Hur man kokar potatis

Det finns en mängd olika recept som kräver att du kokar potatis innan du lägger till dem i din maträtt, inklusive potatismos och potatissallad. Det bästa sättet att koka potatis är att laga dem på spisen efter att du har tagit en kruka med vattenkok. Om du gör en stor måltid som kräver många brännare, kan du koka dina potatis i mikrovågsugnen medan du arbetar med andra delar av ditt recept. Men du väljer att göra det, kokande potatis är en enkel process som inte borde ta mer än 20 minuter mestadels.

Steg

Metod 1 av 3:
Tvätta och förbereda dina potatis
  1. Bild med titeln Koka potatis Steg 1
1. Skölj dina potatis under varmt vatten gnugga dem rena. Vänd vattnet på handfatet för att värma och lämna det på. Placera varje potatis under vattnet och gnugga det med dina rena händer i 15-20 sekunder, vrida den i vattnet som du gör det. Placera varje potatis i en ren kruka eller panna när du har sköljt det.
  • Du kan använda en ren produktborste för att skrubba potatisen om de har satt ett tag. En snabb sköljning och ljusgub bör vara mer än tillräckligt.
  • Du kan koka någon form av potatis. Den enda skillnaden mellan individuella sorter är tillagningstiden.
  • 2. Skala dina potatis om du vill av huden. Om du vill att potatisarna ska laga mat utan huden, ta dem med en potatisskalare. Håll potatisen i din nondominerande hand och luta den upp så att din hand är under. Håll peeleren i din fria hand och placera de 2 bladen på toppen av potatisen. Dra långsamt ner mot botten medan du behåller ett fast grepp för att ta bort en remsa av hud. Upprepa denna process för de andra sidorna av din potatis.
  • Du kan koka potatisarna med huden fortfarande på. Det lägger till ett annat lager av smak, även om du kanske inte vill ha huden i en potatisallad eller potatismos.
  • Du kan också skala potatisen efter att de har kokat, om du föredrar. När potatisen är klar, är det vanligtvis ganska lätt att dra av huden.
  • 3. Skär potatiserna i kuber eller skivor för att påskynda kocktiden. Om du har bråttom eller planerar att använda potatisen som en ingrediens där deras form inte spelar någon roll, sätt dem ut på ett rent skärbräda. Håll potatisen fortfarande med din nondominerande hand och försiktigt skära dem i mindre kuber eller skivor med kockens kniv. Ju mindre du gör dina enskilda bitar, desto snabbare kommer potatisen att laga mat.
  • Att skära potatis till kuber kommer att göra dem mycket enklare att mos om du gör potatismos.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 2 av 3:
    Uppvärmning av potatis
    1. Bild med titeln Koka potatis Steg 4
    1. Placera dina potatis i en panna eller kruka och fyll den med kallt vatten. Om du lagar mindre potatis, gillar du nya potatis, gärna de i en kastrull med en högre fälg. Annars placera dina potatis i en kruka. Fyll potten eller kastrullen med kallt vatten tills potatisen är helt nedsänkt.
    • Släpp inte potatisen från mer än 3-4 tum (7.6-10.2 cm) ovanför potten. Du kommer att sluta stänka vatten överallt.
    • Det måste finnas 2-3 tum (5.1-7.6 cm) utrymme kvar på toppen för att hålla vattnet från att spilla ut när det börjar koka. Om din kruka eller panna är för liten, flytta dina potatis till en större behållare.
  • 2. Lägg till en nypa salt och vrid din spis på hög. Innan du börjar koka potatis, lägg till /2-1 tesked (2.5-4.9 ml) salt till vattnet för att hålla potatisen matlagning jämnt och att lägga till en liten smak som de mjuknar. Vänd din brännare på högt och täcka din panna eller kruka med lock. Värm vattnet tills det når en rullningskoka.
  • Du kan koka vattnet utan att täcka det, men ett lock kommer att fälla ångan och få vattnet koka snabbare.
  • Du kan lägga till vitlök, vikblad eller pepparkorn till vattnet om du vill ge potatisen lite smak medan de lagar mat.
  • Bild med titeln Koka potatis Steg 6
    3. Minska värmen till låg när vattnet når en rullningskoka. Så snart vattnet börjar synligt kokande, minska värmen till lågt eller medium lågt. Täcka potten med lock och låt potatis kock. Den tid som krävs för att koka dina potatis är beroende av arten av potatis som du lagar mat och om du diverar dem i mindre bitar eller inte.
  • Mindre potatis och tärnad potatis kommer att laga snabbare än större, uncut potatis.
  • Bild med titeln Koka potatis Steg 7
    4. Koka röda potatis, nya potatis eller kubade potatis i 15-20 minuter. Röda potatisar och nya potatis kräver minst 15 minuter kokande innan de är redo. Om du skär en större potatis i mindre kuber eller sektioner, koka dem i minst 15 minuter. Om potatisen skärs i bitar mindre än 2 i (5.1 cm), laga dem i 10 minuter innan du kontrollerar dem.
  • Det finns ingen verklig skada för att testa dina potatis innan de är färdiga. Du kan alltid fortsätta att koka dem om de inte är redo ända ännu efter att du har tagit en ut för testning.
  • Vaxartade potatis, som röd hud eller fingerande potatis, är särskilt bra för kokning. De kommer inte bli grumliga om de är överkokta och de tenderar att hålla sin form riktigt bra.
  • 5. Låt större potatis koka i 20-25 minuter. Om du arbetar med större potatis, som Russet eller Ratte Potatis, låt dem koka i minst 20 minuter innan du testar dem. Håll potatisen täckta medan de lagar mat. Yukon guldpotatis tar lite längre än andra typer av potatis. De tar ungefär 25-30 minuter för att avsluta kokande.
  • 6. Testa en potatis för att se om den är klar genom att peka den med en gaffel. För att se om en potatis är färdig kokande, ta en ut ur potten med ett par tang. Ställ ner den på en ren yta och peka mitt på potatisen med en gaffel. Om spetsarna på gaffeln glider in och ut ur potatisen med lite motstånd, är de färdiga. Om potatis inte är färdiga, sätt testpotatisen tillbaka i potten och laga dem i ytterligare 2-3 minuter innan du kontrollerar dem igen.
  • Om dina potatis inte är färdiga, men gaffeln glider in i dem, försök att testa dem igen efter ytterligare 1 minut av matlagning.
  • 7. Töm potatisarna i handfatet genom att hälla potten i en kolv. Ställ en colander upp i din handfat. Sätt på ett par ugnsmitt och bära din panna eller kruka över till diskbänken. Försiktigt och långsamt häll potten eller pannan i kolaren för att tömma vattnet. Då, antingen sätta potatisen tillbaka i potten eller panna för att krydda dem eller låt dem svalna innan du fortsätter med ditt recept.
  • Många kockar gillar att sätta potatisen tillbaka omedelbart innan potatisarna har helt torkat i kolaren. Fukten på ytan av potatisen kan hålla dem fuktiga medan du fortsätter med dem.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 3 av 3:
    Kokande potatis i mikrovågsugnen
    1. Bild med titeln Koka potatis Steg 11
    1. Rengör dina potatis och skala dem om du vill av huden. Ta dina potatis till diskbänken och skölj dem under kallt vatten, gnugga dem när de sköljer för att rengöra dem. Om du vill att potatisen ska laga mat med huden, lämna den. Om du vill ha huden, håll potatisen med din nondominant hand under. Stick de 2 bladen på din potatisskalare på toppen av potatisen och dra den ner i 45 graders vinkel för att skala en längd av huden. Upprepa denna process för varje sektion av varje potatis.
    • Du kan använda en ren produktborste för att skrubba dina potatis om du vill. Detta kommer att lämna dem riktigt rena, även om det vanligtvis är onödigt.
    • Kokpotatis i mikrovågsugn är inte den föredragna metoden, eftersom mikrovågsugn tenderar att värma föremål ojämnt. Den största fördelen med denna metod är att du frigör en brännare om du gör en särskilt stor måltid.
  • Bild med titeln Koka potatis Steg 12
    2. Placera dina potatis i en stor, Mikrovågsäker skål och fyll den med vatten. Glaset kommer alltid att vara en säker satsning, och omärkta keramiska fungerar vanligtvis också. Kontrollera botten av en skål eller maträtt för att se om det står "Mikrovågsugnsäkerhet."Varje mikrovågsbar behållare kommer att fungera med dina potatis. Stick dina potatis i skålen eller behållaren och fyll den med rumstemperaturvatten tills potatisen är helt nedsänkt.
  • Om en maträtt inte säger "mikrovågsugn," leta efter 3 squiggly linjer, vanligtvis åtföljd av 2-3 cirklar till höger. Detta är symbolen som indikerar att en maträtt är mikrovågsugn.
  • Du kan lägga till en nypa salt om du vill, men resultaten kommer inte att vara mycket märkbara jämfört med spis.
  • 3. Täck skålen med plastfolie och peka några hål i omslaget. Dra ut en längd av plastfolie och lägg den över toppen av din skål. Tryck på wrap runt skålens kant för att försegla den och klippa överskottet med tänderna på plastfolieens behållare. Poke 4-5 hål i plasten för att skapa ventiler för ångan att fly. Placera dina hål jämnt runt toppen så att ångan inte bygger upp under någon del av omslaget.
  • Om du inte har behållaren att plastfoliten kom in, kan du riva av överskottet plast eller klippa den med ett par sax.
  • 4. Mikrovågsugn Din skål med potatis på hög i 5 minuter. Placera din skål mitt i mikrovågsugnen och stäng dörren. Vänd mikrovågsugnen på högt och låt dem laga mat i 5 minuter. Om du har en 800-watt mikrovågsugn, värm dem på hög i 6 minuter istället.
  • Olika mikrovågor har olika värmemönster och temperaturinställningar. Du kan behöva mikrovågsugn dina potatisar för lite längre beroende på mikrovågsugnens make och modell.
  • 5. Ta bort skålen och rör potatisen innan du lägger plastfolien. Skålen eller behållaren blir varm, så lägg på ett par ugnsmötter och ta försiktigt bort det från mikrovågsugnen. Ställ in skålen och försiktigt vika plastförpackningen. Rör innehållet med en träsked i 30-45 sekunder. Detta kommer att cirkulera vattnet och ge potatisen en bättre chans att laga jämnt.
  • Potatiserna ska känna sig lite mjuka när du rör om. Det här är normalt, men det betyder inte att de har lagat hela vägen. De behöver fortfarande lite mer tid i mikrovågsugnen.
  • Bild med titeln Koka potatis Steg 16
    6. Återvänd dina potatis till mikrovågsugnen i ytterligare 5 minuter. Revolda plastfolien över skålen och sätt på ugnsmattorna på om du tog dem ut för att röra. Lyft försiktigt skålen i mitten av mikrovågsugnen och stäng dörren. Värm skålen på hög i ytterligare 5 minuter.
  • Om du lagar mindre potatis och de känner sig relativt mjuka när du rörde dem, försök värma dem på låga i 4 minuter och sedan testa dem med din gaffel.
  • 7. Testa en potatis för att se om den är klar genom att peka den med en gaffel. När dina potatis har blivit microwaved i ytterligare 5 minuter, sätt på ett par ugnsmötter och ta ut skålen. Använd ett par tang för att lyfta en potatis ur skålen och sätta den på en ren yta. Poke det med prongarna på en gaffel för att testa det. Om spetsarna glider in och ut med lite motstånd, är de färdiga.
  • Om dina potatis fortfarande är fasta, värm dem i ytterligare 1-2 minuter innan du testar igen.
  • Skålen blir extremt varm vid denna tidpunkt. Rör inte den med din nakna hud eller riskerar du allvarligt skadar din hud.
  • Bild med titeln Koka potatis Steg 18
    8. Töm dina potatis i en kolv och låt dem svalna. Placera en kolv i din handfat och lyft skålen medan du bär ett par ugnsmötter. Långsamt häll skålen i kolaren för att dränera dina potatis. Låt potatisen svala eller använda tang för att sätta dem i potten eller pannan som du ska använda för att fortsätta laga dem.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Du kan peka dina potatis med en gaffel innan du kokar dem om du vill. Vissa tror att potatis kommer att explodera om du inte poke dem för att låta ånga flykt, men det finns inga bevis för att detta händer när du kokar potatis i vatten.
  • Skära potatisen i kuber innan du kokar dem om du planerar att kan potatis.
  • Saker du behöver

    Tvätta och förbereda dina potatis

    • Handfat
    • Producera borste (tillval)
    • Potatisskalare (tillval)
    • Skärbräda (tillval)
    • Kockkniv (valfritt)

    Uppvärmning av potatis

    • Kruka eller kastrull
    • Salt
    • Gaffel
    • Tång
    • Ugnsmitt
    • Durkslag

    Kokande potatis i mikrovågsugnen

    • Mikrovågsäker skål
    • Potatisskalare (peeler)
    • Salt (valfritt)
    • Plastfolie
    • Mikrovågsugn
    • Gaffel
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande