Hur man undviker listeria

Listeria är en bakterier som finns i vissa livsmedel.När den ätas kan det orsaka en infektion som kallas listeriosis, vilket kan orsaka symtom som diarré, feber, muskelvärk och huvudvärk - men vissa kan vara mer utsatta för mer allvarliga och farliga biverkningar från listeriosis. Spädbarn, äldre vuxna, gravida kvinnor och de med kompromisserade immunsystem har högre risk från de symptom som orsakas av dessa skadliga bakterier.Det är viktigt att vara medveten om vilka typer av livsmedel som kan haka Listeria, de villkor som det kan växa (Listeria Det är ovanligt att det kan växa och sprida sig i kylskåpet och även frysta livsmedel kan upprätthålla bakterierna) och hur du kan förhindra förorening av dina livsmedel så att du kan vara säker och undvika en allvarlig infektion.

Steg

Del 1 av 3:
Undvika potentiellt förorenade livsmedel
  1. Bild med titeln Undvik Listeria Steg 1
1. Undvik rå mejeriprodukter.Råa mejeriprodukter, som mjölk eller ost, är mer tillgängliga i stormarknader och bönder marknader.Även om dessa livsmedel kan smaka bra, kan de också vara en källa till Listeria bakterie.Att undvika dessa livsmedel kan hjälpa till att minimera din risk att kontrahera dessa bakterier.
  • En studie av FDA visade att konsumera råa eller opasteuriserade mejeriprodukter är 150 gånger mer benägna att orsaka livsmedelsburna sjukdomar (från bakterier som Listeria) och 13 gånger mer benägna att orsaka sjukhusvistelse jämfört med pastöriserade mejeriprodukter.
  • Mejeriprodukter som mjölk eller ost är de vanligaste råa och opasteuriserade produkterna som du kan stöta på.De har inte gått igenom pastöriseringsprocessen som hjälper till att döda skadliga bakterier.
  • Dessutom Listeria, Råa mejeriprodukter kan också innehålla både Salmonella och E.Coli bakterie också.
  • Konsumera endast pastöriserad mjölk och ost.Undvik rå mjölk, rå ost eller färskost eftersom dessa kan vara källor till Listeria.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 2
    2. Begränsa ditt intag av deli kött och kött sallader.Som råa mejeriprodukter, en annan mycket vanlig källa till Listeria är deli kött och förberedda kött sallader (som kyckling eller tonfisk sallad).Begränsa din konsumtion av dessa livsmedel eller ändra hur du förbereder dem kan hjälpa dig att undvika kontaminering med Listeria.
  • Deli kött, varmkorv och förberedda köttsallader kan innehålla Listeria Eftersom dessa bakterier kan växa även vid kallare temperaturer.Undvik också pâté och andra köttspridningar som finns i den kylda delen av mataffären.
  • Dessutom återuppvärmas deli-kött aldrig innan du äter.Endast uppvärmning av mat till en ordentlig temperatur på minst 160 ° F (71.1 ° C) kan döda Listeria bakterie.Om du vill äta deli kött, mikrovågsugn det eller laga det i en panna tills en termometer säger att den interna temperaturen är 160 ° F (71.1 ° C).
  • Men det är svårt att värme saker som tonfisk eller kyckling sallad, så det kan vara bäst att undvika dessa livsmedel helt och hållet - speciellt om du är en del av en i riskbefolkning (som en äldre person eller en gravid kvinna).
  • Om du köper mat som deli kött eller varmkorv, lagra oöppnade paket i högst två veckor och lagra öppnade paket inte mer än tre till fem dagar.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 3
    3. Undvik rökt eller kylt skaldjur.En mer ovanlig källa till Listeria är rökt och kylt skaldjur.Även om det här kanske inte är en frekvent del av din kost, kan objekt som Lox eller rökt öring innehålla Listeria.
  • Begränsa eller undvika skaldjur med märkning som säger något av följande: Rökt, Kippered, Nova-Style, Lox eller Jerky.Dessa typer av skaldjur är de som skulle innehålla Listeria.
  • Du hittar vanligtvis denna typ av fisk eller skaldjur i den kylda delen av mataffären (många gånger nära skaldjursräknaren).
  • Observera att konserverad skaldjur (som konserverad tonfisk eller lax) är OK att äta och kommer inte att innehålla Listeria Bakterier Eftersom det har bearbetats vid höga temperaturer där bakterierna skulle dödas av.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 4
    4. Var uppmärksam på meloner.Fastän Listeria vanligtvis inte hittas på eller i färskvaror, har det funnits flera utbrott av Listeria som har stammat från meloner (som cantaloupe melon).Var försiktig och använd ordentliga sanitetstekniker när du äter meloner.
  • Förorening av Listeria på meloner är i allmänhet kopplad till ohälsosam hantering och lagring av praxis på bondens och / eller bearbetningsanläggningens vägnar.Det är bara utsidan av en hel melon som kan vara förorenad - men när du skär igenom en melon drar du bakterierna från utsidan av melonen i melonens kött med din kniv.
  • För att undvika att äta förorenade meloner, se till att du tvättar händerna i 20 sekunder med varmt tvålvatten före och efter att ha förberett din melon.
  • Skrubba också utsidan av melonen med varmt tvålvatten med en produktborste.Torka melonbrunnen och klippa sedan och tjäna.Glöm inte att tvätta och sanera produktens borste efter varje melon eller mellan användningsområden.
  • Håll cut melon i kylskåpet i en lufttät behållare för högst sju dagar.
  • Del 2 av 3:
    Lagring och hantering av livsmedel på ett säkert sätt
    1. Bild med titeln Undvik Listeria Steg 5
    1. Tvätta händerna innan du äter.Förutom att vara uppmärksam på de typer av livsmedel som kan innehålla Listeria, Det är också viktigt att du inte förorenar dig med smutsiga händer.Tvätta dem på lämpligt sätt för att minska risken för själv eller korskontaminering.
    • Den bästa metoden för handtvätt är med hjälp av tvål och vatten.Även om alkoholbaserade rengöringsmedel dödar bakterier, tvål och vatten har alltid varit det mest rekommenderade av vårdpersonal.
    • Använda varmt vatten, skum dina händer och handleder väl med tvål.Skruva dina fingrar, palmer och ryggar på dina händer i minst 20 sekunder (ungefär den tid det tar dig att säga din ABC: s).
    • Skölj väl och torka sedan dina händer med en pappershandduk.Använd inte en skålduk för att torka dina händer eftersom det kan finnas bakterier eller bakterier som kan recontaminera dina nyvättade händer.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 6
    2. Följa "Använd av" datum.Även om det har varit senaste nyheter som tyder på att du kanske kan konsumera mat förbi deras "Använd av" Datum, det rekommenderas inte av vårdpersonal.Konsumera inte mat som har löpt ut eftersom dessa livsmedel kan innehålla Listeria Bland andra skadliga bakterier.
  • A "Använd av" Datum är noterat på alla förpackade varor.Det kan vara svårt att lokalisera, men titta på förpackningens topp, botten och sidor för att hitta den här informationen.Detta är ett datum som rekommenderas av den livsmedelsproducent som betyder det sista datumet maten kommer att vara av toppkvalitet.
  • Angående Listeria Specifikt följ alltid "Använd av" Datum på alla livsmedel, men söker specifikt efter datum på deli kött, förberedda köttsallader eller pate, varmkorv och rökt skaldjur.
  • Kasta ut eller konsumera inte några livsmedel som är förbi "Använd av" datum.Detta är särskilt viktigt att följa om du har ett komprometterat immunsystem, är gravida, är äldre eller har matat ett ungt barn.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 7
    3. Förvara protein säkert i kylskåpet.Det är viktigt att även lagra mat på lämpligt sätt och säkert i ditt kylskåp för att förhindra korskontaminering av livsmedel och för att förhindra tillväxten av Listeria bakterie.Var väldigt uppmärksam på var och hur du lagrar dina livsmedel.
  • Listeria är en särskilt farlig typ av bakterier som inte bara på grund av de allvarliga symptomen och biverkningarna, men också för att det kan växa bra i kalla temperaturer som vissa kylskåp kan ställas in på.
  • För att starta, se till att ditt kylskåp är inställt på rätt temperatur.Det bör ställas in vid 40 ° F (4.4 ° C).Livsmedel som hålls över 40 ° F (4.4 ° C) i mer än två timmar bör inte konsumeras.
  • Var uppmärksam på var du placerar mat i kylskåpet också.Rå kött, fjäderfä eller skaldjur bör lagras i en förseglad behållare på kylskåpets bottenhylla och under några färska produkter.
  • Förvara inte lättfördärvliga livsmedel (som mjölk) på kylskåpets dörr.Temperaturen fluktuerar mycket när du öppnar och stänger dörren. Håll mer stabila objekt, som kryddor och smör, på dörren.
  • Om du märker några spill (speciellt från köttprodukter), rengör dem omedelbart med en blekbaserad renare eller antiseptisk klass.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 8
    4. Undvik korskontaminering under matlagning.Även om du har mat som inte innehåller Listeria, Om du misshandlar dem under förberedelse och matlagning, kan du förorena maten och dig själv.Var försiktig med att du övar säker hantering och beredningsmetoder.
  • För att starta matberedning, se till att du använder rena knivar, redskap, skålar och skärbrädor.Om du är osäker, tvätta och sanera dem före användning.Använd bara ett skärbräda för rå kött (du kanske vill färgkod det här).
  • Koka allt kött till lämpliga temperaturer och se till att temperaturen mäts med en termometer.Detta hjälper till att döda eventuella skadliga bakterier.
  • Nötkött ska kokas till 160 ° F (71.1 ° C), fjäderfä bör kokas till 165 ° F (173.9 ° C), fläsk, skinka och skaldjur bör kokas till 145 ° F (62.8 ° C), och alla rester eller grytor bör upphettas tills de når 165 ° F (173.9 ° C).
  • Om du förbereder en måltid med flera rätter med olika typer av livsmedel, se till att du använder färska, rena och saniterade bestick, skärbrädor och rätter med varje objekt.Till exempel, klipp inte rå kyckling med samma kniv som du använder för att skära sallad.Du måste tvätta och sanera kniven mellan användningen.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 9
    5. Ät pre-kokta eller färdiga att äta mat först.När du gör dig redo att förbereda en måltid eller servera en måltid, tänk på vilka livsmedel du har i ditt kylskåp.För att undvika matavfall och förstörelse, försök att äta de förkokta eller kvarvarande maten först.
  • Hälso- och sjukvårdspersonal rekommenderar att du förbrukar alla förkokta eller färdiga föremål inom tre till fyra dagar efter köp eller från när de ursprungligen gjordes.
  • Efter denna tidsperiod ökar du risken för att äta bortskämda eller förorenade livsmedel som kan orsaka livsmedelsburna sjukdomar som listeriosis.
  • Detta gäller också för rester.Dessa bör konsumeras inom tre till fyra dagar när de ursprungligen gjordes.Förvara i kylskåpet i en behållare med ett lufttät lock (undvik bara att täcka med plastfolie eller folie).
  • Del 3 av 3:
    Övervaka eventuella symptom eller biverkningar
    1. Bild med titeln Undvik Listeria steg 10
    1. Spåra dina symtom.Om du har av misstag konsumerat en mat som var förorenad med Listeria bakterier, du kan börja visa en mängd olika symptom.Det är viktigt att spåra dessa symtom så att du kan få rätt vård.
    • Innan du noterar exakt vilka symtom du upplever, notera den tid du började märka dem.Har det varit 12 timmar sedan din sista måltid?Visste symptomen inom 60 minuter efter att ha ätit en måltid eller mellanmål?Symptom från Listeria Vanligtvis visas inte förrän några dagar har gått sedan att äta den förorenade maten.
    • De första tecknen på en eventuell listeriosisinfektion innefattar: feber, muskelvärk, diarré och illamående.Du kan också ha general GI upprörd.
    • Om den lämnas obehandlad, Listeria Bakterier kan också resa till ditt nervsystem.Tecken inkluderar: huvudvärk, styv nacke, förlust av balans, förvirring och konvulsioner.
    • Om du tror att du har ätit mat förorenad med Listeria och upplever symtom, spåra symptomen, deras varaktighet, deras startdatum och svårighetsgrad.Ange denna information till din läkare.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 11
    2. Gör en mat återkallelse journal.När du tror att du har ätit en mat som har orsakat dig att bli sjuk, är det viktigt att försöka ta reda på vilken mat som kunde ha gjort dig sjuk.På så sätt kan du kasta den eller varna andra.
  • Om du tror att du har listeriosis, notera att symtom vanligtvis börjar några dagar efter att ha intag av den förorenade maten.Du måste göra en matåterkallelse i ungefär en vecka för att vara korrekt.
  • Skriv ner varje måltid och mellanmål som du kan komma ihåg att konsumera för den senaste veckan.Detta kommer att vara svårt, så fråga andra du åt med kan hjälpa dig att bilda en exakt matåterkallelse.
  • Var noga med att ägna särskild uppmärksamhet åt alla livsmedel som du åt på en restaurang och mat som är kända för att vara genomförda Listeria (Som deli kött, råa mejeriprodukter eller varmkorv).
  • Om du kan, stjärnmat som du tycker kan ha orsakat din sjukdom och se till att kassera dem omedelbart.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 12
    3. Håll hydratiserad.Med någon sjukdom är det viktigt att hålla sig ordentligt hydratiserad.Detta är särskilt viktigt om du upplever några GI-symtom som diarré.Drick tillräckliga vätskor för att förhindra ytterligare symtom eller förvärring av listeriosis.
  • Även om du inte har talat med din läkare än, om du känner att du upplever symtom på listeriosis, börja dricka klara, hydratiserande vätskor.
  • Syfte för minst åtta 8-ounce glasögon (ca 2 liter) vätskor dagligen. Men när du är sjuk kan du behöva upp till 13 glasögon (3 liter).Stick med vätskor som vatten, smaksatt vatten, mousserande vatten och decaf kaffe eller te.
  • Om du inte kan hålla med dina vätskor, är du med ökad risk att bli uttorkad.Om symptom blir allvarliga, kan din läkare ge dig IV-vätskor för att återställa ordentlig hydrering.
  • Bild med titeln Undvik Listeria Steg 13
    4. Ring din läkare.För att se till att det är möjligt Listeria Infektion blir inte svår, det är viktigt att prata med och se din läkare omedelbart.Om du upplever symtom och tror att du kan ha konsumerat förorenad mat, ring din läkare omedelbart.
  • Om du har gjort en matbok eller återkallas, var noga med att ta med dig till ditt läkarkontor.Låt dem granska det för att se om de kan identifiera maten som kunde ha orsakat din sjukdom.
  • Listeria utbrott rapporteras till folkhälso-tjänstemän och noggrant övervakas. Det är viktigt att vara medveten om dessa utbrott i ditt samhälle om du är i hög risk befolkning. Kontrollera centren för sjukdomskontroll och förebyggande Foodborne utbrott online databas.
  • Ta en lista över dina symtom och deras början.Detta kan hjälpa din läkare att bestämma vilken typ av bakterier som kan orsaka din sjukdom också.
  • Diagnos av listeriosis kan bara bekräftas av en blodkultur, inte avföring, som några andra sjukdomar. Beroende på svårighetsgraden av symtomen kan du sätta på antibiotika som en försiktighet tills kulturerna kommer tillbaka negativa.
  • Om du är gravid och du tror att du kanske har ätit en mat förorenad med Listeria eller upplever symtom på listeriosis, ring din OB / GYN omedelbart.
  • Tips

    Det bästa sättet att undvika att komma i kontakt med Listeria Bakterier är att förhindra korskontaminering.
  • Tvätta alltid dina händer och porslin noggrant före och efter användning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande