Hur man äter när du har egid

De med egid (eosinofila gastrointestinala störningar) har ett livslångt tillstånd där ett stort antal livsmedel (som varierar från person till person) ger en onormal immunreaktion.När en utlösningsmat konsumeras, invaderar en typ av vit blodcell som kallas eosinofiler ett visst område av GI-kanalen (vanligtvis matstrupen, magen, liten eller tjocktarmen).Eosinofilerna främjar inflammation som orsakar en mängd olika symtom, inklusive: dysfagi (eller svårighet att svälja), återflöde, kräkningar, diarré, magont, sår, malabsorption och misslyckande att trivas hos barn.Detta tillstånd kan göra det svårt att följa en normal diet eller känna sig bekväm att äta - men med hjälp av din läkare, allergiker och dietist kan du känna dig mer bekväm att äta.

Steg

Del 1 av 3:
Planerar din kost
  1. Bild med titeln Stoppa klåda Steg 8
1. Prata med din läkare och registrerade dietist.Egid är en komplicerad sjukdom som varierar mycket från person till person.Om du har diagnostiserats med Egid är det viktigt att regelbundet hålla kontakten med din läkare med en registrerad dietist som specialiserat sig på matallergier.
  • Om du har egid och behöver hjälp som du ska äta och hur äta, prata med din läkare. De kommer att kunna ge dig en mängd resurser som hjälper dig att klara av denna sjukdom.
  • De flesta läkare som behandlar egid, kommer att ha en dietist på personal eller hänvisa till en dietist som specialiserat sig på matallergier.Följ med denna dietist regelbundet för att hjälpa dig att hitta lämpliga livsmedel för dig.
  • Det kan finnas ytterligare komplikationer i samband med Egid att du måste tänka på när du försöker bestämma vad du ska äta. Du kan till exempel ha svårt att svälja och / eller lida av eosinofili gastrit (svårighet med absorption som orsakar diarré, illamående, kräkningar). Du måste arbeta med din läkare och dietist för att arbeta kring dessa komplikationer. I allvarliga fall kan rörmatning krävas, vilket är ett sätt att säkerställa att maten kan komma in i din kropp om du inte kan äta eller inte kunna äta tillräckligt.
  • Fråga din Dietitian om din kost och hur du kan se till att du äter en balanserad diet, inklusive rätt kombination av livsmedel för att ge din kropp med de näringsämnen som det behöver trivas.
  • Om du bara har fått diagnostiserat, be din dietist att ge dig recept och en måltidsplan att följa tills du hänga med att göra det själv.
  • Bild med titeln Vänd ditt liv efter depression Steg 1
    2. Håll en matbok.Om du har diagnostiserats med Egid, kan du ha haft en matdagbok eller matbok för att hjälpa din läkare att räkna ut vilka livsmedel som orsakar en reaktion. Att fortsätta med en matbok kan vara till hjälp även efter din diagnos.
  • För att hålla en matjournal överväga att antingen ladda ner en matjournal app på din smarta telefon, eller bara hålla ett papper och penna version.
  • Din tidskrift behöver vara detaljerad - speciellt om du fortfarande har tillfälliga symptom.Ju mer detaljerad du är, den mer hjälpsamma din läkare och dietist kan vara på att bestämma ytterligare utlösningsmat.
  • Du måste skriva ner allt du äter.Varje frukost, lunch, middag och mellanmål.Du behöver också notera vilka typer av drycker du dricker (utanför vanligt vatten).
  • Om du kommer ihåg, skriv ner märken av mat du äter, restauranger du gick till och vad serveringsstorleken är av dina livsmedel.
  • Din tidskrift ska också innehålla en lista över dina utlösningsmat.Detta kommer att vara praktiskt att referera till när du fortsätter att anpassa sig till din diagnos.
  • Bild med titeln Sluta tänka på läskigt saker Steg 15
    3. Skriv ut en Veckans måltidsplan.Efter att ha diagnostiserats med egid, kan det hända att det är skrämmande för att gå mat, förbereda måltider och äta dessa måltider.Detta är särskilt sant om du har en mängd olika utlösningsmat.Att skapa en måltidsplan kan ge dig en säker ritning av vad du ska äta.
  • När du har lite ledig tid under veckan planerar du att ta en timme eller så att skriva upp din måltidsplan.Första gången du gör det kan det ta lite längre - men desto mer tränar du och blir bekant med mat och recept som du kan äta säkert, desto lättare och snabbare kommer det att vara.
  • För att starta din måltidsplan, ta itu med en vecka i taget.Skriv ut varje frukost, lunch, middag, mellanmål och dryck du har under veckan.
  • När du skriver upp din måltidsplan, granska varje dag för att se till att du hela dagen äter en mängd mat och matgrupper som är säkra.Till exempel äter du två till tre portioner av grönsaker, en servering av frukt och kommer i tillräckligt med protein?Använd den här tiden för att se till att din kost är näringsrik och balanserad.
  • Bild med titeln Sluta äta skräpmat Steg 2
    4. Slå mataffären.När du har kommit med din måltidsplan eller bestämt vilka recept du vill försöka för veckan är det dags att skriva upp din livsmedelsbutik och shoppa.
  • När du är i affären, planera att spendera lite extra tid att granska en mängd olika livsmedel och matetiketterna.Som måltidsplanering, ju oftare gör du det här, desto bättre får du.
  • Om det inte är a "hälsokost" (Det är obearbetat och innehåller inte andra ingredienser - som ett äpple eller broccoli), måste du läsa etiketten noggrant.
  • Du måste spendera mest tid att granska ingrediensmärket.Leta efter mat eller ingredienser som är eller kan utlösa mat.Undvik alla livsmedel du är osäker på eller som innehåller en utlösningsmat.
  • Utbilda dig själv på några alternativa namn för dina utlösningsmat. Till exempel, där minst 60 olika namn för socker kan du hitta på en ingredienslista, inklusive melass, dextros och högfruktos majssirap.
  • Bild med titeln Sluta äta skräpmat Steg 1
    5. Utforska Recept- och matberedningsresurser.Om du har blivit diagnostiserad med egid, vet du att det kan vara svårt att hitta olika recept och måltider som är säkra för dig.Överväg att få lite hjälp genom att köpa extra resurser eller titta på webbsidor speciellt för dem med egid.
  • Vissa människor med egid har en stor mängd livsmedel som de inte kan äta.Detta kan göra att äta och förbereda livsmedel svårt.Köp eller hitta gratis resurser som kan ge dig fler idéer om recept som är säkra.
  • Börja med att fråga din läkare eller dietist för resurser från deras kontor.Många praxis har sina egna recept och matlagningsmaterial för sina patienter.
  • Överväg också att köpa specialkockböcker som passar dina specifika allergier.Du kan även hitta gratis recept online från bloggar eller matallergi webbplatser.
  • Del 2 av 3:
    Förbereda måltider med egid
    1. Bild med titeln förlora lårfett steg 6
    1. Välj hela livsmedel över bearbetade livsmedel.Ett specifikt tips som kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker när du äter och förbereder matar är att använda hela, obearbetade livsmedel.
    • Hela livsmedel är de som är minimalt bearbetade.Om du har egid, försök att använda så många livsmedel och ingredienser som är så minimalt bearbetade som möjligt.De färre tillsatserna eller ingredienserna i dina livsmedel, desto mindre troligt är det att du kommer att sakna en ingrediens som kan orsaka en reaktion.
    • Försök hålla fast vid mat som: Rå frukter och grönsaker, vanliga mejeriprodukter, ägg, rå eller frusen fjäderfä, nötkött och skaldjur och torka, vanliga korn.
    • Även var försiktig när du väljer minimalt bearbetade livsmedel. Till exempel kan pre-grillade kycklingremsor eller kastade sallader på en salladsbar ha ingredienser du är allergisk mot.Läs alltid matmärket även på dessa livsmedel.
    • Också, överväga att göra mat från början så ofta du kan.Till exempel, istället för att köpa helvetebröd, överväga att baka din egen loaf hemma.Eller istället för butiksköpt hummus, piska upp en sats av din egen.
  • Bild med titeln Behandla ett trångt muskelsteg 7
    2. Hitta alternativa källor till näringsämnen.Ett sätt som Egid kan göra att äta och hålla sig friskt svårt är att du kan vara alltför att begränsa din kost och saknas på en mängd viktiga näringsämnen.
  • En av de biverkningar som kan hända när du har egid är malabsorptions- och näringsbrist.Detta kan bero på att ditt GI-system är inflammerat eller din diet är så begränsad att du inte ens konsumerar tillräckliga näringsämnen.
  • Om det finns hela livsmedelsgrupper måste du undvika eller inte ha grupper av livsmedel som ger ett specifikt näringsämne, måste du byta ut de näringsämnen från alternativa, säkra livsmedel.
  • Till exempel, om mejeriet orsakar symtom, måste du hitta alternativa källor till kalcium och vitamin D.Eller om kyckling, kalkon och ägg orsakar en reaktion, måste du se till att du äter alternativa proteinkällor i din kost.
  • Att tala din läkare och dietist kan hjälpa dig att äta en diet som är välbalanserad och näringsämne tät.Dessutom finns det många online-resurser som kan hjälpa dig att hitta vilka specifika näringsämnen du behöver byta ut eller få från andra säkra livsmedel.
  • Bild med titeln Behandla hypothyroidism Steg 13
    3. Undvik korskontakt hemma.Alla med egid har inte bara olika utlösarmat, men olika nivåer av reaktioner också.Om du har svåra reaktioner måste du se till att du förhindrar korskontakt av livsmedel hemma.
  • Korskontakt är när partiklar av ett matallergen kommer i kontakt med normalt säkra livsmedel.Det kan vara mycket små och jämn mikroskopiska mängder av ett allergen som kan orsaka en reaktion i en normalt säker mat.
  • Matlagningsmatar förhindrar inte eller minskar chanserna att ha en reaktion om en mat har blivit förorenad med ett allergen.Du måste komma med ett system för att förhindra korskontakt.
  • Om du kan, köp inte eller ta ut triggermat i huset till att börja med.Om det inte är möjligt, överväga att köpa separata redskap, tallrikar, skärbrädor och andra matlagningsverktyg som endast används för dig.
  • Om du är osäker om något har kommit i kontakt med en matvargen, måste det rengöras med mycket varmt, tvålvatten eller springa genom diskmaskinen för att vara säker.
  • Bild med titeln förlorar 5 pund i 2 veckor Steg 6
    4. Var uppmärksam på texturen och temperaturen på mat.När du har egentligen kan du märka att du har svårt att svälja när du är i en flare upp eller har ätit en triggermat.Att ändra texturen och temperaturen på livsmedel kan göra att äta enklare och mindre irriterande.
  • Svårighetsväljning och återloppsliknande symtom är mycket vanliga hos de som lider av egid.Vissa texturer av livsmedel och vissa temperaturer kan göra ätande svårare och mer obekväma.
  • Om du märker att hårdare, krispiga matar eller livsmedel som är täta är för svåra att äta, överväga att förbereda mat som är mer fuktiga, mjuka och ömma.Du kan göra något i crockpot, göra en gryta, eller överkoka mat för att göra dem mjuka.
  • Till exempel, om grillad kyckling är irriterande, överväga att braising kycklinglår i ugnen.Eller om rå broccoli är irriterande, ånga det tills det faller ihop och grumligt.
  • Samma sak går med temperatur.Varma livsmedel kan vara irriterande eller kalla livsmedel kan vara irriterande.Ät mat vid en temperatur som är mest tolerabel mot dig.
  • Del 3 av 3:
    Håll dig säker hemifrån
    1. Bild med titeln Gör dig sömnig steg 11
    1. Ha ett litet mellanmål innan du går ut.Om du har egid, kan det vara svårt, frustrerande och till och med skrämmande att gå ut för att äta eller äta mat hemifrån - men bara för att du har egid, betyder inte att du inte kan njuta av den enstaka måltiden hemifrån.
    • Om du inte vill förlita dig enbart på mat som tillhandahålls av en restaurang eller andra människor, överväga att ha en liten måltid eller mellanmål innan du går ut.
    • Detta kan hjälpa till att bota din hunger och aptit.På det sättet kan du njuta av något litet utan att känna att du svälter eller berövar dig själv.
    • Att äta ett litet mellanmål i förväg kan också hjälpa dig att hålla sig till en balanserad kost.Du kan få i några viktiga näringsämnen hemma så du är inte beroende av restaurangmat eller väns livsmedel för att ge dig allt du behöver.
  • Bild med titeln övervinna en rädsla för höjder steg 8
    2. Titta på online menyer innan du går.En av de viktigaste stegen att ta innan du äter är att titta på menyn online innan du går.Detta kan hjälpa dig att planera på lämpligt sätt.
  • Ta reda på vilken restaurang du planerar att gå till.Detta gör det möjligt för dig att göra lite forskning innan du går och ökar ditt självförtroende.
  • De flesta restauranger kommer att ha menyer listade online-dock, men inte alla restauranger kommer att ge ingrediens eller näringsinformation om alla sina måltider.
  • Observera att kedjestauranger i synnerhet alltid har meny och näringsinformation listad online, eftersom de är lagligen skyldiga att göra det.
  • Bild med titeln känner igen varningsskyltarna på självmordssteg 28
    3. Ring restaurangen i förväg.Om det finns någon fråga om en viss mat eller måltid, ge restaurangen ett samtal.Att prata med chefen eller kocken kan hjälpa dig att känna dig mer bekväm att äta på en restaurang.
  • Om menyninformationen är online är inte klar eller inte ger dig tillräcklig ingrediensinformation, ring restaurangen.
  • Det är bäst att be att prata med en chef eller kock.Hostesses och vänta personal kanske inte är fullt utbildad om att hantera lånare som har matallergier.
  • Undvik att konsumera livsmedel som du inte är 100% är säker för dig på någon restaurang.Detta kan orsaka en allvarlig reaktion.
  • Bild med titeln Bli av med mannen bröst snabbt steg 5
    4. Föra "säker" mat med dig.Om du har en alltför begränsad diet eller bara känner för osäkert att äta mat utanför hemmet, överväga att ta med dig själv, hemlagad "säker" mat med dig.
  • Om du ska till en restaurang, ta med en liten måltid med dig.Var noga med att ta med något som inte behöver hållas kylt eller behöver uppvärmas.
  • Om du ska till en väns eller familjes hus, ta en säker maträtt med dig. Du kan låta värden veta att du kommer att göra detta av hälsoskäl och inte förolämpas.
  • Om du känner dig obekväma med mat med dig till en restaurang, ring vidare för att se om det är ok.Nämna att du har speciella behov och att du fortfarande vill njuta av den sociala tiden att vara ute.
  • Överväg att fråga din GI-läkare eller allergiker för en anteckning som du kan hålla dig i din plånbok eller handväska för att presentera för restaurangchefer när du gör förfrågningar eller äter mat hemifrån.
  • Bild med titeln Sluta skrapa irriterad hud Steg 22
    5. Var beredd med nödmedicin om det behövs.Även om du är 100% självsäker i din mat och måltid, är det viktigt att du alltid tar med dig nödmedicin.
  • Om din läkare har ordinerat dig några akutmediciner - som en epipen - se till att hålla dessa med dig hela tiden.
  • Du borde ha flera uppsättningar akutmedicin.Håll en uppsättning hemma, en uppsättning på jobbet eller skolan och en "resa" Ställ för att hålla med dig när du går ut.
  • Se också till att de personer med dig vet var dina akutmediciner är och hur man använder dem om du behöver hjälp.
  • Tips

    Prata alltid med din läkare, registrerad dietist eller allergiker innan du börjar en ny diet eller försöker nya livsmedel.
  • Följ alltid vad som helst förskriven diet eller restriktioner som din läkare ger dig när du har egid.
  • Även om störningar som faller i den egidiska kategorin är svåra att hantera, desto mer utbildade är du, desto mer självsäker kan du vara på vad du äter.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande