Hur man undviker att irritera ett sår

Ett peptiskt sår utvecklas när magbeklädnaden eller den första delen av tunntarmen börjar erodera. Symtom inkluderar en gnagning eller brinnande smärta i buken mellan bröstbenet och naveln, belching, illamående, kräkningar, dålig aptit, viktminskning och känsla trött och svag. Om du diagnostiseras med ett peptiskt sår kan din läkareleverantör ordinera antacida, syrablockerare eller antibiotika för att minska smärtan och läka såret. Förutom att följa din läkares behandlingsplan finns det flera saker du kan göra för att undvika att irritera ditt sår och förhindra framtida flare-ups.

Steg

Del 1 av 3:
Tar rätt medicinering
  1. Bild med titeln Undvik att irritera ett sårsteg 1
1. Ta all föreskriven medicinering. Om din vårdgivare har bestämt ditt peptiska sår orsakades av Helicobacter pylori (H. pylori), antibiotika är nödvändiga för att utrota bakterierna. H. pylori är en bakterier som försvagar magens skyddande beläggning, vilket möjliggör skada på de känsliga skikten nedan. Om du har H. pylori Du kommer förmodligen att förskrivas det som är känt som "Triple Therapy." Det innebär att man tar tre typer av medicinering under en viss tidsperiod.
  • Du måste ta två antibiotika, liksom en protonpumphämmare. Hämmaren kommer att arbeta för att minska syraproduktionen.
  • Bild med titeln Undvik att irritera ett sårsteg 2
    2. Undvik icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Vissa NSAID kan förvärra ditt sår och orsaka smärta och irritation. Vanliga droger som aspirin och ibuprofen kan göra magen mer sårbar mot syra och pepsin. Dessa läkemedel finns ofta i icke-prrespriptionsmedel som du kan ta för att behandla huvudvärk eller muskelsmärta. Håll det i åtanke, kolla ingredienserna och tala med din läkare om huruvida du kan ta NSAID eller inte.
  • Bild med titeln Undvik att irritera ett sårsteg 3
    3. Var försiktig med antacida. Många antacida är tillgängliga över disken som kan lindra irritation och smärta av halsbränna och matsmältningsbesvär. Medan de kan lätta obehag, kommer de inte att behandla eller bota ett sår. Om du vill ta antacida, var noga med att tala med din läkare om det först eftersom de kan blockera absorptionen av din föreskrivna medicinering och följaktligen sänka dess effektivitet.
  • I allmänhet föreslår läkare att ta antacida åtminstone en timme före, eller två timmar efter, du tar din föreskrivna medicinering.
  • Lättillgängliga antacida innefattar magnesiumhydroxid, aluminiumhydroxid, kalciumkarbonat och natriumbikarbonat.
  • Del 2 av 3:
    Äter bra
    1. Bild med titeln Undvik att irritera ett sårsteg 4
    1. Undvik mat som ökar produktionen av magsyra. De livsmedel som kan irritera sår varierar från person till person. Vissa människor kan äta vad de tycker om någon ökad irritation, men det här är inte sant för alla. Du måste lära dig över tiden vilken mat som orsakar problem och skär dem eller begränsa dem i din kost. Detta hjälper också till Förhindra sår i framtiden. Ett bra ställe att börja är med mat som ökar din magsyraproduktion.
    • Patienter med peptiska sår bör undvika dieter rik på rött kött, stekt eller feta livsmedel och raffinerade livsmedel, såsom mjöl eller socker.
    • Var försiktig med mejeriprodukter med hel mjölk eller grädde.
    • Spearmint, pepparmynta och andra minty mat verkar öka produktionen av magsyra.
    • Dieter som är tunga i dessa livsmedel kan leda till ytterligare sårirritation och en ökning av magsyra.
  • Bild med titeln Undvik att irritera ett sårsteg 5
    2. Styra av mat som kan irritera ditt sår. Såväl som livsmedel som kan provocera ökad produktion av magsyra, kan vissa andra livsmedel irritera ditt sår mer direkt. I praktiken varierar detta från person till person, men det finns några allmänna rekommendationer för dem med ett sår. Den första av dessa är att försöka undvika att äta kryddig mat. Den sting du känner av kryddig mat om du har klippt på fingret eller munnen kan replikeras i magen eller tarmen om du har ett sår.
  • Den andra rekommendationen är att undvika citrus och sura livsmedel och drycker. Mycket sur apelsin eller citronsaft kan irritera såret och orsaka smärta.
  • Du bör också vara försiktig med tomatprodukter, lök och vitlök och tungt kryddat mat i allmänhet.
  • Bild med titeln Undvik att irritera ett sår Steg 6
    3. Ät gott om fiber. Dieter rik på hela korn och fiberrika livsmedel, med begränsat mejeri, hjälper till att styra produktionen av magsyra. Se till att du får gott om fibrösa grönsaker som en del av din hälsosamma balanserade kost. Om du inte konsumerar tillräckligt med vitaminrika livsmedel kan din kropp ha det svårare att läka ditt sår.
  • Bra källor av fiber är helvete bröd, pasta och brunt ris.
  • Välja begränsade mängder magert kött och begränsade mejeriprodukter med låg fetthalt.
  • Det finns ingen enda rekommenderad diet för dem med ett sår, så du borde tänka på vilken mat som orsakar dig irritation och diskutera detta med din läkare.
  • Äta mat rik på antioxidanter (blåbär, körsbär, tomater, squash och paprika), flavonoider (äpplen, selleri, tranbär, lök, vitlök och te), b vitaminer och kalcium (mandel, bönor, helkorn, spenat, kale , och havsgrönsaker) kan också bidra till att minska dina symtom.
  • Fortsätt att dricka 6-8 glas vatten varje dag som en del av din hälsosamma diet.
  • Bild med titeln Undvik att irritera ett sårsteg 7
    4. Ät måltider enligt ett vanligt schema. En peptisk sårlidare rekommenderas inte att äta sporadiska måltider som varierar i storlek. Om du gör det kan det orsaka störningar i den normala produktionen av magsyra och slutar irritera ett sår. Att hålla måltider små och regelbundna kan hjälpa till att nämna magsyra. Din mage kan hantera bättre med små vanliga måltider än stora oregelbundna.
  • Undvik att äta något minst två timmar innan du går och lägger dig.
  • Del 3 av 3:
    Att veta andra saker att undvika
    1. Bild med titeln Undvik att irritera ett sår Steg 8
    1. Minska konsumtionen av alkohol. Tung konsumtion av alkohol är en riskfaktor i utvecklingen av peptiska sår. Om du har diagnostiserats med ett sår kan fortsatt konsumtion av alkohol bidra till irritation av sår och du bör undvika det om du har ett sår. Detta är särskilt sant för stark alkohol och sprit.
    • Alkohol kan också leda gastrit, en inflammation i magen, som kan kraftigt påverka hur mycket tid det tar för ett sår att läka.
  • Bild med titeln Undvik att irritera ett sår Steg 9
    2. Skära ner på koffein. Liksom vissa livsmedel kan koffein bidra till en ökning av utsöndringen av magsyra, vilket i sin tur ökar sannolikheten för att ditt sår blir irriterat. Många stimulanser har denna effekt och är bäst undvikas när du har ett sår. Koffein finns i ett brett utbud av drycker som kaffe, te, energidrycker och läsk, så var noga med att kontrollera etiketten om du är osäker.
  • Det anses att även koffeinfritt kaffe kan öka magsyraproduktionen. Så det kan vara bäst att undvika även koffeinfritt kaffe.
  • Bild med titeln Undvik att irritera ett sårsteg 10
    3. Undvik nikotin. Sluta röka och undvik begagnade rök. Kemikalierna i cigarettrök kan försvaga magfodret, vilket irriterar nuvarande sår eller kan till och med orsaka att nya sår att utvecklas. Liknande andra stimulanser kan nikotin bidra till en ökning av produktionen av magsyra, vilket kan irritera ett sår. Nikotin kan också leda till inflammation som hindrar läkningsprocessen.
  • Bild med titeln Undvik att irritera ett sårsteg 11
    4. Minska stress. Även om det finns en osäker korrelation mellan stress och sårsmärta, finner vissa sår drabbade att när känslomässig stress i sitt liv stiger, så är sårets irritation. Ett program som minskar stressen kan ha fördelaktiga konsekvenser och hjälpa dig att undvika att irritera ditt sår. Försök regelbundet öva avslappning tekniker som yoga, meditation eller tai chi.
  • Vissa undersökningar tyder på att ett formellt stressreduceringsprogram med en klass kan vara effektivare för dem med ett sår än att göra det hemma ensam.
  • Varningar

    Ring din läkare omedelbart om du upplever en plötslig ökning av buksmärtor eller skärpa i kvaliteten på smärtan, kräkningar av blod eller material som ser ut som kaffebryggare eller blod i din pall eller svart, tarry avföring.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande