Hur man hanterar en bipolär familjemedlem

Att ha en familjemedlem med bipolär sjukdom kan vara en utmaning och tar tålamod och medkänsla. När det gäller att hantera en familjemedlems bipolära sjukdom är det viktigt att stödja din familjemedlem, ta hand om dig själv fysiskt och emotionellt och utbilda dig själv om bipolär sjukdom.

Steg

Del 1 av 3:
Stödja din familjemedlem
  1. Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 1
1. Förstå att några av dina familjemedlems beteenden är kopplade till sjukdomen. Till exempel är en person som chatterar på sig själv självisk eller bragging normalt erkänd som arrogant eller självcentrerad. Detta beteende hos en person med bipolär sjukdom är ett tecken på mani, liksom andra riskabla beteenden som kan vara lika oroliga för dig. Att erkänna att detta är ett symptom på sjukdomen, och inte ett avsiktligt beteende av din familjemedlem är till hjälp för att förstå deras skick. Men var försiktig med att inte associera varje humör som din familjemedlem har med sina sjukdomar - Människor med bipolär sjukdom kan vara galen eller ledsen på hälsosamma sätt också.
  • Ett sätt att du kan förstå din familjemedlems sjukdom bättre och visa stöd är att helt enkelt fråga om deras erfarenhet av det. Se till att du använder diskretion och identifierar om de känner sig bekväma att prata med dig om det innan du försöker engagera dem. Om det här är för hotfullt, kan du helt enkelt fråga hur de gör och får mer information om vad de för närvarande går igenom.
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 2
    2. Stöd din familjemedlem i sin mentalvårdsbehandling. Eftersom bipolär sjukdom behandlas bäst med medicinering och terapi är det viktigt att vara stödjande för din familjemedlem som engagerar sig i behandlingen. Ett sätt att bli involverad är att delta i din älskade psykoterapi. Familjeterapi kan vara en bra resurs för att stödja en individ med bipolär sjukdom.
  • Kommunicera med din familjemedlems mentalvårdsleverantör. Om din älskade har skrivit en release för dig att prata med sin terapeut eller läkare, kan du meddela den personen om möjliga problem eller problem när de uppstår. Du kan också få mer information om hur du hjälper din familjemedlem.
  • Om din familjemedlem inte får psykisk behandling, kan du uppmuntra eller hjälpa dem att söka behandling. Psykologi.com. och den amerikanska psykologiska föreningen (APA) är båda användbara resurser. Du kan söka efter terapeuter eller psykiatriker i ditt område som specialiserar sig på bipolär sjukdom. Men var försiktig så att du inte trycker på behandlingen på din familjemedlem om de är ovilliga (om de inte är potentiellt skadliga för sig själv eller andra) - det kan skrämma bort dem och störa ditt förhållande.
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 3
    3. Hjälp övervaka medicinsk överensstämmelse. Det är vanligt för individer med bipolär sjukdom för att undvika att ta medicinen eftersom "Hög" av Mania kan må bra för dem. Om du märker att din familjemedlem har gått från medicinen, skulle det första steget vara att meddela sin psykiater eller allmänläkare så snart som möjligt. Mest sannolikt kommer doktorn att vilja prata med din älskade och informerar dig om hur man ska fortsätta. Om du inte kan prata med en läkare kan du uppmuntra din älskade att ta sina mediciner eller ge incitament (som speciella godis eller göra något med dem som de tycker om) om de är överens om att vara med-kompatibla.
  • 4. Hålla sig till en medicineringssystem. Tänk på att vidhäftning till ett medicineringsregiment inte är nödvändigtvis bara en enkel, okomplicerad fråga om att välja om du vill ta ett piller eller inte. Läkemedel som vanligen används för att behandla bipolär sjukdom orsakar ofta väsentliga biverkningar som glömska, sömnighet, gastrointestinala symtom, överdriven svettning, väsentlig viktökning, håravfall, hudutslag, sexuella problem och andra obehagliga och störande symptom.
  • Om någon du bryr dig om har stoppat sin medicin eller uttrycker lusten att avbryta medicinen, kan det vara till hjälp att fråga om vad deras skäl är. De kan väl ha tvingande skäl, bortom bara "jag mår bättre och jag behöver inte det". Andra kan hävda att de njuter av hypomaniens hög och vill inte ta mediciner som kommer att sluta sin känsla av eufori.
  • Biverkningar är oftast erfarna när man startar en ny medicinering eller ökning av dosen, men de kan inträffa när som helst i behandlingen och kan vara en orsak till substantialdistress eller obehag för individen. Om din älskade inte följer deras medicineringsschema på grund av negativa effekter, uppmuntra dem att prata med sin läkare för att avgöra om en förändring av styrka eller tidpunkt för dos eller en alternativ medicinering kan lindra eller minimera problemet med en tolerabel nivå.
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 4
    5. Hjälpa under en manisk eller hypomanisk episod. Om du märker tecken på att din familjemedlem kan uppleva ett avsnitt är det viktigt att engagera dem i skadeduction.
  • Förhandla om att minska skada under riskabla beteenden (spel, överdriven utgift, drogmissbruk, hänsynslös körning)
  • Håll barn, funktionshindrade och andra utsatta människor borta så att antikerna inte stör dem
  • Talar med din älskade sin medicinska hälsokliniker, eller kallar en ambulans eller självmords hotline om de riskerar att skada sig eller andra
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 5
    6. Planera för en kris. Det är viktigt att ha en handlingsplan för att hantera en nödsituation för att effektivt avskaffas en kris. Har kontaktinformation av viktiga släktingar som kan hjälpa, liksom doktorns nummer och sjukhusadresser. Förvara inte den här informationen i telefonen om den förlorar batteriet - du borde ha dessa nummer skrivna ner och på dig hela tiden (t.ex. i en plånbok eller handväska). Ge en kopia till din familjemedlem. Du kan även utveckla den här planen tillsammans när din familjemedlem är emotionellt stabil.
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 6
    7. Hjälp din familjemedlem att undvika triggers. En utlösare är ett beteende eller en situation som kan öka sannolikheten för ett negativt resultat, i det här fallet, en manisk, hypomanisk eller depressiv episod. Eventuella triggers inkluderar ämnen som koffein, alkohol och andra droger. Triggers kan också innehålla negativa känslor som stress, en obalanserad kost, sömn oregelbundenheter (sova för mycket eller för lite) och interpersonella konflikter. Din älskade kommer att ha sina egna specifika utlösare. Du kan hjälpa till genom att avskräcka din familjemedlem från att engagera sig i dessa beteenden, eller genom att hjälpa dem att prioritera sitt ansvar för att minska stressnivåerna.
  • Kritik och kritiska människor är vanliga bipolära triggers.
  • Om du bor med din familjemedlem kan du ta bort ämnen som alkohol från hemmet. Du kan också försöka främja en avkopplande miljö genom att kontrollera belysning, musik och energinivåer.
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 7
    8. Träna medkänsla. Ju mer utbildade du blir om bipolär sjukdom, desto mer förståelse och accepterande kan du vara. Medan det fortfarande kan vara en utmaning att klara av denna sjukdom i familjen, kan din oro och omtänksamhet gå långt för att stödja din familjemedlem.
  • Ett sätt att visa att du bryr dig är att helt enkelt låta din familjemedlem veta att du är där för dem, och du vill vara stödjande av deras återhämtning. Du kan också erbjuda att lyssna på dem om de vill prata om sin sjukdom.
  • Del 2 av 3:
    Ta hand om dig själv
    1. Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 8
    1. Utöva empati. Att sätta dig i din familjemedlems skor är ett bra sätt att öka din förståelse för sitt beteende och minska dina negativa känslor om eller reaktioner på deras mentala hälsa. Tillåta dig att föreställa dig hur det skulle vara att vakna om den dagen skulle du bli svattad i depression eller förhöjt i ett freneterat tillstånd av energi.
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 9
    2. Fokusera på din egen mental hälsa. Omsorg för en älskad med bipolär sjukdom kan ibland leda till stress och depressiva symptom. Kom ihåg att du bara kan börja hjälpa någon annan om du först bibehåller din egen fysiska och psykiska hälsa. Var medveten om dina egna beteenden och dina underliggande känslor om din familjemedlem.
  • Ge upp kontrollen. Det är viktigt att förstå och påminna dig själv (antingen högt eller i ditt sinne) att du inte kan styra din familjemedlems beteende. De har ett villkor att du inte kan fixa.
  • Skift din uppmärksamhet åt att fokusera på dina egna behov. Till exempel kan du göra en lista över dina egna personliga mål och börja arbeta mot dem.
  • Använd Coping Resources. Coping Resources är specifika sätt att klara av ett visst problem, och de är viktiga för självomsorg. Coping Strategies kan innehålla aktiviteter du tycker om att läsa, skriva, konst, musik, utomhusaktiviteter, motion eller sport. Terapeutiska aktiviteter kan också hjälpa självvård, inklusive avkopplingstekniker (t.ex. progressiv muskelavslappning), meditation, hålla en tidskrift, mindfulness och artterapi. Ett annat sätt att klara är att skapa avstånd eller ta bort dig själv från stressiga situationer när de uppstår.
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 10
    3. Överväga professionell hjälp. Om du upptäcker att du har en svår tid att klara av din familjemedlems symptom på bipolär sjukdom, kan det vara fördelaktigt att få din egen terapi. Bevis tyder på att få familjebehandling, inte bara utbildning, kan hjälpa individer (särskilt vårdgivare / föräldrar) att hantera en familjemedlem med bipolär sjukdom.
  • Del 3 av 3:
    Förstå bipolär sjukdom
    1. Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 11
    1. Känna igen att bipolär sjukdom är ett biologiskt baserat tillstånd. Det betyder att det har en stark genetisk komponent och tenderar att springa i familjer. Därför är det inte fel på din familjemedlem mer än det skulle vara om de hade ett medicinskt tillstånd. Bipolär sjukdom är inte något som din familjemedlem kan styra genom viloläge ensam.
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 12
    2. Förstå de olika symptomen på bipolär sjukdom. Det finns två huvudtyper av bipolär sjukdom, bipolär I-störning och bipolär II-störning. Det är viktigt att identifiera vilken typ din familjemedlem måste förstå deras speciella symptom och beteenden.
  • Bipolär jag framgår av en person som upplever maniska episoder som vanligtvis varar i veckan eller längre. Vissa symtom på en manisk episod inkluderar: ökad / irritabel stämning, överdriven självkänsla, minskat behov av sömn, ökad talkativitet, distraktighet, ökning av målriktad aktivitet och engagerande i riskabelt beteende (t.ex. spel eller ha oskyddat sex med flera partner).
  • Bipolar II framgår av minst en stor depressiv episod samt minst en hypomanisk episod (som liknar en manisk episod, men mindre svår och kan vara så lite som fyra dagar).
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 13
    3. Förstå hur bipolär sjukdom behandlas. Bipolära störningar behandlas typiskt med en kombination av medicinering och terapi. Psykiatriker eller allmänläkare föreskriver ofta humörstabilisatorer som litium för att minska symtomen på bipolär sjukdom. Psykologer, äktenskap och familje terapeuter (MFTS) och andra kliniker hjälper vanligtvis individen med bipolär sjukdom i hanteringen och hanterar deras symtom. Typiska typer av terapier inkluderar kognitiv beteendeterapi (CBT), familjeterapi och interpersonell terapi.
  • Bild med titeln Deal med en bipolär familjemedlem Steg 14
    4. Få utbildning på de typiska effekterna av bipolär sjukdom på familjen. Familjemedlemmar med bipolär sjukdom kan uppleva börda och brist på energi. Dessutom kan makar av individer med bipolär sjukdom uppleva brist på stöd, och många söker inte hjälp.
  • Om en familjemedlem tror att personen med bipolär har kontroll över sin sjukdom kan det leda till känslor av börda och missnöje med förhållandet.
  • Tips

    Förstå sekretess. Kom ihåg att du vanligtvis kan tala med din familjemedlems mentalvårdsleverantör om din familjemedlem är en mindreårig under din vårdnad eller om de har skrivit en release of information. Om ingen av dessa villkor är uppfyllda kan terapeuten dock vägra att tala med dig för att skydda patientens rätt till konfidentialitet.

    Varningar

    Om du kan, i en kris, försöka ringa en sjukvårdspersonal eller självmords hotline innan du involverar polisen. Det har varit incidenter där polisintervention i fall av människor i mental kris har resulterat i traumatisering eller död. När det är möjligt, involvera någon du är säker har kompetensen och träningen att hantera specifikt med psykisk hälsa eller psykiatriska kriser.
  • Om du eller din familjemedlem har tankar om att skada sig själv eller andra, vänligen kontakta omedelbart hjälp genom att ringa 9-1-1. Du kan också kontakta ett sjukhus, vårdpersonal eller en självmords hotline.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande