Hur man lagar mat med en wok

Om du är ett fan av asiatisk matlagning är en wok ett kök måste. Oavsett om du älskar Spicy, stek, stekt, recept, ångad dumplings, stekt wontons, eller rökt kycklingvingar, kan du använda den här traditionella pannan för att göra många av dina favoritmåltider. Bäst av allt, när du befinner dig i grunderna, är matlagning i en wok snabb och enkel.

Steg

Metod 1 av 6:
Välja rätt wok
  1. Bild med titeln kock med ett wok steg 1
1. Var uppmärksam på botten. Woks kommer i två bottenstilar - rund- och plattbotten. Runda woks används traditionellt i kinesisk matlagning, men de fungerar inte lika bra på västra spisar. De kommer inte att fungera alls på elektriska områden, och de är svåra att laga med på ett gasområde också. Välj istället en plattbottnad wok.
  • Om du råkar ha ett professionellt stilintervall, som en viking eller varg, kan du använda en traditionell rundbottnad wok med en wok-ring för att stabila den. Medan de flesta konsumentområden inte blir tillräckligt rosa för användning med en wok-ring, gör en professionell modell.
  • Du vill inte att din wok ska vara för platt eftersom det blir svårt att vända maten korrekt. Välj en som har en 4- till 5-tumsplattad botten med sluttande sidor som blinkar ut.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 2
    2. Tänk på storleken. Medan Woks kommer i en mängd olika storlekar, är en 12- till 14-tums stil vanligtvis det bästa alternativet för hemkockar. Om du köper en wok som är större är det vanligtvis för svårt att manövrera i ett litet kök. Men du vill inte få en som är för liten, antingen för att pannan kan bli för trångt så att din mat inte lagar jämnt.
  • En 12- till 14-tums wok är idealisk eftersom det ger gott om plats för dina ingredienser att värma jämnt, liksom tillräckligt med utrymme för att vända och flytta maten runt när du stekar.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 3
    3. Välj ett material. Woks kommer vanligtvis tre material: rostfritt stål, gjutjärn och kolstål. Undvik alternativ för rostfritt stål eftersom de är väldigt tunga, kräver lång tid att värma och svalna, och har ofta matsticka till dem. Gjutjärn är bättre, men det kan vara bräckligt och ta lång tid att värma. Kolstål är det bästa alternativet för en wok eftersom det värmer jämnt, är hållbart och kostar inte lika mycket som andra material.
  • När du köper ett kolstål wok, välj en som är minst 14-gauge och 2 mm tjock.
  • Köp inte en wok med en non-stick beläggning. Dessa typer av beläggning är inte utformade för att användas vid hög värme, men omrörning i en wok kräver höga temperaturer. Ett kolstål wok blir naturligt non-stick över tiden.
  • Metod 2 av 6:
    Krydda wok
    1. Bild med titeln kock med ett wok steg 4
    1. Se till att ditt kök är ordentligt ventilerat. Krydda din wok hjälper till att skapa en naturlig non-stick yta, så mat glider lätt när du lagar mat. Innan du börjar krydda din wok är det dock viktigt att se till att köket har tillräcklig ventilation eftersom processen skapar rök. Öppna alla fönster och sätt på en avgasfläkt om du har en.
    • Se till att det inte finns några brandfarliga material nära spisen medan du kryddar wok.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 5
    2. Tvätta wok. När du först köper det, har din wok en fabriksbeläggning av olja på dess yta som skyddar materialet och förhindrar rost. Innan du kan krydda det, måste du tvätta oljan så att den inte brinner under behandlingen. Använd en stålullsskrubber, diskmedel och varmt vatten för att försiktigt skrubba hela ytan, både inuti och ut wok.
  • När du har tvättat wok, se till att torka det noga innan du går vidare i kryddprocessen. Placera den på en brännsuppsättning vid låg värme och låt den sitta i ett par minuter - eller tills du inte längre ser några vattendroppar på ytan.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 6
    3. Applicera någon typ av fett. Medan wok fortfarande är varm, använd en värmebeständig borste, som det slag du skulle använda för grillning, för att applicera ett tunt lager av fett eller olja till hela ytan av dess inre. Lard är ett traditionellt val, men du kan också använda en olja med en hög rökpunkt, som grapeseed, canola, jordnöt eller palm. När fettet har applicerats, placera wok på en brännare i hög värme.
  • Undvik att använda solrosolja, safflorolja, linolja, fiskolja eller margarin för att belägga wok. De lämnar en klibbig beläggning.
  • Medan du värmer wok med fett i den, se till att rotera den på brännaren så att den är uppvärmd jämnt.
  • Du vet vanligtvis att du är klar med att värma wok när du börjar se wisps av rök som kommer från ytan.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 7
    4. Låt wok coolt. Efter att fettet har bränt i flera minuter, ta bort wok från brännaren och låt den svalna helt. När det är vid rumstemperatur, använd en pappershandduk för att torka hela ytan och suga upp ett överskott av fett eller olja.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 8
    5. Upprepa processen. Medan din wok är redo att användas efter att du har slutfört krydda processen får du en bättre matlagningsyta om du upprepar processen flera gånger. Du vet att wok är ordentligt förberedd när inredningen blir mörk och glänsande.
  • Du kan också säga att wok är helt kryddat när pappershandduken du torkar ner med inte längre tillbaka med brun eller svart aska.
  • När du värmer oljan i wok, kan du också lägga till aromatik, såsom scallions, vitlök eller ingefära, för att hjälpa till med kryddprocessen.
  • Metod 3 av 6:
    Rör stekning med en wok
    1. Bild med titeln kock med ett wok steg 9
    1. Förbered maten. Eftersom stekstekning händer så snabbt, det är en bra idé att ha all din mat redo att gå innan du börjar laga mat. Hugga och skiva alla aromatiska ämnen, protein och grönsaker före uppvärmning av wok. Placera dem i skålar precis bredvid kaminen, så att du enkelt kan nå dem när det är dags att kasta dem i wok.
    • Försök att skära all mat i samma storlek, så de lagar på ungefär samma gång. Syfte för bitar av bitar.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 10
    2. Förvärm wok innan du lägger till olja. Innan du börjar lägga till ingredienser till wok, måste du värma det i flera minuter på högt. Du vet att det är tillräckligt uppvärmt när du släpper en pärla av vatten i wok och det avdunstar omedelbart. Därefter drizzle ungefär 1 till 2 matskedar av din olja av valet nerför sidan av wok-det kan röka något, men var noga med att virvla runt wok så att hela ytan är belagd med oljan.
  • Medan vissa svaga rök är normalt när du lägger till oljan, indikerar en överdriven mängd att du har överhettat wok. Låt det svalna innan du fortsätter.
  • För stekning, använd en olja som har en hög rökpunkt så det kan klara de höga temperaturerna utan att bränna. Vissa oljor att tänka på är jordnöts, safflor, sesam och lätt raffinerad oliv.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 11
    3. Lägg till mat i steg. Du kan inte kasta alla dina stekfry ingredienser i wok på en gång eftersom vissa tar längre tid att laga mat än andra och du vill laga smakerna. Börja med de mest intensivt smaksatta ingredienserna, vanligtvis kända som aromatiken, så de kommer att införa oljan. När de är lättbruna, tryck dem mot kanten av wok och laga ditt protein av val i ett enda lager. Rör steka proteinet tills det inte är helt kokta och ta sedan bort det och aromaterna till en skål. Laga grönsakerna nästa, börja med de som har de längsta tillagningstiderna först och går vidare till mjuka, löviga grönsaker som inte behöver så mycket tid.
  • Vitlök, ingefära, lök och chili peppers alla gör läckra aromater för en stekskiva.
  • För protein kan du använda kyckling, nötkött, skaldjur eller tofu, beroende på dina inställningar.
  • När du lägger till grönsakerna, börja med hårda, täta alternativ, som morötter, blomkål och broccoli. Lägg till medelviktiga grönsaker, inklusive svamp, paprika, sparris, zucchini och selleri. Avsluta med mjuka grönsaker, till exempel tomater, lummiga gröna och groddar.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 12
    4. Flytta mat hela tiden. När du rör stekar i en wok, använder du rätt teknik nyckel. För att hålla maten bränning måste du fortsätta att flytta ingredienserna under hela processen. Använd en tunn spatel för att ständigt rulla maten över sig själv, placera den mellan wok och mat till kasta ingredienser för jämn matlagning.
  • Det är bäst att använda en metallspatel när du rör stekning eftersom trä är vanligtvis för tjocka för att verkligen passa under maten.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 13
    5. Returnera aromaterna och proteinet och deglaze. När grönsakerna är anbud, lägg till proteinet och aromaterna tillbaka till wok. För att säkerställa att du får alla de intensiva smakerna ur wok, deglaze det med en vätska efter eget val. Drizzle vätskan ner sidorna långsamt och använd sedan spateln för att kasta alla ingredienserna tillsammans så att de alla värms igenom.
  • För deglazing, buljong, lager, vin, sojasås eller kokosmjölk fungerar allt bra.
  • Metod 4 av 6:
    Ångning med en wok
    1. Bild med titeln kock med ett wok steg 14
    1. Fyll en ångkorg eller rack. När du använder din wok för ångkokning måste du lägga till en korg eller en rack för att hålla maten ovanför vattnet. Den konkava formen på wok gör den idealisk för att hålla en bambu ångbaskerkorgsinsats som är traditionell i kinesisk matlagning. Ett metallstångsställ kan också fungera bra. Placera grönsakerna, dumplings eller annan mat som du ångar i ett enda lager i korgen eller rack, så de kommer alla att ångas jämnt.
    • Fördelen med att använda en bambu ångkokkorg är att locket faktiskt absorberar överskott av fukt inuti wok, så det droppar inte tillbaka ner över maten och gör det fuktigt.
    • Om du använder ett metallstångsställ kan du välja en stil som har krokar för att säkra den över kanten av wok eller en som har ben som håller den över vattnet i botten av wok.
    • Om du använder en bambu korg till ånga mat i din wok, bör du radera botten för att förhindra att ingredienserna klibbar på det. Du kan använda kål eller salladblad eller pergamentpapper för att radera korgen.
    • En bambu ångkokkorg har sitt eget lock att fälla ångan, men om du använder ett metallställ måste du placera locket ovanpå wok.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 15
    2. Föra vatten att koka i wok. Innan du placerar ångkammaren eller racket inuti, bör du lägga till vatten till woken och ta det koka. Du vill fylla wok med ca 2 tum vatten, men det varierar beroende på hur stor din wok är. Vattennivån bör vara ungefär halvvägs upp till botten av ångkorget eller rack. Vrid uppvärmningen högt för att få vattnet till koka.
  • Innan du tar med vattnet till koka, se till att ångkokkorg eller rack passar säkert i wok och kommer inte att tipsa över. Ta bort det innan du kokar vattnet, men.
  • Maten i din ångkorg eller på hyllan ska sitta över vattnet, så det blir inte overcooked.
  • Du behöver inte använda vatten till ånga i din wok. Någon genomskinlig, lätt vätska, som buljong, lager, vin eller juice, kan fungera.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 16
    3. Sätt i ångkorg eller rack. När vattnet har blivit koka, minska värmen för att hålla den en simmer och placera ångkammarna inuti wok. Du bör hålla ett öga på vattennivån, eftersom om för mycket vatten avdunstar kan du behöva lägga till mer för att ordentligt ånga maten. Kolla på maten några minuter för att avgöra om det är gjort för att du gillar och ta bort den från korgen eller rack.
  • Ångan inuti en wok är extremt varm, så var noga med att använda långhanterade tang när du lägger till och tar bort mat för att förhindra brännskador.
  • Efter att ha använt din wok för ångkokning kan det finnas en vattenlinje över ytan. Du måste återsöka woken för att bli av med det.
  • Metod 5 av 6:
    Fritering med en wok
    1. Bild med titeln kock med ett wok steg 17
    1. Tillsätt olja till wok. En wok är faktiskt en idealisk panna för fritering, eftersom dess konkava form innebär att du inte behöver så mycket olja och det finns mindre chans att olja kokar. Två inches olja är vanligtvis nog för att djupa stek i en wok, men se till att du aldrig fyller det mer än halvvägs.
    • För fritering, välj en billig, smaklös olja med en hög rökpunkt. Canola, jordnöts och saffloroljor är alla bra alternativ. Du kan också använda rena djurfetter, till exempel lard eller anka, men de tenderar att dyrare.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 18
    2. Värm oljan. Du måste se till att din olja är på rätt temperatur för stekning innan du lägger till din mat. Det enklaste sättet att noggrant bestämma att oljan är tillräckligt varm är att använda en termometer. En utformad speciellt för Deep Fryers är det bästa alternativet, men du kan också använda en candy termometer.
  • Den korrekta temperaturen för fritering beror på vad du lagar mat. Kontakta ditt recept för att bestämma vad den korrekta temperaturen för oljan ska vara.
  • Om du inte har en termometer till hands kan du använda en träsked eller chopstick för att testa oljans temperatur. Doppa handtaget på träverktyget i oljan - om det bubblar stadigt är oljan tillräckligt varm för fritering. Om det är särskilt kraftfull bubbling, är oljan för varm, och du borde låta den svalna innan du stekar din mat. Om få till inga bubblor verkar, måste oljan värmas längre.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 19
    3. Lägg försiktigt på mat. När oljan är ordentligt uppvärmd kan du börja lägga maten i wok. Försök att se till att alla bitar som du lägger till med oljan är lika stora, så de lagar jämnt. Det är också viktigt att torka all mat noggrant innan du lägger till den i oljan eller slår den och placerar den i oljan eftersom fukt kommer att göra oljespussen.
  • Om du stekar slagna föremål, se till att lägga dem till oljan en i taget. Annars kan de hålla sig ihop. Att lägga till en massa mat på en gång kan också orsaka att oljens temperatur släpps.
  • För att hålla maten i en konsekvent temperatur i oljan, flytta den runt i oljan med en sil eller slitsad sked istället för att bara låta den sitta.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 20
    4. Ta bort maten när färgen är rätt. När du märker att din mat har blivit en lätt guldbrun nyans, är det troligt gjort. Använd en slitsad sked eller metallfilm för att ta bort maten från oljan, så du kan skopa upp flera bitar på en gång. För att hålla maten från att vara för fet, placera den omedelbart på en pappershandduksfodrad platta, skål eller bricka för att suga upp överskottsoljan.
  • Använd inte plastredskap för att ta bort maten från wok. Plast kan smälta lätt i varm olja.
  • Den bästa tiden att säsong djupt stekt mat är strax efter att du har tagit bort den från oljan. Det beror på att det kommer att absorbera salt, peppar eller andra kryddor lättare för djupare smak.
  • Metod 6 av 6:
    Rökning med en wok
    1. Bild med titeln kock med ett wok steg 21
    1. Täcka wok med folie. För att förbereda det för rökning måste du radera wok med en tung folie. Se till att det finns minst 5- till 6 tums folie som hänger över kanten av wok - det ska vara tillräckligt länge att det kan täcka kanten på metallstativet som du kommer att sätta in för att ställa in maten på för rökning. För att säkerställa att folien är säker i wok, tryck den ordentligt i basen.
    • Se till att din wok rengörs ordentligt innan du röker i den. Om det finns några bitar av mat som fastnar, kommer de att brinna under processen.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 22
    2. Lägg till rökningsingredienser och rack. För att ge skapa en läcker rökig smak måste du lägga till ingredienser till botten av wok för att infusera maten. För de bästa resultaten, prova en blandning av teblad, socker och ris. Teet kommer att ge en smakfull rök, sockret kommer att karamellisera för att ge matfärgen och sötna den, och riset hjälper till att hålla upp att röka.
  • Beroende på maten som du röker kan du också lägga till kryddor till dina rökningsingredienser. Rosemary, stjärnanis, korianderfrön, vikblad, vitlök, mint, kanelpinnar, och hela muskotnöt är alla bra alternativ. Citrusskal kan också lägga till intressant smak.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 23
    3. Värma wok. För att få röken startat måste du värma upp på materialen i botten av wok. Vänd din brännare till medelvärme och det sitter tills du ser rök som kommer från wok - det tar vanligtvis ungefär fem minuter. Sockret är vanligtvis den första ingrediensen att brinna, men de andra följer snart.
  • Se till att du arbetar snabbt efter att wok börjar producera rök, så ditt kök blir inte fyllt.
  • Slå på ditt köks avgas eller ventilera fläkt för att hjälpa till med röken. Om du inte har en fläkt kan det hjälpa till att öppna ett fönster eller två.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 24
    4. Lägg till mat. När din wok är rökning, placera ett metallstativ ovanför Woks fälg - ett kylställ fungerar bra. Om du har cirkulärt ställ som passar inuti wok, kontrollera att det är minst tre tum över botten. Ställ maten som du röker på hyllan, se till att ingen av bitarna hänger över kanten på racket. Föremålen ska vara åtskilda, så det finns utrymme för röken att cirkulera.
  • Placera maten på hyllan så nära centrum av wok som du kan. Som kommer att se till att även matlagning eftersom kanterna på racket blir hetare än mitten.
  • Bild med titeln kock med ett wok steg 25
    5. Täcka wok. Ta en annan bit av tung folie och placera den över toppen av maten för att fälla röken. För att skapa en lufttät tätning, krympa kanten av den övre folien till kanten av biten som fodrar botten. Det är en bra idé att bära ugnsmattor medan du förseglar folien eftersom det kan bli väldigt varmt. Du borde värma de flesta livsmedel på medelvärme i ca 10 minuter. När du har stängt av värmen, låt maten sitta i ytterligare 20 minuter så röken har tid att dö ner.
  • Rök inte maten för länge eller det kan utveckla en bitter smak.
  • Tänk på att vissa livsmedel måste kokas med en annan metod efter att ha rökt för bästa resultat. Till exempel, om du röker kycklingvingar, vill du avsluta dem med broiling.
  • Tips

    Undvik ångkokning, kokning och poaching i en ny wok. Tills det är kryddat och används i flera månader, kan de skada ytan.
  • När du tvättar din wok efter användning, skrubb inte ytan. Skölj det och använd en mjuk svamp för att ta bort eventuella rester.
  • Varningar

    Woks kan bli extremt heta, speciellt när du rör stekning. Var noga med att använda en potholder eller ugnsmitt för att hantera det för att undvika brännskador.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande