Hur man botar nasala polyper

Nasalpolyper är mjuka, icke-cancerösa tillväxter som kan bilda inuti dina bihålor och näsa. De kan orsakas av allergier eller någon form av irritation inom nasalpassagen. Medan de kanske inte är smärtsamma, kan de växa större och blockera dina luftvägar, vilket gör det svårare för dig att andas och lukta. Det finns vanligtvis ingen fullständig botemedel mot polyper, eftersom de tenderar att återvända om du är benägen för dem. Du kan dock ta flera medicinska och livsstilsteg för att krympa eller ta bort polyper och minska risken för att bilda mer.

Steg

Metod 1 av 3:
Härdande polyper med medicinsk intervention
  1. Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 1
1. Besök läkaren om du har symptom på nasala polyper. Ofta visar nasala polyper inte symptom, och du kan leva hela ditt liv utan att veta att de är där. Om polyper växer större, kan du dock uppleva komplikationer som kommer att kräva läkarvård. Om du har följande symtom, bör du besöka doktorn och se om du lider av nasalpolyper. Om de testar dig och bekräftar att du har polyps, finns det några medicinska behandlingar som de kan rekommendera.
  • En alltför rinnande eller fylld näsa.
  • Minskad känsla av lukt och smak.
  • Tryck på pannan eller ansiktet.
  • Känsla som din näsa är igensatt när slem inte är närvarande.
  • Huvudvärk.
  • Smärta i din övre rad tänder.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 2
    2. Använd steroidsprayer. Steroidsprayer kan bidra till att minska storleken på dina nasala polyper. Om polyperna var tillräckligt små, kan de helt försvinna när de behandlades med steroidsprayer. Vissa steroidsprayer säljs över disken på apotek, men starkare sorter är tillgängliga med recept. Prata med din läkare om att använda en steroid spray och se om det skulle fungera för dig.
  • Några av de vanliga nasala sprayerna inkluderar Beclomethason, budesonid, flutikason, mometason och triamcinolon. Nasonex är det vanligaste varumärket för steroid nasal sprayer.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 3
    3. Prova steroid nasal droppar. Nasal droppar, som nasal spray, hjälper till att krympa dina polyper. Nasal droppar kan också rensa upp trängsel, vilket kan hjälpa dig att andas lättare medan dina polyper krymper. De flesta nasala droppar tar mellan 7 och 14 dagar för att börja minska polyps, och det rekommenderas allmänt att du fortsätter att använda dem i ytterligare fyra till sex veckor.
  • Vid administrering av näsdroppar bör du böja sig helt framåt och nedåt. Du borde nästan känna att du är på väg att försöka stå på huvudet. Sätt dropparna i näsan medan huvudet hänger ner. Håll huvudet ner i 3 till 4 minuter efter administrering av dropparna för att se till att dropparna når din näshålighet.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 4
    4. Ta en oral steroidmedicinering. Prednison är en vanlig oral kortikosteroid som minskar svullnad och inflammation. Det kan hjälpa till att behandla inflammationen i näsan och därmed minska storleken på dina nasala polyper. Du kan bara få den här steroiden via recept från din läkare. Normalt skulle du ta steroiden i 7 till 10 dagar.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 5
    5. Ta orala antibiotika. Medan antibiotika inte hjälper till att minska dina polyper, kommer de att behandla komplikationer som kan bero på polyper. Om polyps blockerar bihålorna, kan de orsaka en sinusinfektion eftersom de fångade bakterierna kommer att multiplicera. Om du har en sinusinfektion från dina polyper, kommer din läkare förmodligen att förskriva antibiotika för att bekämpa infektionen.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 6
    6. Överväga kirurgi. Även om dessa tidigare behandlingar kommer att bidra till att krympa dina polyper, är vanligtvis det enda sättet att bli av med polyper helt med kirurgisk borttagning. Om polyper är beständiga och orsakar betydande obehag, kommer din läkare troligen att föreslå det här alternativet. För att kirurgiskt avlägsna nasala polyper måste du troligtvis få endoskopisk sinusoperation. Ett endoskop-ett långt rör som har en ljus- och videokamera i slutet-kommer att sättas in i ett av dina näsborrar och flera verktyg kommer att användas för att ta bort dina nasala polyper. Du kan placeras under generell anestesi under denna operation. Vanligtvis är du tillräckligt bra för att gå hem samma dag som din operation.
  • Kom ihåg att näspolyperna i vissa fall kommer tillbaka efter två eller tre år.
  • Metod 2 av 3:
    Förhindra ytterligare tillväxt med hemmetoder
    1. Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 7
    1. Kontrollera dina allergier eller astma. Båda dessa förhållanden kan skapa svullnad i bihålorna, vilket kan leda till polyper. Arbeta med din läkare för att hitta en behandlingsplan för dina specifika symptom. Ge inte upp om du inte har bra resultat direkt - prata med din läkare om att tweaking dina läkemedel tills du hittar något som fungerar för dig.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 8
    2. Rensa dina bihålor med en Saline skölj. Saltlösning (eller saltvatten) sköljer ut irriterande och allergener från dina sinuspassager. Använd en övergripande saltlösningsspray eller en Neti-kruka för att sänka chanserna att du utvecklar nya nasala polyper.
  • För att göra din egen saltlösning, blanda 1/2 tesked (3 g) icke-jodiserat salt och 1/2 tesked (3 g) bakpulver i 1 kopp (240 ml) destillerat vatten. Använd alltid ljummet destillerat vatten och inte kranvatten, vilket innehåller irriterande ämnen och föroreningar. Sätt denna blandning i en ren glans spruta eller a neti potten och skölj dina näspassager.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 9
    3. Använd en luftfuktare. Göra luften på din arbetsplats eller hem mer fuktig fuktar dina nasala passager. Detta gör det lättare att andas och tillåter slem att dränera från dina bihålor, vilket kan förhindra blockeringar såväl som irritation som bidrar till nasala polyper.
  • Rengör din luftfuktare dagligen för att förhindra mögel eller bakterier från att växa, vilket kommer att irritera dina bihålor.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 10
    4. Försök att minska nasala irriterande. Allergens och irriterande i luften kan skapa mer svullnad i näsan, vilket leder till polyper. Håll dig borta från rök och minimera din exponering för damm och andra skräp.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 11
    5. Ät mer mat med antiinflammatoriska egenskaper. Eftersom nasala polyper orsakas av kronisk inflammation, vilket minskar att inflammation kan bidra till att förhindra dem. Upp ditt intag av mat med antiinflammatoriska effekter, inklusive tomater, olivolja, gröna bladiga grönsaker (som collards, kale och spenat), nötter (som mandlar och valnötter, fettfisk (inklusive lax, sardiner, tonfisk och makrill ), och frukter (som körsbär, apelsiner, jordgubbar och blåbär).
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 12
    6. Undvik hemmetoder som inte är bevisade. Om du tittar online, kommer du sannolikt att hitta massor av hemmet, örter och kosttillskott som förmodligen botar eller förhindrar nasalpolyper. Men de flesta av dessa "botemedel" har inte bevisats eller testats. För de bästa resultaten, Stick med testade och sanna strategier som läkare rekommenderar.
  • Tyvärr finns det inte mycket bevis på att saker som Magnolia, Xanthium eller Goldenseal kommer att behandla nasalpolyper, och att ta dessa kosttillskott kan vara farliga i vissa fall.
  • Om du vill prova en naturlig botemedel som Capsaicin eller Tea Tree Oil, fråga din läkare om det är säkert för dig och vilken ansökan de rekommenderar.
  • Metod 3 av 3:
    Förstärkning av ditt immunsystem för att stoppa ytterligare tillväxt
    1. Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 13
    1. Få gott om sömn varje natt. När du tillåter din kropp att vila kan det slåss mot sjukdomar och infektioner mycket lättare än om det är överarbetat och trött. Var medveten om dina gränser-medan du kanske tror att du kan hantera stanna hela natten för att avsluta en rapport, vet att ditt immunsystem sannolikt kommer att betala priset. Försök få sju eller åtta timmars sömn varje natt. Även ta en paus till tupplur när du är trött kan hjälpa ditt immunsystem funktion ordentligt.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 14
    2
    Ät en balanserad diet. En annan del av att hålla ditt immunsystem friska är att du får alla näringsämnen som du behöver. Mängden av varje näringsämne som du behöver beror på din vikt, ålder och hälsa. Du kan prata med din läkare om en dietplan, eller klicka på här För att lära dig mer om vad du ska äta.
  • Försök att passa magert protein, helvete kolhydrater, omättade fetter, icke-feta mejeriprodukter och massor av frukter och grönsaker i din kost varje dag.
  • Få mellan 500 mg och 1000 mg vitamin C varje dag. C-vitamin hjälper till att hålla ditt immunsystem starkt och att fungera. När du inte får tillräckligt med vitamin C varje dag kan ditt immunsystem lida, öka dina chanser att bli sjuk eller utveckla en infektion. Vitamin C-rika livsmedel inkluderar apelsiner, citron, guava, kiwi, jordgubbar och papaya.
  • Bild med titeln Cure Nasal Polyps Steg 15
    3
    Träna dagligen. För att hålla din kropp, inklusive ditt immunsystem, friskt, bör du försöka träna i minst 30 minuter, tre till fem gånger i veckan. Övning hastar din ämnesomsättning och ökar ditt immunförsvars styrka. Försök att arbeta i kardiovaskulär träning, viktträning och flexibilitetsövning.
  • Cardio inkluderar kör, vandring, cykling, simning och promenader.
  • Styrka och flexibilitetsutbildning inkluderar yoga, tyngdlyftning och sträckning.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Det är viktigt att komma ihåg att om du har en polyp kirurgiskt borttagen, finns det en chans att det kommer tillbaka. Det är därför det är viktigt att stärka ditt immunsystem och försöka hemmet för att förhindra framtida polyps.

    Varningar

    Om du börjar ha problem med att andas på grund av dina polyper måste du omedelbart se en läkare.
  • Prata alltid med din läkare innan du försöker nya örter eller göra ändringar i din livsstil.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande