningen av att kunna kommunicera ansikte mot ansikte med andra döva människor kraftigt förbättra din livskvalitet.
  • Teckenspråksklasser erbjuds på många olika platser, inklusive högskolor, kyrkor och bibliotek. Om du inte kan delta i en klass kan du lära dig lite grundläggande tecken på nätet.
  • Lär dig hur man fingerskell (stavning ut enskilda bokstäver för att bilda ord med händerna) så att du kan stava ord tills du lär dig alla tecken för dem.
  • Detta kan också vara användbart när man frågar hur man skriver ett visst ord.
  • Signerare är i allmänhet tålmodiga med de nya för att teckna språk och kommer att sakta ner tecken och upprepa dem. Oroa dig inte för att vara långsam först. Det är bättre att vara långsam och kommunicera ditt meddelande effektivt första gången, snarare än att växa frustrerad för att behöva upprepa dig själv!
  • Många teckenspråk har en förenklad version, som följer engelska (eller vilket språk som helst talas i ditt land). Det kan vara lättare att börja med den här versionen och när du känner till tecknen, ändra meningsstrukturen till det sätt som föredras av den döva gemenskapen.
  • Till exempel, Sign stöds engelska (SSE), använder samma tecken som brittiska teckenspråk (BSL), men den tidigare följer samma struktur som engelska, medan den senare har sin egen grammatik. SSE kan vara lämplig för nybörjare, men BSL är det som rekommenderas när du kan.
  • Bild med titeln Kope med är döv steg 2
    2. Lär dig hur man läppläsare. Medan det allmänt är känt som läppläsning, Det är mer exakt att kalla denna teknik tal läsning eftersom den inkluderar att titta på kinderna, halsen, ögonen och icke-verbala signaler. Detta är en användbar skicklighet om du kommunicerar med en hörselperson som inte undertecknar. Tänk på att det bäst utnyttjas i en distraktionfri, väl upplyst miljö där du tydligt kan se högtalarens ansikte.
  • Eftersom vi inte kan se de flesta ljud som bildas (många bildas utan rörelse från läpparna eller tänderna), får även expert-talläsare bara cirka 20-30% av vad som sägs. Därför är det viktigt att ha något sammanhang om konversationen innan det händer.
  • Till exempel, om du förlitar sig på talrejläsning för ett möte, kan du få dagordningen och noter före tid. Om du förlitade på talreading för en föreläsning, kan du be professorn för sina föreläsningsanteckningar på förhand.
  • Var uppmärksam på talaren. Titta på gester och ansiktsuttryck. Leta efter visuella signaler (till exempel, talaren pekar på ett stapeldiagram vid ett möte). Låt andra veta när du behöver en paus, som "lyssna" med dina ögon kan vara mycket dränering.
  • Du bör inte behöva förlita sig enbart på läppläsning. Läppläsning är en utmaning och är inte en ersättning för att kommunicera via teckenspråk eller skriftligt språk. Det är okej att vara assertiv och informera någon som du inte vill läsa, men skulle hellre kommunicera ett annat sätt.
  • Bild med titeln Kope med är döv steg 3
    3. Förklara hur vänner och familj kan bättre kommunicera med dig. Människor kanske inte är medvetna om hur de talar, eller deras kroppsspråk, och kanske inte är medveten om hur de gör det svårare för dig att förstå dem. Var artig och direkt, och låt dem veta hur de kan hjälpa dig. Du kanske vill berätta för folk att:
  • Få din uppmärksamhet innan du pratar med dig, kanske genom att vinka eller en kran på axeln.
  • Håll en pappersplatta och penna i närheten för att skriva saker ner.
  • Använd pantomime, ansiktsuttryck och gester.
  • Ha talaren möta dig direkt och prata direkt med dig, istället för genom en tolk. Berätta för personen att behålla ögonkontakt med dig, och inte prata med tolken. Till exempel kan du låta personen veta, "Jag gillar inte det när du pratar med tolken istället för mig. Det känns som om du pratar om mig istället för med mig när du säger, "Kan du låta Jim veta att jag sa ..?"
  • Om du är läppläsning, se till att högtalaren inte har något i munnen (som mat eller gummi), eller täcker deras mun när du talar.
  • Använda Clear (se-through) ansiktsmasker kan hjälpa döva människor läppläsning under Covid-19-pandemin.
  • Metod 2 av 3:
    Förbättra livskvaliteten
    1. Bild med titeln Kope med är döv steg 4
    1. Hitta nya sätt att göra favorit saker. Din hörselnedsättning betyder inte att du behöver ge upp alla dina favorit saker. Många av dina favoritaktiviteter kan förbli oförändrade, eller får bara behöva ändras något för att ta hänsyn till din hörselnedsättning. Med något kreativt tänkande kan du upptäcka att du fortfarande kan hitta uppfyllelse och njutning från favorithobbyer och pastimes.
    • Till exempel erbjuder många filmteatrar textionerade filmer, eller ger bärbara enheter som kan placeras till din komfort på din sätes armstöd. För showtimes av närliggande bildtext, gå till http: // kaptionsfisk.com.
    • Du kanske kan hitta lokala sportliga ligor som tillgodoser döva spelare via ditt Community Park District. Du kan också upptäcka att du kan fortsätta att spela i dina vanliga ligor om du ber om några ändringar (domaren vågar sina armar istället för att blåser en visselpipa, till exempel).
  • Bild med titeln Kope med är döv steg 5
    2. Överväg att använda hjälpmedel. Det finns många olika hjälpmedel som har utvecklats för att hjälpa människor med hörselnedsättning höra bättre, eller, för dem som är djupt döva, kommunicera och varna. Det finns flera typer av teknik som hörs eller döva kan använda:
  • Assistive Listening Devices (Alds). Dessa är enheter som kan hjälpa till att förstärka eller klargöra ljud för personer med hörselnedsättning. Dessa arbetar i samband med hörapparater eller cochleära implantat och utnyttja elektromagnetik, FM-radiosignaler eller infrarött ljus för att sända ljud och används ofta på offentliga platser.
  • Augmentative och alternativa kommunikationsenheter (AAC). Det här är verktyg som hjälper till i kommunikation och hjälper en person att uttrycka sig. Dessa kan vara så enkelt som ett bräda med bilder på den (till exempel pekar du på en bild av mat när du är hungrig), eller som komplex som röstigenkänningsprogram som omvandlar tal till text (kallad kommunikationsåtkomst realtids översättning eller varukorg ).
  • Alerting-enheter. Det här är enheter som varnar en döv eller hörselskada med lampor, vibrationer eller höga ljud. De tar plats för enheter som vanligtvis varnar med buller. Du kan till exempel få en rökdetektor med ett strobe-ljus, en dörrklocka med ett blinkande ljus, eller en babyskärm som kan vibrera när barnet gråter.
  • Överväga att få en hörselhund. En hörselhunds jobb är att varna en döv eller hörs av hörsel person till ett ljud som de inte kan höra. Hörhödaren hjälper personen att få medvetenhet om vad som händer i miljön genom att uppmärksamma hundens reaktioner.
  • Bild med titeln Kope med är döv steg 6
    3. Få stöd på jobbet eller skolan. Om du till exempel är en amerikansk, har du rätt att stödja tjänster och / eller rimliga boende för att du ska kunna lyckas. Detta är täckt under amerikanerna med funktionshinder. Olika länder kan ha olika lagar på plats för att tillhandahålla tjänster för döva.
  • Till exempel kan ett "rimligt boende" för en döv person på arbetsplatsen vara att få en teckenspråkstolk som finns för ett stort möte, eller att kommunicera med din handledare främst via e-post.
  • Universitetsstuderande kan få hjälp från skolans kontor för handikapptjänster, eller döva / hörselstjänster. Rimligt boende Din skola kan kunna erbjuda kan innehålla teckenspråkiga tolkar, transkriptionstjänster och hjälpmedel.
  • Bild med titeln Kope med är döv steg 7
    4. Upptäck resurser och organisationer som är tillgängliga för D / döv. Du är inte ensam. Det finns många resurser som kan hjälpa din livskvalitet och ge stöd. Du kan fråga andra döva för förslag till lokala tjänster, eller du kan överväga andra alternativ:
  • Kolla med din läkare eller lokalt sjukhus för förslag om lokala resurser.
  • Fråga andra klasskamrater eller en instruktör i en teckenspråksklass.
  • Anslut med din lokala gemenskapshälsoavdelning eller resurscenter för att lära dig om lokala döva resurser och vilka tjänster som kan vara tillgängliga för dig.
  • Gallaudet University ger en omfattande lista över organisationer som arbetar med eller ger information till individer som är döva eller hörselskydd.
  • Metod 3 av 3:
    Hitta känslomässigt stöd
    1. Bild med titeln Kope med är döv steg 8
    1. Lura förlusten av din hörsel. Det är okej, och normalt, att känna en känsla av sorg runt din hörselnedsättning. Du förlorar ett sätt att interagera med världen, och du kommer också att möta större utmaningar än vad du gjorde tidigare.
    • Förstå att sorg är en process som ska arbetas genom. Även om det är frestande att numera dina känslor av sorg genom alkohol, mat eller droger, kommer du inte att uppnå några varaktiga helande effekter. Det är bäst att arbeta genom de ledsna, arga känslorna, även om de skadade.
    • Du kanske vill spendera lite tid om din hörselnedsättning, eller komma i kontakt med en nära vän och dela dina känslor.
    • Det kan hända att du är användbart att prata med någon om hur du känner. Om du inte är behörig i teckenspråk, kanske du vill leta efter en rådgivare att göra en online-rådgivningssession med dig.
  • Bild med titeln Håll dig positiv när du vet att ditt liv suger Steg 2
    2. Öva självvård. När människor hanterar stress eller lurar förlusten av en älskad, hör de ofta att de måste vara till egenvård är en viktig del av sina behandlingsplaner. Grieving förlusten av din hörsel är inget undantag. Tänk på några friska saker du kan göra för att ta hand om dig själv under den här tiden. Till exempel kunde du:
  • Ta en promenad.
  • Meditera.
  • Skriv i en tidskrift.
  • Njut av favorithobbyer som du inte behöver ändra, som att läsa en bok, korsord eller sy.
  • Bild med titeln Kope med är döv steg 10
    3. Träffa andra döva. Döva gemenskap är känt för att vara tätt, med en egen kultur. Gör döva vänner som kan stödja dig och erbjuda hjälpsamma förslag. Om du är ny att skriva språk, fråga den döva personen ett annat sätt om andra sätt du kan kommunicera med varandra.
  • Användningen av döv (med den aktiverade) hänvisar till den kultur som har utvecklats från döva. Människor som är döva kan eller kanske inte är en del av döva kultur.
  • En bra sammanfattning av döva kultur och böcker, filmer och TV-program som markerar döva livsstilar kan hittas på https: // Start-American-Sign-språk.com / döv-culture_html.
  • Sök efter en döv social händelse i ditt område. Försök att söka på meetup på https: // möte.com / ämnen / asl /. Döva chatt kaffe ger länkar till möten på kaféer för döva människor runt om i landet för att komma ihop och prata. Kolla upp http: // glad.dövcoffee.com /.
  • Bild med titeln Kope med är döv steg 11
    4. Hitta ett online-community. Det finns många webbplatser som är ägnat åt döv och hörselstöd och socialisering. Försök skriva "Online Daf Support" eller "Online Döva" i en sökmotor för att börja utforska alternativ.
  • Dessa webbplatser är inte bara för att prata om att vara döv. Du kan hitta aktuella händelser diskussioner, dating webbplatser och diskussionsbrädor för hobbyer och intressen.
  • Bild med titeln Kope med är döv steg 12
    5
    Bygga upp din självkänsla. Om du går döva har påverkat ditt självkänsla, försöker du få några strategier för att förbättra ditt självkänsla, hjälpa dig. Detta kan ta tid och tålamod, men slutresultatet kan förbättra din livskvalitet.
  • Att arbeta med en terapeut är ett bra sätt att arbeta på din självkänsla. Om du har svårt att bygga din självkänsla på egen hand, försök att hitta en terapeut som kan hjälpa dig.
  • Bild med titeln klara sig med döv steg 13
    6
    Lugna dig när du är upprörd. Om du brukar bli frustrerad lätt, arbetar du med sätt att lugna dig själv också hjälpa till. Det finns många sätt att du kan lugna dig själv. Prova några olika strategier för att se vad som fungerar bäst för dig.
  • Till exempel kan du använda en avkopplingsteknik som djupandning eller meditation, eller du kan bara göra något som är roligt för dig, som att lyssna på lite lugnande musik eller gå på en promenad.
  • Bild med titeln Kope med är döv steg 14
    7
    Utveckla problemlösningsförmåga.Att ha bra problemlösningsförmåga kan också hjälpa dig att hantera svåra situationer som du kan stöta på. Försök att arbeta med att utveckla en strategi för att lösa dina problem. Vissa saker du kan göra inkluderar:
  • Skriva ut problemet i detalj.
  • Att göra en lista över de lösningar som är tillgängliga för dig.
  • Analysera varje lösning för att bestämma vilken är den bästa.
  • Välja ett alternativ och genomföra din plan.
  • Tips

    Känn dig inte skyldig att be om boende, de är rätt.
  • Du är inte ofullständig utan att höra. Gör inte ditt mål om livet att höra, du kan leva ett lyckligt liv om du är döv.
  • Förstå den sociala lösenmodellen, som anser att funktionshindrade är bara inaktiverade på grund av samhällets oförmåga att tillgodose dem.
  • Till exempel känner många döva människor när de är runt andra döva, de är inte inaktiverade eftersom de kan kommunicera med varandra och tillgodose varandras behov.
  • Hörselhjälpmedel och cochleära implantat är valfria, medan de kan förbättra livskvaliteten för vissa, alla är olika och vissa människor föredrar att inte använda dem.
  • Visa inte hörselnedsättning som "dålig". Medan det kommer med sina utmaningar, finns det också positiva. Några fördelar är att inte bli distraherade av ljud, att kunna sova genom åskväder, kunna gå med i döva och plocka upp nya färdigheter som talläsning och teckenspråk.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande