Hur man diagnostiserar parvovirus hos hundar

Parvovirus är en extremt allvarlig och mycket smittsam virusinfektion som påverkar hundar. Det orsakar plötslig katastrofal kräkningar och diarré. Hundar blir snabbt dehydrerade och anemiska, vilket kan få dem att gå in i chock eller ens dö. Det bästa att göra för att förhindra att parvo är att få din hund vaccinerad. Men om din hund fångar parvo är deras chanser att återhämta sig om du får behandling direkt.

Steg

Metod 1 av 3:
Tecken och symtom
  1. Bild med titeln Diagnose parvovirus i hundar Steg 1
1. Titta på skyltar som slöhet och förlust av aptit. De första tecknen på parvo kan vara vagt och icke-specifikt, så du kan bara märka att din hund inte verkar som deras normala själv. Tidiga symptom inkluderar rastlöshet, feber, brist på energi och aptitlöshet. Men mer allvarliga symtom kommer vanligtvis att följa snabbt - vanligtvis inom 24 till 48 timmar.
  • De flesta hundar blir sjuka 3 till 10 dagar efter att de är utsatta för parvoviruset.
  • Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 2
    2. Vara oroad om din hund är kräkningar och har diarré. Parvo orsakar vanligtvis allvarlig sjukdom och diarré. Kräkningen och diarréet kan snabbt leda hunden att bli uttorkad och undernäras, deras immunsystem blir äventyras, och de kan gå i giftig chock.
  • Människor som har behandlat Canine Parvovirus säger ofta att diarréet har en särskiljande, nästan söt lukt som inte är närvarande med andra diarré.
  • Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 3
    3. Kontrollera din hunds pall för blod. Hundar med parvo har ofta blodig diarré. Det kan också finnas andra orsaker till det här, men alla är allvarliga, så om du märker blodig avföring, bör du omedelbart ta din hund till din veterinärklinik.
  • Parvo är väldigt smittsam, så håll hunden isolerad från andra hundar. När du gör veterinärendet, låt receptionisten veta att du misstänker parvo så att kliniken också kan isolera hunden på lämpligt sätt.
  • Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 4
    4. Var särskilt uppmärksam på tecken på sjukdom i valpar. Valpar som inte är gamla nog att vaccineras är särskilt i riskzonen för parvo eftersom deras immunsystem inte är tillräckligt utvecklade för att bekämpa sjukdomen. Ta extra steg för att skydda dina unga valpar från viruset och vara väldigt vaksam för alla tecken som tyder på att de kan ha kontrakterat det.
  • Om du fångar det tillräckligt tidigt, kan din valp överleva kräkningar och diarré. Men de kan fortfarande ha livsförändrande hjärtskada, så du måste arbeta nära din veterinär för att bedöma sin hälsa när de återhämtar sig.
  • Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 5
    5. Antag att det är en annan sjukdom om din hund är uppdaterad på vaccinationer. Om din hund är äldre än 16 veckor och har fått en fullständig initial vaccinbana och eventuella boosters, bör de skyddas mot parvovirus. Om så är fallet är det osannolikt (men inte omöjligt) för den här hunden att få parvo.
  • Din vuxna hund behöver en booster var tredje år för att behålla sin immunitet mot parvo.
  • Men du borde fortfarande ta din hund till veterinären om de presenterar något av dessa symtom, eftersom de fortfarande kan ha en allvarlig sjukdom.
  • Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 13
    6. Var medveten om svårighetsgraden av viruset. Parvovirus gör mycket skada i kroppen eftersom det kräver att dividerande celler växer. Det tenderar att kolonisera gutväggen, eftersom cellerna där dividerar snabbt. Denna snabba attack av celler leder till en snabbt försvagande sjukdom.
  • Det är också därför hjärtat är i fara i valpar, eftersom hjärtets celler delas snabbt hos unga hundar och så är de mogna för viral kolonisering.
  • Infekterade avföring kan utgöra en risk för ovaccinerade hundar i veckor eller månader, eller till och med år, att komma. Detta, i kombination med svårighetsgraden av virusens effekter, varför parvovirusutbrott är så allvarliga och förödande.
  • Metod 2 av 3:
    Diagnos och behandling
    1. Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 6
    1. Ta din hund till veterinären vid det första tecknet på parvovirus. Det är väldigt viktigt att börja behandlingen för parvovirus så snabbt som möjligt. Snabb behandling kan spara hundens liv, medan försenad behandling sätter dem i fara.
    • Tyvärr kan det vara svårt att upptäcka tecknen tillräckligt tidigt i valpar eftersom viruset påverkar dem så snabbt.
  • Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 7
    2. Vänta på resultaten av ett fekaltest. Det vanligaste sättet som veterinärer Diagnose Parvo är med ett fekal ELISA (enzym-länkat immunosorbantanalys) test. Detta test fungerar på en liknande princip för ett graviditetstest och ändrar färg i närvaro av parvovirusproteiner. Testet tar cirka 15 minuter att springa, men det producerar ibland ett falskt positivt eller negativt resultat, så din veterinär kan rekommendera ytterligare testning för att bekräfta parvo.
  • Vetet kan också köra ett fullständigt blodantal, vilket ger en översikt över orgelfunktionen, uttorkning, vitcellsantal och anemi. Parvovirus attackerar benmärgen, och ett lågt vit cellantal är en stark indikator på parvo om din hund har symtom på sjukdomen.
  • Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 8
    3. Följ dina veterinär instruktioner för att behandla hundens symptom. Tyvärr är det inte en behandling för parvo-det enda du verkligen kan göra är att behandla hundens symtom, inklusive illamående, diarré, uttorkning och undernäring. Med snabb behandling kan följande hjälpa din hund att återvända till hälsan:
  • Mediciner för att behandla illamående och diarré
  • Iv vätskor för uttorkning
  • Matningsrör för näring
  • Antibiotika om din hund har en sekundär infektion
  • Metod 3 av 3:
    Förebyggande
    1. Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 9
    1. Få din hundvaccinerad. Vaccination är mycket effektiv hos hundar med ett bra immunsystem. Få din hund vaccinerad så snart de är gamla nog. Detta är det bästa och mest effektiva sättet att hålla din hund säker och stoppa spridningen av sjukdomen.
    • Valpar kan inte vaccineras när de är väldigt unga - de får antikroppar från sin mammas mjölk, vilket kan störa vaccinet. Därför måste det sista vaccinet ges cirka 16 veckors ålder, för vid den här tiden har dessa antikroppar gått från PUP: s kropp.
    • Vanligtvis kommer din valp att få ett vaccin på ca 6 veckor gammalt och ett annat sista vaccin vid 16 veckor. De kan också behöva en booster när de är 1 år gamla och var tredje år efter det.
  • Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 10
    2. Håll valpar och ovaccinerade hundar isolerade. När en valp är för ung att vaccineras bör du hålla den borta från andra hundar, såvida de inte har vaccinerats. Undvik platser där du kan stöta på okända djur, som hundparker, kennlar och husdjursaffärer.
  • Medan det är bra att få en ung hund socialiserad till många olika djur och erfarenheter är det bäst att vänta tills de är helt vaccinerade för att minska risken för livshotande parvo.
  • Bild med titeln Deal med svår rörelsesjuka hos hundar Steg 14
    3. Isolera smittade hundar omedelbart. Om du har en hund som du misstänker har parvo, lägg dem i sitt eget område omedelbart. Parvo är extremt smittsam, och även i kontakt med en smittad hunds avföring kan få en annan hund sjuk. Försök att begränsa hunden till ett litet område som du enkelt kan rengöra, som en kennel eller ett rum från andra djur.
  • Om du har en utomhushund, försök att begränsa dem till ett område som du kan stänga med fäktning-viruset kommer att förbli aktiva utomhus i månader.
  • Bild med titeln Diagnose Parvovirus i hundar Steg 11
    4. Desinficera och kassera förorenade föremål. Om du har haft en Parvo Breakout i ditt hem, riskera inte att infektera framtida hundar i hemmet. Blekder dödar viruset, så rengör eventuella förorenade föremål med en blandning av 1 delblekning till 30 delar vatten. Om det finns några föremål som du inte kan rengöra, kasta dem ut.
  • Kom ihåg att rengöra någonting hunden kan ha berört, inklusive sängkläder, mat och vattenskålar, och vilken yta som helst som kan ha blivit förorenade med kräkningar eller avföring.
  • Häll inte blekmedel på dina utomhusområden, eftersom det kan skada miljön. Håll istället andra hundar ur det förorenade området i minst 4-6 veckor.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande