Hur man låter gallbladder smärta

Gallblåsa smärta, som uppträder i den högra övre delen av buken, kan vara mild till svår. Medan gallsten är en vanlig orsak, du borde se din läkare för att utesluta andra problem. För mild smärta kan smärtstillande läkemedel över disken erbjuda den mest omedelbara lättnad. På lång sikt kan kostförändringar sänka din risk för Gallstone Flare-Ups. För allvarlig smärta eller för smärta tillsammans med feber eller gulsot, sök omedelbar medicinsk behandling.

Steg

Del 1 av 3:
Få snabb smärtlindring
  1. Bild med titeln Lätt gallblåsa smärta Steg 1
1. Ta en over-the-counter smärta reliever enligt anvisningar. En over-the-counter smärta reliever, som acetaminofen, är vanligtvis det bästa, mest omedelbara sättet att kontrollera smärta. Acetaminofen kan orsaka leverskada, så se till att din smärta inte är relaterad till din lever innan du tar den.
  • Du bör bara ta en NSAID, som Aspirin eller Ibuprofen, i samråd med din läkare. Dessa läkemedel kan störa din mage, vilket kan sluta förvärra din gallblåsans smärta.
  • Om receptfria läkemedel inte är effektiva kan din läkare ordinera ett antispasmodiskt läkemedel, vilket slappnar av gallblåsan.
  • Ta alla läkemedel enligt anvisningarna av din läkare eller enligt etikettens instruktioner.
  • Bild med titeln Lätt gallblåsa smärta Steg 2
    2. Applicera en varmkomprimera till det drabbade området. För omedelbar lättnad, linda en varmvattenflaska, värmekudde eller lagringskopia varm komprimering i en trasa. Applicera det på din övre högra buken, och håll den på plats i 20 till 30 minuter.
  • Stå upp och försök att gå runt efter att ha använt den varma komprimeringen. Applicera det var 2 till 3 timmar under en flare-up.
  • Bild med titeln Lätt gallblåsa smärta Steg 3
    3. Försök att applicera en castorolja varm komprimering. För att göra en castorolja komprimera, blötlägga en ren trasa i ren ricinolja, applicera den på det drabbade området, täck sedan med plastfolie. Håll den varma komprimeringen över plasten i 30 minuter för att lindra smärta och inflammation.
  • Använd en varm ricinolja applicering en gång om dagen i 3 dagar.
  • Bild med titeln Lätt gallblåsor Smärta Steg 4
    4. Göra ett gurkmeja. Du kan skiva en 2 i (5.1 cm) bit gurkmeja, och koka skivorna i en kruka med vatten för att göra ett te. Alternativt kan du ta en 1000 till 2500 mg gurkmeja tablett dagligen. Bland andra medicinska tillstånd används gurkmeja för att lindra gallblåsans problem.
  • Medan det är allmänt säkert, bör du fortfarande konsultera din läkare innan du försöker gurkmeja eller ett gurkmeja tillskott i tablettform.
  • Gurkmeja och andra örter kan snabbt tömma gallblåsan. Medan detta ökade gallflöde kan hjälpa till att lindra smärta, kan det leda till en gallgångsblockering eller andra komplikationer. Kolla med din läkare för att stanna på den säkra sidan.
  • Bild med titeln Lätt gallblåsor Smärta Steg 5
    5. Fråga din läkare innan du försöker örter, kosttillskott och rensar. Det finns ett antal hemmetoder för gallblåsans smärta, men de flesta är inte bakad av vetenskapliga bevis. Dessutom kan vissa örter och kosttillskott förvärra gallblåsersjukdom, förvärrar andra medicinska tillstånd och interagerar med mediciner.
  • Mjölktistel, pepparmynta, cikoria och andra örter lindrar smärta relaterade till gallstenar. Men de kan också orsaka gallgångsblockeringar och andra komplikationer.
  • Du kanske har hört att äppelcidervinäger och olivolja rensar gynnar gallblåsan, men dessa påståenden är inte stödda. Dessutom kan ersätta fasta måltider med flytande rengöringar faktiskt förvärra gallstenar.
  • Vissa människor dricker saltvatten för att rengöra sitt matsmältningssystem, men det är inte säkert och bör undvikas.
  • Bild med titeln Lätt gallblåsa smärta Steg 6
    6. Lindra relaterade matsmältningsproblem med betainhydroklorid. Medan kompletterande hydroklorid inte direkt påverkar gallblåsan kan det bidra till att förbättra matsmältningen och lindra besläktade symtom som uppblåsthet, belkning och illamående. En standarddos är minst 600 mg betainhydroklorid med varje måltid.
  • Du kan hitta over-the-counter betaine hydrochloride online eller på ditt lokala apotek.
  • Fråga din läkare om kompletterande hydroklorid är rätt för dig. Ta inte det om du har en historia av halsbränna, surt återflöde, gastrit eller magsår. Sluta använda det om du känner en brinnande känsla i magen.
  • Del 2 av 3:
    Gör kostförändringar
    1. Bild med titeln Ease Gallbladder Pain Steg 7
    1. Drick minst 8 koppar (1.9 l) vatten per dag. Vatten är bra för din övergripande hälsa, och kan hjälpa din kropp att bryta ner de ämnen som bildar gallstenar. Om du upplever diarré relaterad till gallblåsans problem är det särskilt viktigt att vara hydratiserad.
    • Medan 8 koppar (1.9 l) är en allmän riktlinje, du måste dricka mer i varmt väder eller under träning. Om du svettar mycket eller arbetar utomhus i värmen, försök att dricka 16 till 32fl oz (470 till 950 ml) per timme.
  • Bild med titeln Lätt gallblåsor Smärta Steg 8
    2. Ät mer högfibermat, som frukter, grönsaker och hela korn. Fiber hjälper till att sänka kolesterolinnehållet i gallan, vilket kan Förhindra gallstenar från att bilda. Bra källor av fiber inkluderar råa frukter och grönsaker (särskilt lummiga gröna), linser, brunt ris och fullkornspasta, bröd och spannmål.
  • Om du nyligen har haft gallblåsopergi eller är på en speciell kost, kolla med din läkare om hur mycket fiber är säker att konsumera.
  • Bild med titeln Lätt gallblåsa smärta Steg 9
    3. Öka ditt intag av citrus och andra källor till C-vitamin. C-vitamin kan göra kolesterol lättare för din kropp att lösa upp, vilket kan förhindra gallsten flare-ups. Gå i minst 75 till 90 mg vitamin C per dag. Detta är den ungefärliga beloppet i ett glas apelsinjuice eller en medelstor apelsin, så att ditt dagliga krav är lätt.
  • Källor till C-vitamin inkluderar andra citrusfrukter, såsom grapefrukt, såväl kiwi, jordgubbar och röda och gröna paprika.
  • Du kan också fråga din läkare om att ta ett dagligt vitamin C-tillskott. Tänk på att din kropp absorberar näringsämnen från livsmedel bättre än kosttillskott.
  • Bild med titeln Lätt gallblåsa smärta Steg 10
    4. Begränsa din förbrukning av raffinerade kolhydrater och tillsatt sockerarter. Raffinerade kolhydrater inkluderar icke-helkorn, som vita bröd, vitt ris och vitt mjöl. Medan naturliga sockerarter som finns i frukter och grönsaker är bra, bör du försöka undvika saker med tillsatta sockerarter, som godis, bakverk och läskedrycker.
  • Raffinerade kolhydrater och tillsatta sockerarter är förknippade med ökad risk för gallstenar.
  • Bild med titeln Ease Gallbladder Pain Steg 11
    5. Gå till friska fetter och oljor i måttlighet.Omega-3-fettsyror och omättade fetter är hälsosammare alternativ än hydrerade oljor och transfetter. Källor av friska fetter och oljor inkluderar lax, öring, avokado och vegetabiliska oljor, som olivolja och canolaoljor. Fetter och oljor bör omfatta cirka 20% av dina dagliga kalorier, eller ca 44 g för en 2 000 kalori diet.
  • Friska fetter är viktiga, eftersom eliminering av fett från din kost faktiskt kan öka risken för gallstenar.
  • Medan friska fetter är viktiga är det också kritiskt att undvika dåliga fetter som mättade och transfetter, eftersom dessa kan stimulera gallblåsan och kan öka smärta du redan känner. Stekt mat, mat gjorda med margarin, feta nedskärningar av nötkött och fläsk, kyckling hud, lard och andra dåliga fetter bör alla undvikas.
  • Kontrollera dessutom dina etiketter för dietkolesterolinnehåll. De flesta vuxna bör inte konsumera mer än 300 mg dietkolesterol per dag. I vissa fall kan din läkare rekommendera ett dagligt värde på 100 mg eller mindre.
  • Bild med titeln Ease Gallbladder Pain Steg 12
    6. Undvik att hoppa över måltider eller kraschdiet. Att äta måltider i regelbundna intervaller är avgörande. När din kropp går utan mat under en lång period, släpper din lever extra kolesterol i gallan, vilket kan orsaka gallstenar.
  • Om du är överviktig eller överviktig, kan gå ner i vikt gradvis gynna din gallblåsor. Syfte att förlora högst 5 till 10% av din startvikt över en 6-månadersperiod.
  • Del 3 av 3:
    Söker sjukvård
    1. Bild med titeln Lätt gallblåsor Smärta Steg 13
    1. Se din läkare för bestående eller allvarliga symptom. Om mild smärta i din övre högra buken varar mer än några dagar, planera ett möte med din läkare. För allvarliga symptom, sök akut medicinsk uppmärksamhet.
    • Allvarliga symptom inkluderar smärta som är så svår att du inte kan sitta upp eller flytta din mage, feber, frossa och gulning av huden eller ögonen.
    • Om du misstänker att du har gallbladderproblem, bör du prata med din läkare innan du försöker behandla det på egen hand.
  • Bild med titeln Lätt gallblåsa smärta Steg 14
    2. Arbeta med din läkare för att komma med rätt behandlingsplan. Tala om din läkare om dina symtom, någon historia av medicinska problem, och alla läkemedel du tar. Låt dem ta test, som blodarbete och bildskanningar. Dessa tester hjälper läkaren att göra en noggrann diagnos och komma med den bästa behandlingen.
  • Medan gallsten är en vanlig orsak till smärta i övre högra buken, kan dina symtom vara relaterade till en infektion, gallkanalblockering eller annat problem.
  • Behandlingsalternativ för gallstones och gallblockningar inkluderar kirurgisk borttagning av gallblåsan, endoskopisk (icke-kirurgisk) borttagning av stenar, mediciner som löser upp stenarna och ljudvågterapin, vilket bryter upp stenarna.
  • Om du har en gallblåsinfektion, kommer din läkare att förskriva antibiotika. För en allvarlig infektion kan din gallblåsan tas bort.
  • Bild med titeln Ease Gallbladder Pain Steg 15
    3. Följ din läkares eftervårdningsinstruktioner. Om du krävde operation måste du ta hand om den kirurgiska platsen enligt din läkares instruktioner. Medan du kan spendera upp till en vecka på sjukhuset, släpps många människor inom en kirurgisk dag.
  • Efter operationen kan din läkare sätta dig på en flytande diet för att hjälpa din gallblåsor vila. För både kirurgiska och icke-kirurgiska behandlingar, kommer du sannolikt att hålla fast vid ett lågkolesterol, gallblåsvänlig diet på obestämd tid.
  • Efter gallbladderkirurgi kan du uppleva mer frekventa tarmrörelser och diarré. Förändringar i tarmrörelser är vanligtvis tillfälliga.
  • Mat, örter och kosttillskott att äta och undvika

    Livsmedel att äta för att underlätta gallblåsans smärta

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Livsmedel för att undvika att lindra gallblåsans smärta

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Örter och kosttillskott som hjälper till med gallblåsor smärta

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Bland andra hälsofördelar, sluta röka och begränsa din alkoholkonsumtion kan sänka dina risker med gallsten och gallblåsersjukdom.
  • Om du har en historia av gallblåsor smärta, undvik någon diet och träningsrutin som uppmuntrar till snabb viktminskning eftersom detta ökar risken för gallblåsor.
  • Varningar

    Om din smärta varar mer än 6 timmar i taget, inducerar feber eller kräkningar, eller är tillräckligt allvarlig att det hindrar normala funktioner, sök omedelbart sjukvård.
  • Rådfråga din läkare innan du försöker lindra gallblåsans smärta på egen hand. Gallsten, en infektion eller gallkanalblockager kan kräva akut medicinsk behandling.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande