Hur man uppskattar dig själv

Låg självkänsla kan fälla dig i en hemsk cykel: Ju värre du känner dig själv, ju mer du slår dig själv. Självhjälpsråd faller ofta platt eftersom dessa kampar gör att du känner dig maktlös: Om du inte känner för kontroll av dina egna tankar, hur ska du ändra dem? Svaret ligger i att ändra dina vanor. Behandla dig som om du är värd det, och du tränar din hjärna för att tro på sanningen: att du förtjänar respekt precis som alla andra underbara, bristfälliga människor.

Steg

Metod 1 av 12:
Fråga dina egna negativa tankar.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 1
1. Utmaning tankemönster som bara fokuserar på misslyckanden och brister. När vi kämpar med självkänsla är vår hjärna inte alltid vår vän. Det tar övning att träna ditt sinne till bättre vanor, men det första steget är att erkänna lögnerna det berättar för dig:
  • Känna igen den känslan som ett misslyckande gör dig inte ett misslyckande.
  • Kontrollera bevisen för dina slutsatser. En vän som inte svarar på din text betyder inte att de hatar dig, även om den negativa tankespiralen kan få det att känna det sättet.
  • Inse att positiva händelser förtjänar ditt fokus också. En negativ kommentar borde inte hindra dig från att uppskatta beröm.
Metod 2 av 12:
Svara på dina misstag och misslyckanden med medkänsla.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 2
1. Du behöver inte fördöma dig själv för varje misslyckande. Studier visar att svar på dina egna misstag med medkänsla inte bara hjälper dig självkänsla, utan gör dig också en mer skicklig och fjädrande person. Tryck tillbaka mot den inre kritiker som blåser saker ur perspektiv:
  • Väldigt få saker i livet är "allt eller inget". Även om något inte gick det sätt du hade hoppats, betyder det inte någonting bra kom ut ur det alls.
  • Ett misslyckande definierar inte dig för alltid. Fråga den känslan av hopplöshet genom att berätta för dig själv "Saker gick inte på min väg, men det är inte menat att det alltid kommer att vara sant. Jag kan inte förutsäga framtiden."
  • Även när du gör misstag, förtjänar du vänlighet. Om du känner dig skämmad eller självljud, låt dig se din favorit show eller beställa komfortmat. Straffa inte dig genom att hålla de saker som hjälper dig att klara.
Metod 3 av 12:
Bekämpa perfektionism med realistiskt tänkande.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 3
1. Omöjliga standarder är ett säkert sätt att sänka din självkänsla. Agonize du över att göra varje uppgift perfekt, eller procrastinera och ge upp på uppgifter eftersom du känner att du inte lyckas med rätt standard? Denna perfektionism bär ner din självbild och stör din förmåga att fungera. Påminn dig om mer realistiska perspektiv på minst en daglig basis, även om du inte riktigt tror på dem först:
  • "Det är okej att någon inte gillar mig. Bokstavligen är ingen universellt älskad."
  • "Jag försökte mitt bästa, och det är allt som alla kan göra."
  • "Det är orimligt att förvänta sig perfektion. Ingenting är perfekt, och det är okej."
Metod 4 av 12:
Argumentera mot negativa tankar.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv steg 4
1. Vänd inre monologer till en tvåvägs konversation. Forskning och terapeutiska praxis visar att detta kan hjälpa till att övervinna grymt och gagnlöst "inre kritiker". Genom att svara på negativa tankar i en separat, mer stödjande röst, distanserar du dessa tankar från din känsla av själv och lär dig att kritisera dig själv på Kinder och mer produktiva sätt.
  • Till exempel, om du befinner dig själv "Jag är så hemsk, alla hatar mig", Föreställ dig det som någon annan pratar: "Du är så hemsk, alla hatar dig."
  • Talar som dig själv, argumentera mot detta "annan röst" (mentalt, högt eller på papper). "Min vän Sarah tror inte att jag är hemsk."
  • Kom upp med motexempel för att bevisa "inre kritiker" fel: "De hatar mig inte, de skickade mig födelsedagskort."
Metod 5 av 12:
Säg nej när du behöver.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 5
1. Värdera dina egna behov istället för att överkomma. Respektera dina egna gränser och lära sig att säga nej till åtaganden som inte är värda stressen. Den automatiska "ja" Som svar på någon förfrågan är en form av "folk-tilltalande": Att sätta alla andras önskningar före din egen. Här är några sätt att säga nej det är lättare:
  • Stall med "jag kommer tillbaka till dig" eller "Jag tänker på det."
  • Ange hårda gränser, utan att be om ursäkt eller göra ursäkter: "Jag är inte tillgänglig för att arbeta på helgerna" till en klient eller "Jag kan inte ringa under arbetsdagen" till en känslomässigt behövlig vän.
Metod 6 av 12:
Uppskattar vad du har.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 6
1. Det är okej att vara nöjd med var du är på. Inte uppskattar dig själv leder ofta till oändliga jagar efter mål. Kanske jämför du dig med andra människor och försöka "komma ikapp" med dem, eller kanske du känner att det finns vissa saker du är "förment" att vilja. Oavsett fallet är du inte sant mot dig själv när du misslyckas med att uppskatta det du redan har.
  • Lista sakerna i ditt liv som du är stolt över och det gör dig lycklig. Cherish dessa saker och offra inte tid med dem onödigt.
  • Ompröva dina mål i din karriär, i dating, och i andra delar av ditt liv. Vilken typ av liv vill du verkligen?
Metod 7 av 12:
Var ditt äkta själv.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 7
1. Express vem du verkligen är i stället för vem du "skall" vara. Känner du att du måste dölja dina åsikter och personlighet för att göra andra människor lyckliga? Kom tillbaka i kontakt med dina kärnvärden för att chipa bort på dig själv.
  • Ett sätt att börja med den här processen är att identifiera stunder som får dig att känna sig otroligt (antingen tidigare eller när de händer med dig). Ha en dialog med dig själv: vad är din "oäkta" Sida rädd för? Vad vill din autentiska själv önskan att det skulle kunna göra?
  • Lita på dina instinkter om vilken scen är rätt för dig, vilka människor är rätt för dig att vara med, och vilken karriär att fortsätta. Du känner dig bäst och hur du får det mesta av vad du har att erbjuda världen.
Metod 8 av 12:
Förbättra din kroppsbild.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 8
1. Klipp källor till negativ kroppsbild ur ditt liv. Reframe dålig kroppsbild som psykisk hälsa, inte en fysisk. Vanlig "lösningar" som dieting leder ofta till sämre depression och ångest, och kan sätta dig i en vikt se-såg som faktiskt skadar din hälsa. Detta är inte ett val mellan att acceptera dig själv eller bli frisk. Att lära sig att se och tänka på din kropp utan giftig negativitet är Ett viktigt steg för din hälsa, både fysiskt och mentalt.
  • Avveckla sociala medier och ta bort appar som får dig att känna dig dålig om dig själv.
  • Ta en paus från TV och andra medier fulla av idealiserade kroppar.
  • Undvik personer som utlöser negativa tankar, eller be dem att inte ta upp utlösande ämnen runt dig.
  • Prata med en mentalvårdspersonal om du ständigt fokuserar på din vikt, storlek, kost eller motion.
Metod 9 av 12:
Öva självvård som gör att du känner dig närvarande.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 9
1. Hitta aktiviteter som fokuserar dig i ögonblicket. Även när vi har ledig tid spenderar många av oss det på aktiviteter som inte låter oss ordentligt ladda. Effektiv självvård gör dig mer medveten om vad du känner och håller dig fokuserad på den erfarenheten. Oavsett om du är i yoga eller videospel, bör aktiviteten suffra med positiv känsla, oavsett om den känslan är lugn, undrar eller spänning.
  • Att komma igenom en to-do-lista hjälper "Framtida dig", Men det hjälper inte dig att ladda nu. Om du inte kan koppla av när det finns sysslor att göra hemma, gå en promenad eller gå ut i naturen.
  • Numberar dig själv med passiv skärmtid eller alkohol distraherar dig från dig själv och dina behov, istället för att fokusera din uppmärksamhet på dem. Planera en aktivitet med en vän om du har problem med att motstå dessa frestelser medan du är ensam.
Metod 10 av 12:
Luta sig på stödjande personer under kriser.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv steg 10
1. Lita på vänner för perspektiv och uppmuntran. Ibland känns det som en fångst-22 för att förbättra ditt självkänsla när allt du behöver jobba med är din självkritiska hjärna. Dela dina ångest och även din självljudande med någon som bryr sig om dig, och lyssna på dem dela sitt eget perspektiv (vilket vanligtvis är mer exakt och realistiskt).
  • Om du inte har någon att prata med, försök att föreställa dig dina kamp i en annan person. Skulle du tro någon annan är lat i din situation? Eller skulle du vara sympatisk?
Metod 11 av 12:
Främja regelbunden anslutning med andra.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 11
1. Vidta åtgärder mot ensamhet. Umgås med andra människor minst en gång i veckan, varje vecka. Anslutning med andra är ett kritiskt verktyg för att få oss utanför vårt eget huvud och påminna oss om att vi är vanliga, ofullkomliga människor precis som alla andra.
  • När omständigheterna gör hangouts svåra, hitta nästa bästa alternativ. En halvtimme videochatt är ett bra alternativ när inget annat är möjligt.
  • Även anslutning till en främling på gatan kan ha en anmärkningsvärd positiv effekt. I flera experiment åtnjöt pendlare om kollektivtrafik som pratade med andra passagerare sig och kände sig bättre efteråt - även om många av dem beskrev sig som introverts och förutspådde att de skulle hata det.
Metod 12 av 12:
Volontär din tid för att hjälpa andra.
  1. Bild med titeln uppskattar dig själv Steg 12
1. Att hjälpa andra att stärka känslor av tillhörighet och byrå. Båda dessa effekter i sin tur hjälp med självkänsla. Volontär på ett lokalt program som ett hemlöst skydd, eller göra informella arrangemang i ditt sociala nätverk.
  • Till exempel kan nya föräldrar alltid använda hjälp med städning, matlagning eller barnomsorg. Volontärarbete kan till och med vara så enkelt som att spendera tid med en ensam släkting som uppskattar ditt företag.

Tips

Det finns människor som kan ta dig ner och människor som inspirerar dig att stiga över din situation. Du gör det val som ska spendera tid med.
  • Kom ihåg att du har mycket att erbjuda andra. Om du någonsin känner dig som curling upp och gömmer, tänk på talangerna och förmågor du skulle beröva andra människor av. Dessa förmågor är viktiga för världen. Inse att du är viktig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande