Hur man äter ut med crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) som påverkar mag-tarmkanalen, vilket orsakar en mängd ofta smärtsamma symptom. Att upprätthålla en vanlig näringsrik kost är en viktig del av hanteringen av Crohns sjukdom, eftersom vissa livsmedel förvärrar symtom. Tillräcklig näring är avgörande för att främja läkning.Tillräckligt protein och kalorier måste tillhandahållas, men på ett sätt som begränsar spänningen på en inflammerad tarm. För många människor med Crohn, går ut att äta kan utgöra en stressig utmaning när det gäller både kostbegränsningar och symptomhantering. Lyckligtvis, med en liten planering, kan äta ute vara en trevlig upplevelse för alla med Crohns sjukdom.

Steg

Del 1 av 3:
Hitta rätt miljö
  1. Bild med titeln Ät ut med Crohn
1. Välj din restaurang i förväg.Det lönar sig att göra dina läxor och välja en restaurang innan du ens lämnar ditt hus.Detta säkerställer att du vet exakt vad du kommer in och vilken typ av miljö och matalternativ du kommer att presenteras med.Om du behöver något boende, kommer du också att välja din restaurang i förväg att ringa och göra lämpliga arrangemang.
  • Om du går ut med en grupp, föreslår tre restauranger som du tror kommer att fungera bra med din Crohns sjukdom och låt gruppen välja vilken restaurang som alla kommer att gå till.
  • Om du inte har ankomma om vilken restaurang du ska, se till att du ringer till restaurangen i förväg och fråga några relevanta frågor som du kanske behöver svarat.
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    2. Granska menyn.Om du har valt en viss restaurang, kolla upp menyn online i förväg.Granska menyn innan du går ger dig gott om tid att titta igenom alla dina alternativ.Om menyn inte är online, tveka inte att ringa restaurangen och be dem att maila dig en kopia.
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    3. Planera för substitutioner.När du har tittat på menyn bestämmer du vad du vill äta och även om du behöver begära eventuella ändringar eller substitutioner.
  • Kontakta restaurangen i förväg för att bekräfta att de kommer att göra substitutioner och modifieringar.
  • Fråga också om det finns någon avgift eller ökad avgift för substitutioner.
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    4. Utbilda dina servrar.Din server är ditt samband mellan dig och kökspersonalen och de vill se till att du, deras gäst, har den bästa upplevelsen möjlig.Var inte blyg - kommunicera dina behov till din server och förklara att du har kostbegränsningar på grund av ett medicinskt tillstånd.Människor äter hela tiden med matallergier och medicinska tillstånd, så var inte generad över att tala upp.
  • Du kan säga, "Jag har en autoimmun störning [eller du kan avslöja att du har Crohns sjukdom] och jag måste vara så försiktig med vad jag äter som någon med allvarliga matallergier.Jag skulle vilja göra några substitutioner, om det inte är något problem."
  • På samma sätt kan du skriva ut ett litet kort och lämna det till dina servrar som innehåller vilken information du vill att de ska veta, inklusive dina specifika triggers.Detta är ett bra alternativ eftersom de också kan visa det till kocken, om det behövs.
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    5. Vara rörlig.Att resa med Crohn kan vara lite skrämmande, men med flexibilitet och lite förberedelse behöver det inte vara.Även om din vistelse hemifrån är oväntad, är flexibilitet och förberedelse fortfarande nödvändig.Lyckligtvis är mycket av det du gör redan precis vad du behöver göra när du reser, oavsett om dina resor är lokala, inhemska eller internationella.Se till att du alltid är beredd medicinsk, har rätt dokumentation och har några snacks till hands.
  • Bär alltid minst en dags värde av dina Crohns mediciner med dig i en säkrad behållare och ficka.
  • Se till att du är ordentligt immuniserad, speciellt om du reser internationellt.
  • Om du har sjukförsäkring, verifiera att din policy och dokumentation är i ordning minst en gång per förnyelseperiod.
  • Packa en snackväska full av säker, utlösningsfri, akutmat som du kan äta för att tidigt.Överväg att hålla detta och dina mediciner tillsammans som en slags nödsituation "gå" väska.
  • Om du befinner dig i en position utan dina mediciner eller mat, hitta närmaste livsmedelsbutik eller restaurang som rymmer dina kostbehov.
  • Del 2 av 3:
    Välja rätt mat
    1. Bild med titeln Bevis till dina föräldrar Du kan ta hand om dig själv Steg 13
    1. Känna till grunderna.Om du upplever kramper och diarré måste du begränsa fiberinnehållet i måltiderna. Om du har steatorrhea (förekomsten av överskott av fett i avföringen vilket resulterar i blek skrymmande avföring som flyter), vill du leta efter rätter som är låga i fetthalt.I allmänhet bör mjölkprodukter särskilt undvikas.
    • Vitamin- och mineralbrist är vanliga och måste korrigeras för korrekt läkning.Folsyra är mycket viktigt såväl som extra vitamin B12.Få tillräckligt med vitamin D Om du har steatorrhea är avgörande.Ett oralt tillskott på 4000 IE bör vara tillräckliga.
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    2. Lär dig om olika kök.Varje mat har sina hälsosamma och mindre hälsosamma alternativ, dess kryddiga och intetsägande alternativ, och dess söta och saviga alternativ.Lär dig om olika kök - kryddorna, matlagningsmetoderna, basingredienserna - och ta reda på vilka livsmedel som är potentiella triggers för dig.Detta hjälper dig att undvika överraskningar om du ringde för att äta ute någonstans som du inte har haft en chans att undersöka, till exempel med ett lunchmöte.
  • Du vet till exempel att du bör undvika stekt mat eftersom det är en utlösare för dig.Du bestämmer dig för att du skulle vilja prova japansk mat, som är utsökt och bra för människor med Crohns.Håll dig borta från Tempura och njut av sushi eller sashimi istället.Japanskt kök är också laddat med grönsaker, ris och risnudlar, vilket gör det till ett bra alternativ.
  • Eller anta att du skulle vilja prova grekiska köket.Grekiska köket är ganska crohns vänliga, övergripande, med ett brett utbud av skaldjur, grönsaker och lågfettig matlagningsteknik.Överväga att börja med en grekisk sallad, njut av en sautéed eller bakat skaldjur entré med en sida av ångade grönsaker, och se till att fråga om såser på sidan.
  • Kom ihåg att undvika mat med konstgjorda tillsatser eller konserveringsmedel, stekt och oljig mat, margarin, kött, peppar, kryddig mat, tobak, vitt mjöl och alla animaliska produkter med undantag av vit fisk från klart vatten.Slembildande livsmedel som bearbetade raffinerade livsmedel och mejeriprodukter bör också undvikas.Begränsa ditt intag av korn, råg och vete.
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    3. Välj en växtbaserad måltid.Alla utlösare är olika och bara du kommer att veta exakt vad dina triggers är.Err på sidan av försiktighet, men och välj en växtbaserad eller vegetarisk måltid.Kött kan irritera din tarmkanal, skicka dig till toaletten för ett smärtsamt besök.
  • Se till att grönsakerna är kokta som råa grönsaker kan också störa ditt tarmkanaler.
  • Bra alternativ inkluderar icke-sura grönsaker som broccoli, brusselspiror, kål, morötter, selleri, vitlök, kale, spenat och rovor.
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    4. Välj rätt drycker.Kolsyrade och koffeinfria drycker kommer sannolikt att utlösa dina Crohns symptom och är bäst undvikna.Spela det säkert, eftersom du äter ute och dricker vatten.Det här är den enda drycken som garanteras för att inte förvärra ditt tillstånd.
  • Om någon erbjuder dig en dryck, minskade med ett enkelt, "tack! Det är typ av dig, men jag är nöjd med mitt vatten ikväll."
  • Om någon erbjuder dig en alkoholhaltig dryck, kan du säga, "Tack, men jag måste avvisa - jag kör!"Ingen behöver veta exakt varför du dricker vatten.
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    5. Känna dina triggers.Varje person är annorlunda och vad som utlöser symtom i en Crohns patient får inte utlösa symtom i en annan.Tyvärr är det enda sättet att veta vad dina triggers är genom försök och fel.Du kommer snabbt att lära dig vilka livsmedel och matgrupper som är utanför gränserna.När du går ut, vet du att hoppa över dina utlösningsmat på menyn och fokusera på de livsmedel som du lyckligtvis kan äta.
  • Att äta större portioner kan utlösa Crohns symptom.Att äta innan du går ut hjälper dig att hantera dina delstorlekar eftersom du inte kommer att vara så hungrig och kommer också att se till att ingen utlösare smyger in i din måltid.
  • Nyckeln är små portstorlekar.Försök att undvika att äta fulla måltider när som helst - istället, äta två mellanmål.
  • Del 3 av 3:
    Anpassning av din livsstil
    1. Bild med titeln Ät ut med Crohn
    1. Välj rätt matställen.Välj matkompisar som kommer att ta dina Crohns utlösare och symptom så seriöst som de borde.Dina följeslagare bör vara glada att prova nya restauranger som du har undersökt och befunnit sig vara Crohns-vänliga.De borde aldrig försöka få dig att äta något som skulle göra dig sjuk.
    • Dina vänner kan bara vara utbildade lite mer om vad Crohn är och är inte, symtomen, och dina triggers.
    • Du kan komma in så mycket eller lite detalj med dina vänner om vad Crohns sjukdom är och hur det specifikt påverkar din kropp.Du kan säga, "Jag har en autoimmun sjukdom som heter Crohns sjukdom, vilket innebär att min kropp faktiskt attackerar sin egen GI-takt.Symtomen kan sträcka sig från mild till mycket allvarlig, beroende på progressionen av min kronisk sjukdom.På grund av det måste jag vara mycket försiktig med vad jag äter, precis som någon som har en stark matallergi.Det betyder inte att jag inte kan gå ut och ha en bra tid, men det betyder att jag måste vara lite mer försiktig med var jag äter och vad jag beställer.Jag skulle gärna berätta mer om det någon gång."
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    2. Överväga att vara värd för måltiden i ditt hem. I stället för att gå ut, erbjuda att vara värd för måltider i ditt hem nu och då.Om du är värd för måltiden kan du planera en meny som alla kommer att älska som också kommer att uppfylla alla dina kostbehov.Dessutom erbjuder en mat som är värd hemma en mer avslappnad, inbjudande och avslappnad miljö och du kan göra kvällen varar så länge du vill istället för att äta och lämna, som du skulle i en restaurang.
  • Bild med titeln Ät ut med Crohn
    3. Var beredd att hantera Crohns symtom.Vissa symtom på Crohn är omedelbara och mer kortlivade, medan andra utvecklas och kvarstår över tidsperioder.Du måste fråga din läkare hur man tar itu med båda typerna av symtom.Om du är ute och upplever Crohns symptom, behandla dem som du normalt skulle.Och, om du kan återvända till bordet, gör det.Om du inte, skicka ett meddelande till en av dina matkompisioner som diskret förklarar att du inte känner dig bra och behöver komma hem.
  • Du kan uppleva diarré eller buksmärta och kramper, som är vanliga för personer med Crohns.Fråga din läkare vilka mediciner kommer att fungera bäst för dig och se till att ha lite till hands hela tiden.
  • Du kan utveckla en lågkvalitativ feber eller hitta blod i din pall.Behandla igen de som din läkare har rekommenderat.
  • Bildbeteckningen blir avslappnad före sängen steg 6
    4
    Minska stress. En viktig livsstilsmodifiering för personer med Crohns sjukdom är att minska stress så mycket som möjligt. Emerging forskning tyder på att våra tankar, nervsystemet och kroppsfunktioner är djupt sammankopplade.Att göra din forskning om restauranger i förväg kan hjälpa till att minska någon stress eller ångest du kanske känner för att äta ute.
  • Om du befinner dig stressad eller överväldigad, djupandning är ett effektivt sätt att hantera det i ögonblicket. Ta djupa, långsamma andetag, se till att din mage och inte bröstet stiger med varje inandning. Andas långsamt och upprepa tills du börjar känna dig lugn.
  • Tips

    Även om varje person är annorlunda, är det en kort lista över några av de vanligaste "problemmat": alkohol, kaffe, koffeinhaltiga drycker, choklad, fettmat, högfibermat (helkorn, kli), kryddig mat, råa frukter och Grönsaker, nötter och frön, rött kött, raffinerade kolhydrater (boxade spannmål eller något som innehåller någon form av socker).
  • Hålla sig till en allergenfri diet, ersätter förlorade näringsämnen och använder utvalda örter som Aloe Vera, Echinacea, lakrits som påskyndar läkning och kan förhindra återfall.
  • Du behöver inte hoppa över sociala evenemang: Om du inte vill missa ett socialt tillfälle (tänk kaffe eller lunchdatum), äter sedan något litet före och beställer något du vet kommer att sitta bra med dig. Beställ te eller juice eller buljongbaserad soppa. För händelser som bröllop eller fester, ring värden och fråga om matalternativ. De är förmodligen mer än glada att hjälpa dig att ha en bra tid vid deras evenemang.
  • Överväg att gå ut under lågtimmar: En sen lunch eller tidig middag betyder färre folkmassor, mindre stress och kortare badrumslinjer. Du kommer också att ha mer kontroll över hur länge du bor i restaurangen och förmodligen får bättre service.
  • Överväg att prova nya kök: kryddiga kök som indiska eller mexikanska kan presentera mer problem än sushi eller dim summa. På samma sätt behöver du inte undvika all snabbmat. Tunnelbana och Chipotle erbjuder bra alternativ för dem med Crohns.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande