Hur man frågar någon om de är döva

Om du träffar någon för första gången och tror att de kan vara döva, kan du bli frestad att fråga direkt.Men du kanske undrar hur man respektfullt kommunicerar med någon som du inte är säker på kan höra. Det är bäst att starta en konversation med någon du tror kan vara döv genom att fråga vad deras föredragna kommunikationsmetod är. Ofta kan en döv person läsa dina läppar tillräckligt bra för de två av dina för att njuta av en konversation bekvämt, även om visuella hjälpmedel och skrivning kan ge snabb förtydligande när det behövs.

Steg

Metod 1 av 4:
Introducerar dig själv till någon som kan vara döv
  1. Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 1
1. Få sin uppmärksamhet innan du talar. Om någon inte kan höra dig, gör dig synlig för dem innan du försöker kommunicera vidare. Placera dig själv i deras synfält och tala med både din kropp och ansikte mot bakgrunden. En liten våg eller en annan vänlig handledning kan också hjälpa till att få någons uppmärksamhet.
  • Tveka inte att initiera en konversation helt enkelt för att du tror att någon kanske inte kan höra dig.
  • Även om det kan kräva lite ömsesidig ansträngning för att skapa ett sätt att kommunicera om någon råkar vara döv, kommer du sannolikt att kunna göra det med lätthet.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 2
    2. Introducera dig själv.Om du träffar någon för första gången, identifiera dig själv. Om du träffar någon i ett professionellt eller på annat sätt formellt scenario, kanske du också vill ge ett visitkort. Om du har ett namn märke, känner du dig fri att presentera det.
  • Försök att presentera dig någonstans tyst. Bakgrundsbuller kan göra det mycket utmanande för någon med partiell hörsel att förstå dig.
  • Under införandet av dig själv till någon som är döv, kommer de sannolikt att indikera att de inte kan höra, och kan indikera en annan typ av kommunikation.Om de gör, byt omedelbart till denna form av kommunikation.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 3
    3. Fråga hur de föredrar att kommunicera.Du kommer sannolikt att kunna berätta om en annan person kan höra dig eller inte, oavsett om de uttryckligen säger att de är döva. Om de till exempel verkar förstå vad du säger - de kan förmodligen, oavsett om de kan höra. Någon som inte kan höra kan fortfarande vara fullt kapabel att förstå det mesta av vad du säger genom läppläsning och / eller partiell hörsel.
  • Om man talar fungerar, och en konversation går smidigt, fortsätt att göra det tills de, och fokuserar på att tala långsamt och tydligt.
  • Om du kämpar för att kommunicera med röst, säg något i linje med ", hur föredrar du att kommunicera?"
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 4
    4. Hålla fast på att fråga om någon är döv.När du fastställer hur det är bäst att kommunicera med någon, kommer deras förmåga att höra sannolikt naturligt komma upp i konversation, eller bli uppenbart utan att prata om det. Vidare används ordet "d / döv" vanligtvis på två olika sätt, så undvik att komplicera din interaktion genom att starta en konversation som frågar om någons potentiella dövhet. Det viktiga att komma ihåg är att du inte ska tilldela etiketter till någon eller antar att de ser sig ett visst sätt.
  • Om du bara frågar någon om de är döva, kanske de inte vet om du frågar om deras förmåga att höra (döv) eller om de identifierar med en viss kultur (döv).
  • Använd aldrig fraser som "hörselskadade", som har negativa konnotationer.
  • Tänk på att många som är döva inte ser sig som funktionshindrade, eller tror att det finns något fel med dem.
  • Metod 2 av 4:
    Se till att någon kan läsa dina läppar
    1. Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 5
    1. Stå inte framför allt som är ljust.Om den person du talar med kan läsa dina läppar, sitta inte eller stå inför dem och det som helst som ger ljus.Detta gäller för solljus samt konstgjorda ljuskällor. Bländning eller skuggor på ditt ansikte kommer att göra läppläsning mycket svårare, om inte omöjligt.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 6
    2. Titta på den andra personen när du talar.Upprätthålla en position i förhållande till den andra personen som möjliggör en fullständig, väl upplyst av ditt ansikte.Om du behöver vända dig, för att skriva på en whiteboard, vänta med att göra det tills du är klar.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva Steg 7
    3. Undvik att skrika eller överdriva din uppsägning. Medan du kanske gör det i intresse att förstås, kan många som är hörda för hörselakt att skrika eller dramatiskt uttal. Vidare, överdriver din röst eller overemphasizing vissa ljud kan faktiskt göra läsning av dina läppar hårdare. Ange dina ord normalt, utan att lägga till betoning eller känsla.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 8
    4. Tala i korta meningar.Korta meningar är lättare att kommunicera med, i de uttalanden du gör kommer att vara mer exakt och koncis.Eftersom substantiv och verb kommer sannolikt att förmedla substansen av vad du försöker säga, fokusera på att använda dessa typer av ord, i motsats till adjektiv och adverb.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 9
    5. Håll din mun helt synlig.Döljer inte dina läppar på något sätt. Det betyder inte att röka, äta eller tugga någonting när du kommunicerar med någon som läser dina läppar.Dessutom, ta hand om att inte röra ditt ansikte medan du talar, som du kan dölja syn på dina läppar.
  • Metod 3 av 4:
    Utveckla en konversation tillsammans
    1. Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 10
    1. Ange vad du vill prata om.Även om du bara vill presentera dig själv kan det vara till hjälp att ange anledningen till att du vill kommunicera med någon som kanske inte kan höra dig.Till exempel, om det finns ett visst ämne hoppas du diskutera, och du har något som är relevant för det ämnet, håll det upp eller helt enkelt berör det.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva Steg 11
    2. Upprepa en gång, omformulera sedan om.Om det verkar som något du har sagt inte förstod, säg det igen.Om det inte förmedlar din punkt igen, omformulera vad du försöker säga med olika ord. Ofta kan det speciella sättet du kan mjuka vissa ord se ut som ett annat ord.Re-frasering Samma uttalande med olika ord kommer sannolikt att klargöra allt du har sagt som kan ha varit oklart.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 12
    3. Underhålla ögonkontakt.Detta är det bästa sättet att förmedla en känsla av direkt kommunikation, även om du har svårt att förstå varandra.Faktum är att du kanske känner dig som om en döv person stirrar på dig.De är förmodligen, och du bör försöka hålla nästan fullständig ögonkontakt också.
  • Tänk om någon som hade full hörsel täckte öronen medan du pratade med dem.Till någon som är beroende av läppläsning, undviker ögonkontakt skickar ett liknande meddelande.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 13
    4. Vara artig.Medan det är självklart att du borde vara artig när du pratar med andra människor, finns det specifika saker som är medvetna om när man kommunicerar med en döv person. Om du hör något du behöver svara på, förklara vad du gör. Till exempel, om telefonen ringer eller någon knackar vid dörren, säg vad du gör innan du står upp för att svara på det.
  • Håll aldrig som om en döv person inte är närvarande.Tala inte uteslutande till en annan person medan någon som inte kan höra är närvarande. Tala mot den döva personen så att de kan läsa dina läppar och uttryck, även om det du säger är mer relevant för en tredje part.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 14
    5. Anställa visuella förtydliganden.När foton, ritningar eller andra visuella kan hjälpa eller stärka din förmåga att kommunicera med varandra, hänvisa till dem. På samma sätt, pantomime en handling eller beteende, eller använd kroppsspråk och ansiktsuttryck för att betona vissa punkter. Hur din rörelse ensam kan starkt betona vad du säger.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 15
    6. Fokusera på att lyssna. En döv person kan eller inte tala.Om de talar kan deras muntliga kommunikation vara svårt för dig att förstå.Om du inte förstår något, fungerar aldrig som om du gör det.Istället, fråga den person du pratar med för att upprepa sig själva.
  • Påminn dig om att stark kommunikation kräver att tålamod är att förstå vad en annan person har att säga.
  • Fråga specifika frågor.Om en fråga potentiellt kan besvaras med några ord, fråga det på ett sätt som tillåter ett kort svar, eller till och med bara en nod eller skaka av huvudet.
  • Metod 4 av 4:
    Använda skrivning för att kommunicera
    1. Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 16
    1. Skriv ner vad du hoppas kunna förmedla. I det här scenariot är mediet inte meddelandet. Om du kämpar för att förmedla dig effektivt, eller om den person med vilken du kommunicerar inte kan höra dig eller läsa dina läppar, bryta ut lite skrivutrustning.
    • Först, fråga om den andra personen är bekväm med skriftlig kommunikation.Antag inte att en döv person föredrar att skriva.
    • Du kan använda ett skrivredskap och papper, eller använd en smartphone eller dator för att utbyta skriftliga uttalanden.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva steg 17
    2. Håll skriftliga meddelanden korta och enkla.Efter att ha fastställt att den andra personen är bekväm att skriva ut en konversation, ange ämnesområdet eller be dem att göra det. Detta hjälper till att få din båda på samma sida i början av en konversation. Du behöver sannolikt bara skriva några ord i taget.Låt den döva personen se vad du skriver när du skriver, eftersom de sannolikt förstår vad du försöker förmedla innan du har skrivit det ut.
  • Bild med titeln Fråga någon om de är döva steg 18
    3. Möta dem efter att ha gett ett skrivet meddelande.Du bör fortfarande försöka behålla massor av ögonkontakt och använda kroppsspråk som indikerar att ditt fokus är på konversationen.Till exempel, sitta eller stå med din kropp mot den andra personen och titta på deras ansikte när du inte skriver.
  • Du kommer att läsa varandras ansiktsuttryck så mycket som det innehåll du har skrivit.Detta kommer att göra kommunikationen mer begriplig, för att inte tala om mer exakt.
  • Bilden med titeln Fråga någon om de är döva Steg 19
    4. Få hjälp för nyanserade samtal. Om din konversation fortskrider, kan den person du talar med att använda programvara som datorstödd realtids transkription, vilket gör det möjligt för dem att läsa vad du säger som du talar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande