Hur man diagnostiserar andningssvårigheter i franska bulldoggar

Om du har en fransk bulldogg eller "Frenchie", Du är förmodligen bekant med hans tillgivna, roliga kärleksfulla och lojala natur. Det finns flera positiva egenskaper för rasen. De gör bra vakthundar, kräver inte mycket utrymme eller motion, och de svarar bra på belöningsbaserade träningsmetoder. Tyvärr kan deras små storlek och vikt orsaka andningsproblem. Den franska Bulldogs luftvägar kan göra det svårt att andas, särskilt när det är varmt eller när hunden byxor tungt efter träning.

Steg

Del 1 av 2:
Titta på andningsproblem
  1. Bild med titeln Diagnose andningsproblem i franska bulldoggar Steg 1
1. Lyssna på din franska bulldogg andas. Under normala förhållanden (i kallt väder och när din hund inte är under stress), kommer du förmodligen att höra lite bullrigt andning som inte stör honom. Men om du stänger dina ögon och hör bullrig andning som låter som honking eller rasping, kan din franska bulldogg ha ett andningsproblem.
  • Andningsbuller orsakas av den franska Bulldogs komprimerade anatomi. Den hellerare andningen, ju värre tillståndet.
  • Bild med titeln Diagnose andningsproblem i franska bulldoggar Steg 2
    2. Övervaka din hund under träning. Om din hund är ovillig att träna eller lagras bakom promenader, kan han ha problem med att andas. Du kanske märker din franska bulldogg byxa tungt med sin tunga som lurar ut.
  • Om din hund har andningssvårigheter, kommer träning att lägga extra krav på hans kropp. Till exempel behöver hans kropp mer syre som han inte kan leverera eftersom han fysiskt inte kan dra extra luft i.
  • Din hund kanske också låter som om de växer när de kyler ner från motion.
  • Bild med titeln Diagnose Andningsproblem i franska Bulldogs Steg 3
    3. Titta inuti din hunds mun. Om din franska bulldogg verkligen kämpar för att andas och inte får tillräckligt med syre, kommer membranen i hans mun och tunga att se blått eller lila. Friska membran ska verka rosa.
  • Du kan också se din hund drooling. Detta beror på att han koncentrerar sig så hårt på att andas att han inte vill ta tid att svälja.
  • Bild med titeln Diagnose Andningsproblem i franska Bulldogs Steg 4
    4. Övervaka din franska Bulldogs beteende. Din hund kan kollapsa eller svaga om han är överdriven och inte får tillräckligt med syre. Du kanske märker att din hund verkar obekväma eller rastlösa i varmare väder, när det är svårare för honom att andas. Andra tecken på andningsproblem inkluderar:
  • Snorting
  • Kvävning
  • Kräkningar
  • Gagging
  • Del 2 av 2:
    Få en veterinär diagnos
    1. Bild med titeln Diagnose andningsproblem i franska bulldoggar Steg 5
    1. Ta din franska bulldogg till veterinären. Veten kommer att titta på din hunds andning och bröströrelser. Vet vet också efter fysiska landmärken som skulle göra det svårt för din hund att andas, som smala näsborrar eller en stor tunga som blockerar halsen. Att lyssna på bullrig andning är också viktigt för att diagnostisera andningsproblem, så veterinären lyssnar på din hunds bröst, hjärta och lungor med ett stetoskop. Detta kan hjälpa till att utesluta tecken på bröstinfektioner och hjärtmumor som skapar vätska uppbyggnad i lungorna. Båda dessa villkor kan bidra till andningsproblem.
    • En vanlig hunds bröst rör sig in och ut när han andas, men hans buk gör det inte. Om veterinären märker din hund med sina bukmuskler att andas (bukinsats), betyder det att din hund kämpar för att ta andan.
    • Vet veterinären kommer att kontrollera hjärtat och lungorna eftersom det kan påverka säkerheten hos en bedövning under operationen.
  • Bild med titeln Diagnose andningsproblem i franska bulldoggar Steg 6
    2. Få din hunds hals undersökt. Veterinären vill noggrant undersöka baksidan av din hunds hals. Din hund kommer att behöva bedövas och sedering så att veterinären kan dra tungan tillräckligt långt fram för att se området. Ett endotrakealt rör kommer att sättas in för att hålla sin luftväg öppen medan han sover.
  • Det finns en risk i samband med anestesi eftersom hunden inte längre kan skydda sin luftväg. Det är därför det intratracheal-röret sätts i luftröret.
  • Bild med titeln Diagnose Andningsproblem i franska Bulldogs Steg 7
    3. Överväga ytterligare testning. Om din veterinär misstänker att något annat villkor orsakar symptomen, kan ytterligare test behövas. Bröst X-strålar kan hjälpa ut att utesluta lunginflammation, lungworm eller cancer. Avancerade bildtekniker som MRI- eller CT-skanningar kan också hjälpa veterinären visualisera din franska bulldogs anatomi (speciellt den mjuka gommen, vindrör och tonsiller).
  • Det är viktigt för din veterinär att känna längden på din hunds gom, storlek på hans tunga och storleken på hans tonsiller. Detta kommer att hjälpa när det gäller planering av korrigerande kirurgi.
  • Bild med titeln Diagnose Andningsproblem i franska Bulldogs Steg 8
    4. Följ behandlingsrådgivning. Veterinären kan rekommendera korrigerande kirurgi för att trimma tillbaka och ombygga din hunds näsborrar och mjuka gommen. Detta kan förbättra formen på baksidan av halsen och låta mer luft komma in i näsborrarna. En specialistkirurg kan också vilja ta bort tonsillerna.
  • Även om det är möjligt att korrigera en del av din franska bulldoggs anatomi, är det omöjligt att ändra storleken på luktrörets storlek eller bredd.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande