Hur man utvärderar uteslutande dieter

Uteslutande dieter eller elimineringsdieter har blivit ganska populära de senaste åren.De flesta är baserade på konceptet som eliminerar eller exkluderar vissa livsmedel eller livsmedelsgrupper kan bidra till att stimulera viktminskning, minska inflammation, bli av med migrän eller läka GI-systemet (bland många andra sjukdomar).Men när du eliminerar vissa föremål är det viktigt att övervaka din övergripande näring och hälsa.Exklusive för många livsmedel är oklokt och obalanserat, medan exklusive livsmedel som stekt mat eller de med extra sockerarter faktiskt kan vara mer fördelaktigt för din hälsa. Utvärdera och granska uteslutande dieter noggrant innan du väljer en som är lämplig för dig.

Steg

Del 1 av 3:
Plocka ut en uteslutande diet
  1. Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 1
1. Utvärdera kostnaden för programmet.Kostnaden är en viktig faktor vid utvärdering av någon typ av diet.Emellertid kan eliminering eller uteslutningsdieter vara dyrare än du tror.Granska om inte din kost för valet passar in i din veckovisa matbudget.
  • Många uteslutande dieter som är utformade för att hjälpa till att lindra en sjukdom - som huvudvärk, uppblåsthet eller kronisk förstoppning - kommer att kräva att du undviker en viss ingrediens i livsmedel (som gluten eller ägg).Att hitta ersättningsobjekt kan vara ganska dyrt.Till exempel är glutenfria livsmedel betydligt dyrare än de vanliga gluteninnehållande föremålen. I det här fallet är det ökade priset värt det, som du sannolikt kommer att känna dig mycket bättre och kan till och med undvika några kostsamma läkares besök.
  • Vissa uteslutande dieter kan också främja konsumtionen av vissa livsmedel som också kan vara dyrt.De kan främja dig att dricka vissa drycker (som kokosnötvatten för elektrolyter) eller bara köpa 100% organiska föremål.
  • Se till att du granskar de typer av livsmedel de främjar och hur kostnaderna för dessa livsmedel passar in i din budget.
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 2
    2. Leta efter ett välbalanserat program.Alla livsmedel, även som anses vara "ohälsosam" innehåller näringsämnen som används av din kropp för att upprätthålla normal funktion. Det är okej att njuta av mat som stärkelse, efterrätter och alkohol i måttlighet. Om du följer en uteslutande diet som begränsar flera livsmedel eller livsmedelsgrupper, kan detta leda till ett obalanserat sätt att äta.
  • Om du vill förbättra din hälsa eller gå ner i vikt, bör du fortfarande följa en välbalanserad och näringsrik kost.Det innebär att du äter ett brett utbud av livsmedel från varje matgrupp de flesta dagar.
  • Paleo Diet, till exempel, föreslår att man undviker stora grupper av livsmedel, inklusive: mejeri, bönor, linser och hela korn.Nackdelen med detta är att dessa livsmedel är otroligt näringsämnen och innehåller ett brett utbud av näringsämnen som kan främja säker viktminskning och en hälsosam kropp.
  • Om du tittar på uteslutande dieter, välj en som inte litar på att undvika hela livsmedelsgrupper.Att begränsa några få saker är OK, men om inte medicinskt nödvändigt, välj inte att följa en diet som begränsar en hel matgrupp.
  • Det rekommenderas bara att undvika vissa livsmedel om du har en kliniskt diagnostiserad matallergi eller autoimmun sjukdom där livsmedel undvikande är den enda metoden att behålla din hälsa.
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 3
    3. Observera den önskade varaktigheten av uteslutningarna.Det finns några uteslutande dieter som begränsar en större mängd föremål, men sedan lägger dem långsamt tillbaka i över tiden.Så länge som exklusionernas varaktighet inte är för lång är det allmänt säkert att följa.
  • Vissa dieter, särskilt lågt carb dieter, föreslår att man skär ut mat som är högre i kolhydrater.Till exempel föreslår Atkins diet att skära ut frukter, stärkelse grönsaker, lite mejeri och korn för de första två veckorna.Men om du följer planen, läggs de långsamt tillbaka i.Denna typ av uteslutande diet är acceptabel och allmänt säker för de flesta friska vuxna.
  • Tänk också på hur länge du faktiskt kommer att kunna ge upp vissa livsmedel.Om du älskar mejeriprodukter, men kosten du överväger föreslår permanent att ge upp mejeri, det kanske inte är realistiskt för dig.
  • Granska dina dieter och se hur länge du ska utesluta eller undvika vissa livsmedel.Det är viktigt att känna till den här informationen, för om du återintroduce maten kan du förlora fördelarna i samband med kosten (som viktminskning).
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 4
    4. Gör din forskning om ersättare livsmedel.Om du följer en uteslutande diet är grunden att du kommer att undvika vissa livsmedel eller ingredienser i livsmedel.Var försiktig när du byter ut dessa föremål med ersättare eftersom det inte är det som du letar efter.
  • Till exempel, om du följer en glutenfri diet, kan du sakna bröd eller smörgåsar. Du kan titta på glutenfria bröd för att fylla detta behov - men många av dessa livsmedel är mycket bearbetade och innehåller mer socker, fett och kalorier än den ursprungliga versionen.
  • Om du följer en uteslutande diet, var uppmärksam om du väljer att ersätta några av de "förbjudna föremål" med substitutioner.Begränsa ditt intag av dessa föremål, speciellt om de verkar alltför bearbetas eller hamna vara högre i kalorier, socker och fett.
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 5
    5. Se upp för program som kräver vitamin eller växtbaserade kosttillskott.Många dietprogram - både uteslutande och annars - föreslår användningen av växtbaserade eller vitamintillskott för att antingen främja viktminskning eller andra önskvärda effekter på din hälsa.Var försiktig med dessa kosttillskott och forskade dem noggrant innan du tar.
  • Om du har valt en diet att följa det som tyder på att ta vissa tillskott (som B12 eller grönt kaffebönaxtrakt) Tala alltid med din läkare först.Dessa tillskott regleras inte av FDA och kan allvarligt reagera med dina nuvarande läkemedel och hälsoförhållanden.Ta aldrig ett tillägg utan att samråda med din läkare.
  • Några uteslutande dieter kan föreslå att ta ett tillägg för att ersätta vitaminer, mineraler eller andra näringsämnen som är vanliga i de livsmedel de föreslår att du undviker.Till exempel kan de föreslå att man undviker mejeriprodukter, men föreslår också att ta ett kalciumtillskott också.Detta är i allmänhet lämpligt, men bör fortfarande ses över med din primära läkare.
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 6
    6. Leta efter ett medicinskt övervakat program.Om du upptäcker att du har en mängd oförklarliga symtom (som förstoppning, diarré, uppblåsthet eller gas) regelbundet, kanske du vill överväga att följa en medicinskt övervakad uteslutande eller elimineringsdiet.
  • Många läkare, erbjuder förmågan att följa en läkare utformad och övervakad diet på deras kontor.De kommer att skapa kosten för dig baserat på din rapport om symtom och mat återkallas och övervaka dina framsteg.
  • Din läkare kommer sannolikt att föreslå att man först eliminerar en mat, följt av andra misstänkta livsmedel. De kommer också att övervaka och hantera återintroduktion av livsmedel eller fortsatt uteslutning av vissa livsmedel.
  • De kan också föreslå att du tar några vitamin- eller mineraltillskott om de känner att din diet inte är välbalanserad när du följer de rekommenderade mata uteslutningarna.
  • Dessa medicinskt övervakade program är i allmänhet säkra för de flesta friska vuxna och du bör känna dig bekväm efter ett av dessa program.
  • Del 2 av 3:
    Spårning och övervakning av dina framsteg
    1. Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 7
    1. Starta ett matjournal.Med någon ny kost eller ätmönster kommer det att vara fördelaktigt för dig att starta en matbok.Detta kan hjälpa dig att ge dig insikt i dina nuvarande ätmönster och hjälpa dig att hålla dig på spår.
    • En matbok kan ge dig inblick i din nuvarande metod att äta.Detta kan ge dig några idéer om vad som behöver byta om din kost och hur en uteslutande diet kan hjälpa till.
    • En mat Journal hjälper också till att hålla dig ansvarig.Om du följer en uteslutande diet, skriv ner allt du äter kan hjälpa dig att förhindra dig från att hänga i de livsmedel du ska undvika.
    • Studier visar också att de som höll en vanlig matjournal, slutade att förlora mer vikt på lång sikt.Så om du följer en uteslutande diet för viktminskning, överväga att starta en matbok.
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 8
    2. Övervaka biverkningar.En annan viktig sak att spåra när du utvärderar din uteslutande diet är några biverkningar.När du skär ut vissa livsmedel, livsmedelsgrupper eller vissa ingredienser, kan du märka några förändringar i din kropp.
  • Några av biverkningarna av en uteslutande diet kommer faktiskt att vara till nytta för dig.Om du till exempel inte längre har uppblåst eller diarré efter att ha klippt ut mejeriprodukter medan du följer Paleo-kosten, är det en fördelaktig biverkning och bör noteras.
  • Det kan dock finnas några biverkningar som är obehagliga.Till exempel begränsar Paleo-kosten kolhydrater från korn, stärkelsefritt grönsaker och frukter.Ibland kan en nedre carb diet orsaka huvudvärk, förstoppning och mental fogginess.
  • Håll anteckningar av några positiva eller negativa biverkningar i din matbok.Detta hjälper dig att avgöra om du vill fortsätta med den speciella uteslutande kosten.
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 9
    3. Väga dig varje vecka.Förutom att spåra eventuella biverkningar, spåra också din vikt.Detta är särskilt viktigt om målet med din kost är viktminskning.
  • Om du följer en uteslutande diet med hopp om att gå ner i vikt, se till att du väger dig regelbundet för att spåra om kosten är effektiv för dig eller inte.
  • Generellt rekommenderas det att väga dig en gång i veckan.Syfte att väga dig själv på samma dag i veckan och samtidigt så ser du den mest exakta trenden i din viktminskning.
  • Om du inte förlorar tillräcklig vikt (mindre än 1 pund per vecka) eller inte förlorar vikt alls, kanske du vill ompröva vilken typ av kost du följer eller ser till att du följer det korrekt.
  • Om du följer en uteslutande diet med hopp om att eliminera en sjukdom (som uppblåsthet, migrän eller förstoppning) bör du fortfarande spåra din vikt.Om du undviker vissa livsmedel eller livsmedelsgrupper kan viktminskning vara en biverkning av dessa dieter oavsett om det var ditt huvudmål.Om du förlorar oönskade vikt måste du hitta saker att lägga till i din kost som kan bidra till att förhindra ytterligare viktminskning.
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 10
    4. Utvärdera din kost varje månad.Med någon dietplan som du följer, bör du checka in och utvärdera kosten och dina framsteg ungefär en gång i månaden.Detta hjälper dig att styra dig om du ska fortsätta med ditt program eller inte.
  • Gör en anteckning i din matbok eller kalender en gång i månaden för att checka in med dig själv om kosten du har följt.Gör anteckningar och justera efter behov.
  • En sak att tänka på är hur kosten får dig att känna.Känner du dig mer energis sedan du börjar kostnaden eller känner du dig mer trött?Är du mer hungrig eller kan du bättre styra din aptit?Om du har haft några negativa biverkningar kanske du vill överväga att byta till ett alternativt program.
  • Också notera om du tror att kosten fortsätter att vara realistisk och hållbar för dig.Om du följer en uteslutande diet och du befinner dig regelbundet längtan efter de livsmedel du ska undvika, kan det vara svårt att behålla denna metod att äta långsiktigt.
  • Del 3 av 3:
    Efter en uteslutande diet för att lindra allergier eller känslighet
    1. Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 11
    1. Prata med en läkare.Eftersom grunden för någon uteslutande diet undviker vissa livsmedel, kommer det att vara absolut nödvändigt att du talar med din primärvårdsläkare.Om du tror att du kan ha en matallergi och vill prova en uteslutande diet, överväga att tala med en allergiker för att se till att denna typ av ätmönster är säkert för dig.
    • Om en diet föreslår att du ger upp sodavatten, alla tillsatt sockerarter eller stekt mat, är det acceptabelt för dig att ge dem utan oro för att sakna någon fördelaktig näring.Dessa livsmedel bör vara begränsade ändå så att de är säkra och lämpliga.
    • Om en diet rekommenderar dig att undvika mejeri, kolhydrater eller gluten, måste du först prata med din läkare.Eller om en diet rekommenderar att du undviker stora mängder av en mängd olika livsmedel, prata med din läkare.De kommer att kunna berätta vad som är riktigt lämpligt för ditt nuvarande hälsotillstånd.
    • Om du tror att du har en matallergi eller känslighet, gör ett möte med allergiker.De kan göra en hud eller blodprov för att se om du verkligen reagerar på vissa livsmedel och huruvida en uteslutande diet skulle vara till nytta för dig eller inte.
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 12
    2. Följ en uteslutande diet i minst två till fyra veckor.Om du följer en uteslutande diet för att lindra symtom som orsakas av en eventuell matallergi eller matkänslighet, rekommenderas det att du ger upp vissa livsmedel i minst två veckor.
  • Allergiker och registrerade dietister rekommenderar att en uteslutande eller elimineringsdiet bör följas i minst två till fyra veckor.
  • Under de två till fyra veckorna, om den misstänkta maten som du har eliminerat är den som orsakar dina symtom (huvudvärk, förstoppning, uppblåsthet, gas, etc.), dessa symptom ska gå iväg.
  • Det här skulle vara en bra tid att tidskrift - särskilt i en matbokning - och notera hur bra du har kunnat hålla fast vid kosten, vad du har ätit och några symtom du märker (eller inte längre märker).
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 13
    3. Utesluta en mat eller matgrupp i taget.När du följer en elimineringsdiet är det viktigt att bara utesluta en mat i taget.Det kan vara frestande att skära ut mycket mat, men det kan göra saker mer förvirrande och svårare att räkna ut.
  • Det är ovanligt att du har flera livsmedel som du är antingen allergisk mot eller känslig för.Försök att sänka en eller två livsmedel som du tror kan orsaka några biverkningar.Det är här du borde börja med din uteslutande diet.
  • Uteslut bara en mat i taget.Om du utesluter två, tre eller fler livsmedel, vet du aldrig vilken mat som är den faktiska skyldige och du undviker onödigt livsmedel utan behov.
  • Bild med titeln Utvärdera uteslutande dieter Steg 14
    4. Återintroducera mat långsamt.Det är också viktigt att återinföra livsmedel långsamt efter uteslutande och undvika dem under en tid.Detta kan hjälpa dig att undvika ett allvarligt utbrott av symtom eller allergisk reaktion.
  • Efter en elimineringsdiet kan du eller kanske inte märka en upplösning av dina symtom.Men det betyder inte att du kan lägga till mat tillbaka till din kost utan noggrann tanke eller planering.
  • Om du inte märker någon förändring av symtom efter att ha exkluderat en mat, är det troligtvis inte den skyldige.Långsamt återintroducera den maten under en vecka eller två.
  • Till exempel, om du skär ut mejeriprodukter utan några förändringar i symtom, introducera några mejeriprodukter under en vecka.Du kan lägga till i en 1/2 kopp yoghurt en dag (övervaka symptom) och lägg sedan till i en servering av yoghurt och mjölk på 2: a dagen.
  • Om du märker en upplösning av symtom efter att ha klippt en viss mat, kan du bekräfta att det är källan till dina symtom genom att göra en utmaning.Introducera maten i små doser tillbaka i din kost och om symptomen återvänder, bekräftar detta att maten orsakar dina symtom.
  • Tips

    Prata alltid med din läkare innan du startar en uteslutande diet.
  • Var försiktig med extrema eller faddieter i försök att gå ner i vikt och upprätthålla en hälsosam livsstil. Viktminskning är ofta komplex och kräver en omfattande plan för hela matdiet, motion och hälsosam kosttillskott.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande