Hur uppmuntra barn att äta hälsosammare mat

Barn har rykte att vara picky eaters.Försöker uppmuntra dina barn att äta lite friskare kan vara svårt - speciellt om de har utvecklat en söt tand över tiden.Om du är intresserad eller har försökt att uppmuntra ditt barn att äta lite friskare, vet att det kan ta 10 eller till och med 15 försök för barn att tycka om en ny mat.Du måste fortsätta träna introducera nya livsmedel och uppmuntra ditt barn att äta nya, näringsrika livsmedel.Genom att vara ett bra exempel själv och göra förändringar tillsammans som hel familj, kan du hjälpa dina barn att våga ut och njuta av hälsosammare, näringsrika livsmedel.

Steg

Del 1 av 3:
Anta hälsosamma vanor som en familj
  1. Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 1
1. Bli av med skräpet. Vuxna gör mataffären shopping, Så om skåpen är fyllda med chips, sugary spannmål, glass, läsk, fett kött och bakverk, Det beror på de vuxna i hushållet. Det är således arbetet hos de vuxna att ge en hälsosam och hälsosam mat. Om barn har hälsosam mat i huset, det är vad de ska äta.
  • Det betyder också de vuxna. Barn är mycket medvetna om när vuxna antar en "Gör som jag säger, inte som jag gör" närma sig. Om du äter skräpmat, vet de det.
  • Du kan behöva utbildning själv på hälsosam kost. Om du växte upp att äta ohälsosam mat, kanske du inte riktigt vet vad en hälsosam kost ser ut, smakar eller känns som.
  • Var försiktig med livsmedel som låtsas vara friska. Kakan som är "gjord med riktig frukt" är fortfarande full av socker och fett. Fruktjuice är inte tänkt att vara guzzled hela dagen. Kycklingnuggorna "gjord med fullkorn" kan bara erbjuda en mycket liten fiber.
  • Göra friska substitutioner. Vissa "uppgraderingar" är inte så svårt. Hembakade bakade kycklingnuggor är vanligtvis mycket mindre feta och kalorier än de som köps i snabbköpet. En veggie burger kan vara en överraskning träff. En yoghurt smoothie istället för läsk kan vara uppfylld med glädje.
  • Var uppmärksam på delstorlek. Det är en sak att äta en grillad ostsmörgås, en annan för att äta tre. Istället, erbjuda en grillad ostsmörgås och morotpinnar och lite frukt.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 2
    2. Var en bra förebild. Det är inte nyheter som barnmodell beteende efter sina föräldrar - även från och med under spädbarn.Använd denna möjlighet att arbeta med att visa en bra attityd och goda ätande beteenden för dina barn att mima.
  • Visa dina barn som du tycker om att äta ett brett utbud av livsmedel - inklusive friska och näringsrika livsmedel som magert protein, hela korn, frukter och grönsaker.Om du inte äter dessa livsmedel, kommer de inte heller.
  • Prata om näring. Barn behöver veta vilka livsmedel som är friska, i vilka delar, och varför. Detta kan vara vid middagsbordet, i mataffären, i trädgården, eller när som helst.
  • Tala positivt om mat.Försök att inte märka saker som "god mat" eller "dålig mat."Vissa studier visar att barn åt mer av och ville ha mer "dålig mat" Om de märktes så av sina föräldrar. (Trots allt smakar ohälsosamma livsmedel ofta bra!)
  • I Amerika visar barnens pedagogiska utställningar som "Sesam" talar om skillnaden mellan mat som ätas varje dag, och "Ibland mat." Detta betonar att det finns livsmedel som inte ätas varje dag, även om de är läckra.
  • Även om godis inte borde vara en vanlig förekomst, finns det lite merit för att inte ha dem extremt sällsynta. Ett barn som aldrig har choklad, eller glass, eller cupcakes kan gå överbord när det är på egen hand.
  • Välj att äta ute platser noggrant. Att äta på restauranger är alltför ofta en dålig idé och det äter också på oljiga snabbmatrestauranger.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 3
    3. Ät måltider tillsammans.Många familjer äter inte mat tillsammans - särskilt middag.Med upptagna arbetsscheman, sport eller musikpraxis och passande i läxor, kan det vara svårt att hitta tid att äta tillsammans - men studier visar att när familjer äter tillsammans, äter barn bättre.
  • Syfte att äta måltider - särskilt middag - tillsammans så ofta som möjligt.Detta kommer att ge din familj en tid att återansluta efter sin dag och tillåta barn att se sina föräldrar att äta hälsosamma, näringsrika livsmedel.
  • En studie 2000 visade att barn som åt middag med sina familjer regelbundet åt mer frukter, grönsaker och åt färre stekt mat och läsk.
  • Dessutom hade dessa barn också en mer balanserad kost.Sammantaget förbrukade de mer kalcium, järn och fiber under dagen.Det här är alla viktiga näringsämnen för barns tillväxt och utveckling.
  • När familjer äter "i skift" Det finns en tendens att förlita sig på förpackade och ofta mycket raffinerade livsmedel. Till exempel kan pappa sluta göra makaroner och ost till daggartner, värma upp en skiva pizza för tonåringen efter lekpraxis, och sedan gör mamma äntligen en mikrovågsvarve efter att ha kommit hem från PTA-mötet.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 4
    4. Få alla inblandade i att göra hälsosamma måltider.Studier har visat att om du tillåter dina barn att engagera sig i att välja, förbereda och laga mat, är de mer benägna att välja friska och näringsrika livsmedel.
  • Låt barn komma till mataffären och plocka ut en ny grönsak eller frukt de vill försöka.Även om det är något du inte gillar eller njut, var en bra förebild och låta barnet prova den här nya maten.
  • Låt också ditt barn engagera sig i att förbereda och laga mat.Även för småbarn kan de hjälpa till att tvätta, röra eller skära (med en smörkniv eller andra barnsäkra redskap) frukter och grönsaker i köket.
  • Fråga också ditt barn hur de tror att du borde förbereda en ny frukt eller grönsak eller vad som skulle få det att smaka gott.
  • Gå till trädgården. När barn är involverade i odling av mat, är de mer benägna att prova det. Plocka en tomat från en uteplats behållare kan leda till att det senare på dagen.
  • Gå på matfältresor. Att gå till var mat kommer från har ett sätt att ansluta mat med trevliga minnen. Berry plockning, besöker en fruktträdgård, bondens marknader eller liknande kan göra en anslutning till maten.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 5
    5. Undvik speciell "barnmåltider" - Alla äter samma måltid.Vissa föräldrar blir vana att i huvudsak förbereda två måltider: en för de vuxna, och en för barnen. I vissa fall anpassar föräldrarna middagen för varje barn! Men den här typen av boende lär barnen att de inte behöver prova något nytt eller annorlunda - istället kommer de att få vad de vet att de kommer att tycka om.
  • Naturligtvis kan det finnas viss mjukning för denna regel. Ibland kan man erbjuda ett urval av två grönsaker, till exempel, undvika middagstid Angst medan du håller näringsparamount. När allt kommer omkring kommer vissa människor aldrig att tycka om en grönsak, oavsett hur många gånger som presenteras.
  • Om du alltid tillgodoser ditt barns önskemål och önskemål när det gäller att äta och försöka nya livsmedel, ställer du inte upp dem för en välbalanserad eller näringsrik kost i framtiden.
  • Barnen kommer att lära sig att förvänta sig och vänta på att du gör en speciell måltid istället för att prova en ny mat.Detta är ett lärt beteende.
  • Gör bara en måltid kväll för alla.Och se till att alla i familjen har varje mat på tallriken och kommer att försöka åtminstone några bitar.Detta sätter också bra beteenden i ditt barn.
  • Barn kommer inte att dö av hunger om de vägrar middag, eller besluta att ge upp efter bara tre biter av asparges. Om de klagar på hunger senare, känner du dig fri att värma upp middagsplattan. Eller, kanske erbjuda ett hälsosamt men inte särskilt tilltalande val, som morötter eller en banan. Piska inte upp en separat andra middag.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 6
    6. Eller alternativt prova "Du behöver inte äta den" närma sig. Detta tillvägagångssätt undviker maktkamp över middag genom att skapa ett system där barnet inte är tvungen att äta någonting-i alla fall, Alternativet är något förbeställt och helst vad barnet kan göra sig, till exempel en jordnötssmörgås eller älskling. Detta ger budskapet att barnet har ett val att äta maten - eller inte - men blinkar eller kränkning kommer inte att tillgodoses. Detta tillvägagångssätt undviker en kraftkamp, ​​introducerar maten och hedrar det faktum att ingen kan verkligen vara tvungen att äta någonting. Tvinga någon att äta något sällan slutar i den person som faktiskt tycker om det.
  • Tålamod är nyckeln i detta tillvägagångssätt. Ditt barn kommer att vara osannolikt att prova nya livsmedel den första, andra, eller till och med efterföljande tider - dock genom upprepad exponering "räddningsfaktor" är borttagen.
  • Kom ihåg att du fortfarande inte gör separata middagar i detta tillvägagångssätt. Även om detta tillvägagångssätt ger barnet mer val, är de vuxna de som bestämmer vad som är till middag.
  • Del 2 av 3:
    Göra hälsosam kosttillvänligt
    1. Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 7
    1. Erbjuder en mängd olika livsmedel flera gånger.Barnen kommer notoriskt att vara picky eaters (speciellt mellan två och sex år gammal) - men erbjuder en mängd näringsrika livsmedel flera gånger ökar sannolikheten för att ditt barn kommer att växa till som dessa nya livsmedel.
    • Erbjuda dina nya livsmedel några gånger.Du kanske vill överväga att förbereda dem annorlunda för att hjälpa till att locka ditt barns smakbud.
    • Även om du erbjuder en "Ogillar mat" flera gånger kan verka motintuitiva, det är faktiskt en barnvänlig metod att äta.Så här lär barn så småningom att vara vana vid vissa smaker och texturer av nya livsmedel.
    • Kom ihåg att det kan ta upp till 15 försök för ett barn att bestämma om de gillar en ny mat eller en mer näringsrik mat.Dessutom kommer deras smak att förändras och utvecklas varje år när de växer.
    • A "Prova" kan helt enkelt exponera. Du behöver inte nödvändigtvis få barnet att äta maten för att vara lite framgång. Bara med maten på tallriken - även om maten inte är rörd - hjälper till att betona det här är en mat. Detta kan bana väg att faktiskt äta maten nerför linjen.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 8
    2. Smyga i mer frukter och grönsaker.Ett enkelt sätt att få barn att äta mer näringsrika livsmedel - speciellt grönsaker - är genom att smyga dem i livsmedel som de redan är bekanta med och njut av.
  • Eftersom det kommer att finnas barn som är exceptionellt krävande och alla barn (och även de vuxna) kan använda några fler frukter och grönsaker, är det ett enkelt sätt att öka ditt barns näring.
  • Blandning är ett bra knep för att lägga till en hel del saker till en mängd olika livsmedel.Du kan blanda frukter och grönsaker till yoghurt smoothies, sätta blandade eller renade grönsaker till bakverk som köttbullar, köttfärs, soppor, bakverk eller grytor som Mac och ost.
  • Även om du kan dölja många livsmedel i ditt barns diet, är det inte ett knep som du bara borde lita på.Du måste fortsätta att introducera nya näringsrika livsmedel i hela landet.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 9
    3. Erbjuda "doppa det."Ett annat knep för att få barn att äta mer frukter eller grönsaker är genom att göra dessa livsmedel lite roligare genom att göra dem "dappable."
  • Barn gillar att de kan hålla "Kid-sized mat" i sina händer och doppa i en god sås eller dressing.
  • Klipp upp råa eller lite ångade grönsakspinnar och servera med en hemlagad ranchförband, yoghurtdopp eller hummus.
  • Du kan också tjäna upp att skära upp frukt eller göra fruktkabob och servera dem med ett lätt sötat yoghurtdopp.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 10
    4. Gör hälsosam mat.Att vrida friska, näringsrika livsmedel och måltider i roliga och barnvänliga måltider är viktigt.Livsmedel måste vara lätt att äta och ju mer visuellt tilltalande de är till barn, desto mer sannolikt kommer dina barn att äta dem.
  • Klipp upp livsmedel i bitar av bitar eller serverar bitformat mat.Dessa små bitar är lätta att hämta och perfekt storlek för små barn.Försök att servera mat som: druvor, bär som blåbär eller hallon, mini köttbullar, oliver, ångad och skära upp broccolifloretter eller halverade snap ärter.
  • Göra maten roligt på andra sätt också.Försök att skära ut former av ditt barns smörgås genom att använda cookie cutters eller göra "sushi" genom att rulla deli kött och ost i en wrap och skivning i små rundor.
  • Gå också för ljusa och unika färger.Denna visuella överklagande kan fresta ditt barn att försöka en ny mat.Till exempel, prova gula eller röda betor, orange sötpotatis, lila morötter eller blod apelsiner för något spännande!
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 11
    5. Undvik att placera nyare, näringsrika livsmedel bredvid ditt barns favoritmat.Ett lätt trick för att göra ditt barns hela middagsplatta mer barnvänligt är genom att minska "matkonkurrens" det är på plattan till att börja med.
  • Till exempel, om du lägger en ny mat eller en mat som tidigare inte är ogillad bredvid en favoritmat (som pasta, kycklingnuggor eller frukt), kommer ditt barn sannolikt automatiskt att gå till favoritmat.Detta kan lämna lite utrymme för och aptit för "ny mat."
  • Presentera nya livsmedel först - kanske på ett eftermiddag mellanmål eller med mat som barn inte känner sig mycket starkt om.Servera grönsaker och dopp som eftermiddags mellanmål förutom att servera dessa livsmedel med sina middagsmåltider.
  • Del 3 av 3:
    Välja hälsosam mat som en familj
    1. Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 12
    1. Välj Leaner Proteinkällor.När du förbereder måltider hemma för din familj väljer du näringsrika livsmedel att tjäna.Lean Protein är en viktig matgrupp för både dig och dina barn och bör ingå vid varje måltid.
    • Lean Protein är lägre i kalorier och ohälsosamma källor av fett.Även om barn inte behöver vara alltför oroade över kalorier, vill du inte mata dem feta köttskärningar som är alltför stora i mättat fett.
    • Inkludera en 1 - 2 oz servering (ungefär hälften av ett däck av kort) av Lean Protein på ditt barns måltider.Inklusive protein vid varje måltid kommer att se till att de uppfyller sitt dagliga rekommenderade intag av protein.
    • Prova en mängd lutna proteiner under hela veckan.Kom ihåg att de kanske inte gillar några livsmedel omedelbart, så fortsätt att avslöja ditt barn så ofta du kan.Försök: Fjäderfä, ägg, skaldjur, magert nötkött, fläsk, baljväxter och lågfettiga mejeriprodukter.
    • Torkare eller hårdare köttfärs som ett grillat kycklingbröst eller en biff kan vara för svårt för ditt barn att tugga och svälja.De kan visa en motvilja på grund av en konsistens svårighet.Servera moisterproteinval eller servera dem med en sås.Till exempel, istället för grillat kycklingbröst, försök rostade kycklinglår.
  • Bild med titeln uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 13
    2. Ät frukter och grönsaker vid varje måltid.Frukt och grönsaker kan vara knepiga matgrupper för att få ditt barn att äta (särskilt grönsaker - men syftar dock till att tjäna dessa livsmedel vid varje måltid och mellanmål.
  • Barn behöver inte alltför stora mängder frukter eller grönsaker varje dag.Men ge dem en liten servering runt 1/2 kopp varje gång de äter en måltid eller mellanmål.Detta kommer att hjälpa dem att möta sitt dagliga minimiintag.
  • Frukt och grönsaker är viktiga livsmedelsgrupper för både barn och vuxna.Dessa livsmedel är "näringsmässiga powerhouses" och innehåller höga mängder fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter.
  • Även om grönsaker kan vara den mest knepiga gruppen för barn att tycka om och vara villig att äta, var tålamod och fortsätt att avslöja dem för nya grönsaker och nya sätt att förbereda dem.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 14
    3. Gå för hela kornen.När du förbereder måltider, inklusive hela korn.Dessa är ett mycket näringsritt val än mer raffinerade korn.
  • Hela korn bearbetas minimalt och erbjuder högre mängder fiber.Både barn och vuxna bör sträva efter att göra de flesta av sina kornval, fullkorn.
  • Vissa barn kanske inte gillar den nutty smak, chewy texture eller mörkare färg som många helkornsmat har.Igen, tålamod och fortsatt exponering kan hjälpa till.
  • Men många livsmedelsföretag gör nu 100% fullkornsmat med "vita hela korn."Dessa livsmedel är vita i färg, har mindre av en intensiv smak och en mindre chewy textur.Många barn kommer att äta dessa livsmedel lätt och aldrig inse att de äter en hälsosam mat.
  • Bild med titeln Uppmuntra barn att äta hälsosammare mat Steg 15
    4. Drick mestadels vatten.Barn älskar söta saker, och juice och sugary drycker är vanligtvis en favoriserad dryckehow, barn (och vuxna) behöver vanligtvis bara vatten.
  • Se till att ditt barn är hydratiserad varje dag.Syfte att få dem att dricka ca 2-3 koppar vatten varje dag.
  • Förutom vatten bör barnen också dricka mager mjölk.Detta ger protein, kalcium och vitamin D som är nödvändiga för en hälsosam tillväxt och utveckling.Syfte att få ditt barn dricka ca 2 koppar dagligen med låg fettmjölk.
  • Undvik fruktjuice cocktails eller juice drycker, läsk, sportdrycker och andra sötade drycker.Om ditt barn vill ha juice ibland, servera alltid 100% juice.
  • Även 100% juice är en mycket koncentrerad sockerkälla, om än naturliga sockerarter. Det är fortfarande inte så hälsosamt som hel frukt. Medan vissa är bra, bör det vara begränsat. Spädande fruktjuice är en bra vana att börja tidigt så att de inte blir vana vid smaken av 100% juice. Ge barn utspädd juice tidigt (jag.e. 1/2 vatten, 1/2 juice)
  • En bra riktlinje för vätskeintag är att hålla servrar av juice till en eller två om dagen, och vid måltiden. Mjölk är för de andra måltiderna. Vatten serveras någon annan tid på dagen.
  • Tips

    Barn följer äldre syskon och vuxna i familjen.Om du gör hälsosamma val är de mer benägna att göra friska val också.
  • Kom ihåg att barnen tar tid att lära dig att tycka om nya livsmedel.Var tålmodig med ditt barn, eftersom deras smaker växer och utvecklas.
  • Färgböcker och andra leksaker om frukter och grönsaker är ett bra sätt att få dem intresserade av det också.
  • Varningar

    Det finns några bevis för att Soja och sojaprodukter (som tofu) kan sätta barn i riskzonen för vissa cancerformer senare i livet. Försök att begränsa eller undvika dessa produkter för barn, eller prata med en läkare eller dietist.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande