Hur man undviker förstoppning när man tar temodar (temozolomide)

Temodar (generiskt namn temozolomid) är ett kemoterapi läkemedel som föreskrivs för några typer av hjärntumörer. Om du tar eller håller på att börja ta Temodar, kan du veta att en av de vanligaste biverkningarna är förstoppning - måste spänna för en tarmrörelse, eller ha färre än tre tarmrörelser i veckan. Förstoppning är inte bara obekväma, men kan också negativt påverka din övergripande hälsa. Undvik förstoppning när du tar Temodar genom att ändra din kost och vanor, och på lämpligt sätt med medicinering med hjälp av din läkare eller vårdteam.

Steg

Metod 1 av 2:
Hantera din kost och vanor
  1. Bild med titeln Undvik förstoppning när du tar Temodar (Temozolomide) Steg 1
1. Håll hydratiserad. Dricksvatten (och andra icke-koffeinhaltiga vätskor) är mycket viktigt för att undvika förstoppning. Om inte din läkare berättade för att begränsa dina vätskor, drick regelbundet 8-12 koppar dagligen av vätskor som vatten, decaf te, varm limonad eller prunejuice. Vatten kan också hjälpa till att spola ut överskott av toxiner från kemoterapi.
  • Syfte att dricka 2-3 quarts av vätska var 24: e timme.
  • Koffein, som i kaffe och te, kan agera som ett diuretikum och öka hur mycket du urinerar. Detta kan bidra till uttorkning, och bör i allmänhet undvikas under förstoppning.
  • Bild med titeln Undvik förstoppning när du tar Temodar (Temozolomide) Steg 2
    2. Ät högfibermat. Kontrollera alltid med din läkare eller cancerteam innan du gör dramatiska förändringar i din kost. Det rekommenderas dock att förbättra din diet istället för att ta massor av vitaminer och kosttillskott. Om det är lämpligt, öka hur mycket fiber du äter. Du borde få 25-30 gram fiber från mat dagligen. Många människor slår inte på det kravet. Det är osannolikt att du överstiger 30 gram fiber, men försök att inte - hålla koll på din fiber och sikta på det här sortimentet. Helkornspannmål, havre, bönor, linser, nötter, frön och hela frukter och grönsaker är bra källor till fiber.
  • Drick 8 ounces eller mer av vätska när du äter mycket fiber eller ta ett tillägg och håll hydratiserad. Du kan göra förstoppning värre om du ökar din fiber men drick inte tillräckligt med vatten.
  • Fiber är mycket fyllning, så var noga med att få de dagliga kalorierna du behöver om viktminskning är en oro.
  • Lägg till fiber till din diet gradvis så att din kropp kan vänja sig vid det. Annars kan du uppleva uppblåsthet eller gas.
  • Till frukost, prova högfiber spannmål och barer (kli, havre och lin), färsk och torkad frukt och fullkorns bagels och havre.
  • Till lunch och middag, äta lite spannmål och högfiberbröd eller pasta, brunt ris, quinoa, bönor och nötter, grönsaker, lummiga gröna och frukt.
  • Om nått fiberkrav är svårt kan ett fibertillskott läggas till. Diskutera detta med din läkare.
  • Bild med titeln Undvik förstoppning när man tar Temodar (Temozolomide) Steg 3
    3. Öka ditt magnesiumintag. Diskutera med ditt vårdteam om du lägger till ett högkvalitativt magnesiumtillskott är ett bra val för dig. Magnesium som magnesiumcitrat kan hjälpa till med förstoppning. Börja med en låg dos och använd den lägsta dosen som är effektiv för att undvika diarré.
  • Mat som är rik på magnesium inkluderar: nötter (mandel, cashews, jordnötter), spenat, svarta bönor, avokado, njurbönor, broccoli, morot, banan, äpple, russin, helvetebröd och spannmål, mjölk och sojamjölk, yoghurt, edamame, brun Ris, lax, hälleflundra, kycklingbröst och nötkött. Få magnesium du kan från mat.
  • Bild med titeln Undvik förstoppning när man tar Temodar (Temozolomide) Steg 4
    4. Gå långsamt när du integrerar mat som kan orsaka gas. Du kommer noga att må bättre och förbättra förstoppning om du tar långsamt nya livsmedel och begränsar livsmedel som kan orsaka gas i de tidiga stadierna av att ändra din kost. Men när din kropp justerar den ökade fibern och nya livsmedel behöver du inte oroa dig för att vara Gassy. Bönor, broccoli, brusselspiror, kål, blomkål, lök och sallad är de grönsaker som sannolikt kommer att göra dig Gassy, ​​så integrera dem långsamt och begränsa dina portioner först. Undvik kolsyrade och fräsa drycker.
  • Tugga inte tuggummi. Drick direkt från ditt glas istället för att använda ett strå. Tala inte mycket medan du äter. Dessa små förändringar kommer att bidra till att minska hur mycket luft du sväljer.
  • Bild med titeln Undvik förstoppning när du tar Temodar (Temozolomide) Steg 5
    5. Lägg till 20-30 minuters träning till din dag. Ett stillasittande jobb och livsstil kan förvärra förstoppning. Du kanske inte känner dig bäst, men lägg till lite ljusövning till din dagliga rutin för att hjälpa till att minimera förstoppning. Gå, ta en lätt jog, använd en elliptisk, dans - gör vilken aktivitet du tycker om att få dig och dina tarmar rör sig.
  • Metod 2 av 2:
    Söker medicinsk behandling
    1. Bild med titeln Undvik förstoppning när man tar Temodar (Temozolomide) Steg 6
    1. Prova en övergripande avföring. Ibland kan man använda en pallmjukmedel tillsammans med korrekt diet förhindra förstoppning. Det finns ett antal avföring mjukgörare som du kan få utan recept, från din lokala drogbutik. Prova COlace (docusate natrium), Senna (Senokot), bisacodyl (Dulcolax, Korrigering och mer), Mjölk av magnesia (magnesiumhydroxid), miralax eller metamucil.
    • Konsultera med ditt cancervårdsteam innan du startar en OTC-medicinering, för att se till att det inte kommer att störa dina andra mediciner eller hälsobehov.
  • Bild med titeln Undvik förstoppning när man tar Temodar (Temozolomide) Steg 7
    2. Söka ett recept för ett laxermedel. Ibland när du är på temodar eller andra läkemedel, måste du helt enkelt vara på ett ordinerat laxermedel, också. Det finns många olika typer av laxermedel som fungerar på olika sätt. "Bulkformande" laxermedel som psyllium, polykarbophil eller metylcellulosa ordineras ofta först för mildt förstoppningsdokumentation kan förskrivas med dessa för att förhindra spänning.
  • Om ovanstående laxermedel inte hjälper, kan din läkare ordinera något som glycerin, polyetylenglykol, laktulosa eller sorbitol. Metoklopramid är en annan typ av laxermedel som kan användas när kemoterapiagenter orsakar förstoppning.
  • Laxermedel kommer i många former, som piller, suppositorier och enemas. Ditt vårdteam kan hjälpa dig att bestämma vad som är det bästa läkemedlet att ta, på vilket schema att ta det, och vilken form det ska vara in för dina behov.
  • Bild med titeln Undvik förstoppning när man tar Temodar (Temozolomide) Steg 8
    3. Följ ditt "tarmprogram" exakt. Ditt cancervårdslag, om det behövs, kommer att förskriva dig ett tarmprogram för att förhindra eller behandla din förstoppning medan du tar Temodar. Beroende på dina tidigare tarmvanor kan de kanske börja ta förstoppningsmedicin innan du börjar ta Temodar. Du kan behöva ta en avföring mjukmedel eller annan medicin en eller två gånger dagligen. Följ alla instruktioner om när och hur du tar dina läkemedel och följer ditt tarmprogram noggrant.
  • Bild med titeln Undvik förstoppning när man tar Temodar (Temozolomide) Steg 9
    4. Kontakta din läkare om du inte har haft en tarmrörelse på över 3 dagar. Om din förstoppning kvarstår trots dina bästa ansträngningar och det har varit 3 dagar eller längre sedan din senaste tarmrörelse, se din läkare. De kan förskriva dig ett starkt laxermedel eller erbjuda andra råd om att fixa problemet. Sök även omedelbar vård om du upplever något av följande:
  • Feber på 104 ° F (40 ° C) eller högre
  • Du kan inte passera gas, har smärta i magen, eller har illamående eller kräkningar med din förstoppning
  • Din mage känns spänd eller hårt när du trycker på den, eller det känns svullet
  • Tips

    Opioid smärtstillande läkemedel och anti-illamående läkemedel är också sannolikt att orsaka förstoppning. Om du tar en av dessa tillsammans med Temodar, prata med din läkare om din förstoppning. De kanske vill ändra en av dina mediciner, eller sätta dig på ett schema med laxermedel som hjälper till med din förstoppning.

    Varningar

    Ibland när förstoppning är svår, kan vätska läcka runt fasta ämnen i tarmen och visas som diarré. Att ta anti-diarrémedicin kommer att göra förstoppning värre. Om du måste spänna eller inte ha en tarmrörelse i över tre dagar och sedan ha diarré, se din läkare för att se till att något annat inte pågår.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande