Hur man administrerar ett vaccin till en hund

Du kan spara mycket tid, pengar och energi genom att vaccinera din hund hemma. Så länge du vet rätt procedur och följ grundläggande riktlinjer, kan vaccinera hemma vara enkel och säker. Men du måste se till att din hund först granskas grundligt av en veterinär och är frisk. Vacciner bör också lagras och hanteras ordentligt för att förhindra hälsoproblem för ditt husdjur.

Steg

Del 1 av 2:
Förberedelser för att vaccinera en hund
  1. Bild med titeln Administrera ett vaccin till en hund Steg 1
1. Få hunden undersökt av veterinären. Du måste ta hunden för en grundlig läkarundersökning. Vet veterinären kommer att avgöra om hunden är frisk nog att vaccineras hemma. Om hunden har ett komprometterat immunsystem eller är sjuk, kommer det bara att göra ett vaccin att göra honom sjukare eller orsaka att vaccinet är ineffektivt.
  • Medan du kan vaccinera hunden mot en mängd olika sjukdomar, kan du inte ge rabiesvaccinen. Rabiesvaccinet måste alltid ges av en veterinär.
Expertips
Pippa Elliott, MRCVs

Pippa Elliott, MRCVs

Veterinärdr. Elliott, BVMS, MRCVs är en veterinär med över 30 års erfarenhet av veterinär- och konsumens djurpraxis. Hon tog examen från University of Glasgow 1987 med en examen i veterinärmedicin och kirurgi. Hon har arbetat på samma djurklinik i sin hemstad i över 20 år.
Pippa Elliott, MRCVs
Pippa Elliott, MRCVs
Veterinär

Pippa Elliott, en licensierad veterinär, förklarar: "Betydelsen av en årlig (åtminstone!) Kontrollera bör inte underskattas. Det tillåter veterinären att skapa en normal vikt för husdjuret, och punkttrender som viktminskning eller vinst. Det är också en chans att leta efter förändringar som kan indikera ett hälsoproblem är att brygga, eller att etablera vad som är normalt för den hunden när de är bra."

  • Bild med titeln Administrera ett vaccin till en hund Steg 2
    2. Känna igen reaktioner på vacciner. Medan det är sällsynt att en hund ska ha en reaktion på ett vaccin är det viktigt att känna igen möjliga reaktioner. Din hund kan ha svullnad på injektionsstället, mild feber, minskad energi eller aptit, nysning eller lite hosta. En av de värsta reaktionerna är anafylaktisk, en livshotande reaktion som behöver omedelbar medicinsk behandling. Om du märker att din hund har problem med andning, har en långsam hjärtfrekvens eller lågt blodtryck, se veterinären direkt.Om din hund har en långsam hjärtfrekvens eller lågt blodtryck, kan han bli ovanligt dåsig, kan tyckas svag eller drunka och sedan kollapsa, alla inom 20-30 minuter.
  • De flesta vacciner för djur ges strax under huden (subkutant) för att minska smärta och möjliga reaktioner.
  • Om ditt husdjur har någonsin hade en reaktion på ett vaccin, oavsett hur mindre, gör inte Försök att ge ett vaccin av någon typ hemma i händelse av en allvarlig reaktion.
  • Bild med titeln Administrera ett vaccin till en hund Steg 3
    3. Förstå grunderna i vacciner. Ett vaccin fungerar genom att imitera en viral eller bakteriell infektion. Det gör detta genom att stimulera kroppens immunsystem för att producera celler som bekämpar viruset eller bakterierna. Detta förbereder immunsystemet för framtida möten med viruset eller bakterierna. Så, om den vaccinerade hunden kommer i kontakt med viruset eller bakterierna, kommer hans immunsystem att komma ihåg hur man bekämpar infektionen, producerar celler för att bekämpa viruset eller bakterierna.
  • Vaccinet infekterar faktiskt inte hunden, det imiterar bara viruset eller bakterierna, även om hunden kan ha en liten reaktion (som mild utslag eller feber).
  • Bild med titeln administrera ett vaccin till en hund steg 4
    4. Följ ett vaccinationsschema. Många vacciner behöver en inledande serie av två vacciner som ges 3 till 4 veckor från varandra. Detta gör att immunsystemet fungerar. Därefter behöver hunden ett årligt eller 2 till 3 års boosterskott av vaccinet för att hålla sin vaccinstatus uppdaterad.
  • Varje vaccination har sin egen tidslinje, så prata med veterinären för att bestämma tidpunkten för vaccinationer för ditt husdjur.
  • Del 2 av 2:
    Ger ett vaccin till en hund
    1. Bild med titeln Administrera ett vaccin till en hund Steg 5
    1. Förbered injektionen. Kontrollera vaccinerna för att se till att de har transporterats ordentligt och lagras vid temperaturen på etiketten. Du kan behöva blanda vacciner. Om så är fallet kommer det att finnas två flaskor som du behöver kombinera enligt etikettinstruktionerna. En gång blandas, dra tillbaka all lösning i sprutan och ta bort överskott av luftbubblor genom att knacka på sidan av sprutan. Nålen ska peka upp.
    • De flesta vacciner måste lagras vid normala kyltemperaturer.
  • Bild med titeln Administrera ett vaccin till en hund Steg 6
    2. Förbered hunden. Se till att hunden är ren så att ingen smuts är synlig runt den lösa huden på nacken. Hans päls ska vara torr innan du vaccinerar. Lyft upp baksidan av hundens hud nära nacken för att göra ett tält. Detta ger dig en ficka med utrymme under huden där du kan injicera vaccinet.
  • Till skillnad från människor behöver du inte förbereda webbplatsen med en alkoholtork.
  • Bild med titeln Administrera ett vaccin till en hund Steg 7
    3. Sätt in sprutan. Håll sprutnivån med hundens rygg och placera nålen med vinkeln (platt del av nålen) längs den töjda huden. Punktera försiktigt huden med nålen och dra tillbaka på sprutan. Tryck långsamt på sprutkolven för att ge vaccinet.
  • Om du ser blod i nålen måste du hitta en annan plats för att ge injektionen. Blod i nålen betyder att du har slagit ett blodkärl och du kan inte ge ett vaccin i ett blodkärl.
  • Bild med titeln Administrera ett vaccin till en hund Steg 8
    4. Ta bort nålen. När du har tagit ut nålen, använd tryck på platsen i ca 30 sekunder. Detta förhindrar blödning. Placera nålen och sprutan i en lämplig sopbehållare eller i en glasburk som ska kasseras vid en veterinärklinik.
  • Lägg aldrig en oskadad nål i soporna eftersom människor som arbetar på deponier kunde bli skadade.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du känner att du behöver träna innan du faktiskt ger vaccinet: placera en socka över en tom vattenflaska och träna upp på sockan som du skulle dra upp och "tält" hundens hud. Öva hantering av sprutan tills du är bekväm med hjälp av sprutan enhänt. Öva med sprutan och tältar socken samtidigt. Gör det tills du känner dig bekväm att göra båda innan du försöker vaccinera din hund.
  • Om du inte känner att du kan administrera vaccinet korrekt, kanske du vill ta din hund till en veterinär.
  • Förbli lugn och sammansatt. Detta kommer att hålla hunden avslappnad.
  • Ge din hund en behandling efter en belöning för att vara en bra hund kommer det att göra din hund inte vara så nervös för skott.
  • Varningar

    Administrera inte ett vaccin om din hund kan vara sjuk eller har ett komprometterat immunsystem. Om din hund har haft någon diarré eller vomited, administrera inte vaccinet.
  • Ge bara vacciner som rekommenderas av din veterinär.
  • Se till att alla använda material är sterila och följer sterila procedurer. Aldrig Använd material som inte har steriliserats.
  • Ge inte vacciner av iv.
  • Köpvacciner från en registrerad leverantör för att säkerställa korrekt lagring.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande