Hur man utvecklar ett starkt immunsystem

Forskare är inte säkra på om det finns en bestämd koppling mellan livsstilsval och hälsan hos ditt immunsystem. Studier undersöker fortfarande de möjliga effekterna av näring, motion och psykisk hälsa på kroppens försvar mot bakterier. Trots det tror experter att efter en allmänt hälsosam livsstil kan vara dina bästa satsning - grundläggande strategier som att äta bra, träna regelbundet, minska stressen och att röka kan eventuellt hjälpa dig att utveckla ett starkare immunsystem.

Steg

Metod 1 av 4:
Främja en hälsosam kropp
  1. Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 1
1. Träna dagligen.Etablering av en måttlig träningsrutin kan hjälpa dig att vara hälsosammare övergripande.Den ökade hälsan ökar båda dina naturliga immuniteter och kan hjälpa dig att få över sjukdomen snabbare.
  • Försök att gå för en snabb promenad i minst 30 minuter de flesta dagar.
  • Hitta en vandrande kompis för att hålla dig motiverad och ansvarig.Även en entusiastisk hund kan vara en bra promenadkompis.
  • Om du inte gillar att träna, försök att bli involverad i en rekreationssport eller hitta en aktiv hobby som kommer att "lura" dig att träna medan du har kul.Några exempel kan vara racquetball, bergsklättring, rullskridskoåkning, kajakpaddling, vandring eller till och med fågelskådning i öknen.
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 2
    2. Få lite solljus.Många amerikaner har en vitamin D-brist, som har långvariga effekter på människors hälsa.Det bästa sättet att öka vitamin D-nivåerna är att ha måttlig exponering för direkt solljus.Den friska luften kommer inte heller att skada!
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 3
    3. Sova minst 7-8 timmar varje natt.Sömnbrist kan lämna din mer mottagliga för att plocka upp sjukdom.Att få en tillräcklig mängd sömn på natten kan hjälpa din kropp att bli uppdaterad och bygga sitt naturliga försvar.Dessutom kan få extra sömn vid det första tecknet på sjukdom hjälpa dig att studsa tillbaka snabbare.
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 4
    4. Undvik cigarettrök.Du bör säkert undvika att röka dig själv av många hälsoskäl, men även att vara runt andra personer som röker kan minska din immunfunktion.
  • Om du är rökare borde du sluta.
  • Om dina vänner eller familjemedlemmar är rökare, försök uppmuntra dem att sluta.Om det inte fungerar, undvik rökarna under tider att ditt immunsystem måste vara starkast (som under kall och influensasäsong).
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 5
    5. Klipp tillbaka på koffein och alkohol.Koffein och alkohol kan vara bra i måttlighet, men överdriven konsumtion av antingen kan äventyra din immunitet.Kom ihåg att vatten är den bästa källan till hälsosam hydrering, och om du följer andra immunförstärkande steg som att minska stressnivåerna och få mer sömn, kan du upptäcka att du inte känner att du behöver koffein och alkohol så mycket.
  • Metod 2 av 4:
    Främja ett hälsosamt sinne
    1. Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 6
    1. Undvik stress. Stress, särskilt kronisk stress, kan vara ett av ditt immunsystems värsta fiender.Studier har konsekvent visat att det finns ett direkt förhållande mellan personer som själv identifierar som stressad och minskad immunitet / ökad sjukdom.
    • Meditera eller göra yoga för att uppmuntra till en mer fredlig utsikter på livet.
    • När det är möjligt, adressera källan till stressen.Om det finns en enskild person eller en aspekt av ditt jobb som orsakar dig stor stress, försök minska din kontakt med personen eller aktiviteten om möjligt.
    • Försök att gå till terapi om du känner att du behöver hjälp och hantera djupt sittande eller långsiktig stress.
  • Bild med titeln utvecklar ett starkt immunsystem Steg 7
    2. Skratta mer. Människor som känner sig lyckligare och spenderar mer tid skrattar och ler har hälsosammare immunsystem. Att hitta en källa för humor för dig själv - och låta dig själv ha en humoristisk känsla, även om du är en allmänt känslig person - kan hjälpa din känslomässiga hälsa och din immunitet.
  • Hitta en rolig tv-show eller film som får dig att skratta och slappna av.
  • Titta på online videor av djur eller spädbarn gör roliga saker.
  • Hitta en komiker / Comedienne som du särskilt gillar och ladda ner podcaster av hans / hennes standup rutin.
  • Läs komiska remsor eller humoristiska utskriftsmaterial.
  • Spendera mer tid med en vän som du tycker är särskilt roligt. Du kan till och med berätta för henne varför du vill spendera mer tid med henne, vilket kan göra henne stolt över hennes humor.
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 8
    3. Tillbringa tid med andra människor.Socialisering kan hjälpa till att öka din mentala hälsa och därmed din immunitet.Även om detta kan tyckas som det är högre risk för att vara runt andra människor (och deras bakterier) exponerar dig för potentiella sjukdomar, är fördelen med att känna socialt innehåll långt överstiger någon potentiell bakterieexponering.
  • Spendera tid med människor som du anser vänner är att föredra, men att prata med medarbetare eller tillfälliga bekanta hjälper också.
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 9
    4. Bond med ett husdjur.Om du har social ångest eller lev eller arbeta i en situation där du har begränsad tillgång till andra människor, kan bindning med ett speciellt husdjur vara ett rimligt effektivt ersättare för mänsklig kontakt.Var noga med att du hittar ett husdjur med en bra personlighet, som interagerar med dig och får dig att skratta för maximala immunförstärkande fördelar.
  • Metod 3 av 4:
    Förbättra dina matvanor
    1. Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 10
    1. Drick mycket vatten.Att hålla sig hydratiserad med vanligt, rent vatten är en av de viktigaste boostersna till din hälsa och immunitet.Du bör försöka dricka 8 koppar vatten varje dag, men att dricka mer vid det första tecknet på sjukdom kan hjälpa dig att avvärja föreställning.
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 11
    2. Undvik enkla sockerarter.Socker kan få dig att gå ner i vikt, känna sig trög på grund av sockerkrascher efter konsumtion, och det kan också minska effektiviteten av ditt immunsystem.
  • Kom ihåg att många människor dricker mer socker än de inser i drycker.Kontrollera näringsetiketter på sodavatten och andra drycker försiktigt för sockerhalt och servering storlek för att du vet hur mycket socker du dricker.
  • Även mat som inte verkar söta kan innehålla majssirap eller socker.Läs etiketterna av bearbetade livsmedel noga för att vara säker på att du vet vad du sätter i din kropp.
  • Bild med titeln Öka vikten i barn Steg 7
    3. Ät bättre kvalitetsversioner av din skräpmat. Kanelrullarna i hörnaffären är inte alls som tillfredsställande som de i ett bageri. Dyrare eller högre kvalitet sötsaker kan vara så läckra och dyra, du känner inte begär för dem längre eller så ofta.
  • Överväga substitutioner du gör dig själv. Att göra en gelésmörgås innehåller mindre socker och fett än butiksköpta bakverk och inte inkluderar andra tillsatta tillsatser.
  • Bild med titeln Kontrollera säkerheten för viktminskningstillskott Steg 12
    4. Undvik att äta mycket bearbetade livsmedel. Leta efter enkla produkter med det minsta antalet ingredienser och lättlästa eller förklarade ingrediensnamn. De frysta posterna och förgjord mat går igenom processer som är okända för den genomsnittliga konsumenten och innehåller många ytterligare ingredienser som antingen kan skada eller hjälpa ditt immunsystem. Få kontroll över vad och hur mycket av vilka ingredienser går in i din mat genom att laga din egen och vara selektiv.
  • Undvik att äta blekta mjöl, spannmål och bakverk.Det finns ingen verklig mätbar mängd fiber i dem och har gluten som vänder sig till deg i sitt matsmältningssystem som orsakar belastning på denna kritiska del av kroppens immunförsvar.
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 12
    5. Ät mycket frukt och grönsaker. Det bästa sättet att upprätthålla ett omfattande utbud av immunförstärkande vitaminer och mineraler är att konsumera en mängd olika friska, färska grönsaker och frukter.
  • Ljust färgade frukter innehåller ofta mer näringsämnen än deras palerpartier.Kale eller spenat är till exempel mer näringsrikt än isbergssallat.
  • Din kropp absorberar näringsämnen från riktig mat bättre än från tillskott, så det är viktigt att få vitaminer från mat, även om du tar ett vitaminpiller.
  • I synnerhet innehåller citrusfrukter vitamin C, som kan öka immuniteten när den konsumeras dagligen.
  • Bilden med titeln utvecklar ett starkt immunsystem Steg 13
    6. Öka din vitlökskonsumtion.Många källor tout vitlöks antibakteriella, antivirala och till och med anti-canceregenskaper.Även om dessa påståenden inte har bevisats av vetenskapen har det funnits forskning som stöder tanken att vitlök kan hjälpa till att bekämpa sjukdomar.
  • Färsk vitlök är vanligtvis bäst.Försök använda en vitlökpress eller minsta den mycket liten och lägger till den till mat efter att ha lagat maten.
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 14
    7. Ät protein.Livsmedel som är höga i protein är ofta också höga i zink.Protein kan hjälpa din kropp att fungera bra och ge dig den energi du behöver komma igenom din dag.Absorption av zink regelbundet kan hjälpa till att super-makt ditt immunsystem, och kroppen absorberar zink från proteinkällor bättre än det gör från tillskott eller växtbaserad zink.
  • Metod 4 av 4:
    Använda näringstillskott
    1. Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 15
    1. Konsumera probiotika.Friska gutbakterier är avgörande för immunhälsan, så det är viktigt att behålla din gutflora. Probiotika är "bra bakterier" som hjälper till att främja hälsosamma gutbakterier och hjälpa din mage att smälta och absorbera mat mer effektivt.Begreppet probiotika är relativt nytt, och de fulla effekterna av dessa goda bakterier i människokroppen är fortfarande något okända.Det verkar dock klart att återintroduktion av de goda bakterierna av ett probiotiskt kan hjälpa din kropp att slåss av dåliga bakterier.
    • Var noga med att undersöka effektiviteten av ett probiotiskt innan du väljer en.Det finns mycket varians i kvaliteten på olika produkter.
    • Fråga din apotekspersonal eller herbalist för en rekommendation om ett kvalitetsprobiotiskt.
  • Bild med titeln utvecklar ett starkt immunsystem Steg 16
    2. Ta en multivitamin dagligen.Medan mat är den bästa källan till vitaminer, kan komplettera din kost med ett multivitamin hjälpa dig att se till att du inte saknar ett eller flera viktiga näringsämnen.
  • Du kanske vill hitta ett multivitamin som specifikt stöder ditt kön, ålder och aktivitetsnivå.
  • Fråga din apotekare eller herbalist för en rekommendation om ett kvalitetsmultivitamin.
  • Se till att multivitaminet innehåller vitamin D eller tar ett extra tillskott eftersom det har visat sig stödja immunsystemet.
  • Bild med titeln Utveckla ett starkt immunsystem Steg 17
    3. Prova växtbaserade kosttillskott.Effektiviteten av växtbaserade tillskott har inte fastställts fullt ut av det medicinska samhället, men studier har föreslagit att vissa eller alla följande tillskott är effektiva immuna boosters:
  • Echinacea
  • Ginseng
  • Astragalus
  • Vissa svampar (shiitake, reishi och maitake)
  • Ashwagandha är också en kraftfull ört för att stärka immunsystemet.
  • Bild med titeln utvecklar ett starkt immunsystem Steg 18
    4. Behålla vitamin C-nivåer. Många tror att ta C-vitamin när du är förkyld kan hjälpa dig att bekämpa förkylningen snabbare.Det verkar emellertid vara en större hälsofördel om en nivå av vitamin C är etablerad och upprätthålls under kall säsong.
  • Ät mat som är höga i C-vitamin som citrusfrukter dagligen.
  • Ta ett C-vitamin tillskott.
  • Drick apelsinjuice, men var försiktig med högsockerhalten i juice.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Undvik oljig och friterad mat och drick mycket vatten.
  • Undvik icke-organisk mjölk som produceras med antibiotika - Antibiotika kan leda till anpassning och immunitet hos bakterier.
  • Medan ett hälsosamt immunsystem alltid är viktigt kan det vara särskilt när risken för smittsamma sjukdomspensar, oavsett om du konfronterar en pandemi som coronavirusutbrottet eller helt enkelt en dålig kall och influensasäsong.
  • Få testad för STDs varje år.
  • Om du är sexuellt aktiv, använd skydd. Utan skydd är du mer benägna att kontrahera oönskade STD som kan påverka ditt immunsystem negativt.
  • Få influensavaccinet varje år, och håll dig uppdaterad om alla andra vaccinationer.
  • Undvik att använda bekämpningsmedel och rengör ditt hem utan att använda hårda kemikalier. Skrämmande kemikalier är svåra på kroppen och kan vara extremt skadlig för din miljö.
  • Bära dina egna pennor med dig under kall och influensasäsong.Detta kan hjälpa dig att undvika bakterier på kommunala pennor.
  • Varningar

    Bor inte i en löjligt ren miljö. Att exponera dig med bakterier kommer att skapa antikroppar för ett starkare immunsystem.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande