Hur man förstärker ditt immunsystem efter influensa: dina bästa frågor besvaras

Att hantera influensan är alltid en obehaglig upplevelse-tack och godhet du har återhämtat dig! Boosting ditt immunsystem kan hjälpa din kropp att slåss infektioner i framtiden så att du (förhoppningsvis) inte behöver ta itu med influensan igen ett tag. Tack och lov, ökar ditt immunsystem bara några små förändringar i ditt dagliga liv, så du kan återhämta sig från din sjukdom och öka ditt immunsystem på nolltid.

Steg

Fråga 1 av 12:
Hur kan jag snabbt öka mitt immunsystem?
  1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 1
1. Få tillräckligt med sömn för att låta din kropp vila. Sova hjälper din kropp att vila och återhämta sig, särskilt efter att du har varit sjuk. Försök att få minst 8 timmars sömn varje natt och håll dig till ett vanligt sömnschema för att reparera ditt immunsystem.
  • Du sov förmodligen mycket när du hade influensa, vilket är bra! Du kan känna dig mer trött eller slöseri när du återhämtar dig.
  • 2. Ät en balanserad kost för att behålla dina näringsämnen. Försök att införliva frukter, grönsaker, baljväxter, proteiner och friska fetter i dina dagliga måltider. Din aptit kan vara lite lägre än vanligt när du återhämtar dig från influensan, så gör dina måltider räkna med att äta rätt.
  • 3. Träna regelbundet för att vara frisk. Försök att göra 30 minuter med måttlig övning per dag för att hjälpa till att öka ditt immunsystem och din övergripande hälsa. Ta det långsamt om du fortfarande återhämtar sig från influensan genom att jogga, gå eller göra yoga.
  • Fråga 2 av 12:
    Vad sänker ditt immunförsvar?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 4
    1. Höga stressnivåer kan försvaga ditt immunsystem. Försök meditera, göra yoga, skriva i en tidskrift eller öva självomsorg för att öka ditt immunsystem och känna sig bättre övergripande.
    • Att sänka dina stressnivåer ser annorlunda ut för alla, så var inte rädd för att prova några olika metoder.
  • 2. Rökning kan störa balansen i ditt immunsystem. Om du är en tung tobaksrökare kan det sänka ditt immunförsvars förmåga att bekämpa infektioner. Försök att skära eller sluta röka för att öka din övergripande hälsa.
  • 3. Vissa läkemedel kan tillfälligt försvaga ditt immunsystem. Detta är särskilt vanligt i medicinering för att behandla cancer eller strax efter en organtransplantation. Om du tar någon av dessa läkemedel, prata med din läkare om du blir sjuk.
  • Fråga 3 av 12:
    Hjälper vitamin C ditt immunsystem?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 7
    1. Ja, att äta vitamin C är ett av de bästa sätten att öka ditt immunsystem. Inkorporera apelsiner, grapefrukt, mandariner, jordgubbar, paprika, spenat, kale och broccoli i din kost för att få tillräckligt med vitamin C.
    • Din kropp producerar inte eller lagrar vitamin C på egen hand, så det är viktigt att ha några varje dag.
    • Försök att få ungefär 64 till 90 mg vitamin C per dag.
    • Det är inte så möjligt att få för mycket vitamin C via frukter och grönsaker. Men om du tar kosttillskott kan det för mycket vitamin C orsaka illamående, kräkningar och diarré.
    Fråga 4 av 12:
    Vilka vitaminer hjälper till att öka ditt immunsystem?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 8
    1. Vitamin B6 kan hjälpa ditt immunsystem. Den stöder de biokemiska reaktioner som ditt immunsystem använder för att bekämpa infektioner. Ät kyckling, lax, tonfisk, gröna grönsaker och kikärter för att få tillräckligt med vitamin B6.
    • Försök att äta ca 1.6 mg vitamin B6 per dag.
  • 2. Vitamin E hjälper till att bekämpa infektion. Det är en kraftfull antioxidant som kan hjälpa ditt immunsystem. Försök att äta nötter, frön och spenat för din dagliga dos av vitamin E.
  • Försök att få cirka 15 mg vitamin E per dag.
  • Fråga 5 av 12:
    Vilka drycker hjälper till att öka ditt immunsystem?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 10
    1. Vatten är den bästa drycken för ditt immunsystem. Vatten hjälper till att bära dina immunsystemceller runt din kropp för att bekämpa infektioner. Utan vatten kan ditt immunsystem inte fungera med sin fulla kapacitet, så se till att du dricker runt 8 glas per dag.
    • Håll dig borta från att dehydrera vätskor som kaffe och alkohol.
    • Försök hålla en vattenflaska med dig så att du kan ta en drink när du är törstig.
    Fråga 6 av 12:
    Vilka livsmedel hjälper till att öka ditt immunsystem?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 11
    1. Frukt och grönsaker är bra för ditt immunsystem. Frukt och grönsaker innehåller vitala näringsämnen som är viktiga för din immuns hälsa. Försök att äta 4 portioner av grönsaker och 5 portioner frukt per dag för att få alla näringsämnen du behöver.
    • Att få vitaminer och mineraler genom frukter och grönsaker är mycket bättre än att ta kosttillskott.
    Fråga 7 av 12:
    Vilken mat och dryck försvagar ditt immunsystem?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 12
    1. Bearbetade livsmedel ger dig inte tillräckligt med näringsämnen. Medan de inte kan "försvaga" ditt immunsystem, gör de inte några gynnar, heller. Tomma kalorier fyller dig utan att lägga till några näringsämnen i din kropp.
    • Bearbetade livsmedel brukar komma i ett paket och har långa hyllor.
  • 2. Alkohol kan försvaga ditt immunsystem. Studier har visat att stora mängder alkohol kan döda de friska bakterierna i din tarm, vilket kan ha en negativ inverkan på ditt immunsystem. Om du ska dricka alkohol, försök att göra det i mått, speciellt om du återhämtar dig från influensan.
  • Alkohol dehydrerar du också, vilket kan sänka ditt immunsystem.
  • Fråga 8 av 12:
    Finns det kosttillskott för att öka ditt immunsystem?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 14
    1. Ja, men det är bättre att få vitaminer från mat än kosttillskott. Vitamin C, E, och B6 är alla tillgängliga i tilläggsformulär. Men din kropp absorberar dem bättre när de kommer från den faktiska maten. Om du kan, försök att få allt du behöver från frukter, grönsaker och protein.
    • Om du tror att du är vitaminbrist, prata med din läkare innan du startar ett tillägg.
    • Om du tar ett tillägg följer du doseringsriktningarna försiktigt. Att ta för mycket kan leda till kräkningar, illamående och diarré.
    • Om du inte kan äta en balanserad kost, prova ett multivitamin.
    Fråga 9 av 12:
    Får influensan göra ditt immunsystem starkare?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 15
    1. Nej, inte nödvändigtvis. Att få influensan skyddar dig från den influensans belastning i framtiden. Det gör inte nödvändigtvis ditt immunsystem "starkare", men det ger din kropp med de antikroppar som den behöver kämpa mot den influensan senare. Det är typiskt som att få influensa skott, förutom att du har den faktiska influensan.
    • Men om du stöter på en annan belastning av influensan, kan du fortfarande fånga den. Antikroppar är bara bra för en stam, inte multipla.
    Fråga 10 av 12:
    Vad är några tecken på ett starkt immunsystem?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 16
    1. Du blir nog inte sjuk ofta. När ditt immunsystem fungerar bra, kan det slåss av infektioner genast. Om du bara blir sjuk en eller två gånger om året har du förmodligen ett starkt immunsystem.
  • 2. Du kan snabbt slåss mot förkylning. När du blir sjuk, upplever du förmodligen bara symtom i ungefär en vecka. Detta visar att din kropp aktivt kämpar mot infektionen hela tiden.
  • Att få hosta eller en rinnande näsa är faktiskt tecken på att ditt immunsystem fungerar.
  • Fråga 11 av 12:
    Vad händer om ditt immunsystem är svagt?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 18
    1. Du kan bli sjuk ganska ofta. Ditt immunsystem bekämpar infektioner. Om det inte kan göra det kan du ha återkommande problem med flus, förkylningar eller andra allvarliga infektioner.
    • Medan det varierar mycket, blir de flesta sjuka 2 till 4 gånger per år.
  • 2. Du kan ha några matsmältningsfrågor. Kramp, förlust av aptit, kräkningar och illamående är alla vanliga med försvagade immunsystem. Bakterierna i din tarm spelar en viktig roll i immunsystemet hälsa - när de är ute av whack, kan det sänka ditt immunsystem.
  • 3. Du kan uppleva stunted eller försenad tillväxt. Detta är ofta ett tecken på ett försvagat immunsystem hos barn. Om ditt barn är kort eller litet för sin ålder kan det vara ett tecken på att deras immunsystem inte fungerar korrekt.
  • Försenad tillväxt kan vara ett symptom för ett antal saker, så du borde prata med din läkare för en diagnos.
  • Fråga 12 av 12:
    Hur kan du testa din immunsystemstyrka?
    1. Bild med titeln Boost ditt immunsystem efter influensa steg 21
    1. Be din läkare för ett blodprov. De kan kontrollera nivåerna av immunoglobulin i ditt blod. De kan också titta på antalet blodkroppar och immunsystemceller du har i ditt blod. Om någon av dessa är onormala kan du ha ett försvagat immunsystem.
    • Läkare brukar använda blodprov som dessa för att testa för immunbrist.
  • 2. Använd prenatal testning på ett foster. Om du har ett barn med en immunbrist kan din läkare testa din amniotiska vätska för att se om ditt foster har några problem med det också. I vissa fall kan de också testa ditt DNA.
  • Immunbrist kan vara genetisk, varför du vill testa ditt framtida barn.
  • Tips

    Ta det långsamt när du återhämtar dig från influensan och hoppa tillbaka till din normala rutin.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande