Hur man gör en bröst självständig examen

Bröst självständigheter är ett valfritt screeningsverktyg för att kontrollera tidiga tecken på bröstcancer. Att utföra dessa tentor varje månad kan hjälpa dig att bekanta dig med utseendet på dina bröst så att du lättare kan upptäcka förändringar. Även om bröst självtest var en gång trodde att vara nödvändiga för att screena för bröstcancer, anses de nu vara ett användbart, valfritt verktyg.

Steg

Del 1 av 2:
Förstå bröstundersökningar
  1. Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 1
1. Lär dig varför att göra dem. Vissa människor föredrar att utföra regelbundna brösttamar. Regelbundna undersökningar gör att du kan upptäcka förändringar som du kanske inte har märkt, vilket kan hjälpa dig att upptäcka någon cancer - men självständig bör aldrig ta plats för mammogram, eftersom dessa anses vara ett mer exakt test.
  • När du gör en tentamen letar du efter pre-cancerous lesioner eller tidiga tecken på cancer innan den har spridit sig. I detta skede kan du behandla det innan det växer för att vara livshotande, vilket sänker din risk för död från bröstcancer. Förutom självständiga tentor använder läkare professionell manuell examen och / eller screening med ett mammogram, vilket är en slags röntgen som specifikt används på bröst som kan visa massor, förkalkningar eller andra tecken på cancer.
  • Ingen studie har visat att bröstsjälvtesten minskar risken för bröstcancerdöd, varför många experter inte rekommenderar dem. På grund av detta väljer många att inte göra dem, men de kan fortfarande vara till hjälp.

Vem ska utföra bröst självundersökningar? Alla ska utföra bröstundersökningar, oavsett kön. Medan risken för bröstcancer är lägre hos män, kan det inträffa i en senare ålder för dem, och kan upptäckas senare när det är svårare att behandla.

  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 2
    2. Vet om du är i fara. Det finns grupper av individer som är mer risk för bröstcancer. Det finns genetiska skäl och händelser i din medicinska historia som kan ge dig mer i fara. Dessa inkluderar:
  • En mutation i en bröstcancergen som heter Brca (hos kvinnor) eller BRCA2 (hos män)
  • Tidigare historia av bröstcancer i din medicinska historia.
  • En familjehistoria av bröstcancer, särskilt vid en yngre ålder
  • Människor som hade strålning av bröstet mellan 10 och 30 år.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 3
    3. Börja vid rätt tidpunkt. Bröst självständiga tentor bör börja så tidigt som 20 år. Du bör kontrollera dina bröst en gång i månaden så att du kan notera förändringar över tiden. Förutom brösttamar, årliga mammogram-screenings bör börja senast 45 år, men du kan börja så tidigt som 40 år.
  • Du kan fortsätta årliga mammogram som börjar vid 55, eller du kan gå ner till en gång vartannat år.
  • Om du är en högre risk för bröstcancer, kan du börja screena vid 40 års ålder. Din läkare kan beställa test oftare om du är mer risk för att utveckla bröstcancer.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 4
    4. Ha en klinisk bröstprov (CBE). Förutom dina månatliga självprov ska din läkare utföra en brösttentamen minst en gång om året under din årliga fysiska eller gynekologiska kontroll. Din läkare kommer först att utföra en visuell inspektion av både ditt bröst och bröstvårtor. De kommer då att göra en fysisk undersökning av dem som liknar din självprov, känner all bröstvävnad och lymfkörtelvävnaden under båda armarna.
  • De letar efter någon puckering eller förändringar av huden runt bröstet, onormal urladdning eller orientering av nippeln, eller några klumpar, som kan signalera underliggande cancerformer.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 5
    5. Få speciell testning. Ibland kommer en självständig examen inte tillräckligt. Om du är särskilt hög risk, till exempel en ökad och lång familjehistoria av sjukdomen, kan din läkare rekommendera ett bröst MR. MR är känsligare och visar mer detaljerade skanningar. Men de leder ofta till mer falska positiva, vilket kan leda till onödiga biopsier.
  • Del 2 av 2:
    Utföra en bröst självständig
    1. Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 6
    1. Utför testet varje månad. Om du utför brösttamar, försök att göra dem en gång i månaden, på samma gång i månaden. Den bästa tiden att göra detta är ungefär en vecka efter slutet av din period. Det här är när dina bröst är minst ömma och klumpiga. Under din period kan dina bröst vara klumpiga på grund av hormonfluktuationer.
    • Om du inte har vanliga perioder, gör självtentamen på samma sätt varje månad.
    • Om du inte vill göra det varje månad, kan du göra en examen mindre ofta. Det beror bara på vad du är bekväm med.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 7
    2. Utföra en visuell tentamen. Ett sätt att leta efter problem med dina bröst är att leta efter förändringar i deras utseende. Stå framför en spegel utan din tröja och bh. Placera dina händer på dina höfter. Tryck fast ner på dina höfter för att engagera musklerna, vilket hjälper dig att märka ändringar. Notera eventuell rodnad eller skalning av huden och bröstvårtarna, eventuella ändringar i storlek, kontur eller form och eventuell dimpling eller puckering till området.
  • Kolla under dina bröst också. Vänd sida till sida, lyfta dina bröst så att du kan se under och på sidorna av dem.
  • Titta också under din arm, hålla din arm bara en del av vägen upp. Detta kommer att förhindra att musklerna i din underarm kommer att kontrahera för mycket, vilket kommer att snedvrida din uppfattning om området.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 8
    3. Komma i stället. Den bästa positionen att utföra en fysisk självtentamen ligger ner. Detta beror på hur bröstvävnaden plattar jämnt över bröstet, vilket gör vävnaderna enklare att undersöka. Ligga ner på din säng eller soffa med din högra arm lyft över huvudet.
  • Vissa experter tyder på att göra undersökningen medan du står, eller gör en stående förutom att ligga ner för att säkerställa att varje lager av vävnad undersöks noggrant. Detta kan enkelt göras i eller efter en dusch. En tvålhand gör det lättare att glida över huden. Du kan välja vilken som fungerar bäst för dig.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 9
    4. Starta undersökningen. Använd din vänstra hand, känna dig runt ditt högra bröst. Börja under din högra armhålan och tryck ner försiktigt men ordentligt först. Detta hjälper dig att känna det första lagret av vävnad under ditt bröst. Gör små cirklar med dina tre mittfingrar med hjälp av fingrarna, inte dina fingertoppar. Flytta fingret cirklar ner bröstvävnaden och tillbaka, typ av som ett mönster som du gör klippa en gräsmatta tills du täcker hela bröstet och underarmsområdet.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 10
    5. Upprepa med mer kraft. När du har flyttat över hela ditt bröst, flytta i samma mönster igen, se till att trycka på hårdare den här gången. Detta kommer vidare till din vävnad och nå under lager av vävnad.
  • Det är normalt att känna dina revben som du gör det här.
  • Det är normalt att känna ett tjockare område närmare och under dina bröstvårtor där mjölkkanaler ligger.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 11
    6. Kontrollera din nippel. När du har slutat katalogisera brösten måste du kontrollera dina bröstvårtor för eventuella oegentligheter. Använda ljus men fast tryck, pressa din nippel mellan tummen och pekfingret. Observera eventuella klumpar eller om det utvisar någon utsläpp.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 12
    7. Byt till det andra bröstet. När du har gjort dig över hela ditt högra bröst och nippel, upprepa proceduren från början till slut på ditt vänstra bröst. Byt armarna bakom huvudet och använd din högra hand för att undersöka ditt vänstra bröst.
  • Samma procedur kan användas för att utföra en undersökning under stående.
  • Bild med titeln Gör ett bröst självt examen steg 13
    8. Kontakta din läkare. Om du känner några klumpar, känner du för texturen av dem. Onormala klumpar av oro tenderar att känna sig fast eller gritty, ha oregelbundna kanter och kan känna som om de fastnar på bröstet. Om du känner något som känns så här, ring dig doktorn för ett möte så snart du kan för att få det kontrollerat.
  • Många människor har svårt att veta vilka klumpar i ett bröst är normalt och vilka inte är det. Ett syfte med vanliga bröstbistånd är att få en förståelse för vilka klumpar som är normala och vilka är nya. Om du har problem med att räkna ut det, fråga din läkare att visa dig vad som är normalt och vad som inte är. Din läkare kan ha en plast- eller gummimodell på deras kontor som visar detta.
  • Om klumpen är liten och inte känner så, bör du fortfarande kontakta din läkare för att se till att det inte finns något fel. Det är inte nödvändigt att panikera. Åtta av tio klumpar är inte cancerösa.
  • Tips

    Självundersökningar är inte tillräckliga för att korrekt upptäcka bröstcancer. De bör alltid kombineras med vanliga mammogramundersökningar. Kom ihåg att mammograms kan detektera bröstcancer innan en synlig klump kan kännas eller ses.Mammogram följs ofta med ultraljud.
  • Bröstcancer uppträder också hos män, så män bör också genomföra dessa själv-screenings - men bröstcancer är 100 gånger vanligare hos kvinnor.
  • Transgender individer bör också utföra självundersökningar. Medan transgender män på testosteron har en lägre (men fortfarande existerande) risk för bröstcancer jämfört med cisgender kvinnor, har transgenderkvinnor på östrogen en något ökad risk jämfört med Cisgender-män.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande