Hur man blir vegetarian

Det finns många anledningar att du kan överväga att byta till en växtbaserad diet - kanske du är passionerad om behandlingen av djur, har en önskan att minska din miljöpåverkan, eller vill förbättra din hälsa. Oavsett dina skäl kan du vara orolig för att bli vegetarian kommer att vara hård. Medan du kan förvänta dig några hinder längs vägen, kan brytaren faktiskt vara mycket enklare och smakligare än du förväntade dig!

Steg

Metod 1 av 11:
Börja med att introducera några köttfria måltider i din kost.
  1. Bildbeteckningen blir ett vegetariskt steg 1
1. Gradvis öka hur många växtbaserade måltider du äter varje vecka. Hoppar rakt in i en vegetarisk kost kan vara lite tuff om du är van vid att äta kött de flesta dagar i veckan. Istället, försök omarbeta några av dina favoritmåltider varje vecka så att de är vegetariska-vänliga. Över tiden, ersätt mer och mer av dina måltider med växtbaserade alternativ tills du kan helt byta till en vegetarisk kost.
  • Till exempel, om du älskar att äta spaghetti, kan du fortfarande njuta av det - bara lämna ut nötköttet. I stället laddar du upp din pasta med hjärtliga grönsaker som zucchini, svamp, gul squash, morötter och röd paprika.
  • Om du älskar kyckling stir-stek, försök att ersätta extraföretaget tofu istället.
Metod 2 av 11:
Ge upp en typ av kött åt gången.
  1. Bildbeteckningen blir ett vegetariskt steg 2
1. Försök inte sluta allt på en gång. Försök att eliminera mat på ett schema, som att skära ut ett kött varje vecka. Det är inte bara lättare för dig att anpassa dina måltider om du växlar gradvis, men det kan också ge din kropp mer tid att anpassa sig till den olika kosten. Du kan till och med planera att ha en "sista måltid" Med varje ingrediens ger du upp innan du löser att inte äta den igen.
  • Till exempel kan du börja med att skära allt rött kött från din kost, som nötkött, lamm eller vilt. Efter en vecka kan du eliminera fläsk, som bacon och skinka, följt av kyckling, sedan fisk och skaldjur.
Metod 3 av 11:
Hitta växtbaserade substitut i mataffären.
1. Prova köttalternativ när ett längtor träffar. Om du verkligen saknar en viss mat, kolla vilka köttsubstitut som finns på din lokala mataffär. Du kan till exempel kunna ta tag i vissa veggie hamburgare, vete-baserade "kyckling" Klutletter, rispapper "bacon," eller soja "varmkorv." Om du går Vegan, kanske du kan hitta alternativ för saker som ägg och ost, liksom.
  • Texturen och smaken av dessa produkter är vanligtvis inte exakt samma som deras köttbaserade motsvarigheter, men du kan upptäcka att du i alla fall utvecklar dem.
  • Tofu, Tempeh och Seitan kan användas som ersättare för kött i många konventionella recept.
  • Undvik att basera hela din diet på dessa köttalternativ - de är vanligtvis mycket bearbetade, och du brukar inte få samma näringsförmåner som du skulle vilja lägga till i fler grönsaker till din måltid.
Metod 4 av 11:
Experimentera med nya recept.
  1. Bildbeteckningen blir ett vegetariskt steg 4
1. Kolla in vegetariska menyer och kokböcker för nya idéer. När du börjar som vegetarian är det vanligtvis lättast att anpassa recept du redan gillar. Men det finns en hel värld av vegetarisk mat där ute, så känner du inte att du är begränsad till bara måltider du redan vet! Läs vegetariska kockböcker, bloggar och menyer för att hitta recept som intresserar dig. Gren ut i nya kök, liksom indisk mat, till exempel, har massor av läckra vegetariska rätter du kan försöka!
  • Besök vegetariska restauranger för att hitta nya livsmedel du gillar, försök sedan återskapa dessa rätter hemma.
  • Få kreativ-ju mer variation du kan inkludera i din kost, desto mer sannolikt kommer du att bli för att få alla näringsämnen du behöver.
Metod 5 av 11:
Bestäm vilken typ av vegetarian du vill vara.
1. Det finns ett antal olika vegetariska dieter att välja mellan. Vegetarianer sträcker sig från vegan-mening de inte konsumerar eller använder någon typ av animaliska produkter alls till partiella vegetarianer, som bara försöker hålla sig till en växtbaserad diet majoriteten av tiden. Detta är ett riktigt personligt val, och det är okej om du behöver experimentera ett tag för att ta reda på vad som fungerar för dig. I slutändan kommer det ner till det som får dig att känna det bästa, både fysiskt och mentalt. Några av dina val är:
  • Vegan: Inga animaliska produkter, inklusive kött, mejeri, ägg, gelatin eller honung.
  • Lakto-ovo vegetarisk: inget kött, inklusive fjäderfä och fisk, men kan äta ägg och mejeri
  • Lacto vegetarisk: inget kött eller ägg, men kan ha mejeri
  • Ovo vegetarisk: inget kött eller mejeri, men kan äta ägg
  • Delvis: Kan äta fisk (Pesco-vegetarian), fjäderfä (pollo-vegetarisk) eller fisk och fjäderfä (Pesce-pollotarian).
Metod 6 av 11:
Ät massor av frukter, grönsaker och hela korn.
  1. Bildbeteckningen blir ett vegetariskt steg 6
1. Lita inte bara på pasta och skräpmat. Tekniskt, som vegetarian, kan du bara äta chips, nudlar och pommes frites hela dagen. Men det kommer inte att bli mycket bra för din kropp. I stället för att äta mycket bearbetade, högkaloriska livsmedel, se till att du får gott om hela korn, frukter och grönsaker i din kost. I allmänhet, varje dag behöver du om:
  • 2 1/2 koppar (cirka 400 g) grönsaker
  • 2 koppar (runt 220 g) frukter
  • 6 1/2 oz helkorn (motsvarande 6 skivor bröd eller 650 g kokt ris eller pasta)
  • 3 koppar mjölk (lika med 237 ml mjölk eller 83 g strimlad ost, till exempel)
Metod 7 av 11:
Forskning dina näringsbehov.
  1. Bildbeteckningen blir ett vegetariskt steg 7
1. Var uppmärksam på ditt intag av viktiga näringsämnen. I synnerhet, se till att du äter tillräckligt med vitamin B12, kalcium, protein, järn, zink och andra vitaminer och mineraler som du normalt skulle få från kött. Lyckligtvis kan du få många näringsämnen du behöver bara genom att äta en mängd olika frukter och grönsaker varje dag. Till exempel att få:
  • Järn: Ät baljväxter (som kikärter och linser), tofu, torkad frukt, broccoli och järnfristiga spannmål.
  • Kalcium: Drick mjölk, befäst sojamjölk och befäst apelsinjuice - äta tofu och löviga gröna som kale.
  • Vitamin D: Drick mjölk eller befäst sojamjölk och äta befästa frukostflingor. Också, spendera tid utanför - din kropp producerar vitamin D när du är utsatt för solljus.
  • Protein: Ät ägg, mejeri, nötter, tofu, bönor, hela korn och spannmål och tofu.
  • B12: Konsumera ägg, mejeri, befäst sojamjölk, befästa frukostflingor och näringsjäst.
  • Zink: Ät mejeri, torkade bönor, tofu och befästa spannmål.
  • Omega-3 fettsyror: vegetabiliska oljor som sojabönor, canola och linfrö, såväl som ägg, valnötter och chia frön.
  • Jod: använd jodiserat salt för att säsong din mat.
Metod 8 av 11:
Läs ingrediensmärke med omsorg.
  1. Bildbeteckningen blir ett vegetariskt steg 8
1. Var medveten om att vissa överraskande livsmedel innehåller animaliska produkter. Det enda sättet att veta säkert om en beredd produkt som en sås, kryddor eller soppa är vegetarian är att läsa etiketten försiktigt. När du börjar, kan det hjälpa till att bära ett kort med namnen på djurbaserade ingredienser så att du kan jämföra det med etiketten medan du är i affären. Några livsmedel att vara uppmärksam på:
  • Ost - kan göras med RennNet, som är gjord av magen med unga djur
  • Worcestershire sås-innehåller ansjovis
  • Curry pastes-maj innehåller fisksås eller räkorpasta
  • Desserter-kan vara gjorda med gelatin eller färgad med cochineal, en matfärgning gjord av skalskal
  • Alkoholhaltiga drycker - kan filtreras med animaliska produkter
Metod 9 av 11:
Ge inte upp om du äter något med kött.
  1. Bildbeteckningen blir ett vegetariskt steg 9
1. Det är normalt att ha ett återfall en gång i taget. Många vegetarianer har cravings för kött en gång i taget, särskilt i de tidiga dagarna. Om det händer och du ger in, betyder det inte att du är mindre engagerad i en växtbaserad diet, så var inte så svårt på dig själv. Bara påminna dig själv varför du ville vara vegetarian i första hand och fortsätt försöka.
  • Du kan även finna att det är lättare för dig att äta en mestadels växtbaserad diet, men att fortfarande ha kött eller fisk ibland. Om så är fallet, kommer du inte att få många av samma hälsofördelar som du skulle vilja följa en helt vegetarisk kost.
  • En studie fann att så många som 84% av vegetarianerna har ett återfall efter ett år, så om du ger in och har en köttbaserad måltid, kom ihåg att du är definitivt inte ensam.
  • Om du plötsligt börjar craving kött, kanske du inte får tillräckligt med mat. Var noga med att du äter minst 1200 kalorier om dagen och inkluderar baljväxter, nötter och frön i din kost så att du får tillräckligt med friska fetter.
Metod 10 av 11:
Fråga din familj och vänner för support.
  1. Bildbeteckningen blir ett vegetariskt steg 11
1. Prata med de människor du är närmast. Låt dem veta dina önskemål för din kost, och kortfattat förklara dina skäl för att gå vegetarisk. Du kan till exempel låta dem veta att det passar din religiösa övertygelse, att du vill förbättra din hälsa, eller att du bryr dig djupt om djurens välfärd och vill göra din roll för att göra skillnad. Du kanske till och med säger att det är mer prisvärda växtbaserade måltider kostar ofta mindre än måltider med kött. Oavsett dina skäl, försök att hålla ett öppet sinne om dessa konversationer och be folk att respektera ditt beslut även om de inte håller med.
  • Bli inte förvånad om du träffas med lite motstånd när människor får reda på att du är vegetarian. Det kan finnas många anledningar till att människor är kritiska - de kan känna sig defensiva av sitt eget val att äta kött, de kan vara misshandlade om vegetarianism, eller de kan ha bekymmer om din hälsa.
  • Erbjuda att laga mat för folket i ditt liv - de kan bli förvånad över hur god en växtbaserad måltid kan vara! Om du är inbjuden till sammankomster, ta vegetariska-vänliga livsmedel så du vet att det kommer att finnas något du kan äta.
Metod 11 av 11:
Planera om du ska äta ute.
  1. Bildbeteckningen blir ett vegetariskt steg 10
1. Kolla in restaurangens alternativ i förväg. Om du är inbjuden till en restaurang som du aldrig har varit i förut, gå online och omfatta deras meny. Se om de har några vegetariska alternativ som kommer att fungera för dig, som veggie hamburgare, ost quesadillas eller köttfria sallader. Vissa restauranger kommer att vara villiga att göra små förändringar i sina måltider för att göra dem köttfria, men om det inte finns något på menyn som du kan äta, föreslår antingen någonstans annorlunda eller artigt avvisa inbjudan.
  • Om du pågår, ta lite tid att undersöka alla vegetariska restauranger i området innan du lämnar.

Tips

Många av dina favoriter kan vändas vegetariska, som lasagne, chili och spaghetti utan köttet eller med köttsubstitut. Också många kända livsmedel som jordnötssmör och gelé, pasta och tomatsås, eller svarta bönor och ris är redan vegetarianer.
  • Om du inte får tillräckligt med näringsämnen från din kost, kan du behöva prata med din läkare om att ta ett dagligt multivitamin eller andra tillskott så att du är frisk.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande